EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XG0630(01)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης μιας διαρκώς εξελισσόμενης τρομοκρατικής και βίαιης εξτρεμιστικής απειλής 2022/C 248/04

ST/10179/2022/INIT

ΕΕ C 248 της 30.6.2022, p. 97–103 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.6.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 248/97


Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης μιας διαρκώς εξελισσόμενης τρομοκρατικής και βίαιης εξτρεμιστικής απειλής

(2022/C 248/04)

Εισαγωγή

1.

Σύμφωνα με τη στρατηγική πυξίδα για την ασφάλεια και την άμυνα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου, το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός, σε όλες τους τις μορφές και ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα πρόκληση σε ένα στρατηγικό περιβάλλον που ήδη υφίσταται τις συνέπειες πολλαπλών γεωπολιτικών μετατοπίσεων και αυξανόμενης αστάθειας. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνει εκ νέου την αταλάντευτη αποφασιστικότητά του να προστατεύσει τους πολίτες της ΕΕ από τις απειλές αυτές και να δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να καταστεί ισχυρότερος και ικανότερος πάροχος ασφάλειας, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Για τον σκοπό αυτό, το Συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη για ενισχυμένη πολυμερή δέσμευση και βαθύτερη συνεργασία με στρατηγικούς διεθνείς εταίρους όπου εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΕΕ.

2.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και παράνομη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύει δε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει αυτή η επίθεση στην τρομοκρατική απειλή τόσο εντός της ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

3.

Το Συμβούλιο τονίζει την αμείωτη σημασία της αξιολόγησης και των δεσμεύσεων που απορρέουν από τα συμπεράσματα της 15ης Ιουνίου 2020 σχετικά με την εξωτερική δράση της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Μαζί με τα προηγούμενα συμπεράσματα της 9ης Φεβρουαρίου 2015 και της 19ης Ιουνίου 2017, και σύμφωνα με την ενωσιακή στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του 2005, το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια και τη συνολική στρατηγική της ΕΕ του 2016, καθώς και τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας της 24ης Ιουλίου 2020 και το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της 9ης Δεκεμβρίου 2020, αποτελούν ένα άρτιο και συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο για μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή δραστηριοποίηση στην παγκόσμια σκηνή.

4.

Συνεπώς τα νέα συμπεράσματα που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η πολιτική καθοδήγηση που κατευθύνει την κοινή μας δράση παραμένει προσαρμοσμένη στην πραγματική φύση της έκθεσης της ΕΕ σε απειλές στον τομέα της ασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό, επικεντρώνονται στις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την ίδια τη φύση της απειλής, αλλά και στο παγκόσμιο πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιείται η ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Μια συνεχώς εξελισσόμενη διεθνής τρομοκρατική απειλή

5.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η Ντάες, η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια τους εξακολουθούν να αποτελούν την πιο εξέχουσα τρομοκρατική απειλή παγκοσμίως. Παρά την απώλεια του εδαφικού ελέγχου τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας, και παρά τα συνεχή και σημαντικά χτυπήματα κατά της ηγεσίας της, η Ντάες έχει σκοπίμως λάβει και πάλι τη μορφή μυστικού κινήματος εξέγερσης στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις δύο αυτές χώρες, να απελευθερώσει τους κρατούμενους μαχητές της, να μην απολέσει την επιρροή της και τον έλεγχο των υποστηρικτών της σε τοπικό επίπεδο, να διατηρήσει τις πηγές χρηματοδότησής της και, τελικά, να αποκτήσει ξανά μια δυνατότητα προβολής απειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνολικής προσέγγισής τους, διατηρώντας μια αταλάντευτη δέσμευση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ και τη Συρία, μαζί με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά της Ντάες και άλλους βασικούς εταίρους, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά την απειλή που συνιστά η επέκταση των παγκόσμιων δικτύων αμφότερων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη για πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του ΣΑΗΕ.

6.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι σε πολλές περιοχές της Αφρικής παρατηρείται μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση της τρομοκρατικής και της βίαιης εξτρεμιστικής απειλής, μεταξύ άλλων στο Σαχέλ, με κίνδυνο μετάδοσης προς τη Δυτική Αφρική και τον Κόλπο της Γουινέας. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνει τη στήριξή του σε πρωτοβουλίες υπό αφρικανική ηγεσία που έχουν σκοπό να θέσουν την πρόληψη και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στο επίκεντρο των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών τους, όπως δηλώθηκε κατά την 6η σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2022. Τόσο η Ντάες όσο και η Αλ Κάιντα κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν τα κενά στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης προκειμένου να προωθήσουν την εδαφική επέκταση των τοπικών οργανώσεων που αποτελούν παρακλάδια τους. Το Συμβούλιο σημειώνει με μεγάλη ανησυχία την αλλοίωση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών, καθώς και την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των βίαιων δρώντων σε ευάλωτες περιοχές. Από την άποψη αυτή, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη θεωρητικά ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, όπως η χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία ομάδα Wagner, οι οποίες, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιδίδονται σε αρπαγή τοπικών φυσικών πόρων, παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτείνουν τις εθνοτικές εντάσεις, θα εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Ντάες, της Αλ Κάιντα και των ομάδων και οργανώσεων που αποτελούν παρακλάδια τους.

7.

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην ΕΕ όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με πιθανές περιφερειακές δευτερογενείς επιπτώσεις και την επανεμφάνιση της Ντάες «Επαρχία Χορασάν», η οποία αποτελεί πλέον την πιο άμεση τρομοκρατική απειλή στη χώρα. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης τη βαθιά ανησυχία του για τις διασυνδέσεις των Ταλιμπάν τόσο με τον πυρήνα της Αλ Κάιντα όσο και με το περιφερειακό παρακλάδι της (Αλ Κάιντα στην Ινδική Υποήπειρο – AQIS), εκτιμώντας ότι οι ομάδες αυτές είναι πιθανό να επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση μακροπρόθεσμα, ώστε να αποκτήσουν και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων δραστηριοποιούμενες σε διάφορα είδη λαθρεμπορίου, και να προσελκύσουν νέους οπαδούς με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να είναι και πάλι σε θέση να απειλήσουν άμεσα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Υπενθυμίζει την κατηγορηματική απαίτηση οι Ταλιμπάν να διακόψουν κάθε άμεσο και έμμεσο δεσμό με τη διεθνή τρομοκρατία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του που εγκρίθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 και την απόφαση 2593 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που προτείνονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να κινητοποιήσει όλα τα σχετικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί εκ νέου ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις.

8.

Το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη πρόκληση που θέτει η ικανότητα της Ντάες και της Αλ Κάιντα να προσελκύουν έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υποστηρικτών παγκοσμίως. Παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες που γνώρισαν και οι δύο οργανώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, η συνεχιζόμενη παρουσία πολυάριθμων τρομοκρατών μαχητών, κυρίως ντόπιων αλλά και αλλοδαπών, σε πολλές περιοχές, ιδίως στο Ιράκ και τη Συρία, εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια. Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει νίκη με διάρκεια κατά των ομάδων αυτών εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως το ζήτημα αυτό, το Συμβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με στόχο την αποτροπή της στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών από τους ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των νέων, καλύπτοντας τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αποτραπεί η μη εντοπισθείσα μετεγκατάσταση τρομοκρατών μαχητών και των οικογενειών τους, να προωθηθεί η λογοδοσία, να καθοριστούν προσαρμοσμένες στρατηγικές αποριζοσπαστικοποίησης, αποκατάστασης και επανένταξης, να εξασφαλιστεί κατάλληλη παρακολούθηση, όπου είναι αναγκαίο, όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, κατά τη διάρκεια της κράτησης και στη συνέχεια, καθώς και να παρασχεθεί αυξημένη στήριξη στις χώρες που πλήττονται κυρίως από το φαινόμενο των «επιστρεφόντων».

9.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει την αυξανόμενη απειλή που πηγάζει από τον ακροδεξιό βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, η οποία αποτελεί σοβαρή παγκόσμια πρόκληση για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Οι διακρατικές συνδέσεις μεταξύ ακροδεξιών βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων και ατόμων έχουν ξεπεράσει την απλή επικοινωνία στο διαδίκτυο και σήμερα περιλαμβάνουν τον συντονισμό, τη χρηματοδότηση, τη στρατολόγηση και τις κοινές επιχειρησιακές τακτικές. Επιπλέον, το Συμβούλιο σημειώνει τον αυξανόμενο αριθμό βίαιων ενεργειών που συνδέονται με τον ακροαριστερό βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, για τις οποίες απαιτείται επίσης συνεχής αυστηρή παρακολούθηση. Ως εκ τούτου, ζητεί να προωθηθεί η κοινή κατανόηση της απειλής και να ενισχυθεί η διεθνής δέσμευση για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας με πολιτικά κίνητρα, μεταξύ άλλων στους τομείς της αντεπιχειρηματολογίας, της ανταλλαγής πληροφοριών, της ανάπτυξης ικανοτήτων και της διάδοσης των βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ άλλων με την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, ψηφιακού γραμματισμού και διαδικτυακής δημόσιας ασφάλειας, καθώς και με την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ανεκτικότητας μέσω της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

10.

Το Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αυξανόμενη απειλή που συνιστούν η εγχώρια τρομοκρατία και οι επιθέσεις που διαπράττονται από μεμονωμένους δρώντες. Σημειώνει ότι οι παγκόσμιες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εφαρμόσει σκοπίμως μια στρατηγική που έχει στόχο να εμπνεύσει άτομα τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν προηγούμενες διασυνδέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία και υιοθετούν κυρίως υποτυπώδεις τρόπους δράσης, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την αποτροπή των ενεργειών τους. Η στρατηγική αυτή ενδυναμώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία αύξησε την απομόνωση ευάλωτων ατόμων και ενίσχυσε την έκθεσή τους στο φαινόμενο της συχνά ταχείας ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανταλλαγή αναλύσεων, τον εντοπισμό και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.

11.

Το Συμβούλιο σημειώνει με ανησυχία την εξάπλωση βίαιων εξτρεμιστικών ιδεολογιών που μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό έδαφος για την τρομοκρατία. Τονίζει την ανάγκη να αποτραπεί η διάδοση και η χρηματοδότηση όλων των μορφών βίαιης εξτρεμιστικής προπαγάνδας, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης εξτρεμιστικής ισλαμιστικής ιδεολογίας, οι οποίες αντίκεινται στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών και των αρχών της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, το Συμβούλιο ζητεί ειδικότερα να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της αδιαφανούς χρηματοδότησης που προέρχεται από ξένους παράγοντες οι οποίοι ασκούν ανεπιθύμητη επιρροή σε πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις εντός της ΕΕ και σε παγκόσμια κλίμακα. Ζητεί επίσης να προσδιοριστούν αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν οι οργανώσεις, τα άτομα και οι οντότητες των οποίων οι δραστηριότητες αποσκοπούν άμεσα στη ριζοσπαστικοποίηση, την κατήχηση και την παρότρυνση σε βίαιες και τρομοκρατικές πράξεις.

Κατάχρηση νέων τεχνολογιών για τρομοκρατικούς σκοπούς

12.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πρωτίστως μια τεράστια ευκαιρία για την οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ και μπορούν επίσης να διευκολύνουν τις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Ταυτόχρονα, τονίζει επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια που προκύπτουν από την πιθανή κατάχρηση ορισμένων από τα εργαλεία αυτά από τρομοκρατικούς δρώντες, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα κ.λπ. Για τον σκοπό αυτό, το Συμβούλιο ενθαρρύνει την ΕΕ να διατηρήσει μια ολοκληρωμένη πολυσυμμετοχική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τις χώρες-εταίρους, τα πολυμερή φόρουμ, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών και των οργανώσεων που διευθύνονται από γυναίκες και από νέους.

13.

Το Συμβούλιο τονίζει πως έχει κρίσιμη σημασία να διατηρηθεί η ελευθερία της έκφρασης και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία έχουν κεντρικό ρόλο στις δημοκρατικές κοινωνίες. Αναγνωρίζει ότι σημαντικό μέρος της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία πρέπει να πραγματοποιείται στο διαδίκτυο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακά εργαλεία για τη διάδοση της προπαγάνδας τους, τη στρατολόγηση και την επέκταση του αποτυπώματός τους στο διαδίκτυο. Ενώ η έκδοση του κανονισμού σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και η έγκριση της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες έχουν θέσει την ΕΕ στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, οι τεχνικές εξελίξεις εξακολουθούν να δημιουργούν ευπάθειες τις οποίες οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν δείξει ότι προτίθενται να εκμεταλλευθούν προκειμένου να διατηρήσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο μέσω της κατάχρησης μικρότερων πλατφορμών, οι οποίες συχνά βασίζονται στην τεχνολογία blockchain και στο αποκεντρωμένο διαδίκτυο, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό και, κατά περίπτωση, την απομάκρυνση παράνομου περιεχομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλεί τον κλάδο της τεχνολογίας και ιδίως τις επιγραμμικές πλατφόρμες, ανεξαρτήτως μεγέθους, να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την πρόληψη και την καταστολή της διάδοσης τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων μέσω της αλγοριθμικής ενίσχυσής του.

14.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει πως έχει κρίσιμη σημασία να εξαλειφθούν οι πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων μέσω του λαθρεμπορίου —για παράδειγμα της πολιτιστικής περιουσίας— σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF). Σημειώνει επίσης με ανησυχία τον κίνδυνο που συνδέεται με την αυξημένη χρήση από τρομοκράτες νέων και ανώνυμων μορφών πληρωμών που αφορούν το ηλεκτρονικό χρήμα, τα κρυπτοστοιχεία και τις τεχνολογίες blockchain, το κινητό χρήμα και τις προπληρωμένες κάρτες. Ως εκ τούτου, καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να στηρίξουν τις χώρες-εταίρους ώστε να αυξήσουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ και της FATF και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ανωνυμίας των συναλλαγών, μέσω της ιχνηλάτησης, του εντοπισμού, της επιβολής κυρώσεων και της αποτελεσματικής διάλυσης των γραφείων αποστολής παράνομου χρήματος. Ενθαρρύνει, για τον σκοπό αυτό, την ενεργότερη συνεργασία του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με τις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες δικαστικών ερευνών. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και τονίζει την ανάγκη να συμπεριληφθούν ως βασικοί εταίροι στην καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού. Επαναλαμβάνει επίσης ότι είναι σημαντικό να μην διαταράσσονται ούτε να αποθαρρύνονται οι δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών και να διασφαλίζεται ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δεν χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για να τεθούν στο στόχαστρο ή να ποινικοποιηθούν νόμιμοι ανθρωπιστικοί φορείς ή υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συνεργαστούν πλήρως με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μέσω μιας προσέγγισης βάσει κινδύνου, καθώς και μέσω στοχευμένων και αναλογικών μέτρων για την πρόληψη κάθε κατάχρησης από τρομοκράτες και προς όφελος τρομοκρατών.

Η ΕΕ πρέπει να επαναβεβαιώσει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της

15.

Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την τάση αυξανόμενης πολιτικοποίησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Από τη μία πλευρά, οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να εκμεταλλευθούν την αδυναμία των συστημάτων διακυβέρνησης, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες, προκειμένου να επιβάλουν την κυριαρχία τους, να εξασφαλίσουν στήριξη από τους τοπικούς πληθυσμούς και να εμφανιστούν ως πιο νομιμοποιημένες και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις αντί των κυβερνήσεων. Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας εξακολουθεί να υπονομεύεται από απροκάλυπτες προσπάθειες κυρίως αυταρχικών καθεστώτων που έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως πρόσχημα για την επίτευξη των δικών τους πολιτικών στόχων, συμβάλλοντας έτσι στην όξυνση της πόλωσης σε πολυμερή φόρουμ όσον αφορά το θέμα αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο τονίζει πως είναι αναγκαίο να υπάρξει έντονη αντίδραση έναντι κάθε απόπειρας πολιτικοποίησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων στα διεθνή φόρουμ. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα επιδιώξουν να διατηρήσουν και να προωθήσουν μια προσέγγιση βασιζόμενη σε αντικειμενικά γεγονότα και στην εξέλιξη της απειλής, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι η ολοκληρωμένη πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτεί την προαγωγή άρτιων και δημοκρατικών μοντέλων διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς που βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

16.

Σε αυτό το πλαίσιο της αυξανόμενης συστημικής αντιπαλότητας στην παγκόσμια σκηνή, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει σθεναρά την πεποίθησή του ότι η δημοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ικανότητα ανταπόκρισης σε θέματα φύλου, καθώς και η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στην τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό. Το Συμβούλιο σημειώνει με μεγάλη ανησυχία ότι ο αριθμός δικτατοριών, στρατιωτικών και απολυταρχικών καθεστώτων αυξάνεται σε αρκετές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την τρομοκρατία και ότι τα εν λόγω μοντέλα διακυβέρνησης αποδεδειγμένα επιδεινώνουν αυτή την απειλή. Ως εκ τούτου, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η προώθηση και ο σεβασμός αυτών των θεμελιωδών αρχών παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της δέσμευσής τους τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή πλαίσια, ενισχύοντας παράλληλα τη σύνδεση μεταξύ της συμμόρφωσης με αυτές τις αξίες και αρχές και της συνδρομής που παρέχουν ή είναι έτοιμα να παράσχουν για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

17.

Η καταπολέμηση της ατιμωρησίας για πράξεις που διαπράττονται από τρομοκράτες και η διασφάλιση της αναγνώρισης και της επαρκούς συνδρομής, στήριξης και αποζημίωσης των θυμάτων έχουν απολύτως ζωτική σημασία για να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκρατικές απειλές μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο ζητεί να συνεχιστούν οι δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των εταίρων να διερευνούν και να διώκουν επαρκώς υποθέσεις τρομοκρατίας, με τον δέοντα σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα θύματα και οι οικογένειές τους, μεταξύ άλλων στην αντίκρουση της τρομοκρατικής προπαγάνδας, τονίζει επίσης την ανάγκη να προωθηθεί η διεθνής αλληλεγγύη και να διασφαλιστεί ότι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

18.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός δεν είναι αναπόφευκτα φαινόμενα. Η κατανίκησή τους απαιτεί μια συνεπή και ολοκληρωμένη παγκόσμια προσπάθεια που δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε στρατιωτική δράση, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια απάντηση από ολόκληρη την κοινωνία, υπό μη στρατιωτική ηγεσία, με στόχο την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της απειλής, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, της έλλειψης χρηστής διακυβέρνησης, καθώς και των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος και της κλιματικής αλλαγής. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί επίσης να παίξει καίριο ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της πρόληψης της τρομοκρατίας με την προαγωγή της ανεκτικότητας, του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι αυτή η παγκόσμια προσπάθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ισχυρή διάσταση ανταπόκρισης σε θέματα φύλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος των έμφυλων στερεοτύπων και της βίας με βάση το φύλο στην τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, διασφαλίζοντας παράλληλα την προώθηση της ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στις προσπάθειες πρόληψης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια στα πλέον κρίσιμα περιβάλλοντα, τη βοήθεια σταθεροποίησης σε χώρες που εξέρχονται από κρίσεις, την αναπτυξιακή συνεργασία και την αύξηση των επενδύσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού μέσω ενισχυμένων εταιρικών σχέσεων με τοπικούς φορείς. Το Συμβούλιο, μολονότι παραμένει αποφασισμένο να κάνει πράξη τα παραπάνω, υπενθυμίζει επίσης τη σημασία της τοπικής αποδοχής καθώς και ότι την πρωταρχική ευθύνη για τον αγώνα αυτό φέρουν οι κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις εν λόγω απειλές.

19.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει το κρίσιμο έργο που έχουν αναλάβει διεθνείς και μη κυβερνητικοί ανθρωπιστικοί δρώντες για την παροχή ζωτικής βοήθειας σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη και πλήττονται από συγκρούσεις και αστάθεια, επισημαίνοντας ότι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια συμβάλλει τελικά στην αποτροπή της επανεμφάνισης της απειλής σε περιοχές που απελευθερώνονται από τον έλεγχο τρομοκρατικών οργανώσεων. Από την άποψη αυτή, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πεποίθησή του ότι η αντιτρομοκρατική πολιτική και η ανθρωπιστική δράση που βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας μπορούν να αλληλοενισχύονται. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ανθρωπιστικού Φόρουμ το οποίο έλαβε χώρα στις 21-23 Μαρτίου 2022, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει τον ανθρωπιστικό χώρο και να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την πρόληψη κάθε πιθανού αρνητικού αντίκτυπου των αντιτρομοκρατικών δράσεων στις βάσει αρχών ανθρωπιστικές δραστηριότητες, χωρίς να υπονομεύεται η ακεραιότητα της αρχιτεκτονικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες λύσεις για τη διευκόλυνση της οικονομικής πρόσβασης των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, την υπερνίκηση των δυσκολιών που απορρέουν από τις υπερβολικά αυστηρές απαιτήσεις του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα και την παροχή περαιτέρω καθοδήγησης στις ανθρωπιστικές οργανώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των διαφόρων καθεστώτων αντιτρομοκρατικών κυρώσεων της ΕΕ.

20.

Σημειώνοντας ότι η διεθνής δραστηριότητα της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού υπονομεύεται από ολοένα και πιο επιθετικές εκστρατείες χειραγώγησης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και της διάδοσης θεωριών συνωμοσίας, το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι επιτυχείς δράσεις στον τομέα αυτόν πρέπει να υποστηρίζονται από στρατηγική επικοινωνία, καθώς και από την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη περιγραφή και επεξήγηση των κύριων στρατηγικών στόχων της ΕΕ, την προβολή θετικού αφηγήματος και την προσέγγιση των ακροατηρίων τρίτων χωρών, καθώς και για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Διεύρυνση του ρόλου της ΕΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο

21.

Βασιζόμενο στη στρατηγική πλατφόρμα για την ασφάλεια και την άμυνα, το Συμβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της οφείλουν να ενισχύσουν τη διεθνή τους δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να συμβάλουν στην επαρκή συλλογική απάντηση στην τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό και να διασφαλίσουν ότι συμφωνεί με τις προτεραιότητες και τις αξίες τους, με βάση τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Ενώ η φύση των απειλών επιβάλλει αναγκαστικά μια παγκόσμια διάσταση σε αυτή τη δέσμευση, οι προτεραιότητες που επιδιώκονται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει πρωτίστως να καθοδηγούνται από την πραγματική φύση της έκθεσής τους στον τομέα της ασφάλειας. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει, συνεπώς, να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη στενή γειτονία τους, συμπεριλαμβανομένων του Σαχέλ, της Βόρειας Αφρικής, της Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων μέσω της συνεχιζόμενης εφαρμογής του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να εστιάζει σε συγκεκριμένα θέατρα όπου η παρουσία διεθνών τρομοκρατικών και βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων ενδέχεται τελικά να αποτελέσει άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ασίας και της περιοχής του Ινδικού-Ειρηνικού.

22.

Η ισχυρή και βάσει αρχών διμερής και πολυμερής δέσμευση αποτελεί κεντρικό στοιχείο της παγκόσμιας πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να επιδιωχθεί και να διατηρηθεί εντατική συνεργασία με στρατηγικούς διμερείς εταίρους, αναγνωρίζοντας την καίρια σημασία των πολιτικών διαλόγων της ΕΕ με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια. Αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα αυτό και εκφράζει ικανοποίηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ ώστε να ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση της με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες κατευθυντήριες αρχές που επαναλαμβάνονται επίσης στη στρατηγική πυξίδα, το Συμβούλιο τονίζει επιπλέον την ανάγκη εμβάθυνσης της αμοιβαία ενισχυτικής και επωφελούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κοινών δηλώσεων της Βαρσοβίας (2016) και των Βρυξελλών (2018), μεταξύ άλλων στους τομείς της ανθεκτικότητας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και της ανάπτυξης ικανοτήτων των χωρών-εταίρων. Επιπλέον υποστηρίζει μια πιο σταθερή δέσμευση της ΕΕ έναντι διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένων του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ιντερπόλ και πολυμερών φόρουμ, όπως το φόρουμ της ΕΕ για το διαδίκτυο και το Κάλεσμα του Christchurch.

23.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να συντονιστούν καλύτερα και να αναπτύξουν στρατηγική προσέγγιση με στόχο την ενίσχυση της συλλογικής ικανότητάς τους να επηρεάζουν τους στρατηγικούς προσανατολισμούς των εν λόγω οργανισμών. Εκφράζει ικανοποίηση για την επιτυχή υποψηφιότητα της ΕΕ για τη συμπροεδρία του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας (GCTF), στο πλαίσιο του οποίου η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της ατζέντας για τη διεθνή αντιτρομοκρατική πολιτική και τις σχετικές πρακτικές, καθώς και να προωθήσει τις αξίες της ΕΕ στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη στήριξη και στρατηγική δέσμευση έναντι του φορέα αυτού, καθώς και των θεσμών που αυτός ενέπνευσε (Παγκόσμιο Ταμείο για την Κινητοποίηση και την Αντοχή των Τοπικών Κοινοτήτων, Κέντρο Hedayah και Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου). Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά της Ντάες, στις ομάδες εργασίας του και στη νεοσυσταθείσα Ομάδα Εστίασης για την Αφρική, καθώς και στον Συνασπισμό για το Σαχέλ, με σκοπό την εφαρμογή συντονισμένης και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Αυτή η διεθνής δέσμευση θα πρέπει επίσης να καθοδηγείται από την ανάγκη προώθησης συνεργειών μεταξύ διαφόρων διεθνών, περιφερειακών και εθνικών πρωτοβουλιών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και την αποφυγή της αλληλεπικάλυψης των προσπαθειών.

24.

Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την πολύτιμη συμβολή του δικτύου εμπειρογνωμόνων σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας/ασφάλειας που έχει αναπτυχθεί σε επιλεγμένες αντιπροσωπίες της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι το δίκτυο αυτό επέτρεψε στην ΕΕ να επεκτείνει την παγκόσμια εμβέλειά της, την ικανότητά της να εκπονεί ακριβέστερες εκτιμήσεις των τοπικών καταστάσεων και να διατηρεί τη διμερή και πολυμερή δέσμευση. Ενώ το δίκτυο αυτό συνέχισε να επεκτείνεται κατά το πρόσφατο παρελθόν, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η ενίσχυση της ικανότητάς του και η περαιτέρω αύξηση του μεγέθους του, ώστε να ανταποκρίνεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις στρατηγικές ανάγκες. Το Συμβούλιο δέχεται με ικανοποίηση τις σχετικές πρόσφατες προσπάθειες και προβληματισμούς της ΕΥΕΔ, μεταξύ άλλων όσον αφορά το γεωγραφικό εύρος, την εντολή και τον συντονισμό του δικτύου με τις δράσεις των κρατών μελών.

25.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει επίσης την πολύτιμη συμβολή των μη στρατιωτικών αποστολών ΚΠΑΑ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ και όπως τονίζεται στο Σύμφωνο Μη Στρατιωτικής ΚΠΑΑ, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους, στην ενίσχυση των τομέων της ασφάλειας και της δικαιοσύνης στις χώρες υποδοχής και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και σύμφωνα με το κράτος δικαίου.

Πιο στρατηγική χρήση των καθεστώτων αντιτρομοκρατικών κυρώσεων της ΕΕ

26.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι οι αντιτρομοκρατικές κυρώσεις αποτελούν ισχυρό εργαλείο για τη στήριξη και την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πιο εκτεταμένη χρήση των μέσων αυτών προκειμένου να υποστηριχθεί συλλογικά η αποφασιστική και φιλόδοξη δράση της ΕΕ μέσω νέων καταχωρίσεων, όπου κρίνεται σκόπιμο και εφικτό, οι οποίες αποτυπώνουν την εξέλιξη της απειλής και συνιστούν απάντηση στην εμφάνιση νέων τρομοκρατικών δρώντων.

Η συμμόρφωση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ορθή διαδικασία και το κράτος δικαίου, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι στοχευμένα, σταθμισμένα με προσοχή και αναλογικά προς τους στόχους που επιδιώκουν να επιτύχουν. Αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν προληπτικό ρόλο και δεσμεύεται να λαμβάνει πλήρως υπόψη τις εξελισσόμενες περιστάσεις και την πραγματική φύση της απειλής την οποία συνιστούν οι οντότητες και τα πρόσωπα που καταχωρίζονται στο πλαίσιο τακτικών επανεξετάσεων, καθώς και να επικαιροποιεί αναλόγως τις καταχωρίσεις. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο συνεχίζει να δέχεται με ικανοποίηση όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής συμβολής του Γραφείου του Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, το οποίο, από τη σύστασή του, έχει προσδώσει περισσότερη δικαιοσύνη και διαφάνεια στο καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ για την Ντάες και την Αλ Κάιντα.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τα κοινά οφέλη που απορρέουν από τον συντονισμό με άλλους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τρίτων χωρών όσον αφορά τις καταχωρίσεις για κυρώσεις. Επιπλέον, ενθαρρύνει τον περαιτέρω διάλογο και την ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να διασφαλιστεί ότι γίνονται ορθά κατανοητές οι ειδικές νομικές και διαδικαστικές απαιτήσεις της ΕΕ, καθώς και ότι αποτρέπεται η πολιτική εργαλειοποίηση των αντιτρομοκρατικών κυρώσεων.

Εφαρμογή και παρακολούθηση των συμπερασμάτων

27.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει σθεναρά την αύξηση των συνεργειών μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής διάστασης των δράσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Καλεί επίσης όλα τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν συλλογική προσπάθεια για να συμβάλουν στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων και στην επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων. Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη κατά τον καθορισμό της μελλοντικής χρηματοδοτικής δέσμευσης με χώρες-εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Για τον σκοπό αυτό, και σύμφωνα με τον στόχο που ορίζεται στη στρατηγική πυξίδα για την ασφάλεια και την άμυνα, το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την έναρξη επανεξέτασης, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2023, των εργαλείων και των προγραμμάτων της ΕΕ που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των εταίρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

28.

Το Συμβούλιο κρίνει αναγκαία την τακτική επανεξέταση των παρόντων συμπερασμάτων προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι πολιτικές και οι στρατηγικές εκτιμήσεις που καθοδηγούν την εξωτερική δράση της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού παραμένουν προσαρμοσμένες στην πραγματική φύση της απειλής.

Top