EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0920(02)

Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα όπως προβλέπεται στο άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2019/6632

ΕΕ C 316 της 20.9.2019, p. 10–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.9.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 316/10


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα όπως προβλέπεται στο άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(2019/C 316/09)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά της αίτησης τροποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 98 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) εντός δύο μηνών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

«Priorat/Priorato»

Αριθμός αναφοράς: PDO-ES-A1560-AM02

Ημερομηνία αίτησης: 6.11.2014

1.   Κανόνες που διέπουν την τροποποίηση

Άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 — Μη ήσσονος σημασίας τροποποίηση

2.   Περιγραφή και αιτιολόγηση της τροποποίησης

2.1.   Ευρύτερος ορισμός του οίνου rancio

Περιγραφή:

Ο ορισμός του οίνου rancio διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλάβει τον ορισμό του γλυκού οίνου rancio ως οίνου rancio του οποίου η περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα, εκφρασμένη σε συνδυασμό γλυκόζης και φρουκτόζης, είναι ίση ή μεγαλύτερη από 45 g/l.

Το στοιχείο α) του τμήματος 2.1.2 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.4 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως. Στο ενιαίο έγγραφο η τροποποίηση συνίσταται στην αναδιατύπωση των λεπτομερειών που αφορούν το άρωμα του οίνου σε σχέση με τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.

Αιτιολόγηση:

Η διάκριση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών παραγωγής αλλά προκειμένου να βελτιωθεί ο ορισμός του τελικού προϊόντος με βάση το επίπεδο σακχάρων που λαμβάνεται και, επομένως, να παρασχεθούν ακριβέστερες πληροφορίες στον καταναλωτή στο πλαίσιο της περιγραφής του προϊόντος.

2.2.   Βελτιωμένος ορισμός του φυσικού γλυκού οίνου

Περιγραφή:

Η ακόλουθη πρόταση προστίθεται στον ορισμό: «Η ζύμωση των οίνων αυτών μπορεί να τερματίζεται με την προσθήκη αλκοόλης οινικής προέλευσης όταν έχει επιτευχθεί αλκοολικός τίτλος τουλάχιστον 7 % vol. με φυσικό τρόπο.»

Το στοιχείο ε) του τμήματος 2.1.2 των προδιαγραφών τροποποιήθηκε αναλόγως. Το ενιαίο έγγραφο δεν μεταβλήθηκε.

Αιτιολόγηση:

Στόχος είναι η βελτίωση του ορισμού του φυσικού γλυκού οίνου με την προσθήκη των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται σε περίπτωση προσθήκης αλκοόλης οινικής προέλευσης κατά τη διάρκεια της παραγωγής του.

2.3.   Συμπερίληψη νέου τύπου οίνου

Περιγραφή:

Συμπεριλήφθηκε οίνος από υπερώριμα σταφύλια. Διευκρινίστηκε ότι, στο πλαίσιο της κατηγορίας αυτής, το vimblanc αποτελεί παραδοσιακό προϊόν ορισμένων οικισμών της περιοχής που καλύπτονται από την ονομασία προέλευσης, όπως οι La Morera de Montsant και Scala Dei. Ο οίνος λαμβάνεται από την ερυθρή ποικιλία Garnacha και παράγεται παραδοσιακά με ζύμωση σε δρύινους περιέκτες μέγιστης χωρητικότητας 100 λίτρων.

Με βάση τα ανωτέρω, προστέθηκε το τμήμα 2.1.3 στις προδιαγραφές και τροποποιήθηκε το τμήμα 2.4 του ενιαίου εγγράφου.

Αιτιολόγηση:

Στόχος είναι η επέκταση της προστασίας σε γλυκούς οίνους που παράγονται χωρίς προσθήκη αλκοόλης οινικής προέλευσης και που δεν επιτυγχάνουν ελάχιστο αποκτημένο αλκοολικό τίτλο 15 % vol. σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τους φυσικούς γλυκούς οίνους.

2.4.   Προσθήκη ελάχιστου αποκτημένου και ολικού αλκοολικού τίτλου των ερυθρών οίνων

Περιγραφή:

Ο ελάχιστος (αποκτημένος και ολικός) αλκοολικός τίτλος του ερυθρού οίνου που αναφέρεται στην περιγραφή του οίνου, η οποία παρατίθεται στο στοιχείο β) του τμήματος 2.1.1 των προδιαγραφών, προστέθηκε στο τμήμα σχετικά με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά.

Το τμήμα 2.2.1 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.4 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Δεδομένου ότι ο μέγιστος αποκτημένος και ο ολικός αλκοολικός τίτλος πρέπει να αναφέρονται για κάθε τύπο προϊόντος που καλύπτεται από ΠΟΠ, η απουσία σχετικής αναφοράς για τους ερυθρούς οίνους ήταν εσφαλμένη. Το σφάλμα αυτό έχει διορθωθεί.

2.5.   Συμπερίληψη των αναλυτικών χαρακτηριστικών του νέου τύπου οίνου

Περιγραφή:

Δεδομένης της προσθήκης του οίνου από υπερώριμα σταφύλια, συμπεριλήφθηκαν τα αναλυτικά χαρακτηριστικά των οίνων αυτών προκειμένου να παρατεθούν οι σχετικές αναλυτικές παράμετροι (αποκτημένος και ολικός αλκοολικός τίτλος, πτητική οξύτητα, ολική οξύτητα, αζύμωτα σάκχαρα και διοξείδιο του θείου).

Το τμήμα 2.2.3 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.4 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Καθώς η αναφορά των οριακών τιμών των εν λόγω παραμέτρων είναι υποχρεωτική για κάθε τύπο προϊόντος που καλύπτεται από ΠΟΠ, τα αναλυτικά χαρακτηριστικά των νέων τύπων οίνου πρέπει να προσδιορίζονται κάθε φορά που συμπεριλαμβάνεται νέος τύπος οίνου.

2.6.   Βελτιωμένο οργανοληπτικό προφίλ των οίνων λικέρ

Περιγραφή:

Προστέθηκαν και παρατίθενται αναλυτικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων αυτών όσον αφορά την όψη, το άρωμα και τη γεύση τους.

Το τμήμα 2.3.2 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.4 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Για να είναι δυνατή η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται για το προϊόν, απαιτείται ο μέγιστος δυνατός βαθμός λεπτομέρειας.

2.7.   Συμπερίληψη οργανοληπτικής περιγραφής για τον γλυκό οίνο rancio

Περιγραφή:

Δεδομένης της προσθήκης του γλυκού οίνου rancio στις προδιαγραφές, η ειδική περίπτωση του εν λόγω οίνου ενσωματώθηκε στην περιγραφή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των οίνων rancio. Στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι η παράθεση των οργανοληπτικών παραμέτρων για τα προϊόντα αυτού του τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν σε προγενέστερο χρόνο και τα αποτελέσματα που ελήφθησαν τόσο από τις οργανοληπτικές αναλύσεις που διενήργησε το ρυθμιστικό συμβούλιο της ΠΟΠ «Priorat» όσο και από τη μελέτη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των οίνων του τύπου αυτού.

Το στοιχείο α) του τμήματος 2.3.2 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.4 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Στις προδιαγραφές ΠΟΠ πρέπει να περιλαμβάνεται περιγραφή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών για όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από την ΠΟΠ.

2.8.   Συμπερίληψη οργανοληπτικής περιγραφής για τον οίνο από υπερώριμα σταφύλια

Περιγραφή:

Δεδομένης της προσθήκης οίνου από υπερώριμα σταφύλια, ενσωματώθηκαν επίσης τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των εν λόγω οίνων. Στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι η παράθεση των οργανοληπτικών παραμέτρων για τα προϊόντα αυτού του τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν σε προγενέστερο χρόνο και τα αποτελέσματα που ελήφθησαν τόσο από τις οργανοληπτικές αναλύσεις που διενήργησε το ρυθμιστικό συμβούλιο της ΠΟΠ «Priorat» όσο και από τη μελέτη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των οίνων του τύπου αυτού.

Το τμήμα 2.3.3 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.4 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Στις προδιαγραφές ΠΟΠ πρέπει να περιλαμβάνεται περιγραφή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών για όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από την ΠΟΠ.

2.9.   Νέα θέση του τμήματος σχετικά με τις ενδείξεις και διαγραφή ορισμένων ενδείξεων

Περιγραφή:

Το τμήμα 2.4 των προδιαγραφών («Ενδείξεις σχετικά με την παλαίωση και/ή την παραγωγή») μεταφέρθηκε. Αποτελεί πλέον το υποτμήμα Γ) του τμήματος 8.3 των προδιαγραφών, το οποίο είναι νέο.

Επιπλέον, διαγράφηκαν οι ορισμοί των ενδείξεων Crianza, Reserva και Gran Reserva. Η διαγραφή πραγματοποιήθηκε διότι οι εν λόγω ενδείξεις ρυθμίζονται ήδη ως παραδοσιακές ενδείξεις και, συνεπώς, εξακολουθούν να απαριθμούνται στο τμήμα 8.5 των προδιαγραφών.

Το τμήμα 2.4 των προδιαγραφών τροποποιήθηκε αναλόγως. Το ενιαίο έγγραφο δεν μεταβλήθηκε.

Αιτιολόγηση:

Το περιεχόμενο του τμήματος που μεταφέρθηκε δεν εμπίπτει στην περιγραφή του προϊόντος, καθώς παραθέτει τις προϋποθέσεις για τη χρήση ορισμένων ενδείξεων στην επισήμανση. Ως αποτέλεσμα, αποτελεί πλέον υποτμήμα του τμήματος 8.3, το οποίο αφορά το θέμα αυτό («Πρόσθετες διατάξεις σχετικά με την επισήμανση. Παρουσίαση και επισήμανση των προϊόντων»).

Οι ορισμοί των τριών παραδοσιακών ενδείξεων διαγράφηκαν προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι παραδοσιακές ενδείξεις που συνδέονται με την περιοχή. Οι εν λόγω τρεις ενδείξεις δεν συνδέονται με τις παραδοσιακές ενδείξεις της περιοχής, όπως καταδεικνύεται από την απουσία ιστορικών δεσμών με τους οίνους Priorat.

2.10.   Αλλαγές στις καλλιεργητικές πρακτικές

Περιγραφή:

Η διατύπωση που αναφερόταν στον αριθμό των οφθαλμών ανά άμπελο διαγράφηκε.

Επιπλέον, η διατύπωση του αρχικού κειμένου των προδιαγραφών προσαρμόστηκε ώστε να γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη χρήσης γεωργικών πρακτικών που αποσκοπούν στη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των οίνων και στον σεβασμό των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής που καλύπτονται από την ονομασία προέλευσης.

Επίσης, η διατύπωση που αναφέρεται στην πρακτική άρδευσης τροποποιήθηκε με μοναδικό και αποκλειστικό σκοπό η άρδευση να επιτρέπεται ως μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της υγείας του φυτού και των σταφυλιών.

Επιπροσθέτως, η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης αυξήθηκε από 2 500 σε 3 000 οφθαλμούς ανά εκτάριο για τα νεοφυτευθέντα αμπελοτεμάχια.

Το τμήμα 3 των προδιαγραφών («Καλλιεργητικές πρακτικές») και το τμήμα 2.5.1 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Οι έλεγχοι των οφθαλμών καταργήθηκαν ώστε να απλουστευθούν οι δείκτες για τη λήψη προϊόντων βέλτιστης ποιότητας. Οι μελέτες σχετικά με την εκτίμηση και τον έλεγχο της απόδοσης του αμπελώνα καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των οφθαλμών πρέπει να είναι ανάλογος της ζωτικότητας κάθε αμπέλου χωριστά και όχι του συνόλου του αμπελώνα. Η αναζήτηση της βέλτιστης ποιότητας σταφυλιού, η οποία εν γένει συνδέεται με τον περιορισμό των αποδόσεων των αμπέλων, πρέπει να προσεγγίζεται διαφορετικά ανάλογα με τις ποικιλίες, τα αμπελοτεμάχια και τα έτη, και να αξιολογείται η ιδιαίτερη κατάσταση των αμπελώνων. Η ποιότητα μπορεί επίσης να ελέγχεται με τη χρήση άλλων τεχνικών, πέραν του περιορισμού του αριθμού οφθαλμών, οι οποίες προσανατολίζονται στην επίτευξη του ίδιου σκοπού.

Οι κανόνες για την άρδευση τροποποιήθηκαν με μοναδικό και αποκλειστικό σκοπό η άρδευση να επιτρέπεται ως μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της υγείας του φυτού και των σταφυλιών.

Η πυκνότητα φύτευσης αυξήθηκε σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία για τις αμπέλους στην περιοχή που καλύπτεται από την ονομασία προέλευσης και σύμφωνα με τις τρέχουσες σχετικές μελέτες, οι οποίες εξετάζουν την ποιότητα των σταφυλιών που λαμβάνονται και εστιάζουν στην παραγωγή σταφυλιών υψηλής ποιότητας με αποδόσεις άριστης ποιότητας.

2.11.   Διαφορετικές ρυθμίσεις παραγωγής για οίνους που θα φέρουν την ονομασία μικρότερης γεωγραφικής ενότητας

Περιγραφή:

Για να φέρει ένας οίνος την ονομασία μίας από τις δώδεκα μικρότερες γεωγραφικές ενότητες που προσδιορίζονται στις προδιαγραφές, πρέπει να παράγεται και να παλαιώνεται χωριστά στο οινοποιείο.

Το τμήμα 3 των προδιαγραφών («Μέθοδοι παραγωγής») και το τμήμα 2.5.1 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Για να είναι δυνατή η επαλήθευση –για λόγους ιχνηλασιμότητας– των αναφορών σε μικρότερες γεωγραφικές ενότητες στην επισήμανση, είναι απαραίτητο να γίνεται διαχωρισμός κατά τη διαδικασία παραγωγής.

2.12.   Διεύρυνση της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Περιγραφή:

Το αμπελοτεμάχιο 99 στη ζώνη 2 του δήμου Falset προστέθηκε στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στην περιοχή παραγωγής της ΠΟΠ «Priorat».

Το τμήμα 4.1 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.6 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Όταν οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στις ισχύουσες προδιαγραφές, η εν λόγω γεωργική εκμετάλλευση δεν συμπεριλήφθηκε στην περιοχή παραγωγής λόγω τυπογραφικού λάθους (σφάλμα εκ παραδρομής). Με βάση τα χαρτογραφικά δεδομένα τα οποία διατίθενται για την περιοχή που καλύπτεται από την ονομασία προέλευσης και τη γεωγραφία της περιοχής, το αμπελοτεμάχιο που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας τροποποίησης βρίσκεται ακριβώς εντός των ορίων της περιοχής παραγωγής και παρουσιάζει τις αντίστοιχες κλιματικές και γεωλογικές πτυχές, όπως καταδεικνύεται από την παρουσία εδαφών που είναι χαρακτηριστικά της υπόλοιπης περιοχής η οποία καλύπτεται από την ονομασία προέλευσης. Συγκεκριμένα, το αμπελοτεμάχιο βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του δήμου Falset, το οποίο καλύπτεται από την ΠΟΠ «Priorat». Περιλαμβάνει τις περιοχές που είναι σαφώς προσανατολισμένες προς τον Νότο, και οι οποίες αποτελούνται από κερατιτικά πετρώματα τα οποία έχουν θρυμματιστεί λόγω του υψηλού επιπέδου μεταμορφισμού επαφής, ενώ χαρακτηρίζεται από το ίδιο έδαφος με αυτό που παρατηρείται σε άλλα αμπελοτεμάχια της περιοχής παραγωγής.

2.13.   Οριοθέτηση των δώδεκα μικρότερων γεωγραφικών ενοτήτων

Περιγραφή:

Δημιουργήθηκε το τμήμα 4.2 των προδιαγραφών, στο οποίο παρατίθενται οι ονομασίες και τα όρια των δώδεκα μικρότερων γεωγραφικών ενοτήτων. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται στους παραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι σε μικρότερες γεωγραφικές ενότητες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την αντίστοιχη ονομασία στην παρουσίαση και την επισήμανση του προϊόντος, εφόσον το αποφασίσουν.

Με βάση τα ανωτέρω, προστέθηκε το τμήμα 4.2 των προδιαγραφών και τροποποιήθηκε το τμήμα 2.9 του ενιαίου εγγράφου.

Αιτιολόγηση:

Είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός κάθε ενότητας, ώστε οι ονομασίες που αναφέρονται σε μικρότερες γεωγραφικές ενότητες να μπορούν να χρησιμοποιούνται στην παρουσίαση και στην επισήμανση.

Ιστορικά, τα προϊόντα που καλύπτονται από την ΠΟΠ ενίοτε κυκλοφορούσαν με την ονομασία του οικισμού προέλευσής τους. Για να ρυθμιστεί αυτό το δικαίωμα χρήσης ονομασιών που αναφέρονται σε μικρότερη γεωγραφική ενότητα, τα όρια και η ονομασία κάθε μικρότερης γεωγραφικής ενότητας πρέπει να προσδιοριστούν με σαφή, ακριβή και αναλυτικό τρόπο ώστε να είναι δυνατή η χρήση της ονομασίας για όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από την ΠΟΠ (εάν το επιθυμεί ο παραγωγός) και να αναφέρεται σαφώς η προέλευσή τους.

2.14.   Συμπερίληψη νέας ποικιλίας

Περιγραφή:

Η ποικιλία Viognier προστέθηκε στον κατάλογο εγκεκριμένων ποικιλιών ως δευτερεύουσα ποικιλία.

Το τμήμα 6 των προδιαγραφών τροποποιήθηκε αναλόγως. Το ενιαίο έγγραφο δεν μεταβλήθηκε.

Αιτιολόγηση:

Με βάση την έκθεση για τα εδαφοκλιματικά και γεωπονικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Viognier που καλύπτεται από την ειδική ονομασία προέλευσης (denominación de origen calificada) «Priorat» και με βάση την προσαρμοστικότητά της στους πειραματικούς αγρούς, η εν λόγω ποικιλία προστέθηκε στον κατάλογο εγκεκριμένων ποικιλιών. Για τον σκοπό αυτόν ελήφθησαν υπόψη τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις από γεωπονική άποψη της ποικιλίας Viognier, καθώς και η προσαρμοστικότητά της στους πειραματικούς αγρούς της ΠΟΠ «Priorat». Ελήφθησαν επίσης υπόψη οι οργανοληπτικές αναλύσεις και τα αποτελέσματα για τους πειραματικούς οίνους της εν λόγω ποικιλίας, βάσει των οποίων προσδιορίζεται η καταλληλότητά της για συμπερίληψη στο εύρος των ποικιλιών οι οποίες έχουν εγκριθεί για την παραγωγή οίνων που καλύπτονται από την ΠΟΠ «Priorat».

2.15.   Βελτίωση της διατύπωσης όσον αφορά τον δεσμό

Περιγραφή και αιτιολόγηση:

Τα τμήματα 7.2 και 7.3 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.8 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Η περιγραφή του δεσμού βελτιώθηκε ώστε να παρασχεθεί καλύτερη περιγραφή όλων των αμπελοοινικών προϊόντων.

2.16.   Αιτιολόγηση της εμφιάλωσης στον τόπο προέλευσης

Περιγραφή και αιτιολόγηση:

Το τμήμα 8.2 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.9 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν.

Παρασχέθηκε καλύτερη αιτιολόγηση όσον αφορά την απαίτηση εμφιάλωσης εντός της οριοθετημένης περιοχής.

2.17.   Νέοι περιορισμοί όσον αφορά την επισήμανση

Περιγραφή:

Προβλέφθηκε όριο όσον αφορά το μέγιστο ύψος των χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται στην επισήμανση για την αναγραφή του δήμου και του ταχυδρομικού κώδικα στη διεύθυνση του εμφιαλωτή ή του αποστολέα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου στην επισήμανση αναγράφεται η ονομασία μικρότερης γεωγραφικής ενότητας η χρήση της οποίας επιτρέπεται.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι ονομασίες των μικρότερων γεωγραφικών ενοτήτων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην επισήμανση εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χρήση τους.

Το υποτμήμα Α) του τμήματος 8.3 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.9 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση όσον αφορά την προέλευση των σταφυλιών σε οίνους για τους οποίους δεν παρέχεται το δικαίωμα χρήσης αναφοράς σε μικρότερη γεωγραφική ενότητα στην επισήμανσή τους, το ύψος των χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται για την αναγραφή της ονομασίας του δήμου στον οποίο εμφιαλώνεται ο οίνος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 mm, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες η ονομασία αντιστοιχεί στην ονομασία μικρότερης γεωγραφικής ενότητας, η χρήση της οποίας επιτρέπεται.

Επιπλέον, εφόσον ρυθμίζονται, οι ονομασίες αυτές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται εάν δεν εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις σχετικές απαιτήσεις των προδιαγραφών.

2.18.   Προϋποθέσεις χρήσης των μικρότερων γεωγραφικών ενοτήτων

Περιγραφή:

Δημιουργήθηκε το υποτμήμα Β) του τμήματος 8.3 των προδιαγραφών, στο οποίο προβλέπονται οι προϋποθέσεις χρήσης των ονομασιών των μικρότερων γεωγραφικών ενοτήτων που ορίζονται στο τμήμα 4.2 του εν λόγω εγγράφου.

Το υποτμήμα Β) του τμήματος 8.3 των προδιαγραφών τροποποιήθηκε αναλόγως. Το ενιαίο έγγραφο δεν μεταβλήθηκε.

Αιτιολόγηση:

Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, τα κράτη μέλη δύνανται να ρυθμίζουν το δικαίωμα χρήσης ονομασιών που παραπέμπουν σε μικρότερες γεωγραφικές ενότητες.

2.19.   Διαγραφή παραδοσιακής ένδειξης

Περιγραφή:

Η ακόλουθη φράση έχει διαγραφεί από τον κατάλογο παραδοσιακών ενδείξεων: «vino de finca/vino de pago» [οίνος κτήματος (single-estate)].

Το τμήμα 8.5 των προδιαγραφών τροποποιήθηκε αναλόγως. Το ενιαίο έγγραφο δεν μεταβλήθηκε.

Αιτιολόγηση:

Δεδομένου ότι η έκφραση «vino de finca» είναι ρυθμιζόμενη ένδειξη επισήμανσης και η έκφραση «vino de pago» είναι παραδοσιακή ένδειξη που συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο E-Bacchus της ΕΕ για την Ισπανία, οι δύο ενδείξεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως συνώνυμες. Κατά συνέπεια, το σφάλμα αυτό διορθώθηκε.

2.20.   Εξαιρέσεις όσον αφορά τις αποδόσεις

Περιγραφή:

Δημιουργήθηκε το τμήμα 8.6 προκειμένου να επιτραπούν εξαιρέσεις στις μέγιστες αποδόσεις αμπέλων και οίνου. Οι εξαιρέσεις αυτές εφαρμόζονται σε περιπτώσεις υψηλής πυκνότητας φύτευσης καθώς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και επιτρέπουν αύξηση της απόδοσης έως 10 % και 4 % για τα σταφύλια και τον οίνο αντιστοίχως.

Με βάση τα ανωτέρω, προστέθηκε νέο τμήμα (τμήμα 8.6) στις προδιαγραφές και τροποποιήθηκε το τμήμα 2.5.2 του ενιαίου εγγράφου.

Αιτιολόγηση:

Από τις διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις νέες τάσεις στις καλλιεργητικές πρακτικές προκύπτει ότι τα σταφύλια που λαμβάνονται από αμπελώνες με υψηλή πυκνότητα φύτευσης είναι υψηλής ποιότητας. Ως τέτοιου είδους αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας ορίζονται τα αμπελοτεμάχια στα οποία φυτεύονται από 5 000 έως 9 000 άμπελοι ανά εκτάριο. Από ανάλυση που διενεργήθηκε στα αμπελοτεμάχια της περιοχής που καλύπτεται από την ονομασία προέλευσης όσον αφορά την υψηλή πυκνότητα φύτευσης καθώς και τις αποδόσεις των αμπελοτεμαχίων προκύπτει ότι η απόδοση σταφυλιών είναι υψηλότερη σε αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας φύτευσης αλλά ότι το στοιχείο αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα και τη γνησιότητα των προϊόντων που λαμβάνονται. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εναρμόνιση των προδιαγραφών με το στοιχείο αυτό, προστέθηκε μια μεταβλητή απόδοση για τα αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας φύτευσης. Η μέγιστη επιτρεπόμενη παραγωγή αυξήθηκε σε 6 000 (kg/ha) για τις ερυθρές ποικιλίες και σε 8 000 (kg/ha) για τις λευκές ποικιλίες, συν το άθροισμα που προκύπτει από την πρόσθεση 0,5 χιλιόγραμμων για κάθε άμπελο που φυτεύεται στο πλαίσιο παραγωγής η οποία υπερβαίνει τις 5 000 αμπέλους/εκτάριο.

Η αναφορά αυτή σε αμπελώνες υψηλής πυκνότητας φύτευσης βασίζεται σε μια στρατηγική ποιότητας η οποία είχε ευρεία απήχηση στην περιοχή που καλύπτεται από την ΠΟΠ «Priorat». Η πρακτική αυτή, η οποία θα επιθυμούσαμε να αναγνωριστεί στην περιοχή της ΠΟΠ, συνίσταται στη φύτευση πολύ μεγαλύτερου αριθμού αμπέλων στον αμπελώνα από τον συνηθισμένο. Τα φυτά αυτά πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να αποδίδουν λιγότερους καρπούς. Ωστόσο, τα σταφύλια που παράγονται είναι ανώτερης ποιότητας από αυτά που θα λαμβάνονταν εάν εφαρμοζόταν πιο συμβατική πυκνότητα φύτευσης. Παρότι η απόδοση ανά φυτό (άμπελο) είναι μικρότερη, το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα φυτά ανά εκτάριο σημαίνει ότι η παραγωγή ανά εκτάριο είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις, και το στοιχείο αυτό δικαιολογεί την τροποποίηση που αφορά τις αυξημένες αποδόσεις σε αυτούς τους αμπελώνες.

Από τεχνική άποψη, οι υψηλές πυκνότητες φύτευσης έχουν ως αποτέλεσμα τα τσαμπιά να είναι μικρότερα και λιγότερο πυκνά, με μικρότερους καρπούς. Αυτό συνεπάγεται καλύτερη αναλογία φλοιού και σάρκας, η οποία, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, προσφέρει στον οίνο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικά στοιχεία, ιδιαίτερα όσον αφορά το χρώμα.

Από διάφορες μελέτες προκύπτει ότι η αύξηση της πυκνότητας φύτευσης σε φτωχά εδάφη αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να καλλιεργηθεί. Στην περίπτωση του «Priorat», η μεγαλύτερη πυκνότητα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να έχουν λιγότερα φύλλα και σταφύλια. Το στοιχείο αυτό τα διευκολύνει στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού το καλοκαίρι και τους παρέχει τη δυνατότητα να παράγουν τσαμπιά με μικρότερους καρπούς και, συνεπώς, μικρότερο βάρος. Το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερα τσαμπιά ανά άμπελο και ότι αυτά είναι μικρότερα σε μέγεθος συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο συνεπάγεται αύξηση στη συνολική παραγωγή του συνόλου των φυτών.

Επομένως, τα ανώτατα όρια παραγωγής τροποποιήθηκαν επίσης για τους οίνους που παράγονται από αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας.

Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανόνες, συμπεριλήφθηκε η επιλογή τροποποίησης του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου παραγωγής οίνου ανά εκτάριο κατά έως τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες σε συγκεκριμένες περιόδους εμπορίας για κλιματικούς λόγους ή η επιλογή διάκρισης του έτους συγκομιδής. Αυτό συνάδει με τις διατάξεις του κανονισμού για την ονομασία προέλευσης, διάταγμα ARP/188/2006 της 18ης Απριλίου 2006 της κυβέρνησης της αυτόνομης κοινότητας της Καταλωνίας, με το οποίο εγκρίνεται ο κανονισμός για την ειδική ονομασία προέλευσης «Priorat».

2.21.   Αυξημένη απόδοση για λευκές ποικιλίες

Περιγραφή:

Στην περίπτωση των λευκών ποικιλιών, το όριο παραγωγής αυξήθηκε από 6 000 σε 8 000 kg/ha και το όριο εκχύλισης από 39 hl/ha σε 52 hl/ha.

Το τμήμα 5 των προδιαγραφών και το τμήμα 2.5.2 του ενιαίου εγγράφου τροποποιήθηκαν αναλόγως.

Αιτιολόγηση:

Για να προσαρμοστούν οι κανόνες στις διάφορες πρακτικές παραγωγής σταφυλιών και οίνου που επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων βέλτιστης ποιότητας, τροποποιήθηκαν οι μέγιστες αποδόσεις. Οι τροποποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία και τα αρχεία που αφορούν την περιοχή που καλύπτεται από την ονομασία προέλευσης, καθώς επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τις «εκθέσεις τρύγου» για τους τρύγους των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013, από τα οποία προκύπτει ότι οι μέσες αποδόσεις για τις λευκές ποικιλίες είναι μεγαλύτερες από αυτές για τις ερυθρές ποικιλίες. Στόχος της τροποποίησης είναι η αποτύπωση της κατάστασης αυτής, λαμβανομένης υπόψη της ποιότητας των λευκών οίνων και χωρίς σε καμία περίπτωση να βλάπτεται η γνησιότητά τους.

Η εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή μετατροπής σταφυλιού/οίνου συνεπάγεται νέα μέγιστα όρια εκχύλισης για τις λευκές ποικιλίες.

2.22.   Αλλαγή της διεύθυνσης του οργανισμού ελέγχου

Περιγραφή και αιτιολόγηση:

Τα στοιχεία του οργανισμού πιστοποίησης τροποποιήθηκαν λόγω αλλαγής διεύθυνσης.

Το τμήμα 9.1 των προδιαγραφών τροποποιήθηκε αναλόγως. Το ενιαίο έγγραφο δεν μεταβλήθηκε.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

1.   Ονομασία προϊόντος

Priorat/Priorato

2.   Κράτος μέλος

Ισπανία

3.   Τύπος γεωγραφικής ένδειξης

ΠΟΠ — Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

4.   Κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων

1.

Οίνος

3.

Οίνος λικέρ

16.

Οίνος από υπερώριμα σταφύλια

5.   Περιγραφή του/των οίνου/-ων

ΟΙΝΟΣ - Λευκοί και ροζέ οίνοι και οίνοι κτήματος («vinos de finca»)

Καθαροί, διαυγείς και λαμπεροί. Κατάλληλης έντασης και ποιότητας αρώματος.

Λευκοί οίνοι: με έντονα αρώματα φρούτων, λουλουδιών ή γαλακτώδη αρώματα. Ισορροπημένοι, απαλοί και δροσεροί.

Λευκός οίνος παλαιωμένος σε ξύλο: με αρώματα φρούτων και/ή μπαχαρικών. Ισορροπημένη και καλά δομημένη γεύση στον ουρανίσκο, κατά τη δοκιμή.

Ροζέ οίνοι: με αρώματα φρούτων και/ή λουλουδιών. Φρουτώδεις στον ουρανίσκο, με καλή διάρκεια και κατάλληλη είσοδο και εξέλιξη στον ουρανίσκο.

Εάν πρόκειται επίσης για οίνους κτήματος, η όψη τους πρέπει να είναι καθαρή και διαυγής, να παρουσιάζουν κατάλληλη ένταση αρώματος και καλή δομή στον ουρανίσκο.

Πτητική οξύτητα: οίνοι ηλικίας κάτω του ενός έτους: 16,5 meq/l· οίνοι ηλικίας άνω του ενός έτους: 18 meq/l.

Μέγιστο SO2: 200 mg/l εάν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι < 5 g/l· 250 mg/l εάν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 5 g/l.

Εάν δεν προβλέπονται οριακές τιμές, πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τη συναφή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

13

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

ΟΙΝΟΣ - Ερυθροί οίνοι και οίνοι κτήματος

Καθαροί, διαυγείς και λαμπεροί. Με πρωτογενή αρώματα φρούτων και/ή λουλουδιών και/ή μεταλλικά αρώματα. Ισορροπημένη είσοδος και εξέλιξη στον ουρανίσκο, με δομή και αίσθηση φρεσκάδας.

Εάν παλαιώνεται σε ξύλινους περιέκτες: οπτικά διαυγής και καθαρός οίνος. Ισορροπία μεταξύ πρωτογενών, δευτερογενών και τριτογενών αρωμάτων. Έντονος και ευχάριστος. Εισέρχεται και εξελίσσεται στον ουρανίσκο με ορθή δομή των τανινών.

Εάν πρόκειται επίσης για οίνους κτήματος, η όψη τους πρέπει να είναι καθαρή και διαυγής, να παρουσιάζουν κατάλληλη ένταση αρώματος και καλή δομή στον ουρανίσκο.

Πτητική οξύτητα: οίνοι ηλικίας κάτω του ενός έτους: 16,5 meq/l· οίνοι ηλικίας άνω του ενός έτους: 20 meq/l.

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου: 150 mg/l εάν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι < 5 g/l· 200 mg/l εάν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 5 g/l.

Εάν δεν προβλέπονται οριακές τιμές, πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τη συναφή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

13,5

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

ΟΙΝΟΣ ΛΙΚΕΡ (οίνος rancio, γλυκός οίνος λικέρ, λευκός οίνος Mistela, ερυθρός οίνος Mistela, φυσικός γλυκός οίνος)

Οίνος rancio: καθαρή και διαυγής όψη, με χρώματα που κυμαίνονται από το ρουμπινί έως το καφέ με κεραμιδί τόνους. Τριτογενή αρώματα που συνδέονται με την παλαίωση. Ανιχνεύσιμη πτητική οξύτητα, με πιθανά αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Ισορροπημένης οξύτητας και λιπαρός.

Γλυκός οίνος rancio: όπως ανωτέρω όσον αφορά την όψη και το άρωμα. Όσον αφορά τη γεύση: έντονη λιπαρότητα και αισθητή γλυκύτητα.

Γλυκός οίνος λικέρ: οι οίνοι αυτοί πρέπει να είναι διαυγείς και καθαροί ως προς την όψη. Με αρώματα φρούτων και/ή λουλουδιών και/ή μπαχαρικών και/ή αποξηραμένων φρούτων. Καλή λιπαρότητα στον ουρανίσκο και αισθητή γλυκύτητα.

Λευκός οίνος Mistela: καθαρός και διαυγής, αχυροκίτρινου χρώματος με πιθανές νότες χρυσού. Με αρώματα νωπών σταφυλιών, τα οποία συνδυάζουν τόνους λουλουδιών, φρούτων και/ή μπαχαρικών. Καλή λιπαρότητα, ισορροπημένη οξύτητα και αισθητή γλυκύτητα.

Ερυθρός οίνος Mistela: όπως ο ανωτέρω αλλά χρώματος κόκκινου με πιθανές αποχρώσεις του βιολετί.

Φυσικός γλυκός οίνος: διαυγής και καθαρή όψη. Με αρώματα φρούτων και/ή λουλουδιών και/ή μπαχαρικών και/ή αποξηραμένων φρούτων. Πιθανά τριτογενή αρώματα. Καλή λιπαρότητα στον ουρανίσκο και αισθητή γλυκύτητα.

Πτητική οξύτητα: λευκοί και ροζέ οίνοι: μέγιστη 18 meq/l· ερυθροί οίνοι: μέγιστη 20 meq/l· οίνοι rancio: μέγιστη 40 meq/l.

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου: 150 mg/l εάν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι < 5 g/l· 200 mg/l εάν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 5 g/l.

Εάν δεν προβλέπονται οριακές τιμές, πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τη συναφή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

15

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

ΟΙΝΟΣ ΑΠΟ ΥΠΕΡΩΡΙΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Οίνος από υπερώριμα σταφύλια που παρασκευάζεται χωρίς τεχνητή αύξηση του φυσικού αλκοολικού τίτλου, καθώς η αλκοόλη προέρχεται αποκλειστικά από τη ζύμωση. Με φυσικό αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 15 % vol. και ελάχιστο αποκτημένο αλκοολικό τίτλο 13,5 % vol.

Σε αυτήν την κατηγορία οίνων εντάσσεται το vimblanc, το οποίο θεωρείται οίνος που λαμβάνεται από το γλεύκος σταφυλιών της ερυθρής ποικιλίας Garnacha και ζυμώνεται σε περιέκτες, κατά προτίμηση δρύινους, μέγιστης χωρητικότητας 100 λίτρων.

Διαυγής και καθαρή όψη. Το χρώμα των νεαρών οίνων vimblanc θα πρέπει να είναι πορφυρό, το οποίο μπορεί να ποικίλλει σε ένταση, ενώ οι παλαιωμένοι οίνοι vimblanc μπορεί να έχουν ακόμη και το χρώμα του ρουμπινιού. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Πιθανά τριτογενή αρώματα. Καλή λιπαρότητα στον ουρανίσκο και αισθητή γλυκύτητα.

Πτητική οξύτητα: οίνοι ηλικίας κάτω του ενός έτους: μέγιστη 16,5 meq/l· λευκοί και ροζέ οίνοι ηλικίας άνω του ενός έτους: μέγιστη 18 meq/l· ερυθροί οίνοι ηλικίας άνω του ενός έτους: μέγιστη 20 meq/l.

Μέγιστη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου: λευκοί και ροζέ οίνοι: 200 mg/l· ερυθροί οίνοι: 150 mg/l.

Εάν δεν προβλέπονται οριακές τιμές, πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τη συναφή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

13,5

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

6.   Οινοποιητικες πρακτικές

α.   Ουσιώδεις οινολογικές πρακτικές

Καλλιεργητικές πρακτικές

Οι καλλιεργητικές πρακτικές πρέπει να συνίστανται σε παραδοσιακές πρακτικές που αποσκοπούν στην παραγωγή σταφυλιών βέλτιστης ποιότητας.

Όλες οι καλλιεργητικές εργασίες πρέπει να σέβονται τόσο τη φυσιολογική ισορροπία του φυτού όσο και το περιβάλλον και να εφαρμόζουν τις γεωπονικές γνώσεις που απαιτούνται για τη λήψη σταφυλιών που βρίσκονται στη βέλτιστη κατάσταση για οινοποίηση.

Η άμπελος πρέπει να κλαδεύεται με χρήση της παραδοσιακής μεθόδου κυπελλοειδούς διάταξης και οποιασδήποτε άλλης μεθόδου εξασφαλίζει τη βέλτιστη ποιότητα και τον αρωματικό πλούτο των οίνων.

Η ελάχιστη και η μέγιστη πυκνότητα φύτευσης είναι 2 500 και 9 000 φυτά ανά εκτάριο αντιστοίχως. Για νέους αμπελώνες που φυτεύονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, η ελάχιστη και η μέγιστη πυκνότητα φύτευσης είναι 3 000 και 9 000 φυτά ανά εκτάριο αντιστοίχως.

Η πρακτική της άρδευσης, για την οποία πρέπει να λαμβάνεται εκ των προτέρων έγκριση, μπορεί να εφαρμόζεται μόνον εάν είναι αναγκαία για την επιβίωση του φυτού ή για τη διασφάλιση ή τη βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών.

Η συγκομιδή θα πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται χειρωνακτικά. Οι προστατευόμενοι οίνοι μπορούν να παράγονται μόνο από σταφύλια που παρουσιάζουν τους ακόλουθους ελάχιστους δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους: 12,5 % vol. για οίνους ερυθρών ποικιλιών και 12 % vol. για οίνους λευκών ποικιλιών.

Περιορισμοί σχετικά με την οινοποίηση

Οι παραδοσιακές πρακτικές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των οίνων πρέπει να εφαρμόζονται στην παραγωγή του γλεύκους. Θα πρέπει να ασκείται η κατάλληλη πίεση για την εξαγωγή του γλεύκους ή του οίνου και τον διαχωρισμό του από τα στέμφυλα, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται ότι παράγονται το πολύ 65 λίτρα οίνου ανά 100 χιλιόγραμμα συγκομισθέντων σταφυλιών.

Οι οίνοι που παρασκευάζονται ως οίνοι κτήματος πρέπει να παράγονται και να παλαιώνονται χωριστά στο οινοποιείο και πρέπει να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους ανά πάσα στιγμή. Η μέγιστη εγκεκριμένη απόδοση για τα σταφύλια που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οίνου κτήματος είναι 15 % μικρότερη από την απόδοση που προβλέπεται για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται κατά τη συγκομιδή, τη μεταφορά και τον χειρισμό των σταφυλιών, η σύνθλιψη, ο έλεγχος της ζύμωσης, καθώς και οι οινολογικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης και παλαίωσης του οίνου θα πρέπει να αποφέρουν προϊόντα βέλτιστης ποιότητας.

Οι οίνοι για τους οποίους παρέχεται το δικαίωμα αναφοράς μικρότερης γεωγραφικής ενότητας στην επισήμανσή τους πρέπει να παράγονται και να παλαιώνονται χωριστά στο οινοποιείο και πρέπει να δυνατή η ταυτοποίησή τους ανά πάσα στιγμή.

β.   Μέγιστες αποδόσεις

Ερυθρές ποικιλίες

6 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο

Ερυθρές ποικιλίες

39 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

Λευκές ποικιλίες

8 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο

Λευκές ποικιλίες

52 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

Ερυθρές ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή οίνου κτήματος

5 100 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο

Λευκές ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή οίνου κτήματος

6 800 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο

Ερυθρές ποικιλίες που προέρχονται από αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας (5 000 έως 9 000 άμπελοι ανά εκτάριο). Στη μέγιστη απόδοση προστίθενται 0,5 χιλιόγραμμα για κάθε άμπελο που φυτεύεται στο πλαίσιο παραγωγής η οποία υπερβαίνει τις 5 000 αμπέλους ανά εκτάριο.

6 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο

Ερυθρές ποικιλίες που προέρχονται από αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας (5 000 έως 9 000 άμπελοι ανά εκτάριο). Στη μέγιστη απόδοση προστίθενται 0,325 εκατόλιτρα για κάθε 100 αμπέλους που φυτεύονται στο πλαίσιο παραγωγής η οποία υπερβαίνει τις 5 000 αμπέλους ανά εκτάριο.

39 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

Λευκές ποικιλίες που προέρχονται από αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας (5 000 έως 9 000 άμπελοι ανά εκτάριο). Στη μέγιστη απόδοση προστίθενται 0,5 χιλιόγραμμα για κάθε άμπελο που φυτεύεται στο πλαίσιο παραγωγής η οποία υπερβαίνει τις 5 000 αμπέλους ανά εκτάριο.

8 000 χιλιόγραμμα σταφυλιών ανά εκτάριο

Λευκές ποικιλίες που προέρχονται από αμπελοτεμάχια υψηλής πυκνότητας (5 000 έως 9 000 άμπελοι ανά εκτάριο). Στη μέγιστη απόδοση προστίθενται 0,325 εκατόλιτρα για κάθε 100 αμπέλους που φυτεύονται στο πλαίσιο παραγωγής η οποία υπερβαίνει τις 5 000 αμπέλους ανά εκτάριο.

52 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

7.   Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Bellmunt del Priorat, Gratallops, El Lloar, La Morera de Montsant και ο οικισμός της Escaladei, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, La Vilella Alta, La Vilella Baixa, το βόρειο τμήμα του δήμου Falset που περιλαμβάνει τις ζώνες 1, 4, 5, 6, 7, 21 και 25 στο σύνολό τους· και αμπελοτεμάχια 38, 39, 40, 71, 92, το δυτικό τμήμα του 93 (1,69 εκτάρια), 96, 97, 98, 99, 100, 101, το βόρειο τμήμα του 102 (0,16 εκτάρια), 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 126, 128, 129, 130, 146, 147, 149 και 150 της ζώνης 2· αμπελοτεμάχια 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, το βόρειο τμήμα του 47 (17 εκτάρια), το βόρειο τμήμα του 50 (2,6 εκτάρια), το βόρειο τμήμα του 52 (3 εκτάρια), το βόρειο τμήμα του 53 (14 εκτάρια), 54, 55, 56, 57, 58, 59 και 60 της ζώνης 3· αμπελοτεμάχια 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, το βόρειο τμήμα του 28 (1,36 εκτάρια), το βόρειο τμήμα του 29 (3,85 εκτάρια), 63, 69, 72, 73, 74 και 75 της ζώνης 19· αμπελοτεμάχια 18, 19, 20, 21, το βόρειο τμήμα του 27 (1,36 εκτάρια), το βόρειο τμήμα του 28 (2,04 εκτάρια), 31, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, το βόρειο τμήμα του 65 (0,85 εκτάρια), 67, 69, 70, 71, 75, 76, 77 και 78 της ζώνης 20· αμπελοτεμάχια 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 και 40 της ζώνης 22 και αμπελοτεμάχια 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 36, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 και 48 της ζώνης 24 και το ανατολικό τμήμα του δήμου Molar που περιλαμβάνει τις ζώνες 5, 6 και 7 στο σύνολό τους και το ανατολικό τμήμα του αμπελοτεμαχίου 8 (0,45 εκτάρια) και τα αμπελοτεμάχια 9, 10, 11, 12, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 37, 39, 40, 44, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 60, 62, 63, 65 και 68 της ζώνης 4· αμπελοτεμάχια 29, 30, 31, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 176, 194, 197, 198, 201, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 211 και 212 της ζώνης 8· αμπελοτεμάχια 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 33, 34, 38, 39, 40, 44 και 45 της ζώνης 9 και αμπελοτεμάχια 8, 13, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 35, 36, 37, 38, 39, 41, 42, 43, 44, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 και 72 της ζώνης 10.

8.   Κύρια/-ες οινοποιήσιμη/-ες ποικιλία/-ες αμπέλου

 

Red Garnacha

 

Mazuela - Samsó

 

Mazuela - Cariñena

9.   Περιγραφή του/των δεσμού/-ών

Όσον αφορά τα φυσικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος, η περιοχή που καλύπτεται από την ΠΟΠ «Priorat», η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό λοφώδης, αποτελείται από υλικά που ανάγονται στην παλαιοζωική εποχή, κυρίως από σχιστόλιθο της Δεβόνιας και της Λιθανθρακοφόρου περιόδου. Πρόκειται για τον παλαιότερο σχιστόλιθο που έχει εντοπιστεί στην Καταλωνία και συνδέεται με την αμπελοκαλλιέργεια. Τα αβαθή αυτά εδάφη, τα οποία είναι φτωχά σε οργανική ύλη, διαμορφώνονται κυρίως από την αποσύνθεση του σχιστόλιθου, που είναι γνωστός ως «llicorell» ή «llicorella». Οι ρίζες των αμπέλων εισέρχονται στον αποσυντεθειμένο σχιστόλιθο αναζητώντας υγρασία, νερό και θρεπτικές ουσίες. Το στοιχείο αυτό προσφέρει στους οίνους «Priorat» τις χαρακτηριστικές μεταλλικές νότες τους.

Όσον αφορά το κλίμα, η περιοχή παρουσιάζει μοναδικές κλιματικές συνθήκες λόγω της σχετικής απομόνωσής της από την επίδραση της θάλασσας και, ταυτόχρονα, της προστασίας από τους κρύους βόρειους ανέμους που της προσφέρει η οροσειρά Sierra de Montsant. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 14 και 15 βαθμών (στο τμήμα της περιοχής με το χαμηλότερο υψόμετρο που βρίσκεται στις παρυφές της Sierra de Montsant) και παρατηρείται σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι ελάχιστες θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 12 βαθμούς τη νύχτα, ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες μπορούν να αγγίξουν τους 40 βαθμούς το μεσημέρι. Στην επιφάνεια του βραχώδους εδάφους μπορεί να αναπτυχθούν ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας συμβάλλουν σε μια διαδικασία σταδιακής ωρίμασης και στη θετική εξέλιξη των φαινολικών ενώσεων στα σταφύλια.

Οι χαμηλές ετήσιες βροχοπτώσεις (μεταξύ 400 και 500 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο) και οι βορειοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι προκαλούν την ταχεία εξάτμιση της υγρασίας της επιφάνειας, σε συνδυασμό με τη γεωλογική σύνθεση της γης και την ιδιαίτερη δομή του εδάφους, συντελούν στην αργή και πλήρη ωρίμαση του φρούτου πάνω στην άμπελο, στοιχείο που καθιστά δυνατή τη συγκομιδή του την καταλληλότερη στιγμή. Σε αντιδιαστολή με τα ανωτέρω, τα σκληρά αυτά εδάφη και το ξηρό κλίμα εν γένει παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της αμπέλου. Ωστόσο, η προσβολή των φυτών από ασθένειες είναι περιορισμένη, στοιχείο που διασφαλίζει την καλή ποιότητα των σταφυλιών.

Οι φυσικοί αυτοί παράγοντες και οι αμπελώνες δίνουν στους οίνους Priorat τη γεύση, το σώμα και τη δομή τους.

Ομοίως, έχουν ως αποτέλεσμα οι οίνοι από τους πρώτους τρύγους (λευκοί, ροζέ και κόκκινοι) να είναι διαυγείς και λαμπεροί, με ιδιαίτερα φρουτώδη αρώματα και έντονες μεταλλικές νότες. Είναι επίσης δροσεροί όσον αφορά την οξύτητα και έχουν συνεπές τελείωμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα ορισμένων σταφυλιών Priorat σε σάκχαρα καθορίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά των οίνων λικέρ. Από ιστορική άποψη, το στοιχείο αυτό συντέλεσε στην εμφάνιση μεγάλου αριθμού προϊόντων με υψηλό αλκοολικό τίτλο και/ή πολλά υπολειπόμενα σάκχαρα. Η σταδιακή ωρίμαση ποικιλιών όπως η ποικιλία Garnacha καθιστά δυνατή την παραγωγή ισχυρών οίνων που διατηρούν την πολυπλοκότητα και τη φρεσκάδα της ποικιλίας.

Οι οίνοι rancio παράγονται μέσω διαδικασίας οξείδωσης σε δρύινα βαρέλια ή γυάλινους περιέκτες, με υψηλά επίπεδα ανόργανων ουσιών αλλά χωρίς υπολειπόμενα σάκχαρα. Οι οίνοι αποκτούν τριτογενή αρώματα, συμπεριλαμβανομένων αρωμάτων αποξηραμένων φρούτων, καθώς και το χαρακτηριστικό ρουμπινί και καφέ χρώμα με κεραμιδί αποχρώσεις.

Οι γλυκοί οίνοι λικέρ παράγονται με οινοποίηση σταφυλιών υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Μόλις ληφθεί φυσικός αλκοολικός τίτλος 8 % vol., προστίθεται αλκοόλη οινικής προέλευσης μέχρι να επιτευχθεί αλκοολικός τίτλος 15 % vol. Οι οίνοι χαρακτηρίζονται από τη διαυγή τους όψη, τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, την καλή δομή στον ουρανίσκο και την αισθητή γλυκύτητα.

Οι οίνοι Mistela παράγονται από γλεύκος στο οποίο προστίθεται αλκοόλη οινικής προέλευσης μέχρι να επιτευχθεί αλκοολικός τίτλος 15 % vol. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε διάρκεια επτά ημερών μέσω μετάγγισης και η ζύμωση των φυσικών σακχάρων αποτρέπεται. Οι οίνοι χαρακτηρίζονται από αρώματα λουλουδιών και φρέσκων φρούτων με έντονες πικάντικες νότες.

Οι φυσικοί γλυκοί οίνοι παράγονται από γλεύκη πολύ πλούσια σε σάκχαρα. Τα γλεύκη ζυμώνονται μερικώς μέχρι να ληφθεί φυσικός ελάχιστος αλκοολικός τίτλος 7 % vol. και συμπληρώνονται με αλκοόλη οινικής προέλευσης μέχρι να επιτευχθεί αλκοολικός τίτλος τουλάχιστον 15 % vol. Χαρακτηριστικό των οίνων είναι τα φρουτώδη και πικάντικα αρώματά τους με νότες αποξηραμένων φρούτων.

Η αμπελοκαλλιέργεια στις παρυφές των λόφων και στις απότομες πλαγιές της περιοχής είναι δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία και αποφέρει χαμηλές αποδόσεις. Ωστόσο, οι συνθήκες αυτές είναι που καθιστούν δυνατή την παραγωγή συμπυκνωμένων οίνων κορυφαίας ποιότητας με υψηλό αλκοολικό τίτλο, ο οποίος τους προσφέρει τα αδιαφιλονίκητα φίνα και λεπτεπίλεπτα αρώματά τους. Οι οίνοι από υπερώριμα σταφύλια παράγονται είτε με ξήρανση των σταφυλιών είτε με τη μέθοδο στο πλαίσιο της οποίας το ώριμο φρούτο παραμένει στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να εξατμίζεται η υγρασία και να δημιουργείται πολύ υψηλή συγκέντρωση φυσικών σακχάρων στα σταφύλια. Οι οίνοι αυτοί λαμβάνονται ως αποτέλεσμα των υψηλών συγκεντρώσεων σακχάρων και έχουν ελάχιστο φυσικό αλκοολικό τίτλο της τάξης του 15 % vol., ο οποίος δεν αυξάνεται με τεχνητό τρόπο. Χαρακτηρίζονται από τριτογενή αρώματα αποξηραμένων φρούτων και από μια καλή δομή στον ουρανίσκο.

10.   Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις

Νομικό πλαίσιο:

Στην εθνική νομοθεσία

Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης:

Συσκευασία στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Αιτιολόγηση:

Καλύτερη ιχνηλασιμότητα: ο περιορισμός της μετακίνησης των σταφυλιών συμβάλλει στο να διασφαλίζεται η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακύβευσης της ποιότητας: οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στην περιοχή είναι προσαρμοσμένες στην ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος. Μέσω της μείωσης του χρόνου μεταφοράς, αποφεύγονται τόσο οι βλάβες που προκαλούνται από τη ζέστη και το φως όσο και οι καθυστερήσεις.

Η τοποθεσία στην οποία πραγματοποιείται η εμφιάλωση συνήθως χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της προέλευσης. Εάν η εμφιάλωση πραγματοποιούνταν εντός και εκτός της περιοχής, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα υπονομευόταν, δεδομένου ότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι όλα τα στάδια παραγωγής ενός οίνου προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη των δικαιούχων της προστατευόμενης ονομασίας.

Η εμφιάλωση εκτός της περιοχής δεν μπορεί να συγκριθεί με την εμφιάλωση που πραγματοποιείται εντός της περιοχής αλλά σε διαφορετική εγκατάσταση από αυτήν στην οποία παράχθηκε ο οίνος διότι:

κάθε αποστολή του οίνου χύδην εντός της περιοχής πρέπει να εγκρίνεται·

η εμφιάλωση μπορεί να πραγματοποιείται μόνο από εγκεκριμένα οινοποιεία που πληρούν ορισμένες τεχνικές προϋποθέσεις·

τα εν λόγω οινοποιεία μπορούν να λαμβάνουν μόνο σταφύλια, γλεύκη ή οίνους που καλύπτονται από την ΠΟΠ και να παράγουν και να εμφιαλώνουν μόνο οίνους που καλύπτονται από την ΠΟΠ·

καθώς η οριοθετημένη περιοχή είναι μικρή, οι χρόνοι μεταφοράς μπορούν να διατηρούνται στο ελάχιστο· και

το προϊόν παραμένει στο μικροκλίμα του και δεν υποβάλλεται σε αλλαγές θερμοκρασίας και υψομέτρου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την πρόωρη παλαίωσή του.

Νομικό πλαίσιο:

Στην εθνική νομοθεσία

Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης:

Συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Όλοι οι τύποι συσκευασίας πρέπει να φέρουν σφραγίδα εγγύησης μίας χρήσης ή αριθμημένη ετικέτα, την οποία επιθέτει το ίδιο το οινοποιείο.

Στις ετικέτες των εμφιαλωμένων οίνων πρέπει, υποχρεωτικά, να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και στο ίδιο οπτικό πεδίο με τις υποχρεωτικές πληροφορίες, η παραδοσιακή ένδειξη και η ονομασία «Denominación de Origen Calificada Priorat» (ειδική ονομασία προέλευσης Priorat). Οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται για την ένδειξη «Priorat» πρέπει να έχουν μέγιστο ύψος 4 mm, ενώ οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται για τη φράση «Denominación de Origen Calificada» πρέπει να έχουν το μισό ύψος.

Επιπλέον, οι ετικέτες πρέπει να περιέχουν την ονομασία του δήμου ή τον ταχυδρομικό κώδικα του εμφιαλωτή ή αποστολέα. Οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται για την αναφορά του δήμου πρέπει να έχουν μέγιστο ύψος 3 mm, εκτός από την περίπτωση στην οποία η αναφορά αυτή αντιστοιχεί και περιέχει την ονομασία μικρότερης γεωγραφικής ενότητας η χρήση της οποίας επιτρέπεται.

Η ονομασία «vino de finca» πρέπει να περιλαμβάνεται στην ετικέτα, από κοινού με την ονομασία προέλευσης στην οποία ανήκει.

Οι ονομασίες των μικρότερων γεωγραφικών ενοτήτων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην επισήμανση των προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις για χρήση των εν λόγω ενδείξεων.

Οι ονομασίες των μικρότερων γεωγραφικών ενοτήτων είναι οι εξής:

 

Vila de Bellmunt

 

Vila d'Escaladei

 

Vila de Gratallops

 

Vila de El Lloar

 

Vila de La Morera

 

Vila de Poboleda

 

Vila de Porrera

 

Vila de Torroja

 

Vila de La Vilella Alta

 

Vila de La Vilella Baixa

 

Masos de Falset

 

Solanes del Molar

Σύνδεσμος προς τις προδιαγραφές προϊόντος

https://goo.gl/29EXyE


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.


Top