Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0116

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 116/2008 της Επιτροπής, της 28ης Ιανουαρίου 2008 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007 του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένα περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν

ΕΕ L 35 της 9.2.2008, p. 1–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 26/10/2010; καταργήθηκε εμμέσως από 32010R0961

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/116/oj

9.2.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 35/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 116/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 28ης Ιανουαρίου 2008

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007 του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένα περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 423/2007 (1) του Συμβουλίου και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007, στο παράρτημα Ι του εν λόγω κανονισμού παρατίθενται τα αγαθά και η τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού, που περιέχονται στους καταλόγους της Ομάδας Προμηθευτών Πυρηνικών Υλικών και του Καθεστώτος Ελέγχου της Τεχνολογίας Πυραύλων, καθώς και άλλα αγαθά και τεχνολογία, των οποίων η πώληση, η προμήθεια, η μεταφορά ή η εξαγωγή στο Ιράν απαγορεύεται βάσει αποφάσεων της αρμόδιας επιτροπής κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών ή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων. Παρόμοιες επιπλέον αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

(2)

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007, το παράρτημα Ι δεν πρέπει να περιέχει αγαθά και τεχνολογία που περιέχει ο Κοινός Στρατιωτικός Κατάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2),

(3)

Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή, το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007 πρέπει να αναφέρει τα αγαθά και την τεχνολογία που απαγορεύονται σε σχέση με το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2000 του Συμβουλίου, περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών ειδών και τεχνολογίας διπλής χρήσης (3).

(4)

Η Σουηδία ζήτησε να προστεθεί στον κατάλογο του παραρτήματος ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007 ο δικτυακός τόπος της που αναφέρει τις αρμόδιες αρχές και η Εσθονία και η Ουγγαρία ζήτησαν να γίνει μια διόρθωση στους δικτυακούς τόπους τους,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007 αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού.

2.   Το παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007 αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος ΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Eneko LANDÁBURU

Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων


(1)  ΕΕ L 103 της 20.4.2007, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 618/2007 (ΕΕ L 143 της 6.6.2007, σ. 1).

(2)  ΕΕ L 88 της 29.3.2007, σ. 58.

(3)  ΕΕ L 159 της 30.6.2000, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1183/2007 (ΕΕ L 278 της 22.10.2007, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Αγαθά και τεχνολογία που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 4 και στο άρθρο 5 παράγραφος 1

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Εφόσον είναι δυνατό, τα είδη του παρόντος παραρτήματος ορίζονται σε σχέση με τον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης που καθορίζονται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2000, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1183/2007 του Συμβουλίου (1).

Οι περιγραφές των ειδών στο παράρτημα αυτό είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, πανομοιότυπες ή παρόμοιες με τις περιγραφές των ειδών που παρατίθενται στον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης. Κάθε περιγραφή βασίζεται όσο το δυνατό περισσότερο στην περιγραφή του πρώτου είδους διπλής χρήσης στο οποία γίνεται αναφορά. Όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο περιγραφών, επικρατεί η περιγραφή των αγαθών ή της τεχνολογίας που περιλαμβάνεται στο παρόν παράρτημα. Για λόγους σαφήνειας, ένας αστερίσκος δηλώνει ότι μια περιγραφή βασίζεται στην περιγραφή του είδους διπλής χρήσης στο οποίο αναφέρεται, αλλά περιέχει διαφορετικές τιμές για τις τεχνικές παραμέτρους που χρησιμοποιούνται ή παραλείπει ή προσθέτει ειδικά στοιχεία.

Εάν μέρος μόνο του πεδίου του είδους διπλής χρήσης που αναφέρεται καλύπτεται από ένα είδος του παρόντος παραρτήματος, ο αριθμός αναφοράς που λαμβάνεται από τον κατάλογο ειδών διπλής χρήσης συνοδεύεται από ένα “ex”.

Για τους ορισμούς των όρων εντός “διπλών εισαγωγικών”, μπορείτε να ανατρέξετε στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1183/2007.

Το παράρτημα αυτό δεν περιέχει αγαθά και τεχνολογία (συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού) που περιέχει ο Κοινός Στρατιωτικός Κατάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2). Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της κοινής θέσης 2007/140/ΚΕΠΠΑ (3), τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά των εν λόγω αγαθών και τεχνολογίας στο Ιράν.

Γενικές παρατηρήσεις

1.

Για τον έλεγχο ή την απαγόρευση των αγαθών που προορίζονται ή έχουν τροποποιηθεί για στρατιωτική χρήση βλέπε τον(τους) σχετικό(-ούς) κατάλογο(-ους) ελέγχων ή απαγορεύσεων στρατιωτικών υλικών οι οποίοι διατηρούνται από τα κράτη μέλη. Οι αναφορές στο παρόν παράρτημα “Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών” αφορούν τους καταλόγους αυτούς.

2.

Ο στόχος των απαγορεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν παράρτημα δεν πρέπει να παραβιάζεται με την εξαγωγή οποιωνδήποτε μη απαγορευόμενων αγαθών (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων) που περιέχουν ένα ή περισσότερα απαγορευόμενα κατασκευαστικά μέρη, όταν το απαγορευόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη αποτελούν κύριο στοιχείο των αγαθών και είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

ΣΗΜ.: Για να κριθεί κατά πόσο ένα απαγορευόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη πρέπει να θεωρούνται κύριο στοιχείο, είναι αναγκαίο να σταθμισθούν οι παράγοντες της ποσότητας, της αξίας και της τεχνογνωσίας που υπεισέρχονται καθώς και άλλες ειδικές συνθήκες που δύνανται να καταστήσουν το απαγορευόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη κύριο στοιχείο των αγαθών που παράγονται.

3.

Τα αγαθά που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα περιλαμβάνουν τόσο νέα όσο και μεταχειρισμένα αγαθά.

Σημείωση πυρηνικής τεχνολογίας (ΝΤΝ)

(Να διαβασθεί σε σχέση με το τμήμα I.0.B.)

Η πώληση, η προμήθεια, η μεταφορά ή η εξαγωγή “τεχνολογίας” που συνδέεται άμεσα με οποιοδήποτε από τα αγαθά των οποίων η πώληση, η προμήθεια, η μεταφορά ή η εξαγωγή απαγορεύεται στο τμήμα I.0.A, απαγορεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κατηγορίας I.0.

Η “τεχνολογία” για την “ανάπτυξη”, την “παραγωγή” ή τη “χρήση” αγαθών που υπόκεινται σε απαγόρευση παραμένει υπό απαγόρευση ακόμα και αν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση μη απαγορευόμενων αγαθών.

Η έγκριση εξαγωγής αγαθών που χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2007, επιτρέπει επίσης την εξαγωγή στον ίδιο τελικό χρήστη της ελάχιστης “τεχνολογίας” που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επισκευή αυτών των αγαθών.

Οι απαγορεύσεις που αφορούν τη μεταφορά “τεχνολογίας” δεν εφαρμόζονται στις πληροφορίες “ελευθέρας χρήσεως” ή στη “βασική επιστημονική έρευνα”.

Γενική σημείωση περί τεχνολογίας (GTN)

(Να διαβασθεί σε σχέση με τα τμήματα I.1B, I.2B, I.3B, I.4B, I.5B, I.6B, I.7B και I.9B.)

Η πώληση, η προμήθεια, η μεταφορά ή η εξαγωγή “τεχνολογίας” η οποία “απαιτείται” για την “ανάπτυξη”, την “παραγωγή” ή τη “χρήση” αγαθών, των οποίων η πώληση, η προμήθεια, η μεταφορά ή η εξαγωγή απαγορεύεται στις κατηγορίες I.1 έως I.9, απαγορεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις των κατηγοριών I.1 έως I.9.

Η “τεχνολογία” που “απαιτείται” για την “ανάπτυξη”, την “παραγωγή” ή τη “χρήση” απαγορευόμενων αγαθών, παραμένει υπό απαγόρευση ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε μη απαγορευόμενα αγαθά.

Απαγορεύσεις δεν εφαρμόζονται στην “τεχνολογία” την ελάχιστη που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση (έλεγχο) και την επισκευή των αγαθών που δεν απαγορεύονται ή των οποίων η εξαγωγή έχει εγκριθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 423/2007.

Απαγορεύσεις στη μεταφορά “τεχνολογίας” δεν εφαρμόζονται στις πληροφορίες “ελευθέρας χρήσεως”, στη “βασική επιστημονική έρευνα” ή στις ελάχιστες απαραίτητες πληροφορίες για τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Γενική σημείωση περί λογισμικού (GSN)

(Οι παρατηρήσεις αυτές υπερισχύουν οποιασδήποτε απαγόρευσης στα πλαίσια των τμημάτων I.0B, I.1B, I.2B, I.3B, I.4B, I.5B, I.6B, I.7B και I.9B.)

Οι κατηγορίες I.0 έως I.9 του παρόντος καταλόγου δεν απαγορεύουν το “λογισμικό” το οποίο είτε:

α.

Διατίθεται ελεύθερα στην αγορά:

1.

Διατίθεται στη χονδρική και λιανική πώληση, χωρίς περιορισμούς, μέσω:

α.

Συνήθων συναλλαγών,

β.

Ταχυδρομικών παραγγελιών,

γ.

Ηλεκτρονικών συναλλαγών, ή

δ.

Τηλεφωνικών παραγγελιών, και

2.

Έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο που να επιτρέπει την εγκατάστασή του από τον χρήστη χωρίς σημαντική περαιτέρω βοήθεια από τον προμηθευτή, είτε

β.

Είναι “ελευθέρας χρήσεως”.

I.0

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αγαθά I.0A

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.0A.001

0A001

“Πυρηνικοί αντιδραστήρες” και τμήματα εξοπλισμού και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα γι’ αυτούς, ως εξής:

α.

“Πυρηνικοί αντιδραστήρες” ικανοί να λειτουργούν κατά τρόπο ώστε να διατηρούν ελεγχόμενη αυτοσυντηρούμενη αλυσιδωτή αντίδραση σχάσεως,

β.

Μεταλλικά δοχεία ή μεγάλα μέρη τους κατασκευασμένα σε μηχανουργείο, ειδικά σχεδιασμένα ή ετοιμασμένα να περιλάβουν τον πυρήνα ενός “πυρηνικού αντιδραστήρα”, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής του δοχείου του αντιδραστήρα για δοχείο πιέσεως του αντιδραστήρα,

γ.

Εξοπλισμός χειρισμού ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος για την τοποθέτηση και αφαίρεση καυσίμου σε “πυρηνικό αντιδραστήρα”,

δ.

Ράβδοι ελέγχου ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για τον έλεγχο της διεργασίας της σχάσης σε “πυρηνικό αντιδραστήρα”, όπου συμπεριλαμβάνεται και η βάση ή η ανάρτηση των ράβδων και οι καθοδηγητικοί μηχανισμοί και σωλήνες των ράβδων,

ε.

Σωλήνες πιέσεως ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για να περιλάβουν τα στοιχεία καυσίμου ή το πρωτεύον ψυκτικό μέσο σε “πυρηνικό αντιδραστήρα”, όπου η πίεση λειτουργίας υπερβαίνει τα 5,1 ΜΡa,

στ.

Μεταλλικό ζιρκόνιο και κράματα ζιρκονίου υπό μορφή σωλήνων ή συνόλων σωλήνων, όπου ο λόγος του αφνίου προς το ζιρκόνιο είναι μικρότερος από 1:500 μέρη κατά βάρος, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε “πυρηνικό αντιδραστήρα”,

ζ.

Αντλίες ψυκτικού μέσου ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας του πρωτεύοντος ψυκτικού μέσου σε “πυρηνικούς αντιδραστήρες”,

η.

“Εσωτερικά στοιχεία πυρηνικών αντιδραστήρων”, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε “πυρηνικό αντιδραστήρα”, όπου περιλαμβάνονται οι στύλοι στήριξης του πυρήνα, οι δίαυλοι καυσίμου, οι θερμικοί θώρακες, τα πετάσματα εκτροπής, τα πετάσματα πλέγματος πυρήνα και τα πετάσματα διαχύτη,

Σημείωση: Στο εδάφιο I.0A.001.η., ως “εσωτερικά στοιχεία πυρηνικών αντιδραστήρων” νοείται κάθε σημαντική κατασκευή μέσα σε δοχείο αντιδραστήρα που επιτελεί μία ή περισσότερες λειτουργίες όπως να υποβαστάζει τον πυρήνα, να διατηρεί την ευθυγράμμιση του καυσίμου, να κατευθύνει τη ροή του πρωτογενούς ψυκτικού μέσου, να θωρακίζει το δοχείο του αντιδραστήρα κατά της ακτινοβολίας, και να καθοδηγεί τα εντός του πυρήνα όργανα.

θ.

Ανταλλακτήρες θερμότητας (ατμογεννήτριες), ειδικά σχεδιασμένοι ή κατασκευασμένοι για να χρησιμοποιηθούν στο πρωτεύον ψυκτικό κύκλωμα “πυρηνικού αντιδραστήρα”,

ι.

Όργανα ανίχνευσης και μέτρησης νετρονίων, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τον προσδιορισμό της ροής νετρονίων μέσα στον πυρήνα “πυρηνικού αντιδραστήρα”.

I.0A.002

ex 0B001*

(0B001.α, 0B001.β.1-13, 0B001.γ, 0B001.δ 0B001.ε 0B001.στ 0B001.ζ 0B001.η 0B001.θ και 0B001.ι)

Εγκαταστάσεις για το διαχωρισμό των ισοτόπων “φυσικού ουρανίου”, “εξαντλημένου ουρανίου” και “ειδικών σχάσιμων υλικών” και εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος για το σκοπό αυτό, ως ακολούθως:

α.

Εγκαταστάσεις ειδικά σχεδιασμένες για το διαχωρισμό ισοτόπων “φυσικού ουρανίου”, “εξαντλημένου ουρανίου” και “ειδικών σχάσιμων υλικών”, ως ακολούθως:

1.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού με αέριο φυγοκέντρηση,

2.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού με αέριο διάχυση,

3.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού με αεροδυναμικές μεθόδους,

4.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού με χημική ανταλλαγή,

5.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού με ανταλλαγή ιόντων,

6.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού ισοτόπων με λέιζερ ατομικού ατμού (AVLIS),

7.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού ισοτόπων με μοριακό λέιζερ (MLIS),

8.

Εγκαταστάσεις διαχωρισμού πλάσματος,

9.

Ηλεκτρομαγνητικές εγκαταστάσεις διαχωρισμού,

β.*

Φυγοκεντρητήρες αερίων, συγκροτήματα και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για το διαχωρισμό με αεριοφυγοκέντρηση, ως εξής:

Σημείωση: Στο εδάφιο I.0A.002.β., ως “υλικά με υψηλό λόγο αντοχής προς πυκνότητα” νοούνται τα εξής:

α.

Βαμμένος μαρτενσιτικός χάλυβας με ανώτατο όριο εφελκυσμού 2 050 MPa και άνω,

β.

Κράματα αλουμινίου με ανώτατο όριο εφελκυσμού 460 MPa και άνω, ή

γ.

“Ινώδη ή νηματώδη υλικά” με “ειδικό μέτρο ελαστικότητας” άνω των 3,18 × 106 m και “ειδική αντοχή σε εφελκυσμό” άνω των 76,2 × 103 m.

1.

Φυγοκεντρητήρες αερίου,

2.

Πλήρη σύνολα στροφέα,

3.

Σωληνωτοί κύλινδροι στροφέα πάχους τοιχώματος 12 mm και κάτω, διαμέτρου μεταξύ 75 mm και 400 mm, κατασκευασμένοι από “υλικά με υψηλό λόγο αντοχής προς πυκνότητα”,

4.

Δακτύλιοι ή φυσητήρες με πάχος τοιχώματος 3 mm και κάτω και διάμετρο μεταξύ 75 mm και 400 mm, σχεδιασμένοι για τη στήριξη ενός σωλήνα στροφέα ή για τη συνένωση πολλών τέτοιων σωλήνων, κατασκευασμένοι από “υλικά με υψηλό λόγο αντοχής προς πυκνότητα”,

5.

Διαφράγματα διαμέτρου μεταξύ 75 mm και 400 mm προοριζόμενα να τοποθετηθούν μέσα σε σωλήνα στροφέα, κατασκευασμένα από “υλικά με υψηλό λόγο αντοχής προς πυκνότητα”,

6.

Επάνω και κάτω καλύμματα διαμέτρου μεταξύ 75 mm και 400 mm τοποθετούμενα στα άκρα των σωλήνων στροφέα, κατασκευασμένα από “υλικά με υψηλό λόγο αντοχής προς πυκνότητα”,

7.

Μαγνητικά έδρανα εξαρτήσεως αποτελούμενα από έναν δακτυλιοειδή μαγνήτη εξαρτημένο εντός περιβλήματος κατασκευασμένου από ή προστατευμένου με “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”, που περιέχουν αποσβεστικό μέσο και έχουν το μαγνήτη συζευγμένο με εξάρτημα πόλου ή με έναν δεύτερο μαγνήτη τοποθετημένο στην κεφαλή του στροφέα,

8.

Ειδικά κατασκευασμένα έδρανα τα οποία περιλαμβάνουν σύνολο σφαιρικού άξονα και σφαιρικής υποδοχής, προσαρμοσμένο σε έναν αποσβεστήρα κραδασμών,

9.

Μοριακές αντλίες αποτελούμενες από κυλίνδρους οι οποίοι φέρουν εσωτερικώς εκτορευμένες ή εξηλασμένες ελικοειδείς αύλακες και εσωτερικώς εκτορευμένες οπές,

10.

Δακτυλιοειδείς στάτες κινητήρων για πολυφασικούς κινητήρες AC με υστέρηση για σύγχρονη λειτουργία εντός κενού στην περιοχή συχνοτήτων 600 ως 2 000 Hz και στην περιοχή ισχύος από 50 ως 1 000 VA,

11.

Καλύμματα/δοχεία φυγοκεντρητήρων που περιέχουν το συναρμολογημένο σύνολο σωλήνων στροφέα ενός φυγοκεντρητήρα αερίων, αποτελούμενα από άκαμπτο κύλινδρο, πάχους τοιχωμάτων έως 30 mm, με άκρα επεξεργασμένα με υψηλή ακρίβεια και κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”,

12.

Απαγωγοί αποτελούμενοι από σωλήνες εσωτερικής διαμέτρου έως 12 mm για την αφαίρεση αερίου UF6 από το εσωτερικό του σωλήνα του στροφέα ενός φυγοκεντρητήρα με δράση σωλήνος Pitot, κατασκευασμένοι ή φέροντες προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”,

13.

Μετατροπείς συχνότητας (μεταλλάκτες ή αναστροφείς) ειδικά σχεδιασμένοι για την τροφοδοσία του στάτη του κινητήρα για τον εμπλουτισμό με αέρια φυγοκέντρηση, με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, και ειδικά σχεδιασμένα κατασκευαστικά μέρη των μετατροπέων αυτών:

α.

Πολυφασική έξοδος 600 έως 2 000 Hz,

β.

Έλεγχος συχνότητας καλύτερος από 0,1 %,

γ.

Αρμονική παραμόρφωση χαμηλότερη από 2 %, και

δ.

Αποδοτικότητα μεγαλύτερη από 80 %,

γ.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τον διαχωρισμό με αέριο διάχυση, ως ακολούθως:

1.

Πετάσματα αερίου διαχύσεως από πορώδη μεταλλικά, πολυμερή ή κεραμικά “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6” με μέγεθος πόρων 10 έως 100 nm, πάχους 5 mm και κάτω και, στην περίπτωση σωληνωτής μορφής, διαμέτρου 25 mm και κάτω,

2.

Περιβλήματα διαχύτη αερίου κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”,

3.

Συμπιεστές (τύποι ροής: θετικής μετατόπισης, φυγοκεντρικός και αξονικός) ή φυσητήρες αερίων, με δυναμικότητα αναρρόφησης όγκου 1 m3/min UF6 και πλέον και πίεση εκκένωσης μέχρι 666,7 kPa, κατασκευασμένοι ή φέροντες προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”,

4.

Στεγανοποιητικά παρεμβύσματα περιστροφικού άξονα για συμπιεστές ή φυσητήρες που προδιαγράφονται στο εδάφιο I.0A.002.γ.3 και σχεδιασμένα για ρυθμό εισροής ρυθμιστικού αερίου κάτω των 1 000 cm3/min.

5.

Εναλλάκτες θερμότητας κατασκευασμένοι από αλουμίνιο, χαλκό, νικέλιο ή κράματα με περιεκτικότητα άνω του 60 % σε νικέλιο ή από συνδυασμούς αυτών των μετάλλων υπό μορφή επενδεδυμένων σωλήνων, που προορίζονται να λειτουργούν σε πιέσεις υπό την ατμοσφαιρική, με ρυθμούς διαρροής που περιορίζουν την αύξηση της πιέσεως λιγότερο από 10 Pa ανά ώρα υπό διαφορά πιέσεως 100 kPa,

6.

Βαλβίδες φυσητήρων, κατασκευασμένες ή φέρουσες προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”, διαμέτρου 40 έως 1 500 mm,

δ.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τη διαδικασία αεροδυναμικού διαχωρισμού, ως ακολούθως:

1.

Ακροφύσια διαχωρισμού αποτελούμενα από καμπύλους σωληνίσκους υπό μορφή εγκοπής με ακτίνα καμπυλότητας μικρότερη από 1 mm, ανθεκτικούς στη διάβρωση από UF6, τα οποία φέρουν διαχωριστική λεπίδα εντός του ακροφυσίου, η οποία διαχωρίζει το αέριο που διέρχεται από το ακροφύσιο σε δύο ρεύματα,

2.

Κυλινδρικοί ή κωνικοί σωλήνες κινούμενοι από την ροή του αερίου με εφαπτομενικά τοποθετημένες εισόδους (σωλήνες περιδινήσεως) κατασκευασμένοι ή φέροντες προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”, διαμέτρου μεταξύ 0,5 cm και 4 cm και λόγο μήκους προς διάμετρο το πολύ 20:1 και με μία ή περισσότερες εφαπτομενικές εισαγωγές,

3.

Συμπιεστές (τύποι ροής: θετικής μετατόπισης, φυγοκεντρικός και αξονικός) ή φυσητήρες αερίων με δυναμικότητα αναρρόφησης όγκου 2 m3/min, ή περισσότερα, κατασκευασμένοι ή φέροντες προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”, και στεγανοποιητικά παρεμβύσματα περιστροφικού άξονα για αυτούς,

4.

Εναλλάκτες θερμότητας κατασκευασμένοι από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”,

5.

Περιβλήματα για τα στοιχεία των συστημάτων αεροδυναμικού διαχωρισμού, κατασκευασμένα ή φέροντα προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”, για την κάλυψη σωλήνων περιδινήσεως ή ακροφυσίων διαχωρισμού,

6.

Βαλβίδες φυσητήρων, κατασκευασμένες ή φέρουσες προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”, διαμέτρου 40 έως 1 500 mm,

7.

Συστήματα επεξεργασίας για το διαχωρισμό του UF6 από το φέρον αέριο (υδρογόνο ή ήλιο) με περιεκτικότητα σε UF6 το πολύ 1 ppm, στα οποία περιλαμβάνονται:

α.

Κρυογονικοί εναλλάκτες θερμότητας και κρυοδιαχωριστές ικανοί να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες 153 K (– 120 °C) ή χαμηλότερες,

β.

Κρυογονικές μονάδες ψύξεως ικανές να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες 153 K (– 120 °C) ή χαμηλότερες,

γ.

Μονάδες ακροφυσίων διαχωρισμού ή σωλήνων περιδινήσεως για τον διαχωρισμό του UF6 από το φέρον αέριο,

δ.

Ψυχρές παγίδες UF6 ικανές να επιτυγχάνουν σε θερμοκρασίες 253 K (– 20 °C) ή χαμηλότερες,

ε.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τη διαδικασία χημικού διαχωρισμού, ως ακολούθως:

1.

Παλμικές στήλες ταχείας ανταλλαγής υγρού-υγρού, με χρόνους διαδικασίας το πολύ 30 sec και ανθεκτικές στο πυκνό υδροχλωρικό οξύ (π.χ. κατασκευασμένες ή φέρουσες προστασία από κατάλληλα πλαστικά υλικά, όπως πολυμερή φθορανθράκων ή ύαλο),

2.

Φυγοκεντρικοί εκχειλιστές υγρού-υγρού ταχείας ανταλλαγής, με χρόνους διαδικασίας το πολύ 30 sec και ανθεκτικοί στο πυκνό υδροχλωρικό οξύ (π.χ. κατασκευασμένοι ή φέροντες προστασία από κατάλληλα πλαστικά υλικά όπως πολυμερή φθορανθράκων ή ύαλο),

3.

Στοιχεία ηλεκτροχημικής αναγωγής ανθεκτικά στα διαλύματα πυκνού υδροχλωρικού οξέος, κατασκευασμένα για την αναγωγή ουρανίου από μία κατάσταση σθένους σε άλλη,

4.

Εξοπλισμός τροφοδοσίας στοιχείων ηλεκτροχημικής αναγωγής για τη λήψη U+4 από το οργανικό ρεύμα και, όσον αφορά τα τμήματα που ευρίσκονται σε επαφή με το ρεύμα της διαδικασίας, κατασκευασμένος ή με προστασία από κατάλληλα υλικά (π.χ. ύαλος, πολυμερή φθορανθράκων, θειικό πολυφαινύλιο, σουλφονικός πολυαιθέρας και γραφίτης εμποτισμένος με ρητίνες),

5.

Συστήματα προετοιμασίας της τροφοδοσίας για την παραγωγή διαλύματος χλωριούχου ουρανίου υψηλής καθαρότητας, αποτελούμενα από εξοπλισμό διάλυσης, αφαίρεσης του διαλύτη και/ή ανταλλαγής ιόντων για την κάθαρση και ηλεκτρολυτικά στοιχεία για την αναγωγή του U+6 ή U+4 σε U+6,

6.

Συστήματα οξείδωσης ουρανίου, για την οξείδωση του U+3 σε U+4,

στ.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τη διαδικασία διαχωρισμού μέσω ανταλλαγής ιόντων, ως εξής:

1.

Ρητίνες ανταλλαγής ιόντων ταχείας αντιδράσεως, υμενοειδείς ή πορώδεις ρητίνες διαμορφωμένες σε μακρο-πλέγμα, στο οποίο οι ενεργές ομάδες χημικής ανταλλαγής περιορίζονται σε ένα επίχρισμα στην επιφάνεια αδρανούς πορώδους βασικής δομής και άλλων συνθετικών δομών οποιασδήποτε κατάλληλης μορφής, περιλαμβανομένων σωματιδίων ή ινών με διαμέτρους το πολύ 0,2 mm, ανθεκτικές στο πυκνό υδροχλωρικό οξύ και κατασκευασμένες ώστε να έχουν χρόνο ημιζωής της ανταλλαγής κάτω των 10 sec και ικανές να λειτουργούν σε θερμοκρασίες στην περιοχή 373 K (100 °C) έως 473 K (200 °C),

2.

Στήλες ανταλλαγής ιόντων (κυλινδρικές), διαμέτρου άνω των 1 000 mm, κατασκευασμένες ή με προστασία από υλικά ανθεκτικά στο πυκνό υδροχλωρικό οξύ (π.χ. τιτάνιο ή πλαστικά με βάση φθοράνθρακες) και ικανές να λειτουργούν σε θερμοκρασίες στην περιοχή των 373 K (100 °C) έως 473 K (200 °C) και πιέσεις άνω των 0,7 MPa,

3.

Συστήματα ανταλλαγής ιόντων αντιστρόφου ροής (χημικά ή ηλεκτροχημικά συστήματα οξείδωσης ή αναγωγής) για την αναγέννηση των χημικών αναγωγικών ή οξειδωτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε καταιονήσεις εμπλουτισμού ανταλλαγής ιόντων,

ζ.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για διαδικασίες διαχωρισμού ισοτόπων με “λέιζερ” ατομικού ατμού (AVLIS), ως ακολούθως:

1.

Εκτοξευτές και σαρωτές δέσμης ηλεκτρονίων υψηλής ισχύος (strip or scanning electron beam guns) με ρευματική ισχύ άνω των 2,5 kW/cm για χρήση σε συστήματα εξατμίσεως του ουρανίου,

2.

Συστήματα χειρισμού υγρού μεταλλικού ουρανίου, για λιωμένο ουράνιο ή κράματα ουρανίου, αποτελούμενα από πυριαντήρια κατασκευασμένα ή με προστασία από κατάλληλα υλικά ανθεκτικά στην θερμότητα και στη διάβρωση (π.χ. ταντάλιο, γραφίτης με επένδυση υττρίας, γραφίτης επενδεδυμένος με άλλα οξείδια σπανίων γαιών ή μειγμάτων τους) και εξοπλισμός ψύξεως των πυριαντηρίων,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.2A.

3.

Συστήματα συλλογής αγαθών και υπολειμμάτων κατασκευασμένα ή επενδεδυμένα με υλικά ανθεκτικά στην θερμότητα και την διάβρωση από το μεταλλικό ουράνιο σε υγρή ή αέρια κατάσταση, όπως είναι ο γραφίτης με επένδυση από υττρία ή το ταντάλιο,

4.

Περιβλήματα τμημάτων διαχωριστών (κυλινδρικά ή παραλληλεπίπεδα δοχεία) για την συγκράτηση της πηγής ατμών μετάλλου ουρανίου, του εκτοξευτή δέσμης ηλεκτρονίων και των συλλεκτών των αγαθών και υπολειμμάτων,

5.

“Λέιζερ” ή συστήματα “λέιζερ” για το διαχωρισμό των ισοτόπων του ουρανίου με σταθεροποιητή φασματικής συχνότητας για λειτουργία επί μακρές χρονικές περιόδους.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παραγράφους I.6A.001 και I.6A.008.

η.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τη διαδικασία διαχωρισμού ισοτόπων με μοριακό “λέιζερ” (MLIS) ή για χημική αντίδραση με επιλεκτική ενεργοποίηση ισοτόπων με λέιζερ (CRISLA), ως ακολούθως:

1.

Ακροφύσια υπερηχητικής εκτονώσεως για την ψύξη μιγμάτων UF6 και φέροντος αερίου στους 150 K (– 123 °C) ή χαμηλότερα και κατασκευασμένα από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”,

2.

Συλλέκτες αγαθών πενταφθοριούχου ουρανίου (UF5), αποτελούμενοι από φίλτρο, συλλέκτες προσκρούσεως ή κυκλωνικού τύπου ή συνδυασμοί των ανωτέρω και κατασκευασμένοι από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF5/UF6”,

3.

Συμπιεστές κατασκευασμένοι ή φέροντες προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”, στεγανοποιητικά παρεμβύσματα περιστροφικού άξονα για αυτούς,

4.

Εξοπλισμός για την φθορίωση του (στερεού) UF5 σε (αέριο) UF6,

5.

Συστήματα επεξεργασίας για το διαχωρισμό του UF6 από το φέρον αέριο (π.χ. άζωτο ή αργό), όπου συμπεριλαμβάνονται:

α.

Κρυογονικοί εναλλάκτες θερμότητας και κρυοδιαχωριστές ικανοί να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες 153 K (– 120 °C) ή χαμηλότερες,

β.

Κρυογονικές μονάδες ψύξεως ικανές να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες 153 K (– 120 °C) ή χαμηλότερες,

γ.

Ψυχρές παγίδες UF6 ικανές να επιτυγχάνουν θερμοκρασίες 253 K (– 20 °C) ή χαμηλότερες,

6.

“Λέιζερ” ή συστήματα “λέιζερ” για το διαχωρισμό των ισοτόπων του ουρανίου με σταθεροποιητή φασματικής συχνότητας για λειτουργία επί μακρές χρονικές περιόδους.

ΣΗΜ: Βλέπε επίσης παραγράφους I.6A.001 και I.6A.008.

θ.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τη διαδικασία διαχωρισμού πλάσματος, ως εξής:

1.

Πηγές ισχύος εκπομπής μικροκυμάτων και κεραίες για την παραγωγή ή την επιτάχυνση ιόντων, με συχνότητα εξόδου άνω των 30 GHz και μέση ισχύ εξόδου άνω των 50 kW,

2.

Πηνία ραδιοσυχνοτήτων για την διέγερση των ιόντων με συχνότητες λειτουργίας άνω των 100 kHz και ικανά να αντέξουν μέση ισχύ άνω των 40 kW,

3.

Συστήματα παραγωγής πλάσματος ουρανίου,

4.

Συστήματα χειρισμού υγρού μετάλλου για λιωμένο ουράνιο ή κράματα ουρανίου, αποτελούμενα από πυριαντήρια, κατασκευασμένα ή φέροντα προστασίες από κατάλληλα υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση και στη θερμότητα (π.χ. ταντάλιο, γραφίτης με επένδυση υττρίας, γραφίτης με επένδυση οξειδίων άλλων σπανίων γαιών ή μίγματα των ανωτέρω) και εξοπλισμός ψύξεως για τα πυριαντήρια,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.2A.002.

5.

Συλλέκτες αγαθών και καταλοίπων κατασκευασμένοι ή επενδεδυμένοι με υλικά ανθεκτικά στην θερμότητα και στην διάβρωση που προκαλούν οι ατμοί ουρανίου, όπως γραφίτη επενδεδυμένο με ύττριο, ή ταντάλιο,

6.

Περιβλήματα τμημάτων διαχωριστών (κυλινδρικά), για την συγκράτηση της πηγής πλάσματος ουρανίου, του πηνίου παραγωγής ραδιοσυχνοτήτων και των συλλεκτών των αγαθών και των υπολειμμάτων και κατασκευασμένα από κατάλληλο μη μαγνητικό υλικό (π.χ. ανοξείδωτο χάλυβα),

ι.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τη διαδικασία ηλεκτρομαγνητικού διαχωρισμού, ως εξής:

1.

Πηγές ιόντων, απλές ή πολλαπλές, αποτελούμενες από πηγή ατμών, ιονιστή και επιταχυντή δέσμης κατασκευασμένες από κατάλληλα μη μαγνητικά υλικά (π.χ. γραφίτη, ανοξείδωτο χάλυβα ή χαλκό) και ικανές να παρέχουν συνολικό ρεύμα δέσμης ιόντων τάξεως τουλάχιστον 50 mA,

2.

Πλάκες συλλογής ιόντων για τη συλλογή δεσμών ιόντων εμπλουτισμένου ή εξαντλημένου ουρανίου, αποτελούμενες από δύο ή περισσότερες σχισμές και εσοχές και κατασκευασμένες από κατάλληλα μη μαγνητικά υλικά (π.χ. γραφίτη ή ανοξείδωτο χάλυβα),

3.

Περιβλήματα κενού για ηλεκτρομαγνητικούς διαχωριστές ουρανίου, κατασκευασμένα από μη μαγνητικά υλικά (π.χ. ανοξείδωτο χάλυβα) και σχεδιασμένα για να λειτουργούν σε πιέσεις το πολύ 0,1 Ρa,

4.

Τμήματα μαγνητικών πόλων, διαμέτρου άνω των 2 m,

5.

Τροφοδοτικά ισχύος υψηλής τάσεως για πηγές ιόντων, διαθέτοντα όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Ικανά για συνεχή λειτουργία,

β.

Τάση εξόδου τουλάχιστον 20 000 V,

γ.

Ρεύμα εξόδου τουλάχιστον 1 Α, και

δ.

Ρύθμιση τάσεως καλύτερη του 0,01 % για χρονικό διάστημα 8 ωρών,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.3A.006.

6.

Τροφοδοτικά ισχύος μαγνητών (υψηλή ισχύς, συνεχές ρεύμα), διαθέτοντα όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας, με ρεύμα εξόδου τουλάχιστον 500 Α σε τάση τουλάχιστον 100 V, και

β.

Ρύθμιση ρεύματος ή τάσεως καλύτερη του 0,01 % σε διάστημα 8 ωρών,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.3A.005.

I.0A.003

0B002

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα βοηθητικά συστήματα, εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ως εξής για μονάδα διαχωρισμού ισοτόπων που προδιαγράφεται στο I.0A.002, κατασκευασμένα ή με προστασία από “υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση από UF6”:

α.

Αυτόκλειστα τροφοδοσίας, κλίβανοι ή συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση του UF6 στη διαδικασία εμπλουτισμού,

β.

Απεξαχνωτές ή ψυχρές παγίδες που χρησιμεύουν για την αφαίρεση του UF6 από τη διαδικασία εμπλουτισμού για επακόλουθη μεταφορά κατόπιν θερμάνσεως,

γ.

Σταθμοί αγαθών και υπολειμμάτων για την μεταφορά του UF6 σε περιέκτες,

δ.

Σταθμοί υγροποίησης ή στερεοποίησης για την αφαίρεση του UF6 από τη διαδικασία εμπλουτισμού μέσω συμπίεσης, ψύξης και μετατροπής του UF6 σε υγρή ή στερεή μορφή,

ε.

Συστήματα σωληνώσεων και συστήματα διανομής ειδικά σχεδιασμένα για τη λειτουργία με UF6 σε αέριο διάχυση, φυγοκέντρηση, ή αεροδυναμική καταιόνηση,

στ.

1.

Συστήματα σωληναγωγών κενού ή κεφαλές σωληναγωγών κενού με απορροφητική ικανότητα 5 m3/min και άνω, ή

2.

Αντλίες κενού ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε ατμόσφαιρες που περιέχουν UF6,

ζ.

Φασματόμετρα μάζας UF6/πηγές ιόντων ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για την δειγματοληψία on-line πρώτης ύλης, αγαθών ή καταλοίπων από τις ροές UF6, τα οποία διαθέτουν το σύνολο των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

1.

Μοναδιαία διακριτική ικανότητα μάζας ανώτερη από 320 amu,

2.

Πηγές ιόντων κατασκευασμένες ή επενδεδυμένες με nichrome ή monel, ή επινικελωμένες,

3.

Πηγές ιονισμού μέσω βομβαρδισμού ηλεκτρονίων, και

4.

Συστήματα συλλεκτών, κατάλληλα για ανάλυση ισοτόπων.

I.0A.004

0B003

Εγκαταστάσεις για τη μετατροπή ουρανίου και εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος για το σκοπό αυτό, ως εξής:

α.

Συστήματα για τη μετατροπή συμπυκνωμένου μεταλλεύματος ουρανίου σε UO3,

β.

Συστήματα για τη μετατροπή του UO3 σε UF6,

γ.

Συστήματα για τη μετατροπή του UO3 σε UO2,

δ.

Συστήματα για τη μετατροπή του UO2 σε UF4,

ε.

Συστήματα για τη μετατροπή του UF4 σε UF6,

στ.

Συστήματα για τη μετατροπή του UF4 σε μεταλλικό ουράνιο,

ζ.

Συστήματα για τη μετατροπή του UF6 σε UO2,

η.

Συστήματα για τη μετατροπή του UF6 σε UF4,

θ.

Συστήματα για τη μετατροπή του UΟ2 σε UCl4.

I.0A.005

0B004

Εγκαταστάσεις για την παραγωγή ή τη συμπύκνωση βαρέος ύδατος, δευτερίου και ενώσεων δευτερίου και ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος προς τούτο εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη του εξοπλισμού αυτού, ως ακολούθως:

α.

Εγκαταστάσεις για την παραγωγή βαρέος ύδατος, δευτερίου ή ενώσεων δευτερίου ως ακολούθως:

1.

Εγκαταστάσεις ανταλλαγής ύδατος-υδροθείου,

2.

Εγκαταστάσεις ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου,

β.

Εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη, ως ακολούθως:

1.

Πύργοι ανταλλαγής ύδατος-υδροθείου κατασκευασμένοι από χάλυβα λεπτόκοκκου άνθρακα (π.χ. ASTM A516), με διάμετρο από 6 ως 9 μέτρα, ικανότητα λειτουργίας σε πιέσεις τουλάχιστον 2 MPa και ανοχή διάβρωσης τουλάχιστον 6 mm,

2.

Μονοσταδιακοί φυγοκεντρικοί φυσητήρες ή συμπιεστές χαμηλής (δηλ. 0,2 MPa) υπερπίεσης για την κυκλοφορία του αερίου υδροθείου (δηλ. αερίου με περισσότερο από 70 % H2S), με ικανότητα συνολικής παροχής τουλάχιστον 56 m3/sec όταν λειτουργούν υπό αναρροφητική πίεση 1,8 MPa και άνω, και με στεγανοποιητές σχεδιασμένους για λειτουργία σε ατμόσφαιρα υδροθείου-υγρασίας,

3.

Πύργοι ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου ύψους 35 μέτρων και άνω, με διάμετρο από 1,5 ως 2,5 μέτρα και ικανότητα λειτουργίας σε πιέσεις άνω των 15 MPa,

4.

Εσωτερικά κατασκευαστικά στοιχεία πύργων, συμπεριλαμβανομένων των βαθμιδωτών επαφέων, και βαθμιδωτές αντλίες, συμπεριλαμβανομένων των βυθιζόμενων αντλιών, για την παραγωγή βαρέος ύδατος με τη μέθοδο της ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου,

5.

Διασπαστήρες αμμωνίας σχεδιασμένοι για πιέσεις λειτουργίας άνω των 3 MPa, για την παραγωγή βαρέος ύδατος με τη μέθοδο της ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου,

6.

Αναλυτές απορρόφησης υπέρυθρων ακτίνων για την on-line ανάλυση της αναλογίας υδρογόνου-δευτερίου, όπου οι συγκεντρώσεις του δευτερίου είναι ίσες ή μεγαλύτερες από 90 %,

7.

Καταλυτικοί καυστήρες για τη μετατροπή εμπλουτισμένου αέριου δευτερίου σε βαρύ ύδωρ με τη μέθοδο της ανταλλαγής αμμωνίας-υδρογόνου,

8.

Πλήρη συστήματα εμπλουτισμού βαρέος ύδατος, ή στήλες για τέτοια συστήματα, ώστε η περιεκτικότητά του σε δευτέριο να το καθιστά κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί σε αντιδραστήρα.

I.0A.006

0B005

Εγκαταστάσεις ειδικά σχεδιασμένες για την παραγωγή στοιχείων καυσίμου “πυρηνικών αντιδραστήρων” και εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος για τις εγκαταστάσεις αυτές.

Σημείωση: Εγκαταστάσεις για την παραγωγή στοιχείων καυσίμου για “πυρηνικούς αντιδραστήρες” περιλαμβάνουν εξοπλισμό ο οποίος:

α.

Κανονικά έρχεται σε άμεση επαφή ή χρησιμεύει άμεσα στην κατεργασία ή τον έλεγχο της ροής παραγωγής πυρηνικών υλικών,

β.

Περιβάλλει με στεγανό περίβλημα τα πυρηνικά υλικά,

γ.

Ελέγχει την ακεραιότητα των περιβλημάτων ή των επισυγκολλήσεων, ή

δ.

Ελέγχει την τελική κατεργασία του σφραγισμένου καυσίμου.

I.0A.007

0B006

Εγκαταστάσεις για την επανεπεξεργασία ακτινοβολημένων στοιχείων καυσίμου “πυρηνικών αντιδραστήρων” και εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για τις εγκαταστάσεις αυτές.

Σημείωση: Η παράγραφος I.0A.007 περιλαμβάνει:

α.

Εγκαταστάσεις για την επανεπεξεργασία ακτινοβολημένων στοιχείων καυσίμου “πυρηνικών αντιδραστήρων”· περιλαμβάνονται εξοπλισμός και κατασκευαστικά μέρη τα οποία κανονικά έρχονται σε άμεση επαφή και χρησιμεύουν άμεσα για τον έλεγχο του ακτινοβολημένου καυσίμου και των κυριοτέρων ροών κατεργασίας των πυρηνικών υλικών και των αγαθών σχάσεως,

β.

Μηχανές κοπής ή τεμαχισμού των στοιχείων καυσίμου, δηλαδή τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό για την κοπή, τον μικροτεμαχισμό, την απόσχιση ή τον ψαλιδισμό ακτινοβολημένων διατάξεων, δεσμών ή ράβδων καυσίμου “πυρηνικών αντιδραστήρων”,

γ.

Διαλυτοποιητές, ασφαλείς δεξαμενές για την αποφυγή της κρισιμότητας (π.χ. δακτυλιοειδείς ή ορθογώνιες δεξαμενές μικρής διαμέτρου) ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για την διάλυση ακτινοβολημένου καυσίμου “πυρηνικών αντιδραστήρων”, με αντοχή στην θερμότητα, τα ισχυρά διαβρωτικά υγρά, και που είναι δυνατόν να τροφοδοτηθούν και να συντηρηθούν με τηλεχειρισμό,

δ.

Συσκευές για την εξαγωγή του διαλύτη αντίστροφης ροής και εξοπλισμό κατεργασίας μέσω ανταλλαγής ιόντων ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για να χρησιμοποιηθούν σε εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας ακτινοβολημένου “φυσικού ουρανίου”, “εξαντλημένου ουρανίου” ή “ειδικών σχάσιμων υλικών”,

ε.

Λέβητες συγκράτησης ή αποθήκευσης ειδικά σχεδιασμένους ώστε να είναι ασφαλείς από την άποψη της κρισιμότητας και ανθεκτικοί στην διαβρωτική ενέργεια του νιτρικού οξέος,

Σημείωση: Οι λέβητες συγκράτησης ή αποθήκευσης είναι δυνατόν να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Τοιχώματα ή εσωτερικές κατασκευές με ισοδύναμο βορίου (υπολογιζόμενο για όλα τα δομικά μέρη όπως ορίζεται στη σημείωση της παραγράφου I.0A.012) τουλάχιστον 2 %,

2.

Μέγιστη διάμετρο 175 mm για τα κυλινδρικά δοχεία, ή

3.

Μέγιστο πλάτος 75 mm για τα ορθογώνια ή τα δακτυλιοειδή δοχεία.

στ.

Όργανα ελέγχου των διεργασιών ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για την παρακολούθηση ή τον έλεγχο της επανεπεξεργασίας ακτινοβολημένου “φυσικού ουρανίου”, “εξαντλημένου ουρανίου” ή “ειδικών σχάσιμων υλικών”.

I.0A.008

0B007

Εγκαταστάσεις μετατροπής πλουτωνίου και εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος ή κατασκευασμένος γι' αυτές, ως εξής:

α.

Συστήματα για τη μετατροπή του νιτρικού πλουτωνίου σε οξείδιο του πλουτωνίου,

β.

Συστήματα για την παραγωγή μεταλλικού πλουτωνίου.

I.0A.009

0C001

“Φυσικό ουράνιο” ή “εξαντλημένο ουράνιο” ή θόριο υπό μορφή μετάλλου, κράματος, χημικής ένωσης ή συμπυκνώματος καθώς και κάθε άλλο υλικό το οποίο περιέχει ένα ή περισσότερα από τα προηγούμενα υλικά.

Σημείωση: Η παράγραφος I.0A.009 δεν απαγορεύει τα εξής:

α.

Τέσσερα γραμμάρια και κάτω “φυσικό ουράνιο” ή “εξαντλημένο ουράνιο” όταν περιέχεται ως ανιχνευτικό συστατικό σε όργανα,

β.

“Εξαντλημένο ουράνιο” το οποίο έχει ειδικά παραχθεί για τις ακόλουθες πολιτικές μη πυρηνικές χρήσεις:

1.

Θωράκιση,

2.

Συσκευασία,

3.

Έρμα, μάζας όχι μεγαλύτερης των 100 kg,

4.

Αντίβαρο, μάζας όχι μεγαλύτερης των 100 kg,

γ.

Κράματα με θόριο σε ποσοστό κάτω του 5 %,

δ.

Κεραμικά αγαθά με θόριο, κατασκευασμένα για μη πυρηνική χρήση.

I.0A.010

0C002

“Ειδικά σχάσιμα υλικά”.

Σημείωση: Η παράγραφος I.0A.010 δεν απαγορεύει τις ποσότητες μέχρι και τεσσάρων “ενεργών γραμμαρίων” όταν περιέχονται ως ανιχνευτικό συστατικό σε όργανα.

I.0A.011

0C003

Δευτέριο, βαρύ ύδωρ (οξείδιο του δευτερίου) και άλλες ενώσεις δευτερίου, καθώς και μείγματα και διαλύματα τα οποία περιέχουν δευτέριο, όπου η ισοτοπική αναλογία δευτερίου προς υδρογόνο υπερβαίνει το 1:5 000.

I.0A.012

0C004

Γραφίτης κατάλληλος για πυρηνική χρήση, με καθαρότητα κάτω των 5 ppm “ισοδυνάμου βορίου” και πυκνότητα άνω του 1,5 g/cm3.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.1A.028.

Σημείωση 1: Η παράγραφος I.0A.012 δεν απαγορεύει τα ακόλουθα:

α.

Κατασκευάσματα από γραφίτη με μάζα κάτω του 1 kg, εκτός από όσα έχουν σχεδιαστεί ή παρασκευαστεί ειδικά για να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικό αντιδραστήρα,

β.

Γραφιτόσκονη.

Σημείωση 2: Στην παράγραφο I.0A.012, το “ισοδύναμο βορίου” (BE) ορίζεται ως το άθροισμα των BEz για τις προσμίξεις (πλην του BEcarbon, αφού ο άνθρακας δεν θεωρείται πρόσμιξη), συμπεριλαμβανομένου του βορίου, όπου:

BEz (ppm) = CF × συγκέντρωση στοιχείου Z σε ppm,

CF είναι ο συντελεστής μετατροπής = Formula

και σB και σΖ είναι αντιστοίχως οι διατομές δεσμεύσεως θερμικών νετρονίων του φυσικού βορίου και του στοιχείου Z σε barn, ενώ AB και AZ είναι αντιστοίχως οι ατομικές μάζες του φυσικού βορίου και του στοιχείου Z.

I.0A.013

0C005

Ενώσεις ή σκόνες ειδικά κατασκευασμένες για την παραγωγή διαφραγμάτων αερίου διαχύσεως, ανθεκτικές στη διάβρωση από το UF6 (π.χ. νικέλιο ή κράμα με περιεκτικότητα σε νικέλιο 60 % και άνω κατά βάρος, οξείδιο του αλουμινίου και πλήρως φθοριωμένα πολυμερή υδατανθράκων), με καθαρότητα 99,9 % κατά βάρος και άνω και μέσο μέγεθος σωματιδίων κάτω των 10 μικρομέτρων μετρημένο βάσει του προτύπου B330 της American Society for Testing and Materials (Αμερικανική Εταιρεία Δοκιμών και Υλικών) (ASTM) και με υψηλό βαθμό ομοιογένειας των σωματιδίων.


I.0B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.0B.001

0D001

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για την “ανάπτυξη”, “παραγωγή” ή ‘χρήση’ αγαθών που καθορίζονται στο τμήμα I.0A.

I.0B.002

0E001

“Τεχνολογία” σύμφωνα με το σημείωμα για την Πυρηνική Τεχνολογία για την “ανάπτυξη”, “παραγωγή” ή “χρήση” αγαθών που περιγράφονται στο τμήμα I.0A.

I.1

ΥΛΙΚΑ, ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, “ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ” ΚΑΙ “ΤΟΞΙΝΕΣ”

I.1A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.1A.001

1A102

Επανακορεσμένα κατασκευαστικά στοιχεία από πυρολυμένο άνθρακα-άνθρακα, σχεδιασμένα για οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή για πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για κατασκευαστικά στοιχεία για ρουκέτες και πυραύλους.

I.1A.002

1A202

Σύνθετες δομές υπό μορφή σωλήνων και που έχουν τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.9A.011.

α.

Εσωτερική διάμετρο μεταξύ 75 mm και 400 mm, και

β.

Κατασκευασμένες από οιοδήποτε από τα “ινώδη ή νηματώδη υλικά” που καθορίζονται στα I.1A.024 ή I.1A.034.α. ή από ανθρακούχα προ-εμποτίσματα που καθορίζονται στο εδάφιο I.1A.034.γ.

I.1A.003

1A225

Καταλύτες λευκόχρυσου ειδικά σχεδιασμένοι ή παρασκευασμένοι για ισοτοπικές αντιδράσεις ανταλλαγής μεταξύ υδρογόνου και ύδατος, για την ανάκτηση τριτίου από βαρύ ύδωρ ή για την παραγωγή βαρέος ύδατος.

I.1A.004

1A226

Ειδικά συσκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον διαχωρισμό βαρέος ύδατος από κανονικό ύδωρ, και που έχουν τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Παρασκευασμένα από πλέγμα φωσφορούχου χαλκού (αμφότερα χημικά επεξεργασμένα για βελτίωση της διαβρεκτικότητας), και

β.

Σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται σε πύργους απόσταξης εν κενώ.

I.1A.005

1A227

Παράθυρα ασφαλείας έναντι ακτινοβολιών υψηλής πυκνότητας (μολυβδύαλος ή άλλα) που έχουν όλα τα εξής χαρακτηριστικά και ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό πλαίσια:

α.

Πλευράς μεγαλύτερης του 0,09 m2,

β.

Πυκνότητας ανώτερης των 3 g/cm3, και

γ.

Πάχους 100 mm ή ανωτέρου.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.1A.005, ο όρος “ψυχρή περιοχή” αφορά τη διαφανή επιφάνεια του παραθύρου που είναι εκτεθειμένη στη χαμηλότερη στάθμη ακτινοβολίας σύμφωνα με την εφαρμογή του σχεδίου.

I.1A.006

ex 1B001*

(1B001.α, ex 1B001.β και 1B001.γ)

Εξοπλισμός για την παραγωγή ινών, προ-εμποτισμάτων, προ-μορφωμάτων ή “συνθέτων” όπως καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.024, ως εξής, και ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό συστατικά και εξαρτήματα:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παραγράφους I.1A.007 και I.1A.014.

α.

Μηχανές περιέλιξης νημάτων στις οποίες οι κινήσεις τοποθέτησης, περιτύλιξης και περιέλιξης ινών συντονίζονται και προγραμματίζονται σε τρεις ή περισσότερους άξονες, ειδικά σχεδιασμένες για την κατασκευή “σύνθετων” δομών ή ελασμάτων από “ινώδη ή νηματώδη υλικά”,

β.*

Μηχανές τοποθέτησης ταινιών των οποίων οι κινήσεις ρύθμισης και τοποθέτησης ταινιών ή φύλλων συντονίζονται και προγραμματίζονται σε δύο ή περισσότερους άξονες, ειδικά σχεδιασμένες για την κατασκευή “συνθέτων” πλαισίων αεροσκαφών ή “πυραυλικών” κατασκευών,

Σημείωση: Στο εδάφιο I.1A.006.β., ως “βλήματα” νοούνται τα πλήρη πυραυλικά συστήματα και τα συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος.

γ.

Μηχανές ύφανσης πολλαπλών κατευθύνσεων και πολλαπλών διαστάσεων ή μηχανές πλεξίματος, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι προσαρμογές καθώς και τα σύνεργα μετατροπής, για την ύφανση και το πλέξιμο ινών στην παραγωγή “συνθέτων δομών”,

Τεχνική παρατήρηση:

Για τους σκοπούς του εδαφίου I.1A.006.γ., ο όρος πλέξιμο καλύπτει τους δύο αγγλικούς όρους interlacing και knitting.

Σημείωση: Το εδάφιο I.1A.006.γ. δεν απαγορεύει τις μη τροποποιημένες για τις προαναφερόμενες τελικές χρήσεις μηχανές κλωστοϋφαντουργίας.

I.1A.007

1B101 και ex 1B001.δ

Εξοπλισμός, πλην αυτού που ορίζεται στην παράγραφο I.1A.006, για την “παραγωγή” δομικών συνθέτων, ως εξής, και ειδικά σχεδιασμένων κατασκευαστικών μερών και εξαρτημάτων γι' αυτόν:

Σημείωση: Κατασκευαστικά μέρη και εξαρτήματα που καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.007 περιλαμβάνουν καλούπια, μαντρέλια, μήτρες, εξαρτήματα και εργαλεία για εκτύπωση προμορφωμάτων, για φινίρισμα, για έγχυση, για σύντηξη ή συγκόλληση σύνθετων δομών, ελασμάτων και αγαθών τους.

α.

Μηχανές περιέλιξης νημάτων των οποίων οι κινήσεις τοποθέτησης, περιτύλιξης και περιέλιξης ινών μπορούν να συντονίζονται και προγραμματίζονται σε τρεις ή περισσότερους άξονες, σχεδιασμένες για την παραγωγή συνθέτων δομών ή ελασμάτων από ινώδη ή νηματώδη υλικά και για τον συντονισμό και τον προγραμματισμό ελέγχων,

β.

Μηχανές τοποθέτησης ταινιών των οποίων οι κινήσεις τοποθέτησης και εγκατάστασης ταινιών και φύλλων μπορούν να συντονίζονται και προγραμματίζονται σε δύο ή περισσότερους άξονες, σχεδιασμένες για την κατασκευή συνθέτων πλαισίων αεροπλάνων και “βλημάτων”,

γ.

Εξοπλισμός σχεδιασμένος ή τροποποιημένος για την “παραγωγή”“ινωδών ή νηματωδών υλικών” ως εξής:

1.

Εξοπλισμός για την μετατροπή πολυμερών ινών (όπως πολυακρυλονιτρίλια, ρεγιόν ή πολυκαρβοσιλάνια) συμπεριλαμβανομένου και ειδικού μηχανισμού για το τάνυσμα ινών εν θερμώ,

2.

Εξοπλισμός εναπόθεσης ατμού στοιχείων ή ουσιών σε θερμά ινώδη υποστρώματα,

3.

Εξοπλισμός υγράς ύφανσης σε αδρανή κεραμικά (όπως οξείδια του αλουμινίου),

δ.

Εξοπλισμός σχεδιασμένος ή τροποποιημένος για την επεξεργασία επιφανείας ειδικών ινών ή για την παραγωγή προ-εμποτισμάτων και προ-μορφωμάτων που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.026.

Σημείωση: Το εδάφιο I.1A.007.δ. περιλαμβάνει έλαστρα, τεντωτήρες, εξοπλισμό επίχρισης, εξοπλισμό κοπής και διατρητικά μηχανήματα.

I.1A.008

1B102

“Εξοπλισμός παραγωγής” μεταλλικών κόνεων και στοιχεία του ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης εδάφιο I.1A.009.β.

α.

“Εξοπλισμός παραγωγής” μεταλλικών κόνεων, χρησιμοποιήσιμος για την “παραγωγή”, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σφαιρικών ή σταγονιδιοποιημένων υλικών προσδιοριζόμενων στα εδάφια I.1A.025.α., I.1A.025.β., I.1A.029.α.1., I.1A.029.α.2., ή στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

β.

Στοιχεία ειδικά σχεδιασμένα για τον “εξοπλισμό παραγωγής” που καθορίζεται στο εδάφιο I.1A.008.α.

Σημείωση: Η παράγραφος I.1A.008 περιλαμβάνει:

α.

Γεννήτριες πλάσματος (με πίδακα υψίσυχνου τόξου) για την απόκτηση έκπτυστων ή σφαιρικών μεταλλικών κόνεων με οργάνωση της διεργασίας σε περιβάλλον αργού/ύδατος,

β.

Ηλεκτροπαλμικό εξοπλισμό χρησιμοποιήσιμο για την απόκτηση έκπτυστων ή σφαιρικών μεταλλικών κόνεων με οργάνωση της διεργασίας σε περιβάλλον αργού/ύδατος,

γ.

Εξοπλισμό χρησιμοποιήσιμο για την “παραγωγή” σφαιρικών κόνεων αργιλίου με κονιοποίηση τήγματος εντός αδρανούς μέσου (π.χ. αζώτου).

I.1A.009

1B115

Εξοπλισμός, πλην του αναφερόμενου στην παράγραφο I.1A.008, για την “παραγωγή” προωθητικών και συστατικών για προωθητικά, ως εξής, και ειδικά σχεδιασμένα στοιχεία για τον σκοπό αυτό:

α.

“Εξοπλισμός παραγωγής” για την “παραγωγή”, διαχείριση ή αποδοχή δοκιμών υγρών προωθητικών και συστατικών προωθητικών των εδαφίων I.1A.025.α., I.1A.025.β. και της παραγράφου I.1A.029 ή στoυς Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών,

β.

“Εξοπλισμός παραγωγής”, για την “παραγωγή”, διαχείριση, ανάμιξη, παλαίωση, εντύπωση, εμπίεση, τόρνευση, εκπίεση ή αποδοχή δοκιμών στερεών προωθητικών και συστατικών προωθητικών των εδαφίων I.1A.025.α., I.1A.025.β. και της παραγράφου I.1A.029 ή στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

Σημείωση: Το εδάφιο I.1A.009.β δεν απαγορεύει τους αναμικτήρες παρτίδων, τους αναμικτήρες συνεχούς ροής και τους μύλους ρευστής ενέργειας. Για την απαγόρευση των αναμικτήρων παρτίδων, των αναμικτήρων συνεχούς ανάμιξης και των μύλων ρευστής ενέργειας βλ. σημεία I.1A.011, I.1A.012 και I.1A.013.

Σημείωση 1: Για εξοπλισμό ειδικά σχεδιασμένο για την παραγωγή στρατιωτικών υλικών, βλέπε Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

Σημείωση 2: Στην παράγραφο I.1A.009 δεν απαγορεύεται ο εξοπλισμός για την “παραγωγή”, διαχείριση και αποδοχή δοκιμών καρβιδίων βορίου

I.1A.010

1B116

Ειδικά σχεδιασμένα ακροφύσια για την παραγωγή πυρολυτικώς λαμβανομένων υλικών εισαγομένων σε μήτρες, μαντρέλια, ή άλλα υποστρώματα από πρόδρομα αέρια που αποσυντίθενται μεταξύ 1 573 K (1 300 °C) έως 3 173 K (2 900 °C) και σε πιέσεις από 130 Pa έως 20 kPa.

I.1A.011

1B117

Αναμικτήρες παρτίδων με πρόβλεψη για ανάμιξη υπό κενό σε πιέσεις από 0 έως 13,326 kΡa και ικανότητα ελέγχου της θερμοκρασίας του θαλάμου ανάμιξης και με όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά, καθώς και στοιχεία ειδικά σχεδιασμένα γι' αυτούς:

α.

Συνολική ογκομετρική χωρητικότητα 110 λίτρων και άνω, και

β.

Τουλάχιστον έναν έκκεντρο αναμικτήρα/ζυμωτήρα.

I.1A.012

1B118

Αναμικτήρες συνεχούς ανάμιξης με πρόβλεψη για ανάμιξη υπό κενό σε πιέσεις από 0 έως 13,326 kΡa και ικανότητα ελέγχου της θερμοκρασίας του θαλάμου ανάμιξης και με όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά, καθώς και στοιχεία ειδικά σχεδιασμένα γι' αυτούς:

α.

Δύο ή περισσότερους αναμικτήρες/ζυμωτήρες, ή

β.

Ένα μόνο παλλόμενο περιστρεφόμενο άξονα, και επάνω του, καθώς και μέσα στην επένδυση του θαλάμου ανάμιξης, ζυμωτικά δόντια/ακίδες.

I.1A.013

1B119

Μύλοι ρευστής ενέργειας χρησιμοποιήσιμοι για το άλεσμα ή τη λειοτρίβηση ουσιών προσδιοριζόμενων στα I.1A.025.α., I.1A.025.β., I.1A.029 ή στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών, καθώς και στοιχεία ειδικά σχεδιασμένα γι' αυτούς.

I.1A.014

1B201

Μηχανές περιέλιξης νημάτων, εκτός αυτών που καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.006 ή I.1A.007, και συναφής εξοπλισμός, ως εξής:

α.

Μηχανές περιέλιξης νημάτων με όλα τα εξής χαρακτηριστικά:

1.

Στις οποίες οι κινήσεις τοποθέτησης, περιτύλιξης και περιέλιξης ινών συντονίζονται και προγραμματίζονται σε δύο ή περισσότερους άξονες,

2.

Ειδικά σχεδιασμένες για την κατασκευή σύνθετων δομών ή ελασμάτων από “ινώδη ή νηματώδη υλικά” και

3.

Ικανές για την περιέλιξη κυλινδρικών ροτόρων διαμέτρου μεταξύ 75 και 400 mm και μήκους 600 mm ή άνω,

β.

Για ελέγχους συντονισμού και προγραμματισμού καθώς και τα σχετικά μαντρέλια ακριβείας για τις μηχανές περιέλιξης νημάτων που καθορίζονται στο εδάφιο I.1A.014.α.,

γ.

Για μαντρέλια ακριβείας για τις μηχανές περιέλιξης νημάτων που καθορίζονται στο εδάφιο I.1A.014.α.

I.1A.015

1B225

Ηλεκτρολυτικά κύτταρα για την παραγωγή φθορίου με παραγωγική δυνατότητα ανώτερη των 250 g φθορίου την ώρα.

I.1A.016

1B226

Ηλεκτρομαγνητικοί διαχωριστές ισοτόπων σχεδιασμένοι για ή εφοδιασμένοι με απλές ή πολλαπλές πηγές ιόντων, ικανοί να παράγουν συνολικό ρεύμα δέσμης ιόντων 50 mΑ και άνω.

Σημείωση: Η παράγραφος I.1A.016 περιλαμβάνει διαχωριστές:

α.

Για τον εμπλουτισμό σταθερών ισοτόπων,

β.

Με πηγές ιόντων και συλλέκτες τόσο σε μαγνητικά πεδία όσο και σε συστήματα στα οποία οι διαχωριστές αυτοί ευρίσκονται εκτός πεδίου.

I.1A.017

1B227

Μετατροπείς για τη σύνθεση αμμωνίας ή μονάδες σύνθεσης αμμωνίας στις οποίες το αέριο σύνθεσης (άζωτο και υδρογόνο) λαμβάνεται από μία ανταλλακτική στήλη υψηλής πίεσης αμμωνίας/υδρογόνου και η παραγόμενη αμμωνία επιστρέφει στην προαναφερόμενη στήλη.

I.1A.018

1B228

Αποστακτικές κρυογονικές στήλες υδρογόνου που διαθέτουν όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α.

Σχεδιασμένες για λειτουργία σε εσωτερικές θερμοκρασίες 35 Κ (– 238 °C) ή λιγότερο,

β.

Σχεδιασμένες για λειτουργία με εσωτερική πίεση από 0,5 έως 5 ΜΡa (5 έως 50 ατμόσφαιρες),

γ.

Κατασκευασμένες είτε:

1.

Από ανοξείδωτο χάλυβα σειράς 300 και με ωστευτιτικό μέγεθος κόκκου ΑSΤΜ (ή ισοδύναμου προτύπου) 5 ή μεγαλύτερο, ή

2.

Από ισοδύναμα υλικά που είναι και κρυογονικά και συμβατά υδρογόνου, και

δ.

Εσωτερικής διαμέτρου 1 m και άνω και πραγματικού μήκους 5 m ή άνω.

I.1A.019

1B229

Ανταλλακτικές στήλες ύδατος-υδροθείου, με δίσκους, και τα εσωτερικά εξαρτήματα επαφής τους, ως εξής:

ΣΗΜ.: Για στήλες ειδικά σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για την παραγωγή βαρέος ύδατος βλέπε I.0A.005.

α.

Ανταλλακτικές στήλες ύδατος-υδροθείου, με δίσκους, με όλα τα εξής χαρακτηριστικά:

1.

Μπορούν να λειτουργούν υπό πίεση 2 MPa ή άνω,

2.

Κατασκευασμένες από ανθρακούχο χάλυβα με ωστευτιτικό ASTM (ή ισοδύναμου προτύπου) μέγεθος κόκκου 5 ή άνω, και

3.

Με διάμετρο 1,8 m ή άνω,

β.

“Εσωτερικά εξαρτήματα επαφής” για τις ανταλλακτικές στήλες ύδατος-υδροθείου, με δίσκους, που καθορίζονται στο εδάφιο I.1A.019.α.

Τεχνική παρατήρηση:

Τα “εσωτερικά εξαρτήματα επαφής” των στηλών είναι αρθρωτοί δίσκοι με πραγματική ολική διάμετρο 1,8 m και άνω, και είναι σχεδιασμένοι για να διευκολύνουν την επαφή σε αντίστροφη ροή και κατασκευασμένοι από ανοξείδωτους χάλυβες με περιεκτικότητα άνθρακα 0,03 % το πολύ. Μπορούν να είναι διάτρητοι δίσκοι, δίσκοι με βαλβίδες, ημισφαιρικοί δίσκοι παφλασμού και δίσκοι πλέγματος turbo

I.1A.020

1B230

Αντλίες ικανές για την κυκλοφόρηση διαλυμάτων πυκνών ή αραιωμένων καταλυτών αμιδίου του καλίου σε υγρή αμμωνία (KNH2/NH3), με όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α.

Αεροστεγείς (δηλαδή ερμητικά σφραγισμένες),

β.

Απόδοσης άνω του 8,5 m3/h, και

γ.

Με ένα από τα εξής χαρακτηριστικά:

1.

Για πυκνά διαλύματα αμιδίου του καλίου (1 % και άνω), πίεση λειτουργίας 1,5-60 MPa, ή

2.

Για αραιά διαλύματα αμιδίου του καλίου (κάτω του 1 %), πίεση λειτουργίας 20-60 MPa.

I.1A.021

1B231

Εγκαταστάσεις ή εργοστάσια τριτίου και εξοπλισμός τους, ως εξής:

α.

Εγκαταστάσεις ή εργοστάσια παραγωγής, ανάκτησης, εξαγωγής, συγκέντρωσης ή χειρισμού τριτίου, και εξοπλισμός ως εξής:

β.

Εξοπλισμός για εγκαταστάσεις ή εργοστάσια τριτίου, ως εξής:

1.

Μονάδες ψύξης υδρογόνου ή ηλίου με δυνατότητες ψύξης 23 Κ (– 250 °C) και κάτω, με δυνατότητα απομάκρυνσης θερμότητας μεγαλύτερη των 150 W,

2.

Συστήματα αποθήκευσης ή καθαρισμού ισοτόπων του υδρογόνου χρησιμοποιούντα μεταλλικά υδρίδια ως μέσα αποθήκευσης ή καθαρισμού.

I.1A.022

1B232

Στροβιλοδιαστολείς ή συστήματα στροβιλοδιαστολέως συμπιεστού με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Σχεδιασμένοι για λειτουργία κάτω των 35 K (– 238 °C) και

β.

Σχεδιασμένοι για παροχή υδρογόνου άνω των 1 000 kg/h

I.1A.023

1B233

Εγκαταστάσεις, ή εργοστάσια για τη διαχώριση ισοτόπων λιθίου και εξοπλισμός τους, ως εξής:

α.

Εγκαταστάσεις ή εργοστάσια για τη διαχώριση ισοτόπων λιθίου,

β.

Εξοπλισμός για τη διαχώριση ισοτόπων λιθίου, ως εξής:

1.

Στήλες ανταλλαγής υγρού-υγρού ειδικά σχεδιασμένες για αμαλγάματα λιθίου,

2.

Αντλίες αμαλγάματος υδραργύρου ή λιθίου,

3.

Στοιχεία ηλεκτρόλυσης αμαλγάματος λιθίου,

4.

Εξατμιστήρες πυκνού διαλύματος υδροξειδίου του λιθίου.

I.1A.024

1C010.b

“Ινώδη ή νηματώδη υλικά” τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οργανικές “μήτρες”, μεταλλικές “μήτρες” ή ανθρακικές “μήτρες”“συνθέτων” δομών ή ελασμάτων, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παραγράφους I.1A.034 και I.9A.026.

β.

Ανθρακούχα “ινώδη ή νηματώδη υλικά” με όλα τα εξής χαρακτηριστικά:

1.

“Ειδικό συντελεστή” άνω των 12,7 × 106 m, και

2.

“Ειδική αντίσταση εφελκυσμού” ανώτερη του 23,5 × 104 m.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.1A.024.β δεν υπάγονται υφάσματα κατασκευασμένα από “ινώδη ή νηματώδη υλικά” για την επισκευή τμημάτων πολιτικών αεροσκαφών ή ελασμάτων στα οποία το μέγεθος των επιμέρους φύλλων δεν υπερβαίνει τα 100 cm × 100 cm.

Τεχνική παρατήρηση:

Οι ιδιότητες των υλικών που περιγράφονται στο εδάφιο I.1A.024.β. καθορίζονται σύμφωνα με τις συνιστώμενες μεθόδους SACMA (Suppliers of Advance Composite Materials) SRM 12 έως 17, ή εθνικές ισοδύναμες δοκιμασίες εφελκυσμού, όπως αυτή που περιγράφεται στο Japanese Industrial Standard JIS-R-7601, παράγραφος 6.6.2., και βασίζεται σε μέσες τιμές παρτίδων.

I.1A.025

1C011.α και 1C011.β

Μέταλλα και ενώσεις αυτών, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών και I.1A.029.

α.

Μέταλλα σε μέγεθος σωματιδίων μικρότερων των 60 μm, σφαιρικών κονιορτοποιημένων σφαιροειδών, σε φολίδες ή αλεσμένων, κατασκευασμένων από υλικό που συνίσταται κατά 99 % ή περισσότερο από ζιρκόνιο, μαγνήσιο και κράματα αυτών.

Τεχνική παρατήρηση:

Το άφνιο που φυσικώς εμπεριέχεται στο ζιρκόνιο (κατά κανόνα 2 % έως 7 %) συνυπολογίζεται με το ζιρκόνιο.

Σημείωση: Τα μέταλλα ή κράματα που αναφέρονται στο εδάφιο I.1A.025.α. απαγορεύονται ανεξάρτητα από το αν τα μέταλλα ή κράματα περικλείονται με αλουμίνιο, μαγνήσιο, ζιρκόνιο ή βηρύλλιο.

β.

Βόριο ή καρβίδια βορίου με καθαρότητα 85 % ή μεγαλύτερη και μέγεθος σωματιδίων 60 μm ή λιγότερο,

Σημείωση: Τα μέταλλα ή κράματα που αναφέρονται στο εδάφιο I.1A.025.β. απαγορεύονται ανεξάρτητα από το αν τα μέταλλα ή κράματα περικλείονται με αλουμίνιο, μαγνήσιο, ζιρκόνιο ή βηρύλλιο.

I.1A.026

1C101

Υλικά και συστήματα για μειωμένα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως η ανακλαστικότητα στο ραδιοεντοπιστή, οι επισημάνσεις υπεριώδους/υπέρυθρης ακτινοβολίας και οι ακουστικές επισημάνσεις,·που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε “βλήματα”, υποσυστήματα “βλημάτων” ή μη επανδρωμένα οχήματα αέρος που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.003.

Σημείωση 1: Η παράγραφος I I.1A.026 περιλαμβάνει:

α.

Δομικά υλικά και επιχρίσματα ειδικά σχεδιασμένα για χαμηλή ανακλαστικότητα ραντάρ,

β.

Επιχρίσματα, συμπεριλαμβανομένων και βαφών, ειδικά σχεδιασμένα για χαμηλή ή σκοπούμενη ανακλασιμότητα ή εκπομπή σε μικροκύματα, στις υπεριώδεις ή υπέρυθρες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος,

Σημείωση 2: Στην παράγραφο I.1A.026 δεν περιλαμβάνονται επιχρίσματα που χρησιμοποιούνται ειδικά για τον θερμικό έλεγχο των δορυφόρων.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.1A.026, ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km.

I.1A.027

1C102

Επανακορεσμένα κατασκευαστικά υλικά από πυρολυμένο άνθρακα-άνθρακα, σχεδιασμένα για οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή για πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για κατασκευαστικά υλικά για ρουκέτες και πυραύλους.

I.1A.028

ex 1C107*

(1C107.α, ex 1C107.β, ex 1C107.γ και ex 1C107.δ)

Γραφιτικά και κεραμικά υλικά, ως εξής:

α.

Λεπτόκοκκοι γραφίτες με γενική πυκνότητα 1,72 g/cm3 και άνω, μετρούμενη σε 288 Κ (15 °C) με διαστάσεις κόκκων το πολύ 100 μm, χρησιμοποιήσιμοι σε ακροφύσια “πυραύλων” και σε ρύγχη οχημάτων επαναφοράς στην ατμόσφαιρα, από τους οποίους μπορεί να κατασκευαστεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα αγαθά:

1.

Κύλινδροι διαμέτρου τουλάχιστον 120 mm και μήκους τουλάχιστον 50 mm,

2.

Σωλήνες εσωτερικής διαμέτρου τουλάχιστον 65 mm και πάχους τοιχώματος τουλάχιστον 25 mm και μήκους τουλάχιστον 50 mm, ή

3.

Τρόχιλοι μεγέθους τουλάχιστον 120 mm × 120 mm × 50 mm,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.0A.012.

β.*

Πυρολυτικοί ή ινώδεις ενισχυμένοι γραφίτες, χρησιμοποιήσιμοι σε ακροφύσια πυραύλων και σε ρύγχη οχημάτων επαναφοράς, χρησιμοποιήσιμα σε “βλήματα”,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης σημείο I.0A.012.

γ.*

Κεραμικά σύνθετα υλικά (με διηλεκτρική σταθερά μικρότερη του 6 σε οποιαδήποτε συχνότητα από 100 ΜΗz έως 100 GHZ), που χρησιμοποιούνται σε σφαιρικούς θόλους χρησιμοποιήσιμους σε “βλήματα”,

δ.*

Χύδην επεξεργάσιμο κεραμικό ενισχυμένο με πυριτιούχα καρβίδια χωρίς θερμική επεξεργασία, που χρησιμοποιείται σε ρύγχη χρησιμοποιήσιμα σε “βλήματα”.

I.1A.029

ex 1C111*

(1C111.α.1-3, 1C111.α.4, 1C111.β.1-4 και 1C111.γ)

Προωθητικά και χημικές ουσίες για προωθητικά, εκτός εκείνων που καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.025, ως εξής:

α.

Προωστικές ουσίες:

1.

Σκόνη σφαιρικού αλουμινίου, εκτός αυτής που αναφέρεται στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών, με σωματίδια ενιαίας διαμέτρου 200 μm και περιεκτικότητα κατά βάρος σε αλουμίνιο 97 % και άνω, εφόσον το 10 % τουλάχιστον του συνολικού βάρους αποτελείται από σωματίδια κάτω των 63 μm, σύμφωνα με το ISO 2591:1998 ή τα εθνικά ισοδύναμα,

Τεχνική παρατήρηση:

Το μέγεθος σωματιδίων 63 μm (ISO R-565) αντιστοιχεί σε κόσκινο 250 (Tyler) ή 230 (πρότυπο ASTM E-11).

2.

Μεταλλικά καύσιμα, εκτός αυτών που αναφέρονται στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών, σε σωματίδια διαστάσεων κάτω των 60 μικρομέτρων, σφαιρικά, κονιορτοποιημένα, σφαιροειδή, σε φολίδες ή αλεσμένα, περιέχοντα από τα παρακάτω υλικά σε αναλογία 97 % κατά βάρος και άνω:

α.

Ζιρκόνιο,

β.

Βηρύλλιο,

γ.

Μαγνήσιο, ή

δ.

Κράματα μετάλλων που καθορίζονται στα στοιχεία α) έως γ) παραπάνω,

Τεχνική παρατήρηση:

Το άφνιο που φυσικώς εμπεριέχεται στο ζιρκόνιο (κατά κανόνα 2 % έως 7 %) συνυπολογίζεται με το ζιρκόνιο.

3.

Οξειδωτικές ουσίες χρησιμοποιήσιμες σε πυραυλοκινητήρες υγρών καυσίμων, ως εξής:

α.

Τριοξείδιο του διαζώτου,

β.

Διοξείδιο του αζώτου/τετροξείδιο του διαζώτου,

γ.

Πεντοξείδιο του διαζώτου,

δ.

Μικτά οξείδια του αζώτου (MON)

Τεχνική παρατήρηση:

Τα μικτά οξείδια του αζώτου (MON) είναι διαλύματα μονοξειδίου του αζώτου (NO) σε τετροξείδιο/διοξείδιο του αζώτου (N2O4/NO2), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυραυλικά συστήματα. Ανάλογα με την αναλογία των συστατικών τους χαρακτηρίζονται ως MONi ή MONij, όπου i ή ij μονοψήφιος ή διψήφιος ακέραιος που εμφαίνει το ποσοστό μονοξειδίου του αζώτου που περιέχεται στο μίγμα (π.χ. το MON3 περιέχει 3 % μονοξείδιο του αζώτου, το MON25 περιέχει 25 %, με ανώτατο όριο το MON40, που περιέχει 40 % μονοξείδιο του αζώτου κατά βάρος).

ΣΗΜ.: Βλέπε Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για το σταθεροποιημένο ερυθρό ατμίζον νιτρικό οξύ (IRFNA),

ΣΗΜ.: Βλέπε Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών και σημείο I.1A.049 για ενώσεις αποτελούμενες από φθόριο και ένα ή περισσότερα άλλα αλογόνα, οξυγόνο ή άζωτο.

4.

Παράγωγα υδραζίνης, ως εξής:

α.

Τριμεθυλυδραζίνη

β.

Τετραμεθυλυδραζίνη

γ.

Ν,Ν-διαλλυλυδραζίνη

δ.

Αλλυλυδραζίνη

ε.

Αιθυλενοδιυδραζίνη

στ.

Δινιτρική μονομεθυλυδραζίνη

ζ.

Ασύμμετρη νιτρική διμεθυλυδραζίνη

η.

Αζίδιο του υδραζινίου

θ.

Αζίδιο του διμεθυλυδραζινίου

ΣΗΜ.: Βλ. Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών, για το νιτρικό υδραζίνιο

ια.

Διιμιδοοξαλικοδιυδραζίνη

ιβ.

Νιτρική 2-υδροξυαιθυλυδραζίνη (HEHN)

ΣΗΜ.: Βλ. Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών, για υπερχλωρικό υδραζίνιο

ιδ.

Διυπερχλωρικό υδραζίνιο

ιε.

Νιτρική μεθυλυδραζίνη (MHN)

ιστ.

Νιτρική διαιθυλυδραζίνη (DEHN)

ιζ.

Νιτρική 1,4-διυδραζίνη (DHTN)

β.*

Πολυμερείς ουσίες:

1.

Πολυβουταδιένιο με τελική καρβοξυλική ομάδα (CΤΡΒ)

2.

Πολυβουταδιένιο με τελική υδροξυλική ομάδα, εκτός αυτών που καθορίζονται στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών

3.

Πολυβουταδιένιο-ακρυλικό οξύ (ΡΒΑΑ)

4.

Πολυβουταδιένιο-ακρυλικό οξύ-ακρυλονιτρίλιο (ΡΒΑΝ)

γ.

Άλλα προωθητικά πρόσθετα και ουσίες:

ΣΗΜ.: Βλέπε Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για τα καρβοβοράνια, τα δεκαβοράνια, τα πενταβοράνια και τα παράγωγά τους,

2.

Δινιτρική τριαιθυλενογλυκόλη (ΤΕGDΝ)

3.

2-Νιτροδιφαινυλαμίνη (CAS 119-75-5)

4.

Τρινιτρικό τριμεθυλαιθάνιο (ΤΜΕΤΝ) (CAS 3032-55-1)

5.

Δινιτρική διαιθυλενογλυκόλη (DΕGDΝ).

6.

Παράγωγα σιδηροκενίου (ferrocene), ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλ. Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για το κατοκένιο,

β.

Αιθυλοσιδηροκένιο

γ.

Προπυλοσιδηροκένιο (CAS 1273-89-8)

ΣΗΜ.: Βλ. Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για το n-βουτυλοσιδηροκένιο,

ε.

Πεντυλοσιδηροκένιο (CAS 1274-00-6)

στ.

Δικυκλοπεντυλοσιδηροκένιο,

ζ.

Δικυκλοεξυλοσιδηροκένιο

η.

Διαιθυλοσιδηροκένιο

θ.

Διπροπυλοσιδηροκένιο,

ι.

Διβουτυλοσιδηροκένιο

ια.

Διεξυλοσιδηροκένιο,

ιβ.

Ακετυλοσιδηροκένια.

ΣΗΜ.: Βλ. Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για τα καρβοξυλικά οξέα του σιδηροκενίου,

ΣΗΜ.: Βλ. Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για το βουτακένιο,

ιε.

Άλλα παράγωγα του σιδηροκενίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροποποιητικά της ταχύτητας καύσης προωστικών πυραύλων, πλην εκείνων που καθορίζονται στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

Σημείωση: Για προωθητικά και χημικές ουσίες προωθητικών που δεν καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.029, βλέπε Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

I.1A.030

1C116

Χάλυβες μαρτενγήρανσης (χάλυβες γενικά χαρακτηριζόμενοι από υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και χρήση υποκαταστάτων στοιχείων ή ιζημάτων για τη δημιουργία γήρανσης-σκλήρυνσης) έχοντες τελική αντίσταση εφελκυσμού 1 500 ΜΡa και άνω, μετρούμενη σε 293 Κ (20 oC), υπό μορφή φύλλων, πλακών ή σωλήνων με πάχος τοιχώματος ή πλάκας ίσο ή κατώτερο των 5 mm.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.1A.035.

I.1A.031

ex 1C117*

Βολφράμιο, μολυβδαίνιο και κράματα αυτών των μετάλλων υπό μορφή ομοιόμορφων σφαιρικών ή κονιορτοποιημένων σωματιδίων διαμέτρου 500 μικρομέτρων και κάτω, καθαρότητας 97 % και άνω, για την παραγωγή στοιχείων κινητήρων, χρησιμοποιήσιμων σε “βλήματα” (δηλ. θερμικών διαφραγμάτων, προϊόντων ακροφυσίων, στομίων ακροφυσίων και επιφανειών ρύθμισης του προωστικού κύματος).

I.1A.032

1C118

Διπλοί ανοξείδωτοι χάλυβες σταθεροποιημένοι με τιτάνιο (Ti-DSS) με όλα τα εξής:

α.

Όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1.

Περιεκτικότητα κατά βάρος 17,0-23,0 % σε χρώμιο και 4,5-7,0 % σε νικέλιο,

2.

Περιεκτικότητα κατά βάρος άνω του 0,10 % σε τιτάνιο, και

3.

Φερριτική-ωστενιτική (διφασική) μικροδομή με τουλάχιστον 10 % κατ' όγκο ωστενίτη (σύμφωνα με το ASTM E-1181-87 ή τα εθνικά του ισοδύναμα), και

β.

Ένα από τα παρακάτω σχήματα:

1.

Πλινθώματα και ράβδοι μεγέθους 100 mm και άνω σε κάθε διάσταση,

2.

Φύλλα πλάτους 600 mm και άνω και πάχους 3 mm και κάτω, ή

3.

Σωλήνες με εξωτερική διάμετρο 600 mm και άνω και πάχος τοιχωμάτων 3 mm και κάτω.

I.1A.033

1C202

Κράματα, ως εξής:

α.

Κράματα αλουμινίου με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

1.

Εμφανίζοντα τελική αντίσταση εφελκυσμού 460 ΜΡα και άνω σε 293 Κ (20 °C), και

2.

Υπό μορφή σωλήνων ή κυλινδρικών στερεών σωμάτων (περιλαμβανομένων και των σφυρηλάτων) εξωτερικής διαμέτρου 75 mm και άνω,

β.

Κράματα τιτανίου με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

1.

Εμφανίζοντα τελική αντίσταση εφελκυσμού 900 ΜΡα και άνω σε 293 Κ (20 °C), και

2.

Υπό μορφή σωλήνων ή κυλινδρικών στερεών σωμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των σφυρηλάτων) με εξωτερική διάμετρο 75 mm και άνω.

Τεχνική παρατήρηση:

Η φράση “κράματα εμφανίζοντα” αναφέρεται σε κράματα πριν ή μετά από τη θερμική επεξεργασία τους.

I.1A.034

1C210 και ex 1C010.α

“Ινώδη ή νηματώδη υλικά” ή προεμποτίσματα, εκτός εκείνων που καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.024, ως εξής:

α.

“Ινώδη ή νηματώδη υλικά” από άνθρακα ή αραμίδια με ένα από τα εξής χαρακτηριστικά:

1.

“Ειδικό συντελεστή” 12,7 × 106 m και άνω, ή

2.

“Ειδική αντίσταση εφελκυσμού” 235 × 103 m και άνω.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.1A.034.a., δεν απαγορεύονται τα “ινώδη ή νηματώδη υλικά” από αραμίδια με περιεκτικότητα 0,25 % και άνω κατά βάρος σε ινώδη τροποποιητή επιφανειών με βάση εστέρες,

β.

Υαλώδη “ινώδη ή νηματώδη υλικά” με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

1.

“Ειδικό συντελεστή” 3,18 × 106 m και άνω, και

2.

“Ειδική αντίσταση εφελκυσμού” 76,2 × 103 m και άνω.

γ.

Θερμοσκληρική ρητίνη εμποτισμένη με συνεχή “στημόνια”, “πιλήματα”, “τέλματα” ή “ταινίες” πλάτους 15 mm το πολύ (προεμποτίσματα), από ανθρακούχα ή υαλώδη “ινώδη ή νηματώδη υλικά” που καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.024 ή στο εδάφιο I.1A.034.α ή β.

Τεχνική παρατήρηση:

Η ρητίνη αποτελεί το περίβλημα του συστατικού.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.034, τα “ινώδη ή νηματώδη υλικά” αφορούν μόνο τα “συνεχή μονόκλωνα νήματα”, τα “στημονικά”, τα “πιλήματα”, τα “τίλματα ή τις ταινίες”.

I.1A.035

1C216

Χάλυβας μαρτενγήρανσης, εκτός αυτού που αναφέρεται στην παράγραφο I.1A.030, “εμφανίζων” τελική αντίσταση εφελκυσμού 2 050 ΜΡa και άνω, σε 293 Κ (20 °C).

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.035 δεν απαγορεύονται αγαθά των οποίων καμία γραμμική διάσταση δεν υπερβαίνει τα 75 mm.

Τεχνική παρατήρηση:

Η φράση “χάλυβας μαρτενγήρανσης εμφανίζων” αναφέρεται σε χάλυβα μαρτενγήρανσης πριν ή μετά από τη θερμική επεξεργασία.

I.1A.036

1C225

Βόριο εμπλουτισμένο στο ισότοπο βόριο-10 (10Β) σε αναλογία μεγαλύτερη της φυσικής, ως εξής: στοιχειακό βόριο, ενώσεις, μείγματα περιέχοντα βόριο, υλικά κατασκευασμένα από βόριο, απορρίμματα ή αποκόμματα των ανωτέρω.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.036, τα μείγματα περιέχοντα βόριο περιλαμβάνουν τα υλικά στα οποία έχει προστεθεί βόριο

Τεχνική παρατήρηση:

Η φυσική ισοτοπική αναλογία του βορίου-10 είναι περίπου 18,5 % κατά βάρος (20 % κατ' άτομο).

I.1A.037

1C226

Βολφράμιο, καρβίδιο του βολφραμίου και κράματα περιέχοντα περισσότερο από 90 % βολφράμιο, κατά βάρος, με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Σε μορφές με κοίλη κυλινδρική συμμετρία (περιλαμβανομένων και κυλινδρικών τμημάτων) εσωτερικής διαμέτρου μεταξύ των 100 mm και 300 mm, και

β.

Μάζα άνω των 20 kg.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.037 δεν απαγορεύονται κατασκευασμένα υλικά, ειδικά σχεδιασμένα να χρησιμοποιηθούν ως βάρη ή ως σκόπευτρα ακτίνων γ.

I.1A.038

1C227

Ασβέστιο με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Περιέχον λιγότερο από 1 000 ppm κατά βάρος μεταλλικές προσμίξεις διαφορετικές από μαγνήσιο, και

β.

Περιέχον λιγότερα από 10 ppm βορίου κατά βάρος.

I.1A.039

1C228

Μαγνήσιο με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Περιέχον λιγότερο από 200 ppm κατά βάρος μεταλλικές προσμίξεις, πλην του ασβεστίου, και

β.

Περιέχον λιγότερα από 10 ppm βορίου κατά βάρος.

I.1A.040

1C229

Βισμούθιο με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Καθαρότητας 99,99 % και άνω κατά βάρος, και

β.

Περιέχον λιγότερο από 10 ppm κατά βάρος άργυρο.

I.1A.041

1C230

Μεταλλικό βηρύλλιο, κράματα περιέχοντα περισσότερο από 50 % βηρύλλιο κατά βάρος, ενώσεις βηρυλλίου, υλικά κατασκευασμένα από βηρύλλιο, και απορρίμματα ή αποκόμματα των ανωτέρω.

Σημείωση: Η παράγραφος I.1A.041 δεν απαγορεύει τα εξής:

α.

Μεταλλικά παράθυρα για μηχανήματα ακτίνων Χ, ή συσκευές για την παρακολούθηση των τρημάτων,

β.

Οξείδια σε επεξεργασμένα ή ημιεπεξεργασμένα αγαθά ειδικά σχεδιασμένα για εξαρτήματα ηλεκτρονικής ή ως υποστρώματα ηλεκτρονικών δικτύων,

γ.

Βήρυλλο (πυριτικό άλας βηρυλλίου και αλουμινίου) υπό μορφή σμαραγδιών ή ακουαμαρίνων.

I.1A.042

1C231

Μεταλλικό άφνιο, κράματα περιέχοντα περισσότερο από 60 % κατά βάρος άφνιο, ενώσεις αφνίου περιέχουσες περισσότερο από 60 % κατά βάρος άφνιο, υλικά κατασκευασμένα από αυτά, και απορρίμματα ή αποκόμματα οποιουδήποτε των ανωτέρω.

I.1A.043

1C232

Ήλιο-3 (3He), μείγματα που περιέχουν ήλιο-3, και αγαθά ή μηχανισμοί που περιέχουν οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.043, δεν απαγορεύεται προϊόν ή συσκευή που περιέχει λιγότερο από 1 g ηλίου-3.

I.1A.044

1C233

Λίθιο εμπλουτισμένο στο ισότοπο λίθιο-6 (6Li) σε αναλογία μεγαλύτερη της φυσικής, και αγαθά ή συσκευές που περιέχουν εμπλουτισμένο λίθιο, ως εξής: στοιχειακό λίθιο, κράματα, ενώσεις, μείγματα, περιέχοντα λίθιο, υλικά κατασκευασμένα από αυτά, απορρίμματα ή αποκόμματα οιουδήποτε των ανωτέρω.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.044, δεν απαγορεύονται τα δοσίμετρα θερμοφωταύγειας.

Τεχνική παρατήρηση:

Η φυσική περιεκτικότητα του λιθίου σε λίθιο-6 είναι περίπου 6,5 % κατά βάρος (7,5 % σε εκατοστιαία ποσοστά ατόμων).

I.1A.045

1C234

Ζιρκόνιο με σχέση συγκέντρωσης αφνίου προς ζιρκόνιο μικρότερη από 1 προς 500 μέρη κατά βάρος, ως εξής: μέταλλο, κράματα περιέχοντα περισσότερο από 50 % κατά βάρος ζιρκόνιο, ενώσεις, αγαθά κατασκευασμένα από αυτό, απορρίμματα ή αποκόμματα οιουδήποτε των ανωτέρω.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.045, δεν απαγορεύεται το ζιρκόνιο υπό μορφή φύλλων των οποίων το πάχος δεν υπερβαίνει τα 0,10 mm.

I.1A.046

1C235

Τρίτιο, ενώσεις τριτίου και μείγματα περιέχοντα τρίτιο στο οποίο η σχέση ατόμων τριτίου προς υδρογόνο υπερβαίνει το 1 προς 1 000, και αγαθά ή συσκευές περιέχοντα οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.046, δεν απαγορεύεται προϊόν ή συσκευή περιέχουσα όχι λιγότερο από 1,48 × 103 GBq (40 Ci) τριτίου.

I.1A.047

1C236

Ραδιονουκλίδια εκπομπής ακτίνων α με χρόνο ημιζωής α 10 ημερών ή περισσότερο αλλά μικρότερο των 200 ετών, υπό τις εξής μορφές:

α.

Στοιχειακά,

β.

Ενώσεις ολικής ενέργειας α 37 GBq/kg (1 Ci/kg) ή ανώτερης,

γ.

Μείγματα 37 GBq/kg (1 Ci/kg) ή ανώτερης,

δ.

Αγαθά ή συσκευές περιέχοντα οποιοδήποτε από τα προαναφερόμενα.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1A.047 δεν απαγορεύεται προϊόν ή συσκευή περιέχουσα λιγότερο από 3,7 GΒq (100 millicuries) ενέργειας α.

I.1A.048

1C237

Ράδιο 226 (226Ra), κράματα ραδίου 226, ενώσεις ραδίου 226, μείγματα περιέχοντα ράδιο 226, υλικά κατασκευασμένα από αυτά, και αγαθά ή συσκευές περιέχοντα οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα.

Σημείωση: Η παράγραφος I.1A.048 δεν απαγορεύει τα εξής:

α.

Ιατρικές συσκευές,

β.

Προϊόν ή συσκευή περιέχουσα λιγότερο από 0,37 GΒq (10 millicuries) ραδίου 226.

I.1A.049

1C238

Τριφθοριούχο χλώριο (CIF3).

I.1A.050

1C239

Ισχυρά εκρηκτικά, εκτός αυτών που καθορίζονται στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών, ή ουσίες ή μείγματα περιέχοντα περισσότερο από 2 % κατά βάρος εξ αυτών, με κρυσταλλική πυκνότητα μεγαλύτερη του 1,8 g/cm3 και εμφανίζοντα ταχύτητα έκρηξης μεγαλύτερη των 8 000 m/s.

I.1A.051

1C240

Σκόνη νικελίου και πορώδες μέταλλο νικελίου εκτός εκείνων που καθορίζονται στην παράγραφο I.0A.013, ως εξής:

α.

Σκόνη νικελίου με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

1.

Καθαρή περιεκτικότητα νικελίου 99,0 % κατά βάρος ή ανώτερη, και

2.

Μέσο μέγεθος σωματιδίων μικρότερο των 10 μικρομέτρων με βάση μέτρηση σύμφωνα με το πρότυπο Β330 από την Αμερικανική Εταιρεία Δομικών Υλικών (ΑSΤΜ)·

β.

Πορώδης σκόνη μεταλλικού νικελίου παραγόμενη από υλικά που καθορίζονται στο εδάφιο I.1A.051.α.

Σημείωση: Η παράγραφος I.1A.051 δεν απαγορεύει τα εξής:

α.

Νηματώδη σκόνη νικελίου,

β.

Ενιαία ελάσματα πορώδους νικελίου με εμβαδόν μέχρι και 1 000 cm2 ανά έλασμα.

Τεχνική παρατήρηση:

Το εδάφιο I.1A.051.β. αφορά πορώδες μέταλλο που σχηματίζεται με συμπίεση και περίτηξη των υλικών του εδαφίου I.1A.051.a για σχηματισμό μεταλλικής μορφής με λεπτούς πόρους διασυνδεδεμένους με την όλη δομή.


I.1B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.1B.001

ex 1D001

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για την “ανάπτυξη”, “παραγωγή” ή “χρήση” εξοπλισμού που καθορίζεται στην παράγραφο I.1A.006.

I.1B.002

1D101

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για τη “χρήση” των αγαθών των παραγράφων I.1A.007 έως I.1A.009, ή I.1A.011 έως I.1A.013.

I.1B.003

1D103

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο για την ανάλυση ανοιγμένων παρατηρήσιμων μεγεθών όπως είναι η αντανακλασιμότητα των ραντάρ, οι επισημάνσεις υπεριώδους/υπέρυθρης ακτινοβολίας και οι ακουστικές επισημάνσεις.

I.1B.004

1D201

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο για τη “χρήση” αγαθών που καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.014.

I.1B.005

1E001

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” ή “παραγωγή” του εξοπλισμού ή των υλικών που καθορίζονται στις παραγράφους I.1A.006 έως I.1A.051.

I.1B.006

1E101

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” αγαθών που καθορίζονται στις παραγράφους I.1A.001, I.1A.006 έως I.1A.013 I.1A.026, I.1A.028, I.1A.029 έως I.1A.032, I.1B.002 ή I.1B.003.

I.1B.007

ex 1E102

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” λογισμικού που καθορίζεται στις παραγράφους I.1B.001 έως I.1B.003.

I.1B.008

1E103

“Τεχνολογία” για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της πιέσεως ή της ατμόσφαιρας των αυτοκλείστων ή των υδροκλείστων όταν χρησιμοποιούνται για την “παραγωγή”“σύνθετων υλικών” ή ανακατεργασμένων “σύνθετων υλικών”.

I.1B.009

1E104

“Τεχνολογία” σχετική με την παραγωγή πυρολυτικώς λαμβανομένων υλικών που μορφοποιούνται σε τύπους, μαντρέλια ή άλλες μήτρες από πρόδρομα αέρια που διασπώνται σε θερμοκρασίες από 1 573 K (1 300 °C) ως 3 173 K (2 900 °C) και πιέσεις από 130 Pa ως 20 kPa.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.1B.009 περιλαμβάνεται η “τεχνολογία” για τη σύνθεση των προδρόμων αερίων, των προγραμμάτων και τις παραμέτρους για τη ρύθμιση των ροών και των διεργασιών.

I.1B.010

ex 1E201

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” αγαθών που καθορίζονται I.1A.002 έως I.1A.005, I.1A.014 έως I.1A.023, I.1A.024.β., I.1A.033 έως I.1A.051, ή I.1B.004.

I.1B.011

1E202

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” ή την “παραγωγή” αγαθών που καθορίζονται στις παραγράφους I.1A.002 έως I.1A.005.

I.1B.012

1E203

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” του “λογισμικού” που καθορίζεται στην παράγραφο I.1B.004.

I.2

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

I.2A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.2A.001

ex 2A001*

Αντιτριαδικά κουζινέτα (έδρανα) και συστήματα εδράνων ως εξής, και σχετικά συστατικά:

Σημείωση: Στην παράγραφο I.2A.001 δεν απαγορεύονται τα σφαιρίδια με όρια ανοχής που καθορίζονται από τον κατασκευαστή σύμφωνα με το ISO 3290 ως βαθμός 5 ή κατώτερος.

Σφαιροειδείς ακτινικής κινήσεως των οποίων όλες οι ανοχές καθορίζονται από τον κατασκευαστή σύμφωνα με την κατηγορία ανοχής 2 του ISO 492 (ή την κατηγορία ανοχής ABEC-9 ή RBEC-9 του προτύπου ANSI/ABMA Α 20, ή άλλου εθνικού ισοδύναμου), και έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Διάμετρο οπής εσωτερικού δακτυλίου μεταξύ 12 και 50 mm,

β.

Εξωτερικό δακτύλιο εξωτερικής διαμέτρου μεταξύ 25 και 100 mm, και

γ.

Πλάτος μεταξύ 10 και 20 mm.

I.2A.002

2A225

Χωνευτήρια από υλικά ανθεκτικά στα τάγματα ακτινίων, ως εξής:

α.

Χωνευτήρια με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Χωρητικότητα 150 cm3 έως 8 000 cm3, και

2.

Κατασκευή ή επίχρισμα από οποιοδήποτε από τα παρακάτω υλικά, καθαρότητας 98 % ή μεγαλύτερης κατά βάρος:

α.

Φθοριούχο ασβέστιο (CaF2),

β.

Ζιρκόνιο (μεταζιρκονικό) ασβέστιο (CaZrO3),

γ.

Θειούχο δημήτριο (Ce2S3),

δ.

Οξείδιο του ερβίου (ερβία) (Er2O3),

ε.

Οξείδιο του αφνίου (αφνία) (HfO2),

στ.

Οξείδιο του μαγνησίου (MgO),

ζ.

Νιτρίδιο κράματος νιοβίου-τιτανίου-βολφραμίου (με περιεκτικότητες περίπου 50 % Nb, 30 % Ti, 20 % W),

η.

Οξείδιο του υττρίου (υττρία) (Y2O3), ή

θ.

Οξείδιο του ζιρκονίου (ζιρκονία) (ZrO2).

β.

Χωνευτήρια με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Χωρητικότητα 50 cm3 έως 2 000 cm3, και

2.

Κατασκευή ή επένδυση από ταντάλιο καθαρότητας 99,9 % ή μεγαλύτερης κατά βάρος.

γ.

Χωνευτήρια με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Χωρητικότητα 50 cm3 έως 2 000 cm3,

2.

Κατασκευή ή επένδυση από ταντάλιο καθαρότητας 98 % ή μεγαλύτερης κατά βάρος. και

3.

Επίχρισμα με καρβίδιο, νιτρίδιο, ή βορίδιο του τανταλίου ή οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών.

I.2A.003

2A226

Βαλβίδες με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

“Ονομαστικό μέγεθος” 5 mm και άνω,

β.

Πτυσσόμενη στεγανοποιητική διάταξη (τύπου φυσητήρα), και

γ.

Εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες ή με επένδυση από αργίλιο, κράμα αργιλίου, νικέλιο ή κράμα νικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο άνω του 60 % κατά βάρος.

Τεχνική παρατήρηση:

Για τις βαλβίδες με διαφορετικές διαμέτρους εισαγωγής και εξαγωγής, το “ονομαστικό μέγεθος” για το οποίο γίνεται λόγος στην παράγραφο I.2A.003 αφορά τη μικρότερη διάμετρο.

I.2A.004

ex 2B001.α*, 2B001.δ

Εργαλειομηχανές και οποιοσδήποτε σχετικός συνδυασμός, για την αφαίρεση (ή κοπή) μεταλλικών, κεραμικών ή “συνθέτων” υλικών, οι οποίες, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή, μπορούν να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές διατάξεις για “ψηφιακό έλεγχο”, και ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτές κατασκευαστικά στοιχεία, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.2A.016.

Σημείωση 1: Η παράγραφος I.2A.004 δεν απαγορεύει εργαλειομηχανές ειδικών χρήσεων που προορίζονται μόνο για την κατασκευή οδοντωτών τροχών.

Σημείωση 2: Η παράγραφος I.2A.004 δεν απαγορεύει εργαλειομηχανές ειδικών χρήσεων που προορίζονται μόνο για την κατασκευή ενός από τα ακόλουθα:

α.

Στροφαλοφόρων ή εκκεντροφόρων αξόνων,

β.

Εργαλείων ή κοπτικών εργαλείων,

γ.

Ατερμόνων κοχλιών διελαστήρων,

Σημείωση 3: Οι εργαλειομηχανές που έχουν δύο τουλάχιστον από τις παρακάτω αναφερόμενες ικανότητες: τόρνευση, φρεζάρισμα, τρόχισμα (π.χ., τορνευτικές εργαλειομηχανές με ικανότητα φρεζαρίσματος), πρέπει να αξιολογούνται με βάση όλα τα αντίστοιχα σημεία I.2A.004.α και I.2A.016.

α.*

Εργαλειομηχανές για τόρνευση, με ικανότητα κατεργασίας διαμέτρων μεγαλύτερων των 35 mm, έχουσες όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ακρίβεια τοποθέτησης, με “διαθέσιμες όλες τις αντισταθμίσεις”, μικρότερη (καλύτερη) από ή ίση με 6 μm σύμφωνα με το πρότυπο ISO 230/2 (1988) (4) ή με εθνικά ισοδύναμα κατά μήκος οποιουδήποτε γραμμικού άξονα, και

2.

Δύο ή περισσότερους άξονες που μπορούν να συνδυαστούν ταυτοχρόνως για “έλεγχο της διαμόρφωσης περιγράμματος”.

Σημείωση 1: Στο εδάφιο I.2A.004.α. δεν απαγορεύονται μηχανές για τόρνευση ειδικά σχεδιασμένες για την παραγωγή φακών επαφής, με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ο ελεγκτής της μηχανής να έχει αποκλειστικά τη δυνατότητα χρησιμοποίησης οφθαλμολογικού λογισμικού για το μέρος του προγραμματισμού της εισόδου δεδομένων, και

2.

Να μη γίνεται συγκράτηση εν κενώ.

Σημείωση 2: Στο εδάφιο I.2A.004.α δεν απαγορεύονται μηχανές κατεργασίας ράβδων (Swissturn), που περιορίζονται μόνο στην κατεργασία ράβδων εν σειρά, αν η μέγιστη διάμετρος των ράβδων είναι ίση ή κατώτερη των 42 mm και αν δεν υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής σφιγκτήρων. Οι μηχανές μπορούν να έχουν ικανότητες διάτρησης και/ή φρεζαρίσματος μερών με διάμετρο κάτω των 42 mm.

δ.

Μηχανές ηλεκτρικής εκκένωσης (EDM) όχι του τύπου μηχανισμού πρόωσης σύρματος, με δύο ή περισσότερους άξονες που μπορούν να συνδυαστούν ταυτόχρονα για τον “έλεγχο της διαμόρφωσης περιγράμματος”.

I.2A.005

ex 2B006.β*

Συστήματα, εξοπλισμός και “ηλεκτρονικά συναρμολογήματα” ελέγχου ή μέτρησης διαστάσεων, ως εξής:

β.*

Όργανα μέτρησης της γραμμικής και γωνιακής μετατόπισης, ως εξής:

1.*

Όργανα μέτρησης της γραμμικής μετατόπισης με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Τεχνική παρατήρηση:

Για το σκοπό του εδαφίου I.2A.005.β.1., η “γραμμική μετατόπιση” είναι η μεταβολή της απόστασης μεταξύ του αισθητήρα μέτρησης και του μετρούμενου αντικειμένου.

α.

Συστήματα μετρήσεων χωρίς απευθείας επαφή, με “διακριτική ικανότητα” ίση ή μικρότερη (καλύτερη επίδοση) από 0,2 μm για κλίμακες μετρήσεων έως 0,2 mm,

β.

Γραμμικούς διαφορικούς μετασχηματιστές τάσεως με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

“Γραμμικότητα” ίση ή μικρότερη (καλύτερη επίδοση) από 0,1 % για κλίμακες μετρήσεων έως 5 mm, και

2.

Έκπτωση ίση ή μικρότερη (καλύτερη επίδοση) από 0,1 % ημερησίως σε κανονική θερμοκρασία περιβάλλοντος στην αίθουσα δοκιμών ± 1 K, ή

γ.

Συστήματα μετρήσεων που έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Είναι εξοπλισμένα με “λέιζερ”, και

2.

Μπορούν να διατηρούν, τουλάχιστον επί 12 ώρες σε θερμοκρασία ± 1 Κ περί την κανονική θερμοκρασία και σε κανονική πίεση:

α.

“Διακριτική ικανότητα” στην πλήρη κλίμακα αναγνώσεώς τους 0,1 μm ή μικρότερη (καλύτερη επίδοση), και

β.

“Αβεβαιότητα μέτρησης” ίση ή μικρότερη (καλύτερη επίδοση) από (0,2 + L/2 000) μm (όπου L είναι το μετρούμενο μήκος, σε mm).

Σημείωση: Το εδάφιο I.2A.005.β.1.γ δεν απαγορεύει τα συστήματα μέτρησης συμβολομέτρων, χωρίς κλειστή ή ανοικτή ανάδραση, που περιλαμβάνουν “λέιζερ” για τη μέτρηση των εσφαλμένων κινήσεων ολίσθησης των εργαλειομηχανών, μηχανών ελέγχου διαστάσεων ή παρόμοιου εξοπλισμού.

2.

Όργανα μετρήσεων γωνιακής μετατόπισης με “απόκλιση γωνιακής θέσεως” ίση ή μικρότερη (καλύτερη επίδοση) από 0,00025 °.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.2A.005.β.2. δεν απαγορεύονται τα οπτικά όργανα, όπως οι αυτοδιοπτήρες, που χρησιμοποιούν παράλληλες ακτίνες φωτός (π.χ. “λέιζερ”) για την ανίχνευση της γωνιακής μετατόπισης κατόπτρου.

I.2A.006

2B007.γ

“Ρομπότ” και τα ειδικά σχεδιασμένα όργανα αυτομάτου ελέγχου (αυτόματοι ρυθμιστές) και “επενεργητές πέρατος” αυτών, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.2A.019.

γ.

Ειδικά σχεδιασμένα ή με ειδική πρόβλεψη ως αυξημένης αντοχής στις ακτινοβολίες, ώστε ν’αντέχουν σε συνολική δόση ακτινοβολίας μεγαλύτερη από 5 × 103 Gy (πυρίτιο) χωρίς υποβάθμιση της λειτουργίας τους.

Τεχνική παρατήρηση:

Ο όρος Gy(πυρίτιο) αναφέρεται στην ενέργεια, σε joule ανά χιλιόγραμμο, που απορροφάται από αθωράκιστο δείγμα πυριτίου όταν αυτό εκτίθεται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.

I.2A.007

2B104

“Ισοστατικές πρέσες” με όλα τα ακόλουθα:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.2A.017.

α.

Μέγιστη πίεση εργασίας 69 ΜΡa ή μεγαλύτερη,

β.

Επίτευξη και διατήρηση περιβάλλοντος ελεγχόμενης θερμοκρασίας 873 K (600 °C) ή μεγαλύτερης, και

γ.

Κοίλωμα θαλάμου εσωτερικής διαμέτρου 254 mm ή μεγαλύτερης.

I.2A.008

2B105

Κάμινοι (CΝD) χημικής εναπόθεσης ατμού, που έχουν σχεδιαστεί ή τροποποιηθεί για την πύκνωση συνθέτων υλικών άνθρακα-άνθρακα.

I.2A.009

2B109

Μηχανές υδραυλικής μορφοποίησης και ειδικά σχεδιασμένα στοιχεία για τον σκοπό αυτό:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.2A.020.

α.

Μηχανές υδραυλικής μορφοποίησης με όλα τα εξής χαρακτηριστικά:

1.

Μπορούν να εφοδιαστούν, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή, με μονάδες “ψηφιακού ελέγχου” ή όργανα ελέγχου με υπολογιστή, έστω και εάν δεν είναι εφοδιασμένες με τις μονάδες αυτές, και

2.

Έχουν περισσότερους από δύο άξονες που μπορούν να συνδυαστούν ταυτόχρονα για “έλεγχο της διαμόρφωσης περιγράμματος”.

β.

Ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη για μηχανές καθοριζόμενες στο I.2A.009.α.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.2A.009 δεν απαγορεύονται μηχανές που δεν χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κατασκευαστικών μερών και εξοπλισμού προώθησης (π.χ. περιβλήματα κινητήρων) για τα “βλήματα”.

Τεχνική παρατήρηση:

Για τους σκοπούς της παραγράφου I.2A.009, οι μηχανές που συνδυάζουν την περιδινητική και την υδραυλική μορφοποίηση θεωρούνται ως μηχανές υδραυλικής μορφοποίησης.

I.2A.010

2B116

Συστήματα δονητικών δοκιμών, εξοπλισμός και σχετικά κατασκευαστικά μέρη, ως εξής:

α.

Συστήματα δονητικών δοκιμών με τεχνικές ανάδρασης ή κλειστού βρόχου, που περιέχουν μονάδα ψηφιακού ελέγχου ικανά να δονούν συστήματα με επιτάχυνση τουλάχιστον 10 g rms σε συχνότητα μεταξύ 20 Hz και 2 kHz και να ασκούν δυνάμεις τουλάχιστον 50 kN, μετρούμενες “επί ελευθέρου πάγκου”,

β.

Μονάδες ψηφιακού ελέγχου, σε συνδυασμό με ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό δονητικών δοκιμών, με εύρος ζώνης πραγματικού χρόνου άνω των 5 kHz, σχεδιασμένοι για χρήση με τα συστήματα δονητικών δοκιμών που καθορίζονται στο εδάφιο I.2A.010.α.,

γ.

Δονητές (μονάδες ταλάντωσης), με ή χωρίς συνδεδεμένο ενισχυτή, ικανοί να εξασκούν δυνάμεις τουλάχιστον 50 kN, μετρούμενες επί ελευθέρου πάγκου, και χρησιμοποιούμενοι σε συστήματα δονητικών δοκιμών που καθορίζονται στο εδάφιο I.2A.010.α.,

δ.

Βοηθητικές κατασκευές διατάξεων δοκιμής και ηλεκτρονικές μονάδες, σχεδιασμένες να συνδυάζουν πολλαπλούς δονητές, σε σύστημα ικανό να εξασκεί πραγματική συνδυασμένη δύναμη τουλάχιστον 50 kN, μετρούμενη επί ελευθέρου πάγκου, που χρησιμοποιούνται σε συστήματα δονητικών δοκιμών που καθορίζονται στο εδάφιο I.2A.010.α.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.2A.010, ως “ελεύθερος πάγκος” νοείται επίπεδος πάγκος ή επιφάνεια, που δεν φέρει κατασκευές ή εξαρτήματα.

I.2A.011

2B117

Εξοπλισμός και όργανα ελέγχου διεργασιών, πλην των αναφερομένων στις παραγράφους I.2A.007 ή I.2A.008, που έχουν σχεδιαστεί ή τροποποιηθεί για την πύκνωση και την πυρόλυση δομικών σύνθετων ακροφυσίων πυραύλων και ρυγχών οχημάτων επαναφοράς στην ατμόσφαιρα.

I.2A.012

2B119

Ζυγοσταθμιστικές μηχανές και συναφής εξοπλισμός, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.2A.021.

α.

Ζυγοσταθμιστικές μηχανές με όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1.

Ανίκανες να ζυγοσταθμίζουν στροφείς/συγκροτήματα με μάζα άνω των 3 kg,

2.

Ικανές να ζυγοσταθμίζουν στροφείς/συγκροτήματα σε ταχύτητες άνω των 12 500 rpm,

3.

Ικανές να διορθώνουν ανιστοσταθμίσεις σε δύο ή περισσότερα επίπεδα, και

4.

Ικανές να ζυγοσταθμίζουν μέχρι εναπομένουσα ειδική ανισοστάθμιση 0,2 g mm ανά kg μάζας στροφέα.

Σημείωση: Το εδάφιο I.2A.012.a δεν απαγορεύει τις ζυγοσταθμιστικές μηχανές τις σχεδιασμένες ή τροποποιημένες για οδοντιατρικό ή άλλον ιατρικό εξοπλισμό.

β.

Ενδεικτικές κεφαλές σχεδιασμένες ή τροποποιημένες προς χρήση με τις μηχανές του I.2A.012.α.

Τεχνική παρατήρηση:

Οι ενδεικτικές κεφαλές αποκαλούνται ενίοτε και ζυγοσταθμιστικά όργανα

I.2A.013

2B120

Προσομοιωτές κίνησης ή περιστροφικές τράπεζες με όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α.

Δύο ή περισσότερους άξονες,

β.

Κινητούς δακτυλίους ικανούς να μεταδίδουν ηλεκτρική ισχύ ή/και πληροφορίες σήματος, και

γ.

Οποιαδήποτε από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1.

Όλα τα παρακάτω για κάθε έναν άξονα:

α.

Ικανότητα ταχύτητας περιστροφής 400 μοιρών ανά sec και άνω, ή 30 μοιρών ανά sec και κάτω, και

β.

Διαχωρισμό ταχυτήτων περιστροφής 6 μοιρών ανά sec ή λιγότερο και ακρίβεια 0,6 μοιρών ανά sec ή λιγότερο,

2.

Ευστάθεια στη χειρότερη περίπτωση ± 0,05 % (μέσον όρο επί 10 μοίρες ή περισσότερο) ή καλύτερη (μικρότερο ποσοστό), ή

3.

Ακρίβεια τοποθέτησης 5 δεύτερα της μοίρας ή καλύτερη.

Σημείωση: Η παράγραφος I.2A.013 δεν απαγορεύει τις περιστροφικές τράπεζες τις σχεδιασμένες ή τροποποιημένες για εργαλειομηχανές ή για ιατρικό εξοπλισμό.

I.2A.014

2B121

Τράπεζες τοποθέτησης (εξοπλισμός ικανός να καθορίζει με ακρίβεια την περιστροφική θέση σε οποιοδήποτε άξονα) πλην των προσδιοριζόμενων στο I.2A.013, με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Δύο ή περισσότερους άξονες, και

β.

Ακρίβεια τοποθέτησης 5 δεύτερα της μοίρας ή καλύτερη.

Σημείωση: Η παράγραφος I.2A.014 δεν απαγορεύει τις περιστροφικές τράπεζες τις σχεδιασμένες ή τροποποιημένες για εργαλειομηχανές ή για ιατρικό εξοπλισμό.

I.2A.015

2B122

Φυγοκεντρητές ικανοί να προσδίδουν επιταχύνσεις άνω των 100 g, εφοδιασμένοι με κινητούς δακτυλίους ικανούς να μεταδίδουν ηλεκτρική ισχύ ή/και πληροφορίες σήματος.

I.2A.016

2B201, 2B001.β.2 και 2B001.γ.2

Εργαλειομηχανές και συνδυασμοί τους, για την αφαίρεση ή την κοπή μεταλλικών, κεραμικών ή σύνθετων υλικών, οι οποίες, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή, μπορούν να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές διατάξεις για ταυτόχρονο “έλεγχο της διαμόρφωσης περιγράμματος” σε δύο ή περισσότερους άξονες, ως εξής:

Σημείωση: Για τις μονάδες “ψηφιακού ελέγχου” που απαγορεύονται λόγω του συνδεδεμένου “λογισμικού τους” βλέπε σημείο I.2B.002.

α.

Εργαλειομηχανές για φρεζάρισμα, με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ακρίβεια τοποθέτησης, με “διαθέσιμες όλες τις αντισταθμίσεις”, μικρότερη (καλύτερη) από ή ίση με 6 μm σύμφωνα με το πρότυπο ISO 230/2 (1988) (4) ή με εθνικά ισοδύναμα κατά μήκος οποιουδήποτε γραμμικού άξονα,

2.

Δύο ή περισσότερους άξονες περιστροφής για τη διαμόρφωση περιγράμματος, ή

3.

Πέντε ή περισσότερους άξονες που μπορούν να συνδυαστούν ταυτόχρονα για τον “έλεγχο της διαμόρφωσης περιγράμματος”.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.2A.016.a. δεν απαγορεύονται οι μηχανές για φρεζάρισμα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

διαδρομή κατά τον άξονα των x μεγαλύτερη από 2 m, και

β.

γενική “ακρίβεια τοποθέτησης” στον άξονα των x μεγαλύτερη (χειρότερη) από 30 μm.

β.

Εργαλειομηχανές για τρόχισμα έχουσες οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ακρίβεια τοποθέτησης, με “διαθέσιμες όλες τις αντισταθμίσεις”, μικρότερη (καλύτερη) από ή ίση με 4 μm σύμφωνα με το πρότυπο ISO 230/2 (1988) (4) ή με εθνικά ισοδύναμα κατά μήκος οποιουδήποτε γραμμικού άξονα,

2.

Δύο ή περισσότερους άξονες περιστροφής για τη διαμόρφωση περιγράμματος, ή

3.

Πέντε ή περισσότερους άξονες που μπορούν να συνδυαστούν ταυτόχρονα για τον “έλεγχο της διαμόρφωσης περιγράμματος”.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.2A.016.β δεν απαγορεύονται οι ακόλουθες μηχανές για τρόχισμα:

α.

Μηχανές για τρόχισμα κυλινδρικών εξωτερικών, εσωτερικών και εξωτερικών/εσωτερικών επιφανειών με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Περιορίζονται στο να δέχονται αντικείμενα προς κατεργασία μέγιστης εξωτερικής διαμέτρου ή μέγιστου μήκους 150 mm, και

2.

Διαθέτουν μόνον άξονες x, z και c,

β.

Μηχανές για τρόχισμα με περιτύπωμα οι οποίες δεν διαθέτουν άξονα z ή άξονα w, με συνολική ακρίβεια τοποθέτησης μικρότερη (καλύτερη) από 4 μm σύμφωνα με το πρότυπο ISO 230/2 (1988) (4) ή τα εθνικά ισοδύναμα.

Σημείωση 1: Η παράγραφος I.2A.016 δεν απαγορεύει εργαλειομηχανές ειδικών χρήσεων που προορίζονται μόνο για την κατασκευή ενός από τα ακόλουθα:

α.

Οδοντωτών τροχών,

β.

Στροφαλοφόρων ή εκκεντροφόρων αξόνων,

γ.

Εργαλείων ή κοπτικών εργαλείων,

δ.

Ατερμόνων κοχλιών διελαστήρων.

Σημείωση 2: Οι εργαλειομηχανές που έχουν δύο τουλάχιστον από τις παρακάτω αναφερόμενες ικανότητες: τόρνευση, φρεζάρισμα, τρόχισμα (π.χ., τορνευτικές εργαλειομηχανές με ικανότητα φρεζαρίσματος), πρέπει να αξιολογούνται με βάση όλα τα αντίστοιχα σημεία I.2A.004.α. ή I.2A.016.α. ή β.

I.2A.017

2B204

“Ισοστατικές πρέσες”, εκτός από τις καθοριζόμενες στην παράγραφο I.2A.007 και συναφής εξοπλισμός, ως εξής:

α.

“Ισοστατικές πρέσες” με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ικανές να επιτυγχάνουν μέγιστη πίεση εργασίας 69 MPa ή μεγαλύτερη, και

2.

Με κοίλωμα θαλάμου εσωτερικής διαμέτρου άνω των 152 mm.

β.

Μήτρες, τύποι και όργανα χειρισμού, ειδικά σχεδιασμένα για “ισοστατικές πρέσες” που καθορίζονται στο εδάφιο I.2A.017.α.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.2A.017, εσωτερική διάσταση θαλάμου είναι η εσωτερική διάσταση του θαλάμου, στον οποίο επιτυγχάνονται τόσο η θερμοκρασία όσο και η πίεση εργασίας και δεν περιλαμβάνει τον εξοπλισμό για τη συγκράτηση των προς κατεργασίαν αντικειμένων. Η διάσταση αυτή είναι η μικρότερη από τις εσωτερικές διαμέτρους είτε του θαλάμου πιέσεως είτε του μονωμένου θαλάμου του κλιβάνου, ανάλογα με το ποιός από τους δύο βρίσκεται μέσα στον άλλο.

I.2A.018

2B206

Μηχανές, όργανα ή συστήματα ελέγχου ή μέτρησης διαστάσεων, εκτός εκείνων που καθορίζονται στην παράγραφο I.2A.005, ως εξής:

α.

Μηχανές ελέγχου διαστάσεων με έλεγχο από υπολογιστή ή ψηφιακό έλεγχο με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Δύο ή περισσότερους άξονες, και

2.

“Αβεβαιότητα μέτρησης” του μήκους σε μια διάσταση ίση ή μικρότερη (καλύτερη) από (1,25 + L/1 000) μm, εξακριβωμένη με καθετήρα, του οποίου η “ακρίβεια” είναι μικρότερη (καλύτερη) από 0,2 μm (L είναι το μετρούμενο μήκος, σε mm). (Σχετ. VDI/VDE 2617 Μέρη 1 και 2),

β.

Συστήματα για τον ταυτόχρονο γραμμικό και γωνιακό έλεγχο ημισφαιρικών δομών με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

“Αβεβαιότητα μέτρησης” κατά μήκος οποιουδήποτε γραμμικού άξονα ίση ή μικρότερη (καλύτερη επίδοση) από 3,5 μm ανά 5 mm, και

2.

“Απόκλιση γωνιακής θέσης” ίση ή μικρότερη από 0,02°.

Σημείωση 1: Οι εργαλειομηχανές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανές μετρήσεων υπόκεινται σε απαγόρευση, εφόσον πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται για τη λειτουργία των αντίστοιχων εργαλειομηχανών ή μηχανών μετρήσεων ή ανώτερα κριτήρια.

Σημείωση 2: Μία μηχανή που περιγράφεται στην παράγραφο I.2A.018 υπόκειται σε απαγόρευση, εφόσον υπερκαλύπτει το κατώτερο όριο απαγόρευσης σε οποιοδήποτε σημείο της κλίμακας λειτουργίας της.

1.

Το στέλεχος που χρησιμοποιείται στον καθορισμό της αβεβαιότητας μέτρησης σε επιθεώρηση των διαστάσεων περιγράφεται στο VDI/VDE 2617, μέρη 2, 3 και 4.

2.

Όλες οι παράμετροι των μετρούμενων τιμών στο I.2A.018 παριστούν τιμές συν/πλην και όχι συνολικό εύρος.

I.2A.019

2B207

“Ρομπότ”, “επενεργητές πέρατος” και μονάδες χειρισμού, εκτός από τα προσδιοριζόμενα στην παράγραφο I.2A.006, ως εξής:

α.

“Ρομπότ” ή “επενεργητές πέρατος” ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στα εθνικά πρότυπα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο χειρισμό ισχυρών εκρηκτικών (π.χ. τιμές κανονισμού ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για τα ισχυρά εκρηκτικά),

β.

Μονάδες χειρισμού ειδικά σχεδιασμένες για κάποιο από τα “ρομπότ” ή “επενεργητές πέρατος” του εδαφίου I.2A.019.α.

I.2A.020

2B209

Μηχανές υδραυλικής μορφοποίησης, μηχανές περιδινητικής μορφοποίησης, ικανές για λειτουργίες υδραυλικής μορφοποίησης, άλλες από εκείνες που καθορίζονται στην παράγραφο I.2A.009 και βοηθητικοί άξονες (μαντρέλια), ως εξής:

α.

Μηχανές με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Τρεις ή περισσότερους κυλίνδρους (ενεργούς ή κατεύθυνσης), και

2.

Ικανότητα να εφοδιαστούν, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή, με μονάδες “ψηφιακού ελέγχου” ή όργανα ελέγχου με υπολογιστή,

β.

Βοηθητικοί άξονες (μαντρέλια) για τη μορφοποίηση κυλινδρικών δρομέων (ροτόρων) εσωτερικής διαμέτρου 75 mm έως 400 mm.

Σημείωση: Το εδάφιο I.2A.020.a. περιλαμβάνει μηχανές που έχουν μόνο έναν ενιαίο κύλινδρο σχεδιασμένο για την παραμόρφωση μετάλλων και δύο επικουρικούς κυλίνδρους που υποστηρίζουν τον βοηθητικό άξονα (μαντρέλι), αλλά δεν συμμετέχουν άμεσα στη διαδικασία παραμόρφωσης.

I.2A.021

2B219

Φυγοκεντρικά μηχανήματα πολυεπίπεδης ζυγοστάθμισης, μόνιμα ή φορητά, οριζόντια ή κατακόρυφα, ως εξής:

α.

Φυγοκεντρικές μηχανές ζυγοστάθμισης, που έχουν σχεδιαστεί για τη ζυγοστάθμιση εύκαμπτων ροτόρων μήκους 600 mm ή μεγαλύτερου και διαθέτουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Διάμετρο ταλαντωτή ή στροφέα μεγαλύτερη από 75 mm,

2.

Δυναμικότητα μάζας 0,9 έως 23 kg, και

3.

Ικανότητα ζυγοστάθμισης σε ταχύτητες περιστροφής υψηλότερες από 5 000 r.p.m.,

β.

Φυγοκεντρικά μηχανήματα ζυγοστάθμισης, που έχουν σχεδιαστεί για τη ζυγοστάθμιση κοίλων κυλινδρικών συστατικών μερών ροτόρων και διαθέτουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Διάμετρο στροφέα μεγαλύτερη από 75 mm,

2.

Δυναμικότητα μάζας 0,9 έως 23 kg,

3.

Ικανότητα ζυγοστάθμισης μέχρι παραμένουσα έλλειψη ισορροπίας το πολύ 0,01 kg × mm/kg ανά επίπεδο, και

4.

Μετάδοση κινήσεως με ιμάντα.

I.2A.022

2B225

Τηλεχειριστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χειρισμούς εξ αποστάσεως σε εργασίες ραδιοχημικού διαχωρισμού ή θερμούς θαλάμους, με ένα από τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Ικανότητα να διαπερνούν τοιχώματα θερμών (θωρακισμένων) θαλάμων πάχους 0,6 m ή μεγαλύτερου (εργασία δια μέσου του τοιχώματος), ή

β.

Ικανότητα να υπερπηδούν τοιχώματα θερμών (θωρακισμένων) θαλάμων πάχους 0,6 m ή μεγαλύτερου (εργασία πάνω από το τοίχωμα).

Τεχνική παρατήρηση:

Οι τηλεχειριστές επιτυγχάνουν μεταφορά των κινήσεων του ανθρώπου-χειριστή με ένα ενεργητικό βραχίονα και μία τελική διάταξη συγκράτησης. Πρέπει να είναι του τύπου κύριος/υπηρέτης (master/slaνe) ή να ελέγχονται μέσω “joystick” ή πληκτρολογίου.

I.2A.023

2B226

Επαγωγικές κάμινοι ελεγχόμενης ατμόσφαιρας (κενού ή αδρανούς αερίου), και τροφοδοτικά ισχύος γι’ αυτές, ως εξής:

α.

Κάμινοι με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ικανότητα λειτουργίας σε θερμοκρασίες άνω των 1 123 K (850 °C),

2.

Επαγωγικά πηνία διαμέτρου 600 mm και κάτω, και

3.

Σχεδιασμό για εισροή ισχύος 5 kW και άνω,

β.

Τροφοδοτικά ισχύος με προσδιορισμένη εκροή ισχύος 5 kW και άνω, ειδικά σχεδιασμένα για τις καμίνους που καθορίζονται στο εδάφιο I.2A.023.α.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.2A.023.a δεν απαγορεύονται οι κάμινοι που προορίζονται για την επεξεργασία πλακιδίων μονοκρυστάλλου ημιαγωγών.

I.2A.024

2B227

Μεταλλουργικές κάμινοι κενού ή άλλης ελεγχόμενης ατμόσφαιρας για τήξη και χύτευση και συναφής εξοπλισμός, ως εξής:

α.

Κάμινοι ηλεκτρικού τόξου για ανάτηξη και χύτευση με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Δυναμικότητα αναλώσιμου ηλεκτροδίου 1 000 cm3 έως 20 000 cm3, και

2.

Ικανότητα λειτουργίας σε θερμοκρασίες τήξεως υψηλότερες από 1 973 K (1 700 °C),

β.

Κάμινοι τήξεως με δέσμη ηλεκτρονίων και κάμινοι ψεκασμού και τήξεως με πλάσμα, με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ισχύς 50 kW ή μεγαλύτερης, και

2.

Ικανότητα λειτουργίας σε θερμοκρασίες τήξεως υψηλότερες από 1 473 K (1 200 °C).

γ.

Συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης με υπολογιστή ειδικά σχεδιασμένα για οποιαδήποτε από τις καμίνους που καθορίζονται στο εδάφιο I.2A.024.α ή β.

I.2A.025

2B228

Εξοπλισμός κατασκευής ή συναρμολόγησης δρομέων (ροτόρων), εξοπλισμός ευθειασμού δρομέων, και βοηθητικοί άξονες (μαντρέλια) και μήτρες μορφοποίησης φυσητήρων, ως εξής:

α.

Εξοπλισμός συναρμολόγησης ροτόρων για τη συναρμολόγηση αυλωτών διατομών ροτόρων, διαφραγμάτων και τερματικών πωμάτων ροτόρων για φυγοκέντρους αερίου.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.2A.025.a. περιλαμβάνονται τα ανάλογα μαντρέλια ακριβείας, οι σφιγκτήρες και τα μηχανήματα συναρμογής με σύσφιγξη διαστολής-συστολής.

β.

Εξοπλισμός ευθυγράμμισης ροτόρων για την ευθυγράμμιση επί κοινού άξονα αυλωτών διατομών ροτόρων για φυγοκέντρους αερίου.

Τεχνική παρατήρηση:

Ο καθοριζόμενος στο εδάφιο I.2A.025.β εξοπλισμός συνίσταται κατά κανόνα από καθετήρες μετρήσεων ακριβείας συνδεδεμένους με υπολογιστή, ο οποίος ελέγχει την επενέργεια π.χ. πνευματικών εμβόλων, που ευθυγραμμίζουν τις αυλωτές διατομές των ροτόρων.

γ.

Μαντρέλια και μήτρες μορφοποίησης φυσητήρων για την κατασκευή φυσητήρων απλής έλικας (φυσητήρες).

Τεχνική παρατήρηση:

Οι φυσητήρες του εδαφίου I.2A.025.γ. έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Εσωτερική διάμετρο 75 mm έως 400 mm,

2.

Μήκος 12,7 mm ή μεγαλύτερο,

3.

Βάθος της απλής έλικας μεγαλύτερο από 2 mm, και

4.

Κατασκευή από κράματα αργιλίου υψηλής αντοχής, χάλυβα μαρτενγήρανσης ή “ινώδη ή νηματώδη υλικά” υψηλής αντοχής.

I.2A.026

2B230

“Μορφοτροπείς πιέσεως” με ικανότητα μέτρησης απόλυτων πιέσεων σε οποιοδήποτε σημείο από 0 ως 13 kPa, και με τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α.

Αισθητήρες πιέσεως κατασκευασμένους ή προστατευόμενους από αλουμίνιο, κράματα αλουμινίου, νικέλιο, ή κράματα νικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο άνω του 60 % κατά βάρος, και

β.

Οποιοδήποτε από τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Πλήρη κλίμακα κάτω των 13 kPa και “ακρίβεια” μεγαλύτερη από + 1 % της πλήρους κλίμακας, ή

2.

Πλήρη κλίμακα 13 kPa ή μεγαλύτερη και “ακρίβεια” μεγαλύτερη από + 130 Pa.

Τεχνική παρατήρηση:

Για τους σκοπούς της παραγράφου I.2A.026, η “ακρίβεια” περιλαμβάνει τη μη γραμμικότητα, την υστέρηση και την επαναληψιμότητα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου.

I.2A.027

2B231

Αντλίες κενού με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Στόμιο εισόδου μεγέθους 380 mm ή μεγαλύτερο,

β.

Ταχύτητα άντλησης 15 m3/s; ή υψηλότερη, και

γ.

Ικανότητα επίτευξης τελικού κενού καλύτερου από 13 mPa.

1.

Η ταχύτητα άντλησης καθορίζεται στο σημείο μέτρησης με άζωτο ή αέρα.

2.

Το τελικό κενό καθορίζεται στην είσοδο της αντλίας ενώ αυτή είναι τελείως φραγμένη

I.2A.028

2B232

Πολυφασικά πυροβόλα ελαφρού αερίου ή άλλα συστήματα πυροβόλων υψηλής ταχύτητας (με πηνίο, ηλεκτρομαγνητικού και ηλεκτροθερμικού τύπου, και άλλα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας), ικανά να επιταχύνουν βλήματα σε ταχύτητα 2 km/s ή μεγαλύτερη.


I.2B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.2B.001

ex 2D001

«Λογισμικό», πλην του “λογισμικού” που καθορίζεται στην παράγραφο I.2B.002, ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για την “ανάπτυξη”, την “παραγωγή” ή τη “χρήση” του εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.2A.004 έως I.2A.006.

I.2B.002

2D002

“Λογισμικό” για ηλεκτρονικές διατάξεις, ακόμη και όταν ευρίσκεται σε ηλεκτρονική διάταξη ή σύστημα, που επιτρέπει σε τέτοιες διατάξεις ή συστήματα να λειτουργούν ως μονάδα “ψηφιακού ελέγχου” ικανή για ταυτόχρονο συνδυασμό περισσοτέρων των τεσσάρων αξόνων για τον “έλεγχο της διαμόρφωσης περιγράμματος”.

Σημείωση 1: Στην παράγραφο I.2B.002 δεν απαγορεύεται το “λογισμικό” που είναι ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για τη λειτουργία εργαλειομηχανών που δεν καθορίζονται στην κατηγορία 1.2.

I.2B.003

2D101

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για τη “χρήση” εξοπλισμού καθοριζόμενου στις παραγράφους I.2A.007 έως I.2A.015.

I.2B.004

2D201

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο για τη “χρήση” αγαθών που καθορίζονται στις παραγράφους I.2A.017 έως I.2A.024.

Σημείωση: Το “λογισμικό” που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον εξοπλισμό που καθορίζεται στην παράγραφο I.2A.018 περιλαμβάνει “λογισμικό” για ταυτόχρονες μετρήσεις του πάχους και του περιγράμματος τοιχωμάτων

I.2B.005

2D202

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για την “ανάπτυξη”, “παραγωγή” ή “χρήση” εξοπλισμού που καθορίζεται στην παράγραφο I.2A.016.

I.2B.006

ex 2E001

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας, για την “ανάπτυξη” εξοπλισμού ή “λογισμικού” των εδαφίων ή παραγράφων I.2A.002 έως I.2A.004, I.2A.006.β., I.2A.006.γ, I.2A.007 έως I.2A.028, I.2B.001, I.2B.003 ή I.2B.004.

I.2B.007

ex 2E002

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας, για την “παραγωγή” εξοπλισμού των εδαφίων ή παραγράφων I.2A.002 έως I.2A.004, I.2A.006.β., I.2A.006.γ, I.2A.007 έως I.2A.028.

I.2B.008

2E101

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” εξοπλισμού ή “λογισμικού” των παραγράφων I.2A.007, I.2A.009, I.2A.010, I.2A.012 έως I.2A.015 ή I.2B.003.

I.2B.009

ex 2E201

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας, για τη “χρήση” εξοπλισμού ή “λογισμικού” των εδαφίων ή παραγράφων I.2A.002 έως I.2A.005, I.2A.006.β., I.2A.006.γ., I.2A.016 έως I.2A.020, I.2A.022 έως I.2A.028, I.2B.004 ή I.2B.005.

I.3

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

I.3A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.3A.001

ex 3A001.α*

Ηλεκτρονικά δομικά στοιχεία, ως εξής:

α.

Ολοκληρωμένα κυκλώματα για γενικούς σκοπούς, ως εξής:

Σημείωση 1: Η κατάσταση απαγόρευσης των πλακιδίων (που έχουν υποστεί φινίρισμα ή όχι), στα οποία έχει καθοριστεί η λειτουργία, πρέπει να ελεγχθεί με τις παραμέτρους του εδαφίου I.3A.001.α.

Σημείωση 2: Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα περιλαμβάνουν τους ακόλουθους τύπους:

 

“Μονολιθικά ολοκληρωμένα κυκλώματα”,

 

“Υβριδικά ολοκληρωμένα κυκλώματα”,

 

“Ολοκληρωμένα κυκλώματα πολλαπλών μικροπλακετών”,

 

“Ολοκληρωμένα κυκλώματα τύπου φιλμ”, που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα κυκλώματα με πυρίτιο πάνω σε σάπφειρο,

 

“Οπτικά ολοκληρωμένα κυκλώματα”.

1.*

Ολοκληρωμένα κυκλώματα με όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α.

Σχεδιασμένα ή βαθμολογημένα ως ανθεκτικά στις ακτινοβολίες για να αντέχουν σε συνολική δόση ακτινοβολίας 5 × 103 Gy (πυρίτιο) ή μεγαλύτερη, και

β.

χρησιμοποιούμενα για την προστασία πυραυλικών συστημάτων και “συστημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος” από πυρηνικές επενέργειες (για παράδειγμα, από ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP), ακτίνες Χ, συνδυασμένη επενέργεια θερμικού και κρουστικού κύματος), και χρησιμοποιούμενα για τα “βλήματα”.

I.3A.002

3A101

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός, διατάξεις και κατασκευαστικά μέρη, ως ακολούθως:

α.

Μετατροπείς αναλογικού σε ψηφιακό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε “βλήματα” και που έχουν σχεδιασθεί για να πληρούν στρατιωτικές προδιαγραφές για θωρακισμένο εξοπλισμό,

β.

Επιταχυντές ικανοί να αποδώσουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που παράγεται από ακτινοβολία επιβράδυνσης από επιταχυνόμενα ηλεκτρόνια ύψους 2 MeV ή παραπάνω, και συστήματα που περιέχουν τους επιταχυντές αυτούς.

Σημείωση: Το παραπάνω εδάφιο I.3A.002.β. δεν περιλαμβάνει εξοπλισμό ο οποίος έχει ειδικά σχεδιασθεί για ιατρικούς σκοπούς.

I.3A.003

3A201

Ηλεκτρονικά δομικά στοιχεία, ως εξής:

α.

Πυκνωτές με μία από τις ακόλουθες ομάδες χαρακτηριστικών:

1.

α.

Ονομαστική τάση πάνω από 1,4 kV,

β.

Αποθήκευση ενέργειας ανώτερη από 10 J,

γ.

Χωρητικότητα πάνω από 0,5 μF, και

δ.

Αυτεπαγωγή σειράς μικρότερη από 50 nH, ή

2.

α.

Ονομαστική τάση πάνω από 750 V,

β.

Χωρητικότητα πάνω από 0,25 μF, και

γ.

Αυτεπαγωγή σειράς μικρότερη από 10 nH,

β.

Υπεραγώγιμοι σωληνοειδείς ηλεκτρομαγνήτες που έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ικανότητα να δημιουργούν μαγνητικά πεδία πάνω από 2 T,

2.

Λόγο μήκους προς εσωτερική διάμετρο μεγαλύτερο από 2,

3.

Εσωτερική διάμετρο πάνω από 300 mm, και

4.

Ομοιογένεια μαγνητικού πεδίου καλύτερη από 1 % όταν μετριέται στο κεντρικό 50 % του εσωτερικού όγκου.

Σημείωση: Το εδάφιο I.3A.003.β. δεν απαγορεύει μαγνήτες που έχουν ειδικά σχεδιασθεί και εξάγονται “ως μέρος” ιατρικών συστημάτων απεικόνισης που βασίζονται σε πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό (nuclear magnetic resonance). Η φράση “ως μέρος” δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αποτελεί υλικό τμήμα της ίδιας αποστολής. Επιτρέπονται ξεχωριστές αποστολές από διαφορετικές πηγές υπό τον όρο τα σχετικά εξαγωγικά έγγραφα να καθορίζουν σαφώς ότι οι αποστολές διακινούνται “ως μέρος” των συστημάτων απεικόνισης.

γ.

Γεννήτριες ακτίνων Χ στιγμιαίας λειτουργίας, ή παλμικοί επιταχυντές ηλεκτρονίων με ένα από τα ακόλουθα σύνολα χαρακτηριστικών:

1.

α.

Ανώτατη ενέργεια ηλεκτρονίων στον επιταχυντή 500 keV ή παραπάνω, αλλά κάτω των 25 MeV, και

β.

“Συντελεστή κέρδους” (Κ) 0,25 ή παραπάνω, ή

2.

α.

Ανώτατη ενέργεια ηλεκτρονίων στον επιταχυντή 25 MeV ή παραπάνω, και

β.

“Ανώτατη ισχύ” παραπάνω από 50 MW.

Σημείωση: Το εδάφιο I.3A.003.γ. δεν απαγορεύει τους επιταχυντές που αποτελούν δομικά στοιχεία συσκευών που έχουν σχεδιασθεί για σκοπούς άλλους εκτός από την ακτινοβολία με ακτίνες Χ ή με ηλεκτρονική δέσμη (για παράδειγμα ηλεκτρονικά μικροσκόπια), καθώς και συσκευών που έχουν σχεδιασθεί για ιατρικούς σκοπούς.

1.

Ο “συντελεστής κέρδους” Κ ορίζεται ως εξής:

K = 1,7 × 103V2,.65Q

όπου V είναι η ανώτατη ενέργεια των ηλεκτρονίων σε MeV.

Q είναι το συνολικό φορτίο σε Coulomb που έχει επιταχυνθεί, αν η διάρκεια της παλμικής δέσμης του επιταχυντή είναι μικρότερη από ή ίση προς 1 μικροδευτερόλεπτο. Αν η διάρκεια της παλμικής δέσμης του επιταχυντή είναι μεγαλύτερη από 1 μικροδευτερόλεπτο, τότε το Q είναι το μέγιστο φορτίο που επιταχύνεται σε 1 μικροδευτερόλεπτο.

Το Q είναι ίσο με το ολοκλήρωμα του i ως προς το t επί το μικρότερο από τους δύο χρόνους, δηλαδή 1 μικροδευτερόλεπτο ή την διάρκεια σε χρόνο της παλμικής δέσμης (Q = ∫ idt), όπου i είναι το ρεύμα της δέσμης σε αμπέρ και t είναι ο χρόνος σε δευτερόλεπτα.

2.

“Ανώτατη ισχύς” είναι το γινόμενο του μέγιστου δυναμικού (σε βολτ) επί το μέγιστο ρεύμα δέσμης (σε αμπέρ).

3.

Στις μηχανές που βασίζονται σε κοιλότητες επιταχύνσεως μικροκυμάτων, ο χρόνος διάρκειας της παλμικής δέσμης είναι το μικρότερο από τις δύο ποσότητες, δηλαδή 1 μs ή τη διάρκεια του συμπιεσμένου πακέτου δέσμης που προκύπτει από έναν παλμό μικροκυματικού διαμορφωτή.

4.

Στις μηχανές που βασίζονται σε κοιλότητες επιτάχυνσης μικροκυμάτων το μέγιστο ρεύμα δέσμης ισούται με το μέσο ρεύμα κατά τη διάρκεια σε χρόνο ενός συμπιεσμένου πακέτου δέσμης.

I.3A.004

3A225

Μετατροπείς συχνότητας ή γεννήτριες, εκτός από τις συσκευές που καθορίζονται στο εδάφιο I.0A.002.β.13., που έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Πολυφασική έξοδο που μπορεί να αποδώσει ισχύ 40 W ή παραπάνω,

β.

Ικανότητα λειτουργίας στο φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 600 και 2 000 Hz,

γ.

Συνολική αρμονική παραμόρφωση καλύτερη (κάτω) από 10 %, και

δ.

Έλεγχο συχνότητας καλύτερο (κάτω) από 0,1 %.

Τεχνική παρατήρηση:

Οι κατά την παράγραφο I.3A.004 μετατροπείς συχνότητας είναι γνωστοί και ως μεταλλάκτες ή inverters.

I.3A.005

3A226

Τροφοδοτικά συνεχούς ρεύματος υψηλής ισχύος, εκτός εκείνων που καθορίζονται στο εδάφιο I.0A.002.ι.6., που έχουν και τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Μπορούν να παράγουν συνεχώς, σε χρονική περίοδο 8 ωρών, 100 V ή παραπάνω, με ρεύμα εξόδου 500 Α ή παραπάνω και

β.

Εμφανίζουν σταθερότητα τάσης ή ρεύματος καλύτερη από 0,1 % σε χρονική περίοδο 8 ωρών.

I.3A.006

3A227

Τροφοδοτικά συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, εκτός εκείνων που καθορίζονται στο εδάφιο I.0A.002.ι.5., που έχουν και τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Μπορούν να παράγουν συνεχώς, σε χρονική περίοδο 8 ωρών, 20 kV ή παραπάνω, με ρεύμα εξόδου 1 A ή παραπάνω, και

β.

Εμφανίζουν σταθερότητα τάσης ή ρεύματος καλύτερη από 0,1 % σε χρονική περίοδο 8 ωρών.

I.3A.007

3A228

Συσκευές μεταγωγής ως εξής:

α.

Λυχνίες κρύας καθόδου, είτε γεμισμένες με αέριο είτε όχι, που λειτουργούν παρόμοια με διάκενο σπινθηρισμού και έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Τρία ή περισσότερα ηλεκτρόδια,

2.

Ανώτατη ονομαστική τάση ανόδου 2,5 kV ή παραπάνω,

3.

Ανώτατη ονομαστική τιμή ρεύματος ανόδου 100 Α ή παραπάνω, και

4.

Χρόνο καθυστέρησης ανόδου 10 μικροδευτερόλεπτα ή λιγότερο.

Σημείωση: Η παράγραφος I.3A.007 περιλαμβάνει τις λυχνίες τύπου krytron με αέριο και sprytron με κενό.

β.

Διάκενα σπινθηρισμού με σκανδαλισμό που έχουν και τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Χρόνο καθυστέρησης ανόδου 15 μικροδευτερόλεπτα ή λιγότερο, και

2.

Ονομαστική ανώτατη τιμή ρεύματος ανόδου 500 Α ή παραπάνω.

γ.

Βαθμιδωτά στοιχεία ή συναρμολογήσεις με ταχεία λειτουργία μεταγωγής που έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Ανώτατη ονομαστική τάση ανόδου παραπάνω από 2 kV,

2.

Ανώτατη ονομαστική τιμή ρεύματος ανόδου 500 Α ή παραπάνω, και

3.

Χρόνο ενεργοποίησης 1 μικροδευτερολέπτου ή λιγότερο.

I.3A.008

3A229

Συσκευές εκπυρσοκρότησης και ισοδύναμες γεννήτριες παλμών υψηλού ρεύματος, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

α.

Συσκευές πυροδότησης για εκρηκτικούς πυροκροτητές που έχουν σχεδιασθεί για να συνδέονται με πολλαπλούς ελεγχόμενους πυροκροτητές της παραγράφου I.3A.011.

β.

Βαθμιδωτές ηλεκτρικές παλμογεννήτριες (pulsers) που έχουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Έχουν σχεδιασθεί για να είναι φορητές, κινητές ή θωρακισμένες,

2.

Είναι τοποθετημένες μέσα σε περίβλημα στο οποίο δεν μπορεί να μπει σκόνη,

3.

Μπορούν να αποδώσουν την ενέργειά τους σε λιγότερο από 15 μικροδευτερόλεπτα,

4.

Έχουν ρεύμα εξόδου μεγαλύτερο από 100 Α,

5.

Έχουν “χρόνο ανύψωσης” λιγότερο από 10 μικροδευτερόλεπτα όταν συνδέονται με φορτία μικρότερα από 40 Ω,

6.

Καμία από τις διαστάσεις τους δεν είναι μεγαλύτερη από 254 mm,

7.

Το βάρος τους είναι μικρότερο από 25 kg, και

8.

Οι προδιαγραφές τους είναι για χρήση σε εκτεταμένο φάσμα θερμοκρασιών 223 K (– 50 °C) έως 373 K (100 °C) ή για αεροδιαστημικές εφαρμογές.

Σημείωση: Το εδάφιο I.3A.008.β περιλαμβάνει και συσκευές με λυχνίες εκκενώσεως ξένου.

Τεχνική παρατήρηση:

Στο εδάφιο I.3A.008.β.5. ως “χρόνος ανύψωσης” ορίζεται το χρονικό διάστημα από το 10 % μέχρι το 90 % του ύψους του ρεύματος όταν η συσκευή συνδέεται με φορτίο αντίστασης.

I.3A.009

3A230

Παλμογεννήτριες υψηλής ταχύτητας με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Τάση εξόδου ανώτερη από 6 V όταν συνδέονται με φορτίο αντίστασης μικρότερο από 55 Ω,

β.

“Χρόνο μετάβασης παλμού” κάτω από 500 πικο-δευτερόλεπτα.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.3A.009, “ο χρόνος μετάβασης του παλμού” ορίζεται σαν το χρονικό διάστημα μεταξύ του 10 % και του 90 % του πλάτους της τάσης.

I.3A.010

3A231

Συστήματα παραγωγής νετρονίων, συμπεριλαμβανομένων των σωλήνων, με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Έχουν σχεδιασθεί για λειτουργία χωρίς εξωτερικό σύστημα κενού, και

β.

Χρησιμοποιούν ηλεκτροστατική επιτάχυνση ώστε να προκαλέσουν πυρηνική αντίδραση τριτίου-δευτερίου.

I.3A.011

3A232

Πυροκροτητές και συστήματα έναυσης πολλαπλών σημείων ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

α.

Εκρηκτικοί πυροκροτητές που λειτουργούν ηλεκτρικά, ως εξής:

1.

Εκρηγνυόμενη γέφυρα (exploding bridge — ΕΒ),

2.

Σύρμα εκρηγνυόμενης γέφυρας (exploding bridge wire — EBW),

3.

Κολαφιστήρας (slapper),

4.

Συστήματα έναυσης εκρηγνυόμενου μεταλλικού φύλλου (exploding foil initiators — EFI).

β.

Συστήματα που χρησιμοποιούν απλούς ή πολλαπλούς πυροκροτητές και έχουν σχεδιασθεί για να προκαλούν σχεδόν ταυτόχρονα την έναυση μιας εκρηκτικής επιφάνειας εμβαδού πάνω από 5 000 mm2 από ένα μόνο σήμα πυροδότησης με χρόνο έναυσης όπως εκτείνεται στην επιφάνεια λιγότερο από 2,5 μικροδευτερόλεπτα.

Σημείωση: Η παράγραφος I.3A.011 δεν απαγορεύει πυροκροτητές που χρησιμοποιούν μόνο πρωτογενείς εκρηκτικές ύλες, όπως τον αζωτούχο μόλυβδο.

Τεχνική παρατήρηση:

Οι πυροκροτητές τους οποίους αφορά η παράγραφος I.3A.011 χρησιμοποιούν όλοι ένα μικρό ηλεκτρικό αγωγό (γέφυρα, σύρμα γέφυρας ή μεταλλικό φύλλο) που εξατμίζεται εκρηκτικά όταν ένας ταχύς ηλεκτρικός παλμός υψηλού ρεύματος περνάει μέσα του. Στους τύπους πυροκροτητών χωρίς κολαφιστήρα ο αγωγός που εκρήγνυται αρχίζει μία χημική πυροδότηση σε ένα εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό με το οποίο είναι σε επαφή όπως π.χ. το PETN (Pentaerythritoltetranitrate). Σε πυροκροτητές τύπου κολαφιστήρα (slapper) η εκρηκτική εξάτμιση του ηλεκτρικού αγωγού σπρώχνει ένα έλασμα ή κολαφιστήρα διαμέσου ενός διάκενου και η πρόσκρουσή του πάνω σε ένα εκρηκτικό υλικό αρχίζει μία χημική πυροδότηση. Σε μερικά αγαθά ο κολαφιστήρας ωθείται από μαγνητική δύναμη. Ο όρος πυροκροτητής με εκρηγνυόμενο μεταλλικό φύλλο μπορεί να αναφέρεται είτε σε πυροκροτητή τύπου εκρηγνυόμενης γέφυρας είτε σε πυροκροτητή τύπου κολαφιστήρα. Επίσης, η λέξη initiator χρησιμοποιείται μερικές φορές αντί της λέξεως detonator (πυροκροτητής).

I.3A.012

3A233

Φασματογράφοι μάζας, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στο εδάφιο I.0A.002.ζ., που μπορούν να μετρήσουν ιόντα μεγέθους 230 ατομικών μονάδων μάζας ή παραπάνω και οι οποίοι έχουν διακριτική ικανότητα καλύτερη από 2 μέρη στα 230, ως εξής, καθώς και πηγές ιόντων για τους φασματογράφους αυτούς:

α.

Επαγωγικά συζευγμένοι φασματογράφοι μάζας πλάσματος (ICP/ΜS),

β.

Φασματογράφοι μάζας εκκένωσης με διαύγεια (GDMS),

γ.

Φασματογράφοι μάζας με θερμικό ιονισμό (TIMS),

δ.

Φασματογράφοι μάζας με βομβαρδισμό ηλεκτρονίων που έχουν θάλαμο πηγής κατασκευασμένο από, με επίστρωση, ή κάλυψη από, υλικά που αντέχουν στο UF6,

ε.

Φασματογράφοι μάζας δέσμης μορίων, με ένα από τα εξής χαρακτηριστικά:

1.

Θάλαμο πηγής κατασκευασμένο από, με επίστρωση ή με κάλυψη από, ανοξείδωτο χάλυβα ή μολυβδαίνιο και εξοπλισμοί με ψυχρή παγίδα που μπορεί να ψυχθεί σε θερμοκρασία 193 K (– 80 °C) ή χαμηλότερη, ή

2.

Θάλαμο πηγής κατασκευασμένο από, με επίστρωση ή με κάλυψη από υλικά που αντέχουν στο UF6,

στ.

Φασματογράφοι μάζας εξοπλισμένοι με πηγή ιόντων μικροφθορίωσης που έχουν σχεδιασθεί για ακτινίδες ή φθοριούχες ακτινίδες.


I.3B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.3B.001

3D101

“Λογισμικό” που έχει ειδικά σχεδιασθεί ή τροποποιηθεί για τη “χρήση” εξοπλισμού που καθορίζεται στο εδάφιο I.3A.002.β.

I.3B.002

ex 3E001

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” ή “παραγωγή” του εξοπλισμού ή των υλικών που καθορίζονται στις παραγράφους I.3A.001 έως I.3A.003, ή I.3A.007 έως I.3A.012.

I.3B.003

ex 3E101

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” εξοπλισμού ή “λογισμικού” που καθορίζεται στις παραγράφους I.3A.001, I.3A.002 ή I.3B.001.

I.3B.004

3E102

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” του “λογισμικού” που καθορίζεται στην παράγραφο I.3B.001.

I.3B.005

ex 3E201

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “χρήση” εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.3A.003 έως I.3A.012.

I.4

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

I.4A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.4A.001

4A001.α.1 *

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συναφής εξοπλισμός, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.4A.002.

α.

Που έχουν ειδικά σχεδιασθεί ώστε να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.*

Ονομαστική λειτουργία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω από 228 K (– 45 °C) ή πάνω από 328 K (55 °C);

Σημείωση: Η παράγραφος I.4A.001 δεν αφορά τους υπολογιστές που έχουν ειδικά σχεδιασθεί για αυτοκινητικές ή σιδηροδρομικές πολιτικές εφαρμογές.

I.4A.002

4A101*

Αναλογικοί υπολογιστές, “ψηφιακοί υπολογιστές” ή ψηφιακοί διαφορικοί αναλυτές με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στις ρουκέτες ή τους πυραύλους.

α.

Σχεδιασμένοι ή τροποποιημένοι για χρήση σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή για πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005, και

β.

Θωρακισμένοι ή ανθεκτικοί στις ακτινοβολίες από το σχεδιασμό τους για να αντέχουν σε συνολική δόση ακτινοβολίας 5 × 103 Gy (πυρίτιο) ή μεγαλύτερη,

I.4A.003

4A102

“Υβριδικοί υπολογιστές” που έχουν σχεδιασθεί ειδικά για την εκπόνηση μοντέλων, τη διενέργεια προσομοίωσης ή τη σχεδιαστική ενσωμάτωση οχημάτων εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή πυραυλοβολίδων που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για υπολογιστές ρουκετών ή πυραύλων.

Σημείωση: Η απαγόρευση αυτή ισχύει μόνο για τον εξοπλισμό που παρέχεται μαζί με το “λογισμικό” το οποίο καθορίζεται στην παράγραφο I.7B.003 ή I.9B.003.


I.4B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.4B.001

ex 4E001.α

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Τεχνολογική Σημείωση για την “ανάπτυξη”, “παραγωγή” ή “χρήση” εξοπλισμού ή “λογισμικού” που καθορίζονται στις παραγράφους I.4A.001, I.4A.002 ή I.4A.003.

I.5

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ “ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ”

I.5A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.5A.001

5A101

Εξοπλισμός τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού εδάφους, σχεδιασμένος ή τροποποιημένος για “βλήματα”.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.5A.001, ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km.

Σημείωση:Η παράγραφος I.5A.001 δεν απαγορεύει:

α.

Εξοπλισμό σχεδιασμένος ή τροποποιημένο για επανδρωμένα αεροσκάφη ή δορυφόρους,

β.

Εξοπλισμό εδάφους, σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για χερσαίες ή θαλάσσιες εφαρμογές,

γ.

Εξοπλισμό σχεδιασμένο για εμπορικές, πολιτικές ή ασφάλειας της ζωής (πχ. ακεραιότητα δεδομένων, ασφάλεια πτήσεων) υπηρεσίες GNSS.


I.5B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.5B.001

5D101

“Λογισμικό” που έχει ειδικά σχεδιασθεί ή τροποποιηθεί για τη “χρήση” εξοπλισμού που ορίζεται στην παράγραφο I.5A.001.

I.5B.002

5E101

“Τεχνολογία” σύμφωνα με την Γενική Τεχνολογική Σημείωση για την “ανάπτυξη”, “παραγωγή” ή “χρήση” εξοπλισμού που καθορίζεται στην παράγραφο I.5B.001.

I.6

ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΖΕΡ

I.6A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.6A.001

ex 6A005.β*, ex 6A005.γ* και ex 6A005.δ*

α.:

ex 6A005.δ.4

β.:

ex 6A005.β.2-4

γ.:

ex 6A005.γ.2

“Λέιζερ”, εκτός εκείνων που καθορίζονται στα εδάφια I.0A.002.ζ.5. ή I.0A.002.η.6., δομικά μέρη και οπτικός εξοπλισμός, ως εξής (5)

α. (5)

Παλμικά “λέιζερ” excimer (XeF, XeCl, KrF) με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Λειτουργία σε μήκος κύματος μεταξύ 240 nm και 360 nm,

2.

Ρυθμό επανάληψης μεγαλύτερο από 250 kHz, και

3.

Μέση ισχύ εξόδου άνω του 500.

β. (5)

“Λέιζερ” ατμών μετάλλου χαλκού (Cu) με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Λειτουργία σε μήκος κύματος μεταξύ 500 nm και 600 nm, και

2.

Μέση ισχύ εξόδου άνω του 40.

γ. (5)

Συντονίσιμα λέιζερ στερεάς κατάστασης, αλεξανδρίτη (CR: BeAl2O4) με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Λειτουργία σε μήκος κύματος μεταξύ 720 nm και 800 nm,

2.

Εύρος ζώνης 0,005 nm και κάτω,

3.

Ρυθμό επανάληψης μεγαλύτερο από 125 kHz, και

4.

Μέση ισχύ εξόδου άνω των 30 W.

I.6A.002

6A007.γ

Βαρυτικά κλισίμετρα.

I.6A.003

6A102

“Ανιχνευτές” προστατευμένοι έναντι ακτινοβολίας, ειδικώς σχεδιασμένοι ή τροποποιημένοι για την προστασία από πυρηνικές επενέργειες (π.χ. ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (ΕΜΡ), ακτίνες Χ, συνδυασμένη επενέργεια θερμικού και κρουστικού κύματος) και δυνάμενοι να χρησιμοποιηθούν για “βλήματα”, σχεδιασμένοι ή βαθμολογημένοι για να αντέχουν στάθμες ακτινοβολίας που ανταποκρίνονται ή και υπερβαίνουν συνολική δόση ακτινοβόλησης ύψους 5 × 105 rad (πυρίτιο).

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.6A.003, ως “ανιχνευτής” ορίζεται μια μηχανική, ηλεκτρική, οπτική ή χημική διάταξη που εξακριβώνει και καταγράφει αυτομάτως, ή καταχωρεί ένα ερέθισμα, όπως περιβαλλοντική μεταβολή πίεσης ή θερμοκρασίας, ένα ηλεκτρικό ή ηλεκτρομαγνητικό σήμα ή ακτινοβολία από ραδιενεργό υλικό. Περιλαμβάνονται επίσης οι διατάξεις μιας χρήσης.

I.6A.004

6A107

Μετρητές βαρύτητας (βαρυτόμετρα) και δομικά μέρη για μετρητές βαρύτητας και βαρυτικά κλισιόμετρα, ως εξής:

α.

Μετρητές βαρύτητας, που έχουν σχεδιαστεί ή τροποποιηθεί για εναέρια ή θαλάσσια χρήση, με στατική ή λειτουργική ακρίβεια 7 x 10-6 m/s2 (0,7 mgal) ή μικρότερη (καλύτερη), και με καταγραφή χρόνου προς μόνιμη κατάσταση 2 min ή μικρότερη,

β.

Ειδικά σχεδιασμένα δομικά μέρη για μετρητές βαρύτητας που καθορίζονται στο εδάφιο I.6A.004.α. και βαρυτικά κλισιόμετρα που καθορίζονται στην παράγραφο I.6A.002.

I.6A.005

6A108

Συστήματα ραδιοεντοπισμού και ιχνηλασίας, ως εξής:

α.

Συστήματα ραδιοεντοπισμού και ραδιοεντοπιστών με λέιζερ σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για να χρησιμοποιούνται σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή σε πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για ραδιοεντοπιστές και συστήματα λέιζερ για ρουκέτες ή πυραύλους.

Σημείωση: Το εδάφιο I.6A.005.α. περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α.

Εξοπλισμό χαρτογράφησης εδάφους,

β.

Αισθητήρες εξοπλισμού απεικόνισης,

γ.

Εξοπλισμό (ψηφιακό και αναλογικό) χαρτογράφησης και αντιπαραβολής σκηνών,

δ.

Ραδιοναυτιλιακό εξοπλισμό Doppler.

β.

Συστήματα ιχνηλασίας ακριβείας χρησιμοποιήσιμα για “βλήματα”, ως εξής:

1.

Συστήματα ιχνηλασίας που χρησιμοποιούν μεταφραστή κώδικα σε συνδυασμό είτε με σημεία αναφοράς εδάφους ή από τον αέρα ή συστήματα ναυτιλίας μέσω δορυφόρου για την παροχή μετρήσεων σε κλίμακα πραγματικού χρόνου της θέσης και ταχύτητας κατά την πτήση,

2.

Ραδιοεντοπιστές σκόπευσης εξοπλισμένοι με ηλεκτρονικά όργανα, οι οποίοι περιλαμβάνουν συναφείς οπτικούς/υπέρυθρους ιχνηλάτες και με όλες τις ακόλουθες ικανότητες:

α.

Γωνιακή ανάλυση καλύτερη από 3 χιλιοστοακτίνια (0,5 mils),

β.

Εμβέλεια τουλάχιστον 30 km με ανάλυση απόστασης καλύτερη από 10 m rms,

γ.

Ανάλυση ταχύτητας καλύτερη από 3 m/s.

Τεχνική παρατήρηση:

Στο εδάφιο I.6A.005.β, ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km.

I.6A.006

6A202

Λυχνίες φωτοπολλαπλασιασμού με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Επιφάνεια φωτοκαθόδου μεγαλύτερη από 20 cm2, και

β.

Χρόνο ανόδου του παλμού της ανόδου μικρότερο από 1 ns.

I.6A.007

6A203

Μηχανές κινηματογράφησης και κατασκευαστικά μέρη, ως ακολούθως:

α.

Κινηματογραφικές μηχανές μηχανικώς περιστρεφόμενου κατόπτρου ως ακολούθως, και ειδικώς σχεδιασμένα δομικά μέρη τους:

1.

Μηχανές μηχανικής αποτύπωσης εικόνων με ταχύτητες λήψης μεγαλύτερες των 225 000 εικόνων ανά δευτερόλεπτο,

2.

Μηχανές συνεχούς φιλμ με ταχύτητες γραφής μεγαλύτερες από 0,5 mm ανά ms.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.6A.007.a., τα δομικά μέρη τέτοιων κινηματογραφικών μηχανών περιλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές μονάδες συντονισμού τους και τα συγκροτήματα δρομέα τους που αποτελούνται από στροβίλους, κάτοπτρα και έδρανα.

β.

Μηχανές λήψης με συνεχές φιλμ, ηλεκτρονικές μηχανές αποτύπωσης εικόνων, λυχνίες και συσκευές, ως εξής:

1.

Ηλεκτρονικές μηχανές λήψης με συνεχές φιλμ, ικανές για ανάλυση χρόνου 50 ns και κάτω,

2.

Λυχνίες συνεχούς φιλμ για μηχανές λήψης καθοριζόμενες στο εδάφιο I.6A.007.β.1.,

3.

Ηλεκτρονικές (ή ηλεκτρονικού πετάσματος) μηχανές αποτύπωσης εικόνων ικανές για διάρκεια ανοικτού πετάσματος το πολύ 50 ns,

4.

Λυχνίες αποτύπωσης εικόνων και συσκευές απεικόνισης στερεάς κατάστασης για χρήση με κινηματογραφικές μηχανές προδιαγραφόμενες στο εδάφιο I.6A.007.β.3., ως εξής:

α.

Λυχνίες ενίσχυσης εικόνων εστιαζόμενων εκ του σύνεγγυς, έχουσες τη φωτοκάθοδο εναποτεθειμένη σε διαφανή αγώγιμη επικάλυψη για τη μείωση της αντίστασης του φύλλου φωτοκαθόδου,

β.

Λυχνίες videcon πύλης πυριτίου για ενίσχυση στόχων (SIT), όπου ένα ταχύ σύστημα επιτρέπει τη δίοδο των φωτοηλεκτρονίων από την πύλη της φωτοκαθόδου πριν να προσκρούσουν στην πλάκα SIT,

γ.

Ηλεκτροοπτικό σύστημα διαφράγματος κυψέλης Kerr ή Pockels,

δ.

Άλλου τύπου λυχνίες αποτύπωσης εικόνων και συσκευές απεικόνισης στερεάς κατάστασης με χρόνους διόδου από την πύλη ταχέως λαμβανόμενων εικόνων μικρότερους από 50 ns, ειδικώς σχεδιασμένες για τις προδιαγραφόμενες στο εδάφιο I.6A.007.β.3. μηχανές κινηματογράφησης,

γ.

Μηχανές τηλεοπτικής λήψης, ή οι φακοί τους, ανθεκτικές στις ακτινοβολίες, ειδικώς σχεδιασμένες ή βαθμολογημένες για να αντέχουν ολική δόση ακτινοβολίας μεγαλύτερη από 5 × 103 Gy (πυρίτιο) [5 × 106 rad (πυρίτιο)] χωρίς υποβάθμιση της λειτουργίας

Τεχνική παρατήρηση:

Ο όρος Gy (πυρίτιο) αναφέρεται στην ενέργεια, σε joule ανά χιλιόγραμμο, που απορροφάται από αθωράκιστο δείγμα πυριτίου όταν αυτό εκτίθεται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.

I.6A.008

6A205

“Λέιζερ”, ενισχυτές και ταλαντωτές με “λέιζερ”, διαφορετικά από εκείνα των εδαφίων I.0A.002.ζ.5., I.0A.002.η.6. και της παραγράφου I.6A.001, ως εξής:

α.

“Λέιζερ” ιόντων αργού με τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Λειτουργία σε μήκος κύματος μεταξύ 400 nm και 515 nm, και

2.

Μέση ισχύ εξόδου μεγαλύτερη από 40 W,

β.

Συντονίσιμοι παλμικοί μονότροποι ταλαντωτές λέιζερ χρωστικής ουσίας με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Λειτουργία σε μήκος κύματος μεταξύ 300 nm και 800 nm,

2.

Μέση ισχύ εξόδου μεγαλύτερη από 1 W,

3.

Ρυθμό επανάληψης μεγαλύτερο από 1 kHz, και

4.

Πλάτος παλμού μικρότερο από 100 ns.

γ.

Συντονίσιμοι ενισχυτές και ταλαντωτές παλμικού λέιζερ χρωστικής ουσίας με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Λειτουργία σε μήκος κύματος μεταξύ 300 nm και 800 nm,

2.

Μέση ισχύ εξόδου μεγαλύτερη από 30 W,

3.

Ρυθμό επανάληψης μεγαλύτερο από 1 kHz, και

4.

Πλάτος παλμού μικρότερο από 100 ns.

Σημείωση: Στο εδάφιο I.6A.008.γ. δεν απαγορεύονται οι μονότροποι ταλαντωτές,

δ.

Παλμικά “λέιζερ” διοξειδίου του άνθρακα με όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Λειτουργία σε μήκος κύματος μεταξύ 9 000 nm και 11 000 nm,

2.

Ρυθμό επανάληψης μεγαλύτερο από 250 Hz,

3.

Μέση ισχύ εξόδου μεγαλύτερη από 500 W, και

4.

Πλάτος παλμού μικρότερο από 200 ns.

ε.

Μετατοπιστές παρα-υδρογόνου κατά Raman, σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε μήκος κύματος εξόδου 16 μm και με ρυθμό επανάληψης άνω των 250 Hz.

στ.

“Λέιζερ” με προσμείξεις νεοδυμίου (διαφορετικά από υάλου), που έχουν μήκος κύματος εξόδου άνω των 1 000 nm και μέχρι 1 100 nm, ως εξής:

1.

Διεγειρόμενα με παλμούς “λέιζερ με μεταγωγή Q”, με “διάρκεια παλμού” τουλάχιστον ίση προς 1 ή περισσότερα ns, και έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α.

Έξοδο απλού εγκάρσιου τρόπου μετάδοσης με μέση ισχύ εξόδου άνω των 40 W, ή

β.

Έξοδο πολλαπλού εγκάρσιου τρόπου μετάδοσης με μέση ισχύ εξόδου άνω των 50 W, ή

2.

Με ενσωματωμένο διπλασιασμό συχνότητας ώστε να έχουν μήκος κύματος εξόδου 500 nm ή περισσότερο και μέχρι 550 nm και μέση ισχύ εξόδου άνω των 40 W.

I.6A.009

6A225

Συμβολόμετρα ταχύτητας για μέτρηση ταχυτήτων άνω του 1 km/s σε χρονικά διαστήματα μικρότερα από 10 μικροδευτερόλεπτα.

Σημείωση: Η παράγραφος I.6A.009 περιλαμβάνει συμβολόμετρα ταχύτητας όπως τα VISAR (συστήματα συμβολομέτρων ταχύτητας για κάθε ανακλαστήρα) και τα DLI (συμβολόμετρα λέιζερ με φαινόμενο Doppler).

I.6A.010

6A226

Αισθητήρες πίεσης, ως εξής:

α.

Δείκτες μαγγανίνης για πιέσεις μεγαλύτερες από 10 GPa,

β.

Μορφοτροπείς πίεσης με χαλαζία για πιέσεις μεγαλύτερες από 10 GPa.

I.6A.011

ex 6B108*

Συστήματα ειδικά σχεδιασμένα για τη μέτρηση διατομών με ραδιοεντοπιστή, χρησιμοποιήσιμα για “βλήματα” και υποσυστήματα αυτών.


I.6B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.6B.001

6D102

“Λογισμικό” ειδικώς σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για τη “χρήση” των προδιαγραφόμενων στην παράγραφο I.6A.005 αγαθών.

I.6B.002

6D103

“Λογισμικό” που επεξεργάζεται καταγεγραμμένα δεδομένα μετά την πτήση, επιτρέπει δε τον προσδιορισμό της θέσης οχημάτων σε όλη την τροχιά πτήσεώς τους, ειδικώς σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για “βλήματα”.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.6B.002, ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km.

I.6B.003

ex 6E001

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” εξοπλισμού, υλικών ή “λογισμικού” που καθορίζεται στα εδάφια ή παραγράφους I.6A.001, I.6A.002.γ, I.6A.003, I.6A.004 έως I.6A.010, I.6B.001 ή I.6B.002.

I.6B.004

ex 6E002

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “παραγωγή” εξοπλισμού ή υλικών των εδαφίων ή παραγράφων I.6A.001, I.6A.002.γ ή I.6A.003 έως I.6A.010.

I.6B.005

ex 6E101

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” εξοπλισμού ή “λογισμικού” που καθορίζεται στις παραγράφους I.6A.002 έως I.6A.005, I.6A.011, I.6B.001 ή I.6B.002.

I.6B.006

ex 6E201

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.6A.001 ή I.6A.006 έως I.6A.010.

I.7

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

I.7A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.7A.001

ex 7A002*

(ex 7A002.α και ex 7A002.δ)

Γυροσκόπια που παρουσιάζουν οιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη τους:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.7A.003.

α.

“Σταθερότητα”“ρυθμού εκτροπής” ένδειξης που μετράται σε περιβάλλον 1 g για περίοδο ενός μηνός και ως προς σταθερή τιμή βαθμονόμησης οργάνου μικρότερη (καλύτερη) από 0,5 μοίρες ανά ώρα όταν προορίζεται να λειτουργήσει σε γραμμική επιτάχυνση μέχρι και 100 g, ή

β.

Που προορίζονται να λειτουργούν σε μεγέθη γραμμικής επιτάχυνσης άνω των 100 g.

I.7A.002

7A101, ex 7A001.α.3

Επιταχυνσίμετρα ως εξής, καθώς και τα ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη τους:

α.

Γραμμικά επιταχυνσίμετρα που έχουν σχεδιαστεί προς χρήση σε συστήματα αδρανειακής πλοήγησης ή σε συστήματα καθοδήγησης όλων των τύπων, ικανά να χρησιμοποιηθούν σε “βλήματα'” που παρουσιάζουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, καθώς και τα ειδικά σχεδιασμένα συστατικά τους μέρη:

1.

“Επαναληψιμότητα”“εγγενούς απόκλισης” μικρότερη (καλύτερη) από 1 250 micro g, και

2.

“Επαναληψιμότητα”“συντελεστή κλίμακας” μικρότερη (καλύτερη) από 1 250 ppm,

Σημείωση: Το εδάφιο I.7A.002.a. δεν καθορίζει επιταχυνσιόμετρα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα και αναπτυγμένα ως αισθητήρες MWD (Measurement While Drilling — Μέτρηση κατά την γεώτρηση), που χρησιμοποιούνται για εργασίες στο φρέαρ της γεώτρησης.

1.

Στο εδάφιο I.7A.002.a., ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km,

2.

Στο εδάφιο I.7A.002.a., η μέτρηση της “εγγενούς απόκλισης” και του “συντελεστή κλίμακας” αφορά την τυπική απόκλιση (1 σ) σε σχέση με σταθερή βαθμονόμηση κατά τη διάρκεια ενός έτους,

β.

Επιταχυνσίμετρα με συνεχές σήμα εξόδου προορισμένα να λειτουργούν σε επιτάχυνση άνω των 100 g.

I.7A.003

7A102*

Όλοι οι τύποι γυροσκοπίων, εκτός των αναφερομένων στην παράγραφο I.7A.001, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε “βλήματα” και των οποίων η “σταθερότητα ρυθμού εκτροπής” είναι μικρότερη από 0,5 ° (1 σ ή rms) ανά ώρα σε συνθήκες επιτάχυνσης 1 g και ειδικά σχεδιασμένα κατασκευαστικά στοιχεία για τα ανωτέρω.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.7A.003, ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km.

I.7A.004

ex 7A103

(7A103.α, ex 7A103.β και 7A103.γ)

Όργανα, εξοπλισμός και συστήματα πλοήγησης,, καθώς και τα ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη τους, ως εξής:

α.*

Αδρανειακοί ή λοιποί εξοπλισμοί που χρησιμοποιούν επιταχυνσίμετρα που καθορίζονται στην παράγραφο I.7A.002 ή γυροσκόπια που καθορίζονται στις παραγράφους I.7A.001 ή I.7A.003 καθώς και τα συστήματα όπου ενσωματώνεται ο εξοπλισμός αυτός,

β.*

Ολοκληρωμένα συστήματα οργάνων πτήσης, περιλαμβανομένων των γυροσκοπικών σταθεροποιητών ή των αυτομάτων πιλότων, που έχουν σχεδιαστεί ή τροποποιηθεί για να χρησιμοποιούνται σε “βλήματα”,

γ.

“Ολοκληρωμένα συστήματα αεροπλοήγησης”, σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για “βλήματα”, και ικανά να παρέχουν πλοηγική ακρίβεια ισοπιθανοτικού κύκλου (CEP) 200 m ή καλύτερη.

1.

Τα “ολοκληρωμένα συστήματα αεροπλοήγησης” περιλαμβάνουν κατά κανόνα τα εξής συστατικά μέρη:

α.

μια αδρανειακή μετρητική συσκευή (π.χ. σύστημα αναφοράς θέσης και πορείας, αδρανειακή μονάδα αναφοράς ή αδρανειακό σύστημα αεροπλοήγησης),

β.

έναν ή περισσότερους εξωτερικούς αισθητήρες χρησιμοποιούμενους για την ενημέρωση της θέσης ή/και της ταχύτητας, είτε κατά διαστήματα είτε συνεχώς καθ’ όλη την πτήση (π.χ. δορυφορικό αεροπλοηγικό δέκτη, υψόμετρο με ραντάρ ή/και ραντάρ Doppler), και

γ.

συνολοκληρωτικό υλικό και λογισμικό,

2.

Στο εδάφιο I.7A.004.γ, ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km.

I.7A.005

7A104

Γυροαστροσκοπικές πυξίδες και άλλες διατάξεις, που καθορίζουν τη θέση ή τον προσανατολισμό μέσω αυτόματης παρακολούθησης ουρανίων σωμάτων ή δορυφόρων, καθώς και τα ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη τους.

I.7A.006

7A105

Εξοπλισμοί λήψης σημάτων από παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (GNSS, π.χ. το GPS, το Glonass ή το Galileo) με οποιοδήποτε από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, καθώς και συστατικά μέρη ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτούς:

α.

Σχεδιασμένοι ή τροποποιημένοι προς χρήση σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001, σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.003 ή σε πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005, ή

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για εξοπλισμό λήψεως για ρουκέτες ή πυραύλους.

β.

Σχεδιασμένοι ή τροποποιημένοι για αεροφερόμενες εφαρμογές, με οποιοδήποτε από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1.

Ικανότητα παροχής αεροπλοηγικών πληροφοριών σε ταχύτητες άνω των 600 m/s,

2.

Χρησιμοποίηση αποκρυπτογραφικών μέσων σχεδιασμένων ή τροποποιημένων για στρατιωτικές ή κρατικές υπηρεσίες, με σκοπό την πρόσβαση σε ασφαλισμένα σήματα/δεδομένα GNSS, ή

3.

Ειδικό σχεδιασμό για να χρησιμοποιούν αντιπαρεμβολικά χαρακτηριστικά (π.χ. κεραία μηδενικής ή ηλεκτρονικής καθοδήγησης) για να λειτουργούν σε περιβάλλον ενεργητικών ή παθητικών αντιμέτρων.

Σημείωση: Στα εδάφια Ι.7A.006.β.2. και I.7A.006.β. δεν υπάγεται ο εξοπλισμός που είναι σχεδιασμένος για εμπορικές, πολιτικές ή ασφάλειας της ζωής (π.χ. ακεραιότητα δεδομένων, ασφάλεια πτήσεων) υπηρεσίες GNSS.

I.7A.007

7A106

Ραδιοϋψίμετρα ή ραδιοϋψίμετρα λέιζερ, σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για να χρησιμοποιούνται σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή σε πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005,

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για ραδιοϋψίμετρα για ρουκέτες ή πυραύλους.

I.7A.008

7A115

Παθητικοί αισθητήρες για τον καθορισμό της συμπεριφοράς έναντι ειδικών ηλεκτρομαγνητικών πηγών (εξοπλισμός εξεύρεσης της κατεύθυνσης) ή για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών του εδάφους, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ή τροποποιηθεί για να χρησιμοποιούνται σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή σε πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για παθητικούς αισθητήρες για ρουκέτες ή πυραύλους.

Σημείωση: Η παράγραφος I.7A.008 περιλαμβάνει αισθητήρες για τον ακόλουθο εξοπλισμό:

α.

Εξοπλισμό χαρτογράφησης εδάφους,

β.

Αισθητήρες εξοπλισμού απεικόνισης (ενεργητικοί και παθητικοί),

γ.

Παθητικό εξοπλισμό συμβολομέτρου.

I.7A.009

7A116

Συστήματα ελέγχου πτήσης και σερβοβαλβίδες των ακολούθων τύπων που έχουν σχεδιαστεί ή τροποποιηθεί για χρήση σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή για πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για συστήματα ελέγχου πτήσης και σερβοβαλβίδες για ρουκέτες ή πυραύλους.

α.

Υδραυλικά, μηχανικά, ηλεκτρο-οπτικά, ή ηλεκτρομηχανικά συστήματα ελέγχου πτήσης (συμπεριλαμβανομένων των τύπων εκτέλεσης χειρισμών δια ηλεκτρικών σημάτων (fly by wire),

β.

Εξοπλισμός ένδειξης του ύψους,

γ.

Σερβοβαλβίδες ελέγχου πτήσης, σχεδιασμένες ή κατασκευασμένες για τα συστήματα που καθορίζονται στο εδάφιο I.7A.009.α. ή I.7A.009.β., και σχεδιασμένες ή τροποποιημένες ώστε να λειτουργούν σε περιβάλλον κραδασμών με τετραγωνικό μέσο όρο (rms) επιτάχυνσης άνω των 10 g μεταξύ 20 Hz και 2 kHz.

I.7A.010

7A117

“Σύνολα καθοδήγησης”, χρησιμοποιήσιμα σε “βλήματα” ικανά να επιτύχουν ακρίβεια συστήματος μικρότερη ή ίση προς 3,33 % της εμβέλειας (π.χ., πιθανότητα κυκλικού σφάλματος “CEP” 10 km ή λιγότερο σε εμβέλεια 300 km).

I.7A.011

7B001

Εξοπλισμός δοκιμής, βαθμονόμησης ή ευθυγράμμισης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για τον εξοπλισμό που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.001 έως I.7A.010.

I.7A.012

7B002

Ο ακόλουθος εξοπλισμός που έχει ειδικά σχεδιαστεί για τον ποιοτικό χαρακτηρισμό των κατόπτρων για γυροσκόπια δακτυλίων λέιζερ:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.7A.014.

α.

Μετρητές διασποράς με ακρίβεια μέτρησης ίση ή μικρότερη (καλύτερη) από 10 ppm,

β.

Κατατομόμετρα (profilometers) με ακρίβεια μέτρησης ίση ή μικρότερη (καλύτερη) από 0,5 nm (5 angstrom).

I.7A.013

7B003*

Εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος για την “παραγωγή” του εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.001 έως I.7A.010.

Σημείωση: Η παράγραφος I.7A.013 περιλαμβάνει:

α.

Σταθμούς δοκιμών συντονισμού γυροσκοπίων,

β.

Σταθμούς δυναμικής ζυγοστάθμισης γυροσκοπίων,

γ.

Σταθμούς ελέγχου του ρονταρίσματος γυροσκοπίων δοκιμών κινητήρων,

δ.

Σταθμούς εκκένωσης και πλήρωσης γυροσκοπίων,

ε.

Κεντρόφυγη στερέωση για εφέδρανα γυροσκοπίων,

στ.

Σταθμούς για την ευθυγράμμιση των αξόνων επιταχυνσιμέτρων,

ζ.

(δεσμευμένος)

η.

Σταθμούς δοκιμών επιταχυνσιμέτρων,

θ.

Συστήματα δοκιμών δομοστοιχείων για αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU),

ι.

Συστήματα δοκιμών πλατφόρμας για αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU),

ια.

Διατάξεις χειρισμού σταθερών στοιχείων για αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU),

ιβ.

Διάταξη ζυγοστάθμισης πλατφόρμας για αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU),

I.7A.014

7B102

Ανακλασιόμετρα ειδικά σχεδιασμένα για τον χαρακτηρισμό κατόπτρων, για γυροσκόπια “λέιζερ” με ακρίβεια μέτρησης ίση ή μικρότερη (καλύτερη) των 50 ppm.

I.7A.015

7B103

“Εγκαταστάσεις παραγωγής” και “εξοπλισμός παραγωγής” ως εξής:

α.

“Εγκαταστάσεις παραγωγής” ειδικά σχεδιασμένες για τον εξοπλισμό που καθορίζεται στην παράγραφο I.7A.010,

β.

“Εξοπλισμός παραγωγής”, και άλλος εξοπλισμός δοκιμής, βαθμονόμησης και ευθυγράμμισης, εκτός από αυτόν που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.011 έως I.7A.013, σχεδιασμένος ή τροποποιημένος για να χρησιμοποιείται με τον εξοπλισμό που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.001 έως I.7A.010.


I.7B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.7B.001

ex 7D101

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για τη “χρήση” του εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.001 έως I.7A.008, I.7A.009.α., I.7A.009.β. ή I.7A.011 έως I.7A.015.

I.7B.002

7D102

Συνολοκληρωτικό “λογισμικό”, ως εξής:

α.

Συνολοκληρωτικό “λογισμικό” για τον εξοπλισμό που καθορίζεται στο εδάφιο I.7A.004.β.,

β.

Συνολοκληρωτικό “λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο για τον εξοπλισμό που καθορίζεται στο εδάφιο I.7A.004.α.,

γ.

Συνολοκληρωτικό “λογισμικό” σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για τον εξοπλισμό που καθορίζεται στην παράγραφο I.7A.004.γ.

Σημείωση: Μια συχνή μορφή συνολοκληρωτικού “λογισμικού” χρησιμοποιεί φίλτρα Kalman.

I.7B.003

7D103

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο για δραστηριότητες εκπόνησης μοντέλων ή εξομοίωσης των “συνόλων καθοδήγησης” που καθορίζονται στην παράγραφο I.7A.010 ή για τη σχεδιαστική τους ολοκλήρωση με τα οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή τις πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

Σημείωση: Το καθοριζόμενο στην παράγραφο I.7B.003 “λογισμικό” τελεί υπό απαγόρευση όταν συνδυάζεται με ειδικά σχεδιασμένο υλικό της παραγράφου I.4A.003.

I.7B.004

ex 7E001

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” εξοπλισμού ή “λογισμικού” που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.001 έως I.7A.015, ή I.7B.001 έως I.7B.003.

I.7B.005

ex 7E002

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “παραγωγή” εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.001 έως I.7A.015.

I.7B.006

7E101

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.7A.001 έως I.7A.015 ή I.7B.001 έως I.7B.003.

I.7B.007

7E102

Η ακόλουθη “Τεχνολογία” για την προστασία αεροηλεκρονικών και ηλεκτρικών υποσυστημάτων από κινδύνους ηλεκτρομαγνητικών παλμών (EMP) και ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών (EMI) από εξωτερικές πηγές:

α.

“Τεχνολογία” σχεδιασμού συστημάτων θωράκισης,

β.

“Τεχνολογία” σχεδιασμού για τη διαμόρφωση ανθεκτικών ηλεκτρικών κυκλωμάτων και υποσυστημάτων,

γ.

“Τεχνολογία” σχεδιασμού για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αντοχής των εδαφίων I.7B.007.α. και I.7B.007.β.

I.7B.008

7E104

“Τεχνολογία” για την ενοποίηση των πληροφοριών ελέγχου πτήσεως, καθοδήγησης και προώσεως σε ένα σύστημα διαχείρισης πτήσεως με σκοπό τη βελτιστοποίηση της τροχιάς πυραυλικού συστήματος.

I.9

ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΣΗ

I.9A   Αγαθά

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.9A.001

ex 9A004

Οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.9A.005. Για ρουκέτες και πυραύλους βλέπε Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

Σημείωση: Η παράγραφος I.9A.001 δεν απαγορεύει ωφέλιμα φορτία.

I.9A.002

9A011

Αυλοαεριωθητές, αυλοαεριωθητές υπερηχητικής καύσεως ή κινητήρες συνδυασμένου κύκλου και τα ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη τους.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης I.9A.012 και I.9A.016.

I.9A.003

ex 9A012.α

“Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα” (“UAV”), συναφή συστήματα, εξοπλισμός και συστατικά στοιχεία ως εξής:

α.*

“UAV” που έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

1.*

Όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α.

Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

1.

Αυτόνομη ικανότητα ελέγχου πτήσης και πλοήγησης (π.χ. αυτόματο πιλότο με Σύστημα Αδρανειακής Πλοήγησης), ή

2.

Ικανότητα ελεγχόμενης πτήσης εκτός της εμβέλειας άμεσης όρασης που απαιτεί ανθρώπινο χειριστή (π.χ. τηλεοπτικό τηλεχειρισμό), και

β.

Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

1.

Ενσωμάτωση συστήματος/μηχανισμού διανομής αερολύματος με χωρητικότητα άνω των 20 λίτρων, ή

2.

Σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για την ενσωμάτωση συστήματος/μηχανισμού ψεκασμού αερολύματος με χωρητικότητα άνω των 20 λίτρων, ή

2.

Ικανά για ωφέλιμο φορτίο εμβέλειας τουλάχιστον 300 km.

1.

Ένα αερόλυμα αποτελείται από σωματιδιακά υλικά ή υγρά, άλλα από καύσιμα, υποπροϊόντα ή πρόσθετα, τα οποία αποτελούν το ωφέλιμο φορτίο διασποράς στην ατμόσφαιρα. Τα παρασιτοκτόνα για αεροψεκασμό καλλιεργειών και οι χημικές σκόνες για βομβαρδισμό νεφών αποτελούν παραδείγματα αερολυμάτων.

2.

Ένα σύστημα/μηχανισμός ψεκασμού αερολύματος περιέχει όλες τις διατάξεις (μηχανικές, ηλεκτρικές υδραυλικές κ.λπ.) που είναι απαραίτητες για την αποθήκευση και τη διασπορά του αερολύματος στην ατμόσφαιρα. Τούτο συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα έγχυσης αερολύματος στους ατμούς εξάτμισης και στο ελικόρευμα.

I.9A.004

9A101

Στροβιλοκινητήρες και στροβιλοκινητήρες διπλής ροής (συμπεριλαμβανομένων εμβολοστροβιλοκινητήρων), ως εξής:

α.

Κινητήρες που διαθέτουν τα δύο ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.

Μέγιστη προωθητική δύναμη άνω των 400 Ν (επιτυγχάνεται όταν ο κινητήρας δεν είναι εγκατεστημένος), εξαιρουμένων των κινητήρων που είναι πιστοποιημένοι για πολιτική χρήση, με μέγιστη προωθητική δύναμη 8 890 N (όταν ο κινητήρας δεν είναι εγκατεστημένος), και

2.

Ειδική κατανάλωση καυσίμου 0,15 kg/N/hr το πολύ (στη μέγιστη συνεχή ισχύ, υπό κανονικές και στατικές συνθήκες, στο επίπεδο της θάλασσας),

β.

Κινητήρες σχεδιασμένοι ή τροποποιημένοι για χρήση σε “βλήματα”.

I.9A.005

9A104

Πυραυλοβολίδες, εμβέλειας τουλάχιστον 300 km.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.9A.001. Για ρουκέτες και πυραύλους βλέπε Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

I.9A.006

9A105

Πυραυλοκινητήρες υγρού καυσίμου ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.9A.017.

α.

Πυραυλοκινητήρες υγρού καυσίμου που χρησιμοποιούνται σε “βλήματα”, με ολική ικανότητα ώσης ίση ή μεγαλύτερη από 1,1 ΜΝs,

β.

Πυραυλοκινητήρες στερεού καυσίμου, που χρησιμοποιούνται σε πλήρη πυραυλικά συστήματα ή σε μη επανδρωμένα οχήματα αέρος ικανά για βεληνεκές 300 km, εκτός εκείνων που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.006.α., με ολική ικανότητα ώσεως ίση ή μεγαλύτερη από 0,841 ΜΝs.

I.9A.007

9A106

Συστήματα ή συστατικά μέρη, χρησιμοποιούμενα σε “βλήματα”, ως εξής, ειδικά σχεδιασμένα για πυραυλικά προωστικά συστήματα υγρού καυσίμου:

α.

Πεπλατυσμένα χιτώνια για θαλάμους ώσης ή καύσης,

β.

Ακροφύσια πυραύλων,

γ.

Υποσυστήματα ελέγχου ωστικού ανύσματος.

Τεχνική παρατήρηση:

Παραδείγματα μεθόδων για την επίτευξη ελέγχου ωστικού ανύσματος που καθορίζονται στο εδάφιο I.9A.007.γ. περιλαμβάνουν:

1.

Εύκαμπτο ακροφύσιο,

2.

Έγχυση υγρού ή δευτερεύοντος αερίου,

3.

Κινητό κινητήρα ή ακροφύσιο,

4.

Εκτροπή του ρεύματος των καυσαερίων (πτερύγια jet ή αεροστόμια), ή

5.

Ωστικές γλωττίδες.

δ.

Συστήματα ελέγχου υγρών και υδαρών καυσίμων (συμπεριλαμβανομένων των οξειδωτών) καθώς και ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη για αυτά, που έχουν σχεδιασθεί ή μετατραπεί για λειτουργία σε περιβάλλοντα δονήσεων άνω των 10 g rms μεταξύ 20 Hz και 2 kHz.

Σημείωση: Οι μόνες σερβοβαλβίδες και αντλίες που καθορίζονται στο I.9A.007.δ. είναι οι ακόλουθες:

α.

Σερβοβαλβίδες σχεδιασμένες για αριθμό ροής ίσο ή μεγαλύτερο από 24 λίτρα ανά λεπτό, σε απόλυτη πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 7 MPa, που διαθέτουν χρόνο απόκρισης ενεργοποιητή μικρότερο των 100 ms,

β.

Αντλίες υγρών καυσίμων με αξονική ταχύτητα ίση με ή μεγαλύτερη από 8 000 r.p.m. ή με πίεση κατάθλιψης ίση με ή μεγαλύτερη από 7 MPa.

I.9A.008

9A107 και ex 9A007.α

Πυραυλοκινητήρες στερεού καυσίμου, που χρησιμοποιούνται σε πλήρη πυραυλικά συστήματα ή σε μη επανδρωμένα οχήματα αέρος ικανά για βεληνεκές 300 km, με ολική ικανότητα ώσεως ίση ή μεγαλύτερη από 0,841 ΜΝs.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.9A.017.

I.9A.009

9A108

Συστατικά μέρη χρησιμοποιούμενα σε “βλήματα”, ως εξής, ειδικά σχεδιασμένα για πυραυλικά προωστικά συστήματα στερεού καυσίμου:

α.

Περιβλήματα πυραυλοκινητήρων και συστατικά στοιχεία “μόνωσής” τους,

β.

Ακροφύσια πυραύλων,

γ.

Υποσυστήματα ελέγχου ωστικού ανύσματος.

Τεχνική παρατήρηση:

Παραδείγματα μεθόδων για την επίτευξη ελέγχου ωστικού ανύσματος που καθορίζονται στο εδάφιο I.9A.007.γ. περιλαμβάνουν:

1.

Εύκαμπτο ακροφύσιο,

2.

Έγχυση υγρού ή δευτερεύοντος αερίου,

3.

Κινητός κινητήρας ή ακροφύσιο,

4.

Εκτροπή του ρεύματος των καυσαερίων (πτερύγια jet ή αεροστόμια), ή

5.

Ωστικές γλωττίδες.

I.9A.010

9A109

Υβριδικοί πυραυλοκινητήρες χρησιμοποιούμενοι σε “βλήματα”, καθώς και τα ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη τους.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης παράγραφο I.9A.017.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.9A.010, ως “βλήματα” νοούνται τα πλήρη πυραυλικά συστήματα και τα συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές 300 km.

I.9A.011

9A110

Σύνθετα δομήματα, πολυστρωματικά υλικά και κατασκευές τους, ειδικά σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή σε πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005 ή στα υποσυστήματα που καθορίζονται στο εδάφιο I.9A.006.α. και στις παραγράφους I.9A.007 έως I.9A.009, I.9A.014 ή I.9A.017.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για σύνθετα δομήματα, πολυστρωματικά υλικά και κατασκευές τους, για ρουκέτες και πυραύλους.

I.9A.012

ex 9A111*

Κινητήρες αεριωθητή, χρησιμοποιούμενοι σε “βλήματα” καθώς και τα ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη τους.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης I.9A.002 και I.9A.016.

I.9A.013

9A115

Εξοπλισμός υποστήριξης εκτοξεύσεων, ως εξής:

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για εξοπλισμό υποστήριξης εκτοξεύσεων για ρουκέτες και πυραύλους.

α.

Συσκευές και διατάξεις για χειρισμό, έλεγχο, ενεργοποίηση ή εκτόξευση, σχεδιασμένες ή τροποποιημένες για οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001, για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.003, ή για πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005,

β.

Οχήματα για μεταφορά, χειρισμό, έλεγχο, ενεργοποίηση ή εκτόξευση, σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή για πυραυλοβολίδες που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

I.9A.014

9A116

Οχήματα επαναφοράς στην ατμόσφαιρα χρησιμοποιούμενα σε “βλήματα”, καθώς και σχεδιασμένος ή τροποποιημένος εξοπλισμός τους, ως εξής:

α.

Οχήματα επαναφοράς στην ατμόσφαιρα,

β.

Θερμικοί θώρακες και συστατικά μέρη τους κατασκευασμένοι από κεραμικά ή θερμοαπαγωγά υλικά,

γ.

Απαγωγείς θερμότητας και συστατικά μέρη τους κατασκευασμένα από ελαφρά υλικά με υψηλή θερμοανθεκτικότητα,

δ.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος για οχήματα επαναφοράς στην ατμόσφαιρα.

I.9A.015

9A117

Μηχανισμοί αποχωρισμού βαθμίδων, μηχανισμοί αποκόλλησης και ενδιάμεσες βαθμίδες, χρησιμοποιούμενοι σε “βλήματα”.

I.9A.016

ex 9A118*

Μηχανισμοί για τη ρύθμιση καύσης κινητήρων, χρησιμοποιούμενοι σε “βλήματα”, που καθορίζεται στην παράγραφο I.9A.002 ή I.9A.012.

I.9A.017

9A119

Μεμονωμένες βαθμίδες πυραύλων, που χρησιμοποιούνται σε πλήρη πυραυλικά συστήματα ή σε μη επανδρωμένα οχήματα αέρος ικανά για βεληνεκές 300 km, εκτός των οριζομένων στις παραγράφους I.9A.006, I.9A.008 και I.9A.010.

I.9A.018

9A120

Δεξαμενές προωστικών υγρών, ειδικά σχεδιασμένες για τα προωστικά που καθορίζονται στην παράγραφο I.1A.029 ή “άλλα προωστικά υγρά”, που χρησιμοποιούνται σε πυραυλικά συστήματα ικανά να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο τουλάχιστον 500 kg σε απόσταση τουλάχιστον 300 km.

Σημείωση: Στην παράγραφο I.9A.018, τα ‘άλλα προωστικά υγρά’ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα προωστικά που καθορίζονται στους Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών.

I.9A.019

 

(δεσμευμένος)

I.9A.020

ex 9B105*

Αεροσήραγγες για ταχύτητες ίσες προς ή μεγαλύτερες από 0,9 Mach, χρησιμοποιούμενες για “βλήματα” και τα υποσυστήματά τους.

I.9A.021

9B106

Θάλαμοι συνθηκών περιβάλλοντος και αντιηχητικοί θάλαμοι ως εξής:

α.

Θάλαμοι συνθηκών περιβάλλοντος ικανοί για προσομοίωση των ακολούθων συνθηκών πτήσεως:

1.

Περιβάλλοντα κραδασμών ίσα προς ή μεγαλύτερα από 10 g rms, μετρούμενα επί “ελευθέρου πάγκου”, μεταξύ 20 Hz και 2 kHz και μεταδιδόμενες δυνάμεις ίσες προς ή μεγαλύτερες από 5 kN, και

2.

Υψόμετρο ίσο προς ή μεγαλύτερο από 15 km, ή

3.

Φάσμα θερμοκρασίας τουλάχιστον 223 K (– 50 oC) έως 398 K (+ 125 oC).

1.

Το εδάφιο I.9A.021.a. περιγράφει συστήματα ικανά να παράγουν περιβάλλον κραδασμών απλού κύματος (π.χ. ημιτονοειδές κύμα) και συστήματα ικανά να παράγουν τυχαίους κραδασμούς ευρέος φάσματος (δηλ. φάσματος ισχύος),

2.

Στο εδάφιο I.9A.021.α.1., ως “ελεύθερος πάγκος” νοείται επίπεδος πάγκος ή επιφάνεια, που δεν φέρει κατασκευές ή εξαρτήματα.

β.

Θάλαμοι συνθηκών περιβάλλοντος ικανοί για προσομοίωση των ακολούθων συνθηκών πτήσεως:

1.

Ακουστικά περιβάλλοντα συνολικού επιπέδου πιέσεως ήχου ίσου προς ή μεγαλύτερου από 140 dB (αναφερόμενο σε 20 μΡa) ή με συνολική ονομαστική απόδοση εξόδου ίση προς ή μεγαλύτερη από 4 kW, και

2.

Υψόμετρο ίσο προς ή μεγαλύτερο από 15 km, ή

3.

Φάσμα θερμοκρασίας τουλάχιστον 223 K (– 50 °C) έως 398 K (+ 125 °C).

I.9A.022

ex 9B115

Ειδικά σχεδιασμένος “εξοπλισμός παραγωγής” για τα συστήματα, υποσυστήματα και τα συστατικά μέρη των I.9A.002, I.9A.004, I.9A.006 έως I.9A.010, I.9A.012, I.9A.014 έως I.9A.017.

I.9A.023

ex 9B116

Ειδικά σχεδιασμένος “εξοπλισμός παραγωγής” για τα οχήματα εκτόξευσης που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001, ή συστήματα, υποσυστήματα και συστατικά μέρη που καθορίζονται στις παραγράφους I.9A.002, I.9A.004, I.9A.005 έως I.9A.010, I.9A.012, ή I.9A.014 έως I.9A.017.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης Ελέγχους Στρατιωτικών Υλικών για “εγκαταστάσεις παραγωγής” για ρουκέτες και πυραύλους.

I.9A.024

ex 9B117*

Τράπεζες δοκιμών και εξέδρες δοκιμών για πυραύλους στερεάς ή υγρής προωστικής ύλης ή πυραυλοκινητήρες, με εκάτερο των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

α.*

Ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε ώση μεγαλύτερη από 90 kN, ή

β.

Ικανότητα ταυτόχρονης μέτρησης των συνισταμένων ώσης στους τρεις άξονες.

I.9A.025

9C108

Χύδην υλικό “μόνωσης” και “εσωτερική επένδυση”, για περιβλήματα πυραυλοκινητήρων που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε “βλήματα” ή ειδικά σχεδιασμένα για “βλήματα”.

Τεχνική παρατήρηση:

Στην παράγραφο I.9A.025, ως “βλήματα” νοούνται πλήρη πυραυλικά συστήματα και συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος ικανά για βεληνεκές άνω των 300 km.

I.9A.026

9C110

Προεμποτισμένα με ρητίνες ινώδη υλικά και ινώδη προπλάσματά τους (προφόρμες) με μεταλλική επίστρωση για σύνθετα δομήματα, πολυστρωματικά υλικά και κατασκευές τους που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.011, κατασκευασμένα είτε από οργανική μήτρα ή μεταλλική μήτρα με χρήση ινών ή νηματοειδών ενισχύσεων με “ειδική αντοχή στον εφελκυσμό” μεγαλύτερη από 7,62 × 104 m και “ειδικό μέτρο ελαστικότητας” μεγαλύτερο από 3,18 × 106 m.

ΣΗΜ.: Βλέπε επίσης I.1A.024 και I.1A.034.

Σημείωση: Τα μόνα προεμποτισμένα με ρητίνες ινώδη υλικά που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.026 είναι εκείνα που χρησιμοποιούν ρητίνες με θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης (Tg), μετά την κατεργασία, άνω των 418 Κ (145 °C), όπως ορίζεται στο πρότυπο ΑΤΜ D4065 ή ισοδύναμο.


I.9B   Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού

Αριθ.

Σχετικό(ά) είδος(η) από το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1183/2007

Περιγραφή

I.9B.001

ex 9D001

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για την “ανάπτυξη” του εξοπλισμού ή της τεχνολογίας που καθορίζεται στις παραγράφους I.9A.002, I.9A.009, I.9A.012, I.9A.015 ή I.9A.016.

I.9B.002

9D101

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για την “χρήση” των αγαθών των παραγράφων I.9A.020, I.9A.021, I.9A.023 ή I.9A.024.

I.9B.003

9D103

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο για κατάρτιση μοντέλων, προσομοίωση ή σχεδιαστική ολοκλήρωση των οχημάτων εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή των πυραυλοβολίδων που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005, ή των υποσυστημάτων που καθορίζονται στις παραγράφους I.9A.006.α., I.9A.007, I.9A.009, I.9A.014 ή I.9A.017.

Σημείωση: Το καθοριζόμενο στην παράγραφο I.9B.003 “λογισμικό” τελεί υπό απαγόρευση όταν συνδυάζεται με ειδικά σχεδιασμένο υλικό της παραγράφου I.4A.003.

I.9B.004

ex 9D104

“Λογισμικό” ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για τη “χρήση” των αγαθών των εδαφίων ή παραγράφων 9A005, I.9A.002, I.9A.004, I.9A.006, I.9A.007.γ., I.9A.007.δ., I.9A.008, I.9A.009.γ., I.9A.010, I.9A.012, I.9A.013.α., I.9A.014.δ., I.9A.015 ή I.9A.016, I.9A.002, I.9A.009, I.9A.012, I.9A.015 ή I.9A.016.

I.9B.005

9D105

“Λογισμικό” το οποίο συντονίζει τη λειτουργία περισσότερων του ενός υποσυστημάτων, ειδικά σχεδιασμένο ή τροποποιημένο για την “χρήση” σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001 ή πυραυλοβολίδων που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.005.

I.9B.006

ex 9E001

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” εξοπλισμού ή “λογισμικού” που καθορίζεται στις παραγράφους I.9A.001, I.9A.003, I.9A.021 έως I.9A.024, ή I.9B.002 έως I.9B.005.

I.9B.007

ex 9E002

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “παραγωγή” εξοπλισμού που καθορίζεται στις παραγράφους I.9A.001, I.9A.003 ή I.9A.021 έως I.9A.024.

I.9B.008

9E101

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για την “ανάπτυξη” ή την “παραγωγή” αγαθών που καθορίζονται στις παραγράφους I.9A.004 έως I.9A.017.

I.9B.009

ex 9E102

“Τεχνολογία” σύμφωνα με τη Γενική Σημείωση περί Τεχνολογίας για τη “χρήση” οχημάτων εκτόξευσης που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.001, ή αγαθών που καθορίζονται στην παράγραφο I.9A.002, I.9A.004 έως I.9A.017, I.9A.020 έως I.9A.024, I.9B.002 ή I.9B.003.»


(1)  ΕΕ L 278 της 22.10.2007, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 88 της 29.3.2007, σ. 58.

(3)  ΕΕ L 61 της 28.2.2007, σ. 49. Κοινή θέση όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την κοινή θέση 2007/246/ΚΕΠΠΑ (ΕΕ L 106 της 24.4.2007, σ. 67).

(4)  Οι κατασκευαστές που υπολογίζουν την ακρίβεια τοποθέτησης με βάση το πρότυπο ISO 230/2 (1997) θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένοι.

(5)  Τα κείμενα των στοιχείων α, β και γ στον κωδικό αυτό δεν αντιστοιχούν με εκείνα των στοιχείων α, β και γ της παραγράφου 6A005.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Δικτυακοί τόποι με πληροφορίες για τις αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 4 και 5, στο άρθρο 5 παράγραφος 3, στα άρθρα 6, 8, 9, στο άρθρο 10 παράγραφος 1, στο άρθρο 13 παράγραφος 1 και στο άρθρο 17 και διεύθυνση για τις κοινοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΕΛΓΙΟ

http://www.diplomatie.be/eusanctions

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

http://www.mfa.government.bg

ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

http://www.mfcr.cz/mezinarodnisankce

ΔΑΝΙΑ

http://www.um.dk/da/menu/Udenrigspolitik/FredSikkerhedOgInternationalRetsorden/Sanktioner/

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

http://www.bmwi.de/BMWi/Navigation/Aussenwirtschaft/Aussenwirtschaftsrecht/embargos.html

ΕΣΘΟΝΙΑ

http://www.vm.ee/est/kat_622/

ΕΛΛΑΣ

http://www.ypex.gov.gr/www.mfa.gr/en-US/Policy/Multilateral+Diplomacy/International+Sanctions/

ΙΣΠΑΝΙΑ

www.mae.es/es/Menuppal/Asuntos/Sanciones+Internacionales

ΓΑΛΛΙΑ

http://www.diplomatie.gouv.fr/autorites-sanctions/

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

http://www.dfa.ie/un_eu_restrictive_measures_ireland/competent_authorities

ΙΤΑΛΙΑ

http://www.esteri.it/UE/deroghe.html

ΚΥΠΡΟΣ

http://www.mfa.gov.cy/sanctions

ΛΕΤΤΟΝΙΑ

http://www.mfa.gov.lv/en/security/4539

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

http://www.urm.lt

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

http://www.mae.lu/sanctions

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

http://www.kulugyminiszterium.hu/kum/hu/bal/Kulpolitikank/nemzetkozi_szankciok/

ΜΑΛΤΑ

http://www.doi.gov.mt/EN/bodies/boards/sanctions_monitoring.asp

ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

http://www.minbuza.nl/sancties

ΑΥΣΤΡΙΑ

http://www.bmeia.gv.at/view.php3?f_id=12750&LNG=en&version=

ΠΟΛΩΝΙΑ

http://www.msz.gov.pl

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

http://www.min-nestrangeiros.pt

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=32311&idlnk=1&cat=3

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

http://www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika/mednarodna_varnost/omejevalni_ukrepi/

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

http://www.foreign.gov.sk

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

http://formin.finland.fi/kvyhteistyo/pakotteet

ΣΟΥΗΔΙΑ

http://www.ud.se/sanktioner

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

http://www.fco.gov.uk/competentauthorities

Διεύθυνση για κοινοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

European Commission

DG External Relations

Directorate A Crisis Platform — Policy Coordination in Common Foreign and Security Policy

Unit A2 Crisis Response and Peace Building

CHAR 12/106

B-1049 Bruxelles/Brussel (Belgium)

E-mail: relex-sanctions@ec.europa.eu

Τηλ. (32-2) 295 55 85

Φαξ (32-2) 299 08 73»


Top