EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020H0826(24)

Συσταση του Συμβουλιου της 20ής Ιουλίου 2020 σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Σλοβενίας για το 2020 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Σλοβενίας για το 2020 2020/C 282/24

ΕΕ C 282 της 26.8.2020, p. 157–163 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.8.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 282/157


ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 20ής Ιουλίου 2020

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Σλοβενίας για το 2020 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Σλοβενίας για το 2020

(2020/C 282/24)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 η Επιτροπή υιοθέτησε την ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2020 για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Στην εν λόγω στρατηγική ελήφθη δεόντως υπόψη ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων που διακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή στις 17 Νοεμβρίου 2017. Στις 17 Δεκεμβρίου 2019, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), η Επιτροπή θέσπισε επίσης την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, στην οποία η Σλοβενία δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση. Την ίδια ημερομηνία η Επιτροπή θέσπισε επίσης σύσταση για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

(2)

Η έκθεση χώρας του 2020 για τη Σλοβενία δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Στην έκθεση αξιολογήθηκαν η πρόοδος της Σλοβενίας όσον αφορά την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο στις 9 Ιουλίου 2019 (3) («ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2019»), η συνέχεια που δόθηκε στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά τα προηγούμενα έτη καθώς και η πρόοδος της Σλοβενίας ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων της στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

(3)

Στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επισήμως παγκόσμια πανδημία την έξαρση της νόσου COVID-19. Η πανδημία συνιστά σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας για τους πολίτες, τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Ασκεί έντονη πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας, διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, προκαλεί αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σοκ στην καταναλωτική ζήτηση και αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς. Απειλεί τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των πολιτών καθώς και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Η πανδημία προκάλεσε μεγάλο οικονομικό σοκ, το οποίο έχει ήδη επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην Ένωση. Στις 13 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή υιοθέτησε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συντονισμένη οικονομική αντίδραση στην κρίση, με τη συμμετοχή όλων των φορέων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

(4)

Αρκετά κράτη μέλη έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή έχουν λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης. Τυχόν μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά, αναγκαία, περιορισμένα χρονικά και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Θα πρέπει να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο και σε έλεγχο από ανεξάρτητη δικαστική αρχή.

(5)

Στις 20 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή υιοθέτησε ανακοίνωση για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η γενική ρήτρα διαφυγής, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1, στο άρθρο 6 παράγραφος 3, στο άρθρο 9 παράγραφος 1 και στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου και στο άρθρο 3 παράγραφος 5 και στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου (4), διευκολύνει το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών σε περιόδους σοβαρής οικονομικής κάμψης. Στην ανακοίνωσή της τής 20ής Μαρτίου 2020, η Επιτροπή θεώρησε ότι, δεδομένης της αναμενόμενης σοβαρής οικονομικής κάμψης λόγω της πανδημίας COVID-19, οι συνθήκες επέτρεπαν την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και ζήτησε από το Συμβούλιο να επικυρώσει το εν λόγω συμπέρασμα. Στις 23 Μαρτίου 2020 οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών συντάχθηκαν με την εκτίμηση της Επιτροπής και συμφώνησαν ότι η σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί αποφασιστική, φιλόδοξη και συντονισμένη αντίδραση. Η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής επιτρέπει την προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου, εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα. Σε ό,τι αφορά το διορθωτικό σκέλος, το Συμβούλιο μπορεί επίσης να αποφασίσει, μετά από σύσταση της Επιτροπής, να υιοθετήσει αναθεωρημένη δημοσιονομική πορεία. Η γενική ρήτρα διαφυγής δεν αναστέλλει τις διαδικασίες του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποκλίνουν από τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που θα ίσχυαν κανονικά, ενώ δίνει παράλληλα στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για το συντονισμό των πολιτικών στο πλαίσιο του συμφώνου.

(6)

Απαιτείται συνεχής δράση για τον περιορισμό και τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας, το μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μέσω μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας με σκοπό την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η Ένωση θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα διάφορα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών σε αυτούς τους τομείς. Παράλληλα, τα κράτη μέλη και η Ένωση θα πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο των κοινωνιών και των οικονομιών μας στην ομαλότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη, με την ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και για να αντλήσουν διδάγματα από την κρίση.

(7)

Η κρίση λόγω της νόσου COVID-19 ανέδειξε την ευελιξία που παρέχει η εσωτερική αγορά για την προσαρμογή σε έκτακτες καταστάσεις. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ταχεία και ομαλή μετάβαση στη φάση ανάκαμψης και η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και εργαζομένων, τα έκτακτα μέτρα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς θα πρέπει να καταργηθούν μόλις παύσουν να είναι πλέον απαραίτητα. Η τρέχουσα κρίση κατέδειξε την ανάγκη για σχέδια ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της υγείας. Βελτιωμένες στρατηγικές προμηθειών, διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού και στρατηγικά αποθέματα βασικών προμηθειών συγκαταλέγονται στα κύρια στοιχεία για την ανάπτυξη ευρύτερων σχεδίων ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων.

(8)

Ο ενωσιακός νομοθέτης έχει ήδη τροποποιήσει τα σχετικά νομοθετικά πλαίσια μέσω των κανονισμών (ΕΕ) 2020/460 (5) και (ΕΕ) 2020/558 (6) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για να δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν όλους τους αχρησιμοποίητους πόρους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Οι τροποποιήσεις αυτές θα παράσχουν πρόσθετη ευελιξία καθώς και απλουστευμένες και εξορθολογισμένες διαδικασίες. Για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις ταμειακές ροές, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τη λογιστική χρήση 2020-2021. Η Σλοβενία ενθαρρύνεται να αξιοποιήσει πλήρως αυτές τις δυνατότητες για να βοηθήσει τα άτομα και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο.

(9)

Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 ενδέχεται να είναι άνισα κατανεμημένες στις περιφέρειες της Σλοβενίας λόγω διαφορετικών προτύπων εξειδίκευσης και συγκέντρωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό συνεπάγεται ουσιαστικό κίνδυνο να επιδεινωθεί η ήδη παρατηρούμενη τάση διεύρυνσης των ανισοτήτων μεταξύ της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης χώρας. Σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να αποδυναμωθεί προσωρινά η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί στοχευμένες απαντήσεις πολιτικής.

(10)

Στις 30 Απριλίου 2020 η Σλοβενία υπέβαλε το εθνικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2020 και το οικείο πρόγραμμα σταθερότητας του 2020. Τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους.

(11)

Η Σλοβενία υπάγεται επί του παρόντος στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και υπόκειται στον κανόνα για το χρέος.

(12)

Στο πλαίσιο των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018 (7), το Συμβούλιο συνέστησε στη Σλοβενία να εξασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών πρωτογενών δημόσιων δαπανών (8) δεν θα υπερβεί το 3,1 % το 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή ύψους 0,65 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Η συνολική αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση από τη συνιστώμενη πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2019, καθώς και το 2018 και το 2019 συνολικά. Ωστόσο, λαμβανομένης υπόψη της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής, δεν είναι αναγκαίο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας σημαντικής απόκλισης.

(13)

Με το πρόγραμμα σταθερότητας του 2020, η κυβέρνηση αναμένει ότι το ονομαστικό ισοζύγιο θα επιδεινωθεί από πλεόνασμα 0,5 % του ΑΕΠ το 2019 σε έλλειμμα 8,1 % του ΑΕΠ το 2020. Ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ, μετά τη μείωσή του στο 66,1 % του ΑΕΠ το 2019, αναμένεται να αυξηθεί στο 82,4 % το 2020 σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας του 2020. Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές επηρεάζονται από τη μεγάλη αβεβαιότητα που οφείλεται στην πανδημία COVID-19.

(14)

Ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και στο πλαίσιο συντονισμένης ενωσιακής προσέγγισης, η Σλοβενία έλαβε εγκαίρως δημοσιονομικά μέτρα για την αύξηση της ικανότητας του συστήματος υγείας της, την αναχαίτιση της πανδημίας και την ανακούφιση των ατόμων και των τομέων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας του 2020, τα εν λόγω δημοσιονομικά μέτρα ανήλθαν στο 4,4 % του ΑΕΠ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας για τους προσωρινώς απολυμένους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους (2,3 % του ΑΕΠ), υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη (0,5 % του ΑΕΠ), αποζημιώσεις για τους εργαζομένους που παραμένουν στον χώρο εργασίας (0,4 % του ΑΕΠ), επίδομα λόγω κρίσης για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα (0,4 % του ΑΕΠ), αναβολές καταβολής φόρων (0,4 % του ΑΕΠ) και οικονομική βοήθεια για τις ευάλωτες ομάδες (0,2 % του ΑΕΠ). Επιπλέον, η Σλοβενία ανακοίνωσε μέτρα τα οποία, χωρίς να έχουν άμεση δημοσιονομική επίπτωση, θα συμβάλουν στην παροχή στήριξης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, που το πρόγραμμα σταθερότητας του 2020 εκτιμά σε 5,1 % του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν δανειακές εγγυήσεις (4,8 % του ΑΕΠ), αναβολές καταβολής φόρων (0,2 % του ΑΕΠ) και απαλλαγή από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους (0,1 % του ΑΕΠ). Ωστόσο, στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, όλες οι αναβολές καταβολής φόρων θεωρούνται μέτρα ρευστότητας χωρίς αρνητική δημοσιονομική επίπτωση το 2020. Συνολικά, τα μέτρα που έλαβε η Σλοβενία συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 13ης Μαρτίου 2020. Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης και των υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων, και στη συνέχεια η επανεστίαση των δημοσιονομικών πολιτικών στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, θα συμβάλουν στη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα.

(15)

Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020 και εάν οι πολιτικές παραμείνουν αμετάβλητες, προβλέπεται ότι το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης της Σλοβενίας θα είναι -7,2 % του ΑΕΠ το 2020 και -2,1 % του ΑΕΠ το 2021. Ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να ανέλθει στο 83,7 % του ΑΕΠ το 2020 και στο 79,9 % του ΑΕΠ το 2021.

(16)

Στις 20 Μαΐου 2020 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση που συντάχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης λόγω της σχεδιαζόμενης υπέρβασης από τη Σλοβενία του ορίου του 3 % του ΑΕΠ για το έλλειμμα το 2020. Συνολικά, από την ανάλυση της Επιτροπής προκύπτει ότι το κριτήριο του ελλείμματος, όπως ορίζεται στη Συνθήκη και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97, δεν πληρούται.

(17)

Στις 12 Μαρτίου 2020, η Σλοβενία κήρυξε τη νόσο COVID-19 επιδημία, σύμφωνα με τον νόμο για τις μεταδοτικές νόσους, και έλαβε μέτρα δημόσιας υγείας για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. Αυτό περιλάμβανε τον συντονισμό των αντίστοιχων ρόλων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας και άλλων υπηρεσιών, καθώς και τη θέσπιση του κατάλληλου πρωτοκόλλου εξετάσεων. Παράλληλα, η Σλοβενία θέσπισε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ άφησε σε λειτουργία τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια βενζίνης και τα ταχυδρομεία. Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας βοήθησαν τη Σλοβενία στο πρώτο κύμα (Μάρτιος-Μάιος) να αποτρέψει τον κίνδυνο ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων να υπερβεί την ικανότητα του συστήματος υγείας της χώρας. Λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν προσωρινά ή μείωσαν τις δραστηριότητές τους. Σε μια ανοικτή οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η Σλοβενία, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα είχαν ιδιαίτερα ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, πολλές επενδυτικές αποφάσεις στον ιδιωτικό τομέα αναβάλλονται. Καθώς οι μεταφορές και ο τουρισμός, δύο από τους σημαντικότερους τομείς της Σλοβενίας, αναμένεται να δεχτούν το σοβαρότερο πλήγμα, με πτώση 70 % του κύκλου εργασιών το 2020, προβλέπεται ραγδαία πτώση του ΑΕΠ το 2020.

(18)

Έως τα τέλη Απριλίου 2020, οι αρχές της Σλοβενίας είχαν εγκρίνει δύο δέσμες μέτρων για να αντισταθμίσουν τον κλυδωνισμό που προκάλεσε η νόσος COVID-19, σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης που θέσπισε η Επιτροπή με την ανακοίνωσή της της 19ης Μαρτίου 2020. Η πρώτη δέσμη μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων, ύψους περίπου 3,1 δισεκατ. EUR, που αντιστοιχούν περίπου στο 6,4 % του ΑΕΠ, επικεντρώνεται κυρίως στην προστασία των θέσεων εργασίας και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Το κράτος καλύπτει τις μισθολογικές αποζημιώσεις, τα επιδόματα ασθενείας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους προσωρινά απολυμένους καθώς και τις εισφορές συνταξιοδοτικής ασφάλισης για τους εργαζομένους που παραμένουν στον χώρο εργασίας. Για την ελάφρυνση των περιορισμών ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η εξυπηρέτηση δανείων μπορεί να αναβληθεί για διάστημα έως 12 μηνών. Η δεύτερη δέσμη, ύψους περίπου 2 δισεκατ. EUR, που αντιστοιχούν σε περίπου 4,2 % του ΑΕΠ, παρέχει κυρίως ενίσχυση ρευστότητας σε επιχειρήσεις. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει ένα καθεστώς κρατικής εγγύησης μέσω των τραπεζών, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με την εγγύηση του κράτους για ποσοστό έως 70 % του κεφαλαίου, καθώς και τη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με εγγύηση έως 80 %. Η αναβολή των πληρωμών φόρων, η απαλλαγή από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και η επίσπευση των συμβατικών πληρωμών από τις δημόσιες αρχές αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μετριάσουν τα προβλήματά τους όσον αφορά τη ρευστότητα και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

(19)

Εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες υγείας στην αρχή της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, η Σλοβενία αντιμετώπισε προκλήσεις στην προσπάθειά της εξασφαλίσει επαρκή ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης. Η έξαρση του ιού έχει αναδείξει δομικά προβλήματα στο σύστημα υγείας. Για παράδειγμα, η σχετικά χαμηλή πυκνότητα ιατρών αποτελεί πρόσθετη πρόκληση για την καταπολέμηση της επιδημίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσληφθούν περισσότεροι καταρτισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, να προστατευτούν οι συνθήκες εργασίας τους και να απασχοληθούν εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Η ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, εξετάσεων και εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας που επιτρέπουν τη μεταπαρακολούθηση και την τηλεϊατρική είναι ζωτικής σημασίας. Η στοχευμένη έρευνα και οι καινοτόμες λύσεις είναι επίσης σημαντικές για να βοηθηθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας στη συλλογή και χρήση ανωνυμοποιημένων δεδομένων ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη να προστατευθεί η χρηματοδοτική ικανότητα των συστημάτων υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας, για τα οποία εκκρεμούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η έγκαιρη έκδοση και εφαρμογή ενός νέου νόμου για την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλιση υγείας, η διεύρυνση των χρηματοδοτικών πηγών του συστήματος υγείας και η δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας θα μετριάσουν τη διακύμανση των χρηματοδοτικών πόρων κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου. Η έλλειψη νόμου για τη μακροχρόνια φροντίδα περιόρισε την ικανότητα της Σλοβενίας να καταπολεμήσει την πανδημία της νόσου COVID-19 στις πλέον πληγείσες εγκαταστάσεις φροντίδας. Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω του ιού, απαιτούνται περαιτέρω μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν ποιοτικές υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας, καλά συναρμοσμένες με τις υπηρεσίες υγείας.

(20)

Η υγειονομική και οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19 έχει ασκήσει πρωτοφανή πίεση στην αγορά εργασίας και στο σύστημα κοινωνικής προστασίας της Σλοβενίας. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 7 % το 2020 και να υποχωρήσει στο 5,1 % το 2021. Για να καμφθεί η ταχεία αύξηση της ανεργίας στους τομείς που πλήττονται περισσότερο, η Σλοβενία έχει υιοθετήσει ολοκληρωμένη δράση πολιτικής που συνδυάζει προληπτικά μέτρα με μέτρα που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ταχείας επανένταξης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Οι βασικές δράσεις πολιτικής, που πραγματοποιούνται σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη σταθερής και ισότιμης ανάκαμψης με την ενίσχυση των υφιστάμενων ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας και των προγραμμάτων διατήρησης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, και με την εισαγωγή άλλων χρονικά προσδιορισμένων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως οι επιδοτήσεις μισθών και οι απαλλαγές από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των απωλειών εισοδήματος για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με άτυπη απασχόληση, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, μεταξύ άλλων η ευελιξία ως προς τον τόπο εργασίας (π.χ. τηλεργασία), η ευελιξία ως προς τον χρόνο εργασίας (π.χ. ελαστικό ωράριο) και η ευελιξία ως προς την οργάνωση της εργασίας (π.χ. εσωτερικές υπηρεσίες επιχειρήσεων) μπορούν να διατηρήσουν σε σημαντικό βαθμό την απασχόληση κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και κατά την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος θα έχει κρίσιμη σημασία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την πραγματοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών μετά την κρίση λόγω της νόσου COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι με τη μείωση του διοικητικού φόρτου και των οικονομικών μειονεκτημάτων σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

(21)

Για να μετριασθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, είναι σημαντικό η Σλοβενία να συνεχίσει να παρέχει κατάλληλη δέσμη κοινωνικών παροχών. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά οι επιπτώσεις της κρίσης στη φτώχεια. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα ηλικιωμένα άτομα, ιδίως στις ηλικιωμένες γυναίκες, καθώς τα σχετικά ποσοστά του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ήδη υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ πριν από την κρίση. Η τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, που εγκρίθηκε από την Εθνική Συνέλευση τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται να βελτιώσει την επάρκεια των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, ενώ οι σημερινοί συνταξιούχοι, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό, δεν θα επωφεληθούν από αυτήν. Επιπλέον, η παροχή πρόσθετης χρηματοδοτικής βοήθειας στους οργανισμούς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή θα διασφαλίσει ότι η πανδημία COVID-19 δεν θα πλήξει δυσανάλογα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και ότι θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τους, όπως τα καθημερινά γεύματα και η υγειονομική περίθαλψη.

(22)

Τον Απρίλιο του 2020 θεσπίστηκαν μέτρα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως μικρότερες καινοτόμες και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επαρκές οικονομικό ιστορικό που θα επέτρεπε στις τράπεζες να δικαιολογήσουν την παροχή πιστώσεων σε αυτές. Ενδέχεται να είναι αναγκαία η βελτίωση της πρόσβασης σε εναλλακτική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των μετοχικών χρηματοδοτικών μέσων (π.χ. επιχειρηματικά κεφάλαια), ιδίως σε χώρες όπως η Σλοβενία, όπου οι αγορές μετοχικών τίτλων δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένες. Τα υφιστάμενα εργαλεία μετοχικού κεφαλαίου της Σλοβενίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέσο διοχέτευσης κονδυλίων ανακούφισης προς τις επιχειρήσεις που εξέρχονται επιτυχώς από την κρίση, όπως οι καινοτόμες ΜΜΕ, οι νεοφυείς και οι επεκτεινόμενες επιχειρήσεις, όπως σχεδιάζουν άλλα κράτη μέλη. Η εφαρμογή των διασφαλίσεων που προβλέπονται στους κανόνες της Ένωσης θα εξασφαλίσει ότι οι εν λόγω εισφορές δεν θα επηρεάσουν αρνητικά ούτε την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων ούτε τον οικονομικό ανταγωνισμό.

(23)

Η κρίση λόγω της νόσου COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα κατά τα λοιπά βιώσιμων επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους. Εάν δεν αναληφθεί δράση, μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αφερεγγυότητας. Μεταξύ των μέτρων ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, η σλοβενική κυβέρνηση θέσπισε 12μηνη αναστολή της εξόφλησης εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα αυτού και παρόμοιων μέτρων χρειάζονται προσεκτική αξιολόγηση και παρακολούθηση. Τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων θα πρέπει επίσης να επανορθώνονται γρήγορα, ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ανά πάσα στιγμή.

(24)

Οι προβληματικές επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρότερες, δεν χρειάζονται μόνο ρευστότητα και χρηματοδότηση, αλλά και ένα υποστηρικτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει μεν την ταχεία και μη γραφειοκρατική εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης που συνδέονται με τη νόσο COVID-19, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Ο υψηλός κανονιστικός και διοικητικός φόρτος της χώρας δημιουργεί κόστη στα οποία οι δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις απλώς δεν δύνανται να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Η μείωση της γραφειοκρατίας που συνδέεται, π.χ., με τις άδειες, τις υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων και τις φορολογικές διαδικασίες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την άμεση και αισθητή ανακούφιση των επιχειρήσεων, που δεν συνεπάγεται επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού και, έμμεσα, των φορολογουμένων. Ο εκσυγχρονισμός των κανόνων θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να προσφέρουν πιο οικονομικά αποδοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες που χρειάζονται στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις. Η Σλοβενία έχει δημιουργήσει εργαλεία για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, συμπεριλαμβανομένου του «ενιαίου εγγράφου» και του «τεστ ΜΜΕ». Η χρήση των εργαλείων αυτών μπορεί τώρα να μεγιστοποιηθεί με σκοπό την παροχή άμεσης ανακούφισης. Η κρίση θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στους διακανονισμούς εμπορικών διαφορών και στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί περισσότερο στην αποφυγή διαδικασιών αφερεγγυότητας λόγω κρίσης, στην ταχεία εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους εμπλεκόμενους.

(25)

Για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, θα είναι σημαντικό να επισπευσθούν ώριμα έργα δημόσιων επενδύσεων και να προωθηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων μέσω σχετικών μεταρρυθμίσεων. Η προώθηση της πράσινης μετάβασης με βιώσιμα έργα, όπως η απεξάρτηση από τα ανθρακωρυχεία και την ηλεκτροπαραγωγή από γαιάνθρακα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια τέτοια επένδυση. Οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, όπως περιγράφεται στο εθνικό σχέδιο της Σλοβενίας για την ενέργεια και το κλίμα, μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την ανάκαμψη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μετά την πανδημία της νόσου COVID-19. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αύξηση του σημερινού χαμηλού μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ στις πόλεις και κωμοπόλεις της Σλοβενίας, ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και επιτάχυνση των προσπαθειών για τον περιορισμό των δυνητικών επιπτώσεων στις περιφέρειες και στους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση. Η τρέχουσα μείωση των εκπομπών δεν θα έχει διάρκεια εάν στις δέσμες μέτρων για την ανάκαμψη δεν δοθεί επαρκής έμφαση στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και το κλίμα, με συνέπεια η Σλοβενία να υστερήσει στους στόχους της για το κλίμα. Ο προγραμματισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που αποτελεί αντικείμενο πρότασης της Επιτροπής, για την περίοδο 2021-2027, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σλοβενία να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις προκλήσεις που δημιουργεί η μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία, ιδίως στις περιοχές που καλύπτονται από το παράρτημα Δ της έκθεσης ανά χώρα του 2020. Με τον τρόπο αυτό, η Σλοβενία θα μπορέσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το εν λόγω Ταμείο.

(26)

Για την οικονομική ανάκαμψη που ενσωματώνει την αρχή της βιωσιμότητας, θα χρειαστούν επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορών και για τη στήριξη των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και των βιώσιμων συνδέσεων, ιδίως των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η κρίση λόγω της νόσου COVID-19 έχει δημιουργήσει πρόσθετες προκλήσεις για τις εμπορευματικές μεταφορές και τη διαμετακόμιση και, παρόλο που η Σλοβενία έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και επέτρεψε τη ροή των εμπορευμάτων, ιδίως των αγαθών κρίσιμης σημασίας, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

(27)

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου και ανάκαμψης, θα είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία (Ε&Κ), η οποία αποτελεί κρίσιμη κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Ακόμη και πριν από την κρίση, η Σλοβενία είχε αξιολογηθεί ως «χώρα με μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας», καθώς είχε επιβραδύνει τις προσπάθειές της να καλύψει το κενό που τη χωρίζει από τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις. Ο επιχειρηματικός τομέας είναι υπεύθυνος για το 75 % των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (Ε & Α). Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας υπονομεύει για μία ακόμα φορά την επιχειρηματική Ε & Α και καινοτομία. Τα σχετικά χαμηλά ποσοστά καινοτομίας, ιδίως από τις ΜΜΕ, επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τη διάδοση καινοτόμων επιχειρηματικών διαδικασιών και λύσεων, οι οποίες απαιτούνται για την κρίση λόγω της νόσου COVID-19. Χρειάζονται επενδύσεις για να βοηθηθούν οι καινοτόμες ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων, των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν αναδυόμενες τεχνολογίες και ρηξικέλευθες καινοτομίες να επεκτείνουν την παραγωγή τους. Η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων περιορίζεται κυρίως στους τομείς μέσης και υψηλής τεχνολογίας. Η αποτελεσματικότητα των γραφείων μεταφοράς γνώσης που έχουν συσταθεί από ερευνητικούς οργανισμούς και ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης ποικίλλει σημαντικά. Οι δεσμοί μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων έχουν ουσιαστική σημασία για την επιτυχή μετατροπή της γνώσης σε καινοτομία, τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στην Ε&Κ και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι δημόσιες δαπάνες στην Ε & Α ήταν χαμηλές και εξαρτημένες μερικώς από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης. Για την ανάκαμψη από αυτήν την κρίση θα χρειαστεί να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις στην Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογικής και της εφαρμοσμένης έρευνας.

(28)

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση λόγω της νόσου COVID-19. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν συστήματα τηλεργασίας και λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου από ορισμένες σλοβενικές επιχειρήσεις στην αρχή της κρίσης κατέδειξαν το δυναμικό της χώρας στον τομέα αυτόν. Η μεγαλύτερη ψηφιοποίηση στα επιχειρηματικά μοντέλα και τις διαδικασίες παραγωγής θα μπορούσε να επεκτείνει τους εν λόγω μετασχηματισμούς σε περισσότερους τομείς της οικονομίας. Η Σλοβενία μπορεί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες γνώσεις και άριστες ικανότητες στους τομείς της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών για να στηρίξει την επέκταση της ψηφιοποίησης σε λιγότερο προηγμένες, παραδοσιακές βιομηχανίες. Η περαιτέρω χρήση του ευρέος φάσματος δεδομένων του δημόσιου τομέα που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα θα μπορούσε να στηρίξει την καινοτομία και την οικονομία των μαζικών δεδομένων. Η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων θα μπορούσε να αυξήσει σχετικά γρήγορα την απασχολησιμότητά τους και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Η καθιέρωση φιλικών προς τον χρήστη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Αν και είναι ήδη διαθέσιμες διάφορες επιγραμμικές δημόσιες υπηρεσίες, για την υιοθέτησή τους από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα απαιτηθούν προσπάθειες με στόχο να ενισχυθούν τόσο η εμπιστοσύνη του κόσμου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές όσο και η ασφάλεια των συναλλαγών αυτών (π.χ. ανάπτυξη εθνικού ηλεκτρονικού αναγνωριστικού ταυτότητας, κυβερνοασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας). Για την ανάπτυξη βασικών επιγραμμικών κοινωνικών και οικονομικών υπηρεσιών είναι απαραίτητες γρήγορες και αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις (σταθερές και κινητές), μεταξύ άλλων στις αγροτικές περιοχές. Η ανάπτυξη του δικτύου 5G εξαρτάται από την έγκαιρη εκχώρηση φάσματος 5G.

(29)

Σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, οι κανονικές παραδόσεις αντικαταστάθηκαν με την εξ αποστάσεως μάθηση κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού λόγω της νόσου COVID-19. Η επιγραμμική μάθηση απαιτεί κατάλληλες ψηφιακές υποδομές, εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικό προσωπικό με τις απαραίτητες δεξιότητες και υποστήριξη για αποτελεσματική διδασκαλία. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι, ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, πρέπει να έχουν επαρκή πρόσβαση σε εξ αποστάσεως μάθηση και επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες ώστε να επωφεληθούν πλήρως από αυτήν. Οι ψηφιακές ικανότητες θα πρέπει να έχουν σημαντικότερη θέση στα σχολικά προγράμματα, κυρίως προκειμένου να βελτιωθούν οι δεξιότητες των εργαζομένων. Αυτό θα επιτρέψει τη διάδοση της τηλεργασίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, την καλύτερη αντιστοίχιση των ψηφιακών δεξιοτήτων με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς και την ένταξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

(30)

Ενώ οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις που καθορίζονται στην παρούσα σύσταση («ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2020») επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και στη διευκόλυνση της οικονομικής ανάκαμψης, οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2019 κάλυπταν επίσης μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών προκλήσεων. Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2019 εξακολουθούν να ισχύουν και θα συνεχιστεί η παρακολούθησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του επόμενου έτους. Αυτό περιλαμβάνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2019 σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές που σχετίζονται με τις επενδύσεις. Όλες οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2019 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για το στρατηγικό προγραμματισμό της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής μετά το 2020, μεταξύ άλλων για μέτρα μετριασμού και στρατηγικές εξόδου από την παρούσα κρίση.

(31)

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο παρέχει το πλαίσιο για συνεχή συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής για την απασχόληση στην Ένωση, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σε μια βιώσιμη οικονομία. Στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων για το 2020, τα κράτη μέλη έχουν συνεκτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών. Με τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των ειδικών ανά χώρα συστάσεων του 2020, η Σλοβενία θα συμβάλει στην πρόοδο ως προς την επίτευξη των ΣΒΑ και στην κοινή προσπάθεια να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική βιωσιμότητα στην Ένωση.

(32)

Ο στενός συντονισμός μεταξύ των οικονομιών στην οικονομική και νομισματική ένωση έχει καθοριστική σημασία για την επίτευξη ταχείας ανάκαμψης από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Ως κράτος μέλος με νόμισμα το ευρώ, η Σλοβενία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της εξακολουθούν να συνάδουν προς τις συστάσεις του 2020 για τη ζώνη του ευρώ και θα συντονίζονται με τις συστάσεις των άλλων κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την πολιτική καθοδήγηση από την Ευρωομάδα.

(33)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2020, η Επιτροπή προέβη σε ολοκληρωμένη ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Σλοβενίας και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2020 για τη χώρα. Επίσης, αξιολόγησε το πρόγραμμα σταθερότητας του 2020, το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2020 και τη συνέχεια που δόθηκε στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις προς τη Σλοβενία κατά τα προηγούμενα έτη. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη όχι μόνο τη συνάφειά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στη Σλοβενία, αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της Ένωσης, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε ενωσιακό επίπεδο κατά τη διαμόρφωση μελλοντικών εθνικών αποφάσεων.

(34)

Υπό το πρίσμα της εν λόγω αξιολόγησης, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σταθερότητας του 2020 και η γνώμη του (9) αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω.

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Σλοβενία να μεριμνήσει το 2020 και το 2021 προκειμένου:

1.

να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με τη γενική ρήτρα διαφυγής του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την ενίσχυση της οικονομίας και τη στήριξη της επακόλουθης ανάκαμψης· όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, να επιδιώξει την εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών που αποσκοπούν στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων· να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας, μεταξύ άλλων με την επαρκή προμήθεια ιατρικών προϊόντων κρίσιμης σημασίας και με την αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων στον τομέα της υγείας·

2.

να μετριάσει τον αντίκτυπο που έχει η κρίση λόγω της νόσου COVID-19 σε κοινωνικό επίπεδο και στην απασχόληση, μεταξύ άλλων με την παροχή κατάλληλης αναπλήρωσης εισοδήματος και κοινωνικής προστασίας, με την ενίσχυση των προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και με ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας· να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά παρέχουν κατάλληλη προστασία στους εργαζόμενους με άτυπη απασχόληση·

3.

να συνεχίσει την ταχεία εφαρμογή μέτρων για την παροχή ρευστότητας και χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να μειώσει τον διοικητικό φόρτο· να επισπεύσει ώριμα έργα δημόσιων επενδύσεων και να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης· να επικεντρώσει τις επενδύσεις στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, ιδίως στην καθαρή και αποδοτική παραγωγή και χρήση ενέργειας, στις περιβαλλοντικές υποδομές, στις βιώσιμες μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και στην ανάπτυξη του δικτύου 5G· να προωθήσει τις ψηφιακές ικανότητες των επιχειρήσεων και να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ηλεκτρονική υγεία.

Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2020.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

J. KLOECKNER


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25).

(3)  ΕΕ C 301 της 5.9.2019, σ. 143.

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 6).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/460 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και (ΕΕ) αριθ. 508/2014 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την κινητοποίηση επενδύσεων στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατών μελών και σε άλλους τομείς των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (Πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) (ΕΕ L 99 της 31.3.2020, σ. 5).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/558 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την παροχή έκτακτης ευελιξίας στη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (ΕΕ L 130 της 24.4.2020, σ. 1).

(7)  ΕΕ C 320 της 10.9.2018, σ. 103.

(8)  Οι καθαρές πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες αποτελούνται από τις συνολικές δημόσιες δαπάνες εξαιρουμένων των δαπανών για τόκους, των δαπανών για προγράμματα της Ένωσης που αναπληρώνονται στο σύνολό τους από ενωσιακά κονδύλια και των αλλαγών μη διακριτικής ευχέρειας στις δαπάνες για παροχές ανεργίας. Ο εθνικά χρηματοδοτούμενος ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου εξομαλύνεται σε περίοδο τεσσάρων ετών. Συνυπολογίζονται τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας ή οι αυξήσεις εσόδων που είναι υποχρεωτικές διά νόμου. Έκτακτα μέτρα από πλευράς τόσο εσόδων όσο και δαπανών συμψηφίζονται.

(9)  Δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97.


Top