Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC1110(04)

    Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής 2020/C 379/10

    PUB/2020/775

    ΕΕ C 379 της 10.11.2020, p. 29–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.11.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 379/29


    Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής

    (2020/C 379/10)

    Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1).

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

    «CÔTES D'AUVERGNE»

    PDO-FR-A0925-AM03

    Ημερομηνία κοινοποίησης: 15.9.2020

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    1.   Γεωγραφική περιοχή

    Οι δήμοι της γεωγραφικής περιοχής επικαιροποιήθηκαν βάσει του επίσημου γεωγραφικού κώδικα. Κατά συνέπεια διαγράφηκαν οι δήμοι Mezel και Dallet και προστέθηκε ο δήμος Mur-sur-Allier (που προέκυψε από τη συγχώνευση των δήμων Mezel και Dallet).

    Πρόκειται για αλλαγή της διατύπωσης που δεν μεταβάλλει τη γεωγραφική περιοχή.

    Η τροποποίηση αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του σημείου 6 του ενιαίου εγγράφου.

    2.   Οριοθετημένη περιοχή αμπελοτεμαχίων

    Στο κεφάλαιο 1 ενότητα IV σημείο 2 των προδιαγραφών προϊόντος, μετά τις λέξεις «16 Νοεμβρίου 2010» προστίθενται οι λέξεις «και 17 Ιουνίου 2020». Μετά τις λέξεις «3 Μαΐου 2017» προστίθενται οι λέξεις «και 17 Ιουνίου 2020».

    Σκοπός της εν λόγω τροποποίησης είναι η προσθήκη της ημερομηνίας κατά την οποία εγκρίθηκε από την αρμόδια εθνική αρχή η τροποποίηση της οριοθετημένης περιοχής αμπελοτεμαχίων, η οποία βρίσκεται εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής. Η οριοθέτηση των αμπελοτεμαχίων συνίσταται στον προσδιορισμό, εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής, των αμπελοτεμαχίων που είναι κατάλληλα για την παραγωγή της υπό εξέταση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

    Η τροποποίηση αυτή δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.

    3.   Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή

    Οι δήμοι της άμεσα γειτνιάζουσας περιοχής επικαιροποιήθηκαν βάσει του επίσημου γεωγραφικού κώδικα. Κατά συνέπεια ο δήμος «Villeneuve-Lembron» τροποποιήθηκε σε «Villeneuve».

    Η τροποποίηση αυτή συνεπάγεται την τροποποίηση του σημείου 9 του ενιαίου εγγράφου.

    4.   Ημερομηνία κυκλοφορίας μεταξύ εγκεκριμένων αποθηκευτών

    Το κεφάλαιο 1 ενότητα IX σημείο 4 στοιχείο β) σχετικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας των οίνων μεταξύ των εγκεκριμένων αποθηκευτών απαλείφεται.

    Η τροποποίηση αυτή δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    1.   Ονομασία του προϊόντος

    Côtes d'Auvergne

    2.   Τύπος γεωγραφικής ένδειξης

    ΠΟΠ — Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

    3.   Κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων

    1.

    Οίνος

    4.   Περιγραφή του/των οίνου/-ων

    Οι οίνοι είναι μη αφρώδεις, λευκοί, ερυθροί και ερυθρωποί και έχουν τα ακόλουθα αναλυτικά χαρακτηριστικά: ελάχιστος φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος: 10,5 %, και στο στάδιο της εμφιάλωσης: περιεκτικότητα σε ζυμώσιμα σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη) έως 3 g/l, ολική οξύτητα έως 112 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο. Ο ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος των οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 12,5 %.

    Η περιεκτικότητα σε πτητικά οξέα και σε ολικό θειώδη ανυδρίτη καθορίζεται από την κοινοτική νομοθεσία.

    Οι παρτίδες ερυθρού οίνου που είναι έτοιμος για διάθεση στο εμπόριο χύδην ή βρίσκονται στο στάδιο της συσκευασίας έχουν περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ που δεν υπερβαίνει τα 0,4 γραμμάρια ανά λίτρο. Οι λευκοί οίνοι γενικά έχουν νότες εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων ή ώριμου αχλαδιού, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε καβουρδισμένα αρώματα. Συνήθως είναι ζωηροί και έχουν πλήρες σώμα και λιπαρότητα στο στόμα.

    Οι ερυθρωποί οίνοι έχουν αρώματα όπου συνήθως επικρατεί το φρουτώδες στοιχείο (εσπεριδοειδή, εξωτικά φρούτα, κόκκινα φρούτα κ.ά.).

    Οι ερυθροί οίνοι έχουν συνήθως αρκετά βαθύ χρώμα και τα αρώματά τους, συνήθως φρουτώδη όσο είναι νεαροί (μαύρα και κόκκινα φραγκοστάφυλα κ.ά.), μπορούν να εξελιχθούν σε νότες μαρμελάδας ώριμων φρούτων, βύσσινου ή μπαχαρικών (ιδίως πιπεριού).

    Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

    Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol):

     

    Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

     

    Ελάχιστη ολική οξύτητα:

     

    Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο):

     

    Μέγιστη περιεκτικότητα σε ολικό θειώδη ανυδρίτη (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

     

    5.   Οινοποιητικές πρακτικές

    α.   Ειδικές οινολογικές πρακτικές

    Ειδική οινολογική πρακτική

    Στην παραγωγή ερυθρωπών οίνων, απαγορεύεται η χρήση άνθρακα για οινολογικούς σκοπούς, είτε αυτούσιου είτε σε παρασκευάσματα. Για τους ερυθρούς οίνους επιτρέπονται αφαιρετικές τεχνικές εμπλουτισμού και το μέγιστο ποσοστό μερικής συγκέντρωσης ως προς τους χρησιμοποιούμενους όγκους ορίζεται στο 10 %. Ο ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος των οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 12,5 %. Πέραν των ανωτέρω διατάξεων, οι οίνοι πρέπει να τηρούν, όσον αφορά τις οινολογικές πρακτικές, τις απαιτήσεις που προβλέπονται σε κοινοτικό επίπεδο και στον κώδικα γεωργίας και θαλάσσιας αλιείας.

    Καλλιεργητική πρακτική

    Μέθοδοι διαμόρφωσης

    α)

    Πυκνότητα φύτευσης Η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης είναι 4 400 πρέμνα ανά εκτάριο. Τα αμπέλια έχουν απόσταση μεταξύ των σειρών που δεν υπερβαίνει τα 2,50 μέτρα και απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς από 0,90 έως 1,40 μέτρα.

    β)

    Κανόνες κλαδέματος Τα αμπέλια κλαδεύονται με ανώτατο όριο τους 12 οφθαλμούς ανά πρέμνο, σύμφωνα με τις ακόλουθες τεχνικές: — μονόπλευρο Guyot, με μία αμολυτή και έως δύο κεφαλές· — κυπελλοειδές κλάδεμα ή αμφίπλευρο Guyot με δύο αμολυτές και έως δύο κεφαλές· — βραχύ κλάδεμα (διαμόρφωση σε κορδόνι Royat ή σε παλμέτα) Ο αριθμός των καρποφόρων κλαδιών ανά πρέμνο μετά την ανθοφορία (φαινολογικό στάδιο 23 στην κλίμακα Lorenz) είναι μικρότερος ή ίσος με 10.

    β.   Μέγιστες αποδόσεις

    60 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

    6.   Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

    Η συγκομιδή των σταφυλιών, η οινοποίηση και η παρασκευή των οίνων εκτελούνται στην επικράτεια των ακόλουθων δήμων του νομού Puy-de-Dôme (κατάλογος που έχει συνταχθεί βάσει του επίσημου γεωγραφικού κώδικα του 2020): Aubière, Authezat, Beaumont, Beauregard-Vendon, Billom, Blanzat, Boudes, Cébazat, Chalus, Chanonat, Chas, Châteaugay, Châtel-Guyon, Chauriat, Clermont-Ferrand, Corent, Cournon-d'Auvergne, Le Crest, Gimeaux, Laps, Lempdes, Malauzat, Les Martres-de-Veyre, Ménétrol, Mirefleurs, Mur-sur-Allier, Neschers, Orcet, Pérignat-lès-Sarliève, Pignols, Plauzat, Prompsat, Riom, La Roche-Blanche, La Roche-Noire, Romagnat, Saint-Amant-Tallende, Saint-Bonnet-lès-Allier, Saint-Georges-sur-Allier, Saint-Hérent, Saint-Maurice, Saint-Sandoux, Saint-Yvoine, Sauvagnat-Sainte-Marthe La Sauvetat, Sayat, Tallende, Vertaizon, Veyre-Monton, Vic-le-Comte, Volvic, Yssac-la-Tourette.

    7.   Κύριες οινοποιήσιμες ποικιλίες

    Pinot noir N

    8.   Περιγραφή του/των δεσμού/-ών

    1.   Πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική περιοχή

    α)   Περιγραφή των φυσικών παραγόντων που συμβάλλουν στον δεσμό

    Η γεωγραφική περιοχή εντός του νομού Puy-de-Dôme, εκτείνεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από Βορρά προς Νότο και 15 χιλιομέτρων από Ανατολή προς Δύση και καταλαμβάνει κυρίως τις παρυφές της πεδιάδας Limagne και τις πλαγιές των ηφαιστειογενών σχηματισμών που είναι διάσπαρτοι μεταξύ των οροσειρών Monts du Livradois στα ανατολικά, και Sancy στα δυτικά. Τα αμπελοτεμάχια είναι διάσπαρτα σε πολλές μικρές νησίδες, οι οποίες σχεδόν πάντοτε βρίσκονται σε απότομες πλαγιές και σε υψόμετρο μεταξύ 350 και 550 μέτρων, στην επικράτεια των 53 δήμων στους οποίους εκτείνεται η γεωγραφική περιοχή.

    Η ηφαιστειακή δραστηριότητα που σχημάτισε την οροσειρά Chaîne des Puys με υψηλότερο σημείο της την κορυφή Puy de Dôme (1 464 μέτρα), έχει διαμορφώσει το τοπίο της γεωγραφικής περιοχής και αποτελεί γενεσιουργό αιτία της ποικιλομορφίας της. Η φήμη και η ιδιαιτερότητα των συμπληρωματικών γεωγραφικών ονομασιών, όπως «Boudes», «Chanturgue», «Châteaugay», «Corent» και «Madargue» καταδεικνύουν την ποικιλομορφία αυτή. Η τοποθεσία «Madargue» αντιστοιχεί σε έναν αμπελώνα φυτεμένου σε λοφίσκο με μάργες λευκού χρώματος, στον δήμο Riom. Εμβληματικός για την ΠΟΠ «Côtes d’Auvergne» είναι ο αμπελώνας που φέρει τη γεωγραφική ονομασία «Chanturgue», η οποία είναι κελτικής προέλευσης, από τις λέξεις «cantalo» που σημαίνει «λαμπερός» και «clarus» που σημαίνει «διαυγής». Ο αμπελώνας εκτείνεται στις απότομες πλαγιές (κλίση άνω του 25 %) ενός βασαλτικού υψιπέδου. Τα αμπελοτεμάχια που υπάγονται στη γεωγραφική ονομασία «Châteaugay» εκτείνονται στις πλαγιές μιας παλαιάς ροής βασάλτη, η οποία έχει διασπαστεί σε πολλά μικρά υψίπεδα. Η γεωγραφική ονομασία «Corent» οφείλει τη φήμη της στον ηφαιστειακό δόμο («puy») που αναδύθηκε με τις τελευταίες εκρήξεις και ο οποίος διαθέτει σκουρόχρωμα εδάφη πλούσια σε ηφαιστειακά κολλούβια. Τα αμπελοτεμάχια που υπάγονται στη γεωγραφική ονομασία «Boudes» καταλαμβάνουν ένα μεγάλο ασβεστολιθικό λόφο, του οποίου η κορυφή προστατεύεται από μια βασαλτική ροή.

    Τα εδάφη των οριοθετημένων για τη συγκομιδή σταφυλιών αμπελοτεμαχίων προέρχονται από ποικίλα υλικά, όπως μάργες, βασάλτες, ηφαιστειακά κολλούβια, γρανίτες και γνεύσιους. Ωστόσο, όλα τα εδάφη χαρακτηρίζονται από πολύ καλή θερμική συμπεριφορά και χαμηλό υδατικό απόθεμα, ενώ τα αμπελοτεμάχια είναι συνήθως καλά εκτεθειμένα.

    Η γεωγραφική περιοχή διαθέτει ημιηπειρωτικό κλίμα. Το φαινόμενο Foehn που οφείλεται στην οροσειρά Chaîne des Puys και στο όρος Sancy την προστατεύει από τις υγρές μάζες που έρχονται από τα δυτικά και διατηρεί τη θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα από του ευρύτερου γεωγραφικού περιβάλλοντος.

    β)   Περιγραφή των ανθρώπινων παραγόντων που συμβάλλουν στον δεσμό

    Στον νομό Puy-de-Dôme, η αμπελοκαλλιέργεια ανάγεται τουλάχιστον στον 5ο αιώνα, όπως μαρτυρούν τα γραπτά του Sidoine Apollinaire, επισκόπου του Κλερμόν. Η αριστοκρατία, ο κλήρος και, αργότερα, η αστική τάξη προήγαγαν την επέκταση του αμπελώνα καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα και μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, κατά τον οποίο η φυτεμένη έκταση έφτασε περίπου τα 21 000 εκτάρια.

    Η Γαλλική Επανάσταση κατάργησε τα εμπόδια στην διακίνηση των οίνων και έδωσε έτσι σε πάρα πολλούς αγρότες τη δυνατότητα να αποκτήσουν περιουσία και να καλλιεργήσουν το αμπέλι. Κατά συνέπεια, από το 1789 έως το 1804, ο αριθμός των μικρών ιδιοκτησιών τετραπλασιάστηκε, ενώ από 1789 έως το 1850, οι αμπελόφυτες εκτάσεις στον νομό Puy-de-Dôme αυξήθηκαν από 21 000 σε 34 000 εκτάρια. Η ποικιλία αμπέλου gamay N κυριάρχησε στη σύνθεση του αμπελώνα, με τήρηση των παραδοσιακών πρακτικών κλαδέματος. O Δρ J. Guyot έχει όντως γράψει ότι «οι αμπελώνες καλλιεργούνται με ευφυία». Έχει ταυτοποιηθεί μια υποποικιλία της «gamay N», η «gamay d’Auvergne», η οποία χαρακτηρίζεται από «χαλαρούς» βότρυς και όψιμη έκπτυξη οφθαλμών

    Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στη διέξοδο προς τον Βορρά που προσέφεραν οι λιμένες επί του ποταμού Allier. Μετά την κατάπλευση του Λίγηρα ως την Ορλεάνη, ήταν δυνατή η χερσαία μεταφορά ως τον Σηκουάνα (και το Παρίσι). Ο ποταμός λοιπόν συνέβαλε σημαντικά στην ευημερία των παραγωγών.

    Το 1895, ο αμπελώνας έφτανε τα 45 000 στρέμματα.

    Από το 1890, η φυλλοξήρα άρχισε να απλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις του αμπελώνα της Οβέρνης, ο οποίος αποκαταστάθηκε μόνο εν μέρει μετά το 1900, χάρη στις προσπάθειες εθελοντών παραγωγών. Το 1902 ιδρύθηκε οινολογικό εργαστήριο και το 1929 συστάθηκε η ένωση προστασίας (Syndicat de Défense) των οίνων «Châteauguay», η οποία το 1932 επεκτάθηκε ώστε να καλύψει όλους τους οίνους της Οβέρνης. Την ίδια χρονιά, με απόφαση του δικαστηρίου της Riom, η ονομασία προέλευσης «Vins d’Auvergne» παραχωρήθηκε στους οίνους που παράγονται από τις ποικιλίες gamay N, pinot noir N και chardonnay B στην επικράτεια 171 δήμων του νομού Puy-de-Dôme.

    Αργότερα, οι παραγωγοί ένωσαν τις προσπάθειές τους και συνέστησαν ένα συνεταιριστικό οινοποιείο στην κωμόπολη Aubière το 1935, και ένα δεύτερο με την ονομασία «Cave des Coteaux d’Auvergne» το 1950, το οποίο το 2010 μετονομάστηκε σε «Cave Saint-Verny». Τέλος, το 1948 δημιουργήθηκε μια αδελφότητα αμπελουργών με αποστολή την προώθηση των οίνων της Οβέρνης.

    Έτσι άρχισε η μετάβαση προς την ποιότητα, χάρη στην οποία γρήγορα κατέστη δυνατή η διάκριση 5 ζωνών που αποτελούν τους δυναμικούς πυρήνες της περιοχής: «Boudes», «Chanturgue», «Châteaugay», «Corent» και «Madargue». Οι προσπάθειες αυτές θα οδηγήσουν στην αναγνώριση της ονομασίας προέλευσης των οίνων ποιότητας Côtes d’Auvergne τον Μάιο του 1951. Η οικογενειακή παραγωγή παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στην Οβέρνη. Έτσι, το 2008,η έκταση των 330 εκταρίων καλλιεργούνταν από περίπου 150 παραγωγούς, οι οποίοι διακρίνονται σε περίπου πενήντα ανεξάρτητα οινοποιεία και σε περίπου εκατό προμηθευτές του συνεταιριστικού οινοποιείου. Οι ερυθροί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 75 % της παραγωγής, η οποία ανέρχεται σε 11 000 εκατόλιτρα.

    2.   Πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος

    Οι λευκοί οίνοι γενικά έχουν νότες εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων ή ώριμου αχλαδιού, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε καβουρδισμένα αρώματα. Συνήθως είναι ζωηροί και έχουν πλήρες σώμα και λιπαρότητα στο στόμα. Οι ερυθρωποί οίνοι έχουν αρώματα όπου συνήθως επικρατεί το φρουτώδες στοιχείο (εσπεριδοειδή, εξωτικά φρούτα, κόκκινα φρούτα κ.ά.).

    Οι ερυθροί οίνοι έχουν συνήθως αρκετά βαθύ χρώμα και τα αρώματά τους, συνήθως φρουτώδη όσο είναι νεαροί (μαύρα και κόκκινα φραγκοστάφυλα κ.ά.), μπορούν να εξελιχθούν σε νότες μαρμελάδας ώριμων φρούτων, βύσσινου ή μπαχαρικών (ιδίως πιπεριού).

    3.   Αιτιώδεις αλληλεπιδράσεις

    Οι οίνοι οφείλουν τη μοναδικότητά τους, πρώτον, στην επιλογή των δήμων και των αμπελοτεμαχίων που βρίσκονται στις πλαγιές των ηφαιστειακών δόμων («puy»), οι οποίες προστατεύονται από τα βαρομετρικά χαμηλά που έρχονται από τα δυτικά χάρη στην οροσειρά Chaîne des Puys και στο όρος Sancy.

    Αξίζει να τονιστεί η σημασία που έχει για τη γεωγραφική περιοχή το φαινόμενο Foehn, το οποίο ρυθμίζει τις θερμοκρασίες και περιορίζει τις βροχοπτώσεις. Ο αμπελώνας είναι φυτεμένος σε επακριβώς οριοθετημένα για τη συγκομιδή των σταφυλιών αμπελοτεμάχια, τα οποία υπόκεινται σε άριστες καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, με θερμά καλοκαίρια και μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις της τάξης των 600 χιλιοστών. Οι συνθήκες αυτές εξασφαλίζουν την πρώιμη έναρξη του βλαστικού κύκλου και τη βέλτιστη εξέλιξη της ωρίμασης των σταφυλιών.

    Η μοναδικότητα αυτή οφείλεται επίσης στην επιλογή των ποικιλιών, οι οποίες καθιερώθηκαν με φυσικό τρόπο στο διάβα μιας μακράς αμπελουργικής ιστορίας. Οι πρώιμες ποικιλίες gamay N, pinot noir N et chardonnay B επελέγησαν λόγω της προσαρμογής τους στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.

    Οι καταστάσεις αυτές επέβαλαν τη βέλτιστη διαχείριση του φυτού και του παραγωγικού δυναμικού του μέσω υψηλής πυκνότητας φύτευσης, προσεκτικού κλαδέματος, μεγάλου ύψους φυλλώματος και προστασίας των εδαφών μέσω φυτικής κάλυψης.

    Η καλλιέργεια του αμπελιού και η άριστη γνώση των αποδόσεων συνδέονται με την τεχνογνωσία των οινοποιών και καταδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των ηφαιστειογενών εδαφών, τα οποία διαθέτουν εξαιρετική θερμική συμπεριφορά και χαμηλό υδατικό απόθεμα, και της ποιότητας των οίνων: λευκοί οίνοι ζωηροί, λιπαροί στο στόμα, με φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών· ερυθρωποί οίνοι εκλεπτυσμένοι και φρουτώδεις· ερυθροί οίνοι με αρώματα φρούτων και νότες μπαχαρικών.

    Αυτό το μακρόπνοο έργο που πραγματοποιήθηκε στο διάβα πολλών γενεών αμπελοκαλλιεργητών είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση των οίνων της Οβέρνης με την απόφαση του 1932 και ενισχύθηκε με την αναγνώριση των πέντε γεωγραφικών ονομασιών που ανέκαθεν φημίζονταν εντός της Οβέρνης.

    Η συνεχής χρήση αυτών των τοπικών ονομασιών από πολύ παλιά στη γεωγραφική περιοχή μαρτυρά τη φήμη των οίνων με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Côtes d’Auvergne».

    9.   Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις (συσκευασία, επισήμανση, άλλες απαιτήσεις)

    Νομικό πλαίσιο:

    Εθνική νομοθεσία

    Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

    Παρέκκλιση για την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

    Περιγραφή της προϋπόθεσης:

    Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή

    Η άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή, η οποία ορίζεται κατά παρέκκλιση για την οινοποίηση και την επεξεργασία των οίνων, περιλαμβάνει την επικράτεια των ακόλουθων δήμων του νομού Puy-de-Dôme (κατάλογος που έχει συνταχθεί βάσει του επίσημου γεωγραφικού κώδικα του 2020): Beauregard-l'Évèque, Busséol, Le Cendre, Chadeleuf, Champeix, Chidrac, Coudes, Davayat, Égliseneuve-près-Billom, Espirat, Gerzat, Glaine-Montaigut, Ludesse, Madriat, Mareugheol, Montmorin, Montpeyroux, Mozac, Nohanent, Orbeil, Pardines, Parent, Pérignat-sur-Allier, Pont-du-Château, Reignat, Saint-Bonnet-près-Riom, Saint-Germain-Lembron, Saint-Julien-de-Coppel, Saint-Myon, Saint-Saturnin, Sallèdes, Teilhède, Vassel, Villeneuve, Yronde-et-Buron.

    Νομικό πλαίσιο:

    Εθνική νομοθεσία

    Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

    Υποχρεωτικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση

    Περιγραφή της προϋπόθεσης:

    Την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Côtes d’Auvergne» μπορεί να συμπληρώνει μία από τις εξής πρόσθετες γεωγραφικές ονομασίες: «Boudes», «Chanturgue», «Châteaugay», «Corent», «Madargue», σύμφωνα με τις διατάξεις των προδιαγραφών προϊόντος.

    α)

    Όλες οι προαιρετικές ενδείξεις, η χρήση των οποίων, δυνάμει της κοινοτικής νομοθεσίας μπορεί να ρυθμίζεται από τα κράτη μέλη, αναγράφονται στις ετικέτες με χαρακτήρες διαστάσεων, σε ύψος και σε πλάτος, το πολύ διπλάσιων από των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης.

    β)

    Οι συμπληρωματικές γεωγραφικές ονομασίες αναγράφονται με χαρακτήρες διαστάσεων που δεν υπερβαίνουν σε ύψος και πλάτος τις διαστάσεις των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης.

    γ)

    Στις ετικέτες των οίνων ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης μπορεί να αναγράφεται το όνομα μικρότερης γεωγραφικής ενότητας, υπό τον όρο ότι: — αποτελεί κτηματογραφημένη τοποθεσία· — περιλαμβάνεται στη δήλωση συγκομιδής. Το όνομα της κτηματογραφημένης τοποθεσίας τυπώνεται με χαρακτήρες των οποίων οι διαστάσεις δεν υπερβαίνουν, σε ύψος και πλάτος, το ήμισυ των διαστάσεων των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης.

    Σύνδεσμος προς τις προδιαγραφές προϊόντος

    https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-cd494272-3449-4ec1-a273-0ee14a3e54f7


    (1)  EE L 9 της 11.1.2019, σ. 2.


    Top