Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE4010

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, του μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων» [COM(2018) 474 final — 2018/0258 (COD)]

EESC 2018/04010

ΕΕ C 62 της 15.2.2019, p. 67–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 62/67


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, του μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων»

[COM(2018) 474 final — 2018/0258 (COD)]

(2019/C 62/11)

Εισηγητής: ο κ.

Antonello PEZZINI

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2.7.2018

Συμβούλιο, 4.7.2018

Νομική βάση

Άρθρα 114 παράγραφος 1 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Αρμόδιο τμήμα

Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

2.10.2018

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

17.10.2018

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

538

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

200/0/5

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί ότι, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων που συνδέονται με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, καθίσταται αναγκαία η θέσπιση ενός συστήματος που θα είναι ικανό να συνδυάζει την προστασία των προσώπων και την ασφάλεια των συνόρων, με τη δημιουργία εποικοδομητικών εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες.

1.2.

Πρόκειται για μία από τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η δέσμη μέτρων σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων που έχει καταρτιστεί για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ συνιστά ένα πρώτο θετικό βήμα.

1.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί αναγκαίο να εξασφαλιστούν στην Ένωση υψηλά επίπεδα ποιότητας και καινοτομίας του τελωνειακού εξοπλισμού, για την καλύτερη προστασία του κοινωνικού πολιτισμού, των κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και δημοσιονομικών συμφερόντων των κρατών μελών με:

την, αναποτελεσματική μέχρι στιγμής, καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου·

τη μείωση και την απλούστευση των διατυπώσεων του νόμιμου εμπορίου·

την προστασία της ασφάλειας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ·

την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών·

τον σεβασμό των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων·

την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών·

τη βέλτιστη διαχείριση των τελωνειακών κινδύνων·

την είσπραξη των δασμών.

1.4.

ΙΗ ΕΟΚΕ θεωρεί εξίσου σημαντικό για το νέο μέσο:

να δοθεί προτεραιότητα στον εξοπλισμό των συνόρων που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις ελέγχων, όπως τα θαλάσσια·

να επιταχυνθούν οι εργασίες των ομάδων αξιολόγησης που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό (1)·

να εξασφαλιστεί η δίκαιη γεωγραφική κατανομή·

να τηρηθεί η αναλογικότητα που συνδέεται με τις ροές εμπορευμάτων και προσώπων, σε συνεργασία με το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

1.5.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τις προσπάθειες της Επιτροπής που αποσκοπούν τόσο στη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, όσο και στην ενίσχυση των αναγκαίων πόρων και των μέσων, με στόχο τη διασφάλιση καινοτόμων και ποιοτικών τελωνειακών ελέγχων και μια όσο το δυνατόν πιο ενιαία εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας από τις υπηρεσίες που ελέγχουν τα εξωτερικά σύνορα (2).

1.6.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ανεπαρκή τη χρηματοδότηση του νέου μέσου σε σχέση με τους στόχους που επιδιώκει, οι οποίοι θα έπρεπε μάλιστα να περιλαμβάνουν: τον εξοπλισμό για τον έλεγχο της φυτοϋγειονομικής ασφάλειας και τα σύγχρονα όργανα φασματοσκοπίας για τα εμπορευματοκιβώτια (3).

1.7.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης σημαντικό να εξασφαλιστεί εγκαίρως η προμήθεια εξοπλισμού στα τελωνεία των συνόρων που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις ελέγχων, όπως τα θαλάσσια, στην επιχορήγηση των οποίων πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Ενδείκνυται επίσης το νέο μέσο να προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού ταχείας επέμβασης για τη διάδοση νέου καινοτόμου εξοπλισμού, με δυνατότητα αναθεώρησης, παράλληλα, του καταλόγου του εξοπλισμού που έχει ήδη εισαχθεί.

1.8.

Η ΕΟΚΕ ζητεί να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στα ετήσια προγράμματα εργασίας και στους μηχανισμούς παροχής επιχορηγήσεων (4), που διαχειρίζεται άμεσα η Επιτροπή.

1.9.

Η ΕΟΚΕ συνιστά στενή συνεργασία, ιδίως με το πρόγραμμα «Τελωνεία» που χρηματοδοτεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο υποδομών και συστημάτων ΤΠ, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ εμπόρων και τελωνείων, καθώς και με το «Ορίζων Ευρώπη» και τα άλλα συναφή Ταμεία.

1.10.

Η ΕΟΚΕ ζητά να της υποβληθεί η μεσοπρόθεσμη έκθεση σχετικά με τα μέτρα και τη λειτουργία του νέου μέσου, συνοδευόμενη από ανάλυση που θα βασίζεται σε ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες.

1.11.

Η ιδέα να αναπτυχθεί σε εύθετο χρόνο μια κοινή βάση γλωσσικών όρων για ζητήματα που απασχολούν συχνά τα τελωνεία, όπως συμβαίνει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, θα καθιστούσε πιο εύκολη την επιδιωκόμενη υλοποίηση ενός ενιαίου και ομοιογενούς ευρωπαϊκού τελωνειακού συστήματος.

1.11.1.

Η ΕΟΚΕ συνιστά να επικαιροποιηθεί έγκαιρα η εργαλειοθήκη του τελωνειακού εξοπλισμού, προκειμένου να ληφθεί υπόψη άμεσα η εξέλιξη του διαδικτύου των πραγμάτων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ψηφιακή ιχνηλασιμότητα και οι πλέον προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές με στόχο την επιτάχυνση της διάδοσης και της επικαιροποιημένης κατάρτισης για τη χρήση τους.

1.11.2.

Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν κοινά πλαίσια κατάρτισης (5) με βάση το «Πλαίσιο Ικανοτήτων για τον Τελωνειακό Τομέα της ΕΕ», το οποίο αποσκοπεί στην εναρμόνιση και στην αύξηση των προτύπων των τελωνειακών επιδόσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

1.11.3.

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να θεσπιστούν κοινοί κανόνες και πρωτόκολλα, μέσω ενδεχόμενης εντολής στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, που να συνοδεύουν τα επιδοτούμενα υλικά και εξοπλισμό που προορίζονται για τα τελωνεία.

2.   Εισαγωγή

2.1.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για τη διαχείριση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον προσεχή προϋπολογισμό 2021-2027. Τα κονδύλια προορίζονται για την ενίσχυση των συνόρων και τη βελτίωση της κινητικότητας αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί από τα σημερινά 13 δις σε 34,9 δις ευρώ.

2.2.

Η Επιτροπή προτίθεται να θεσπίσει νέο ξεχωριστό Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) θα ενισχυθεί περαιτέρω με ένα νέο μόνιμο σώμα περίπου 10 000 συνοριοφυλάκων και με περαιτέρω χρηματοδότηση προκειμένου να βελτιωθεί ο έλεγχος των τελωνείων και να ενισχυθεί ο εξοπλισμός ελέγχου. Θα συσταθεί ένα νέο Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (IBMF) με χρηματοδότηση πάνω από 9,3 δις ευρώ.

2.2.1.

Οι επενδύσεις αυτές θα χρησιμεύσουν για: την ενίσχυση του Frontex· τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα σύνορα· τη δημιουργία νέων συστημάτων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας και διαλειτουργικότητας· τη διαμόρφωση ενός μελλοντικού συστήματος που θα ρυθμίζει την είσοδο και την έξοδο από τα σύνορα.

2.3.

Το νέο Ταμείο IBMF θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικά μέσα: το πρώτο, για την «Ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και των θεωρήσεων» — IGFV· το δεύτερο, με χρηματοδότηση 1,3 δις ευρώ για την περίοδο 2021/2027, για «Εξοπλισμό τελωνειακού ελέγχου» — CCE, το οποίο θα συμβάλλει στη διενέργεια κατάλληλων και ισοδύναμων τελωνειακών ελέγχων στα τελωνεία.

2.3.1.

Το τελευταίο αυτό μέσο αποσκοπεί στην αγορά εξοπλισμού για σύγχρονους και αξιόπιστους τελωνειακούς ελέγχους καθώς και για τη συντήρησή και την αναβάθμισή του.

2.4.

50 έτη μετά τη θέσπισή της, την 1η Ιουλίου 1968, η Τελωνειακή Ένωση αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν αναντικατάστατο πυλώνα της ενιαίας αγοράς, προστατεύοντας τα σύνορα της ΕΕ και τους πολίτες από απαγορευμένα και επικίνδυνα εμπορεύματα, όπως όπλα και ναρκωτικά, και από παραποιημένα εμπορεύματα, ευνοώντας παράλληλα τη συνεχή ανάπτυξη του μεριδίου του παγκόσμιου εμπορίου: το 2017 τα τελωνεία της ΕΕ χειρίστηκαν το 16 % του παγκόσμιου εμπορίου.

2.5.

Για να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν ένα κοινό σύνολο κανόνων που βασίζεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα. Ο κώδικας αυτός εγκρίθηκε το 2013 και εφαρμόζεται από το 2016 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το 2016, ο τελωνειακός κώδικας αποτελεί το νέο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση, την εισαγωγή, την εξαγωγή, τη διαμετακόμιση και την αποθήκευση των εμπορευμάτων που διέρχονται από το τελωνειακό έδαφος και για τις σχέσεις με τρίτες χώρες.

2.5.1.

Επιπλέον, τα τελωνεία εφαρμόζουν περισσότερες από 60 νομοθετικές πράξεις που δεν έχουν χαρακτήρα αυστηρά τελωνειακό, που αφορούν, μεταξύ άλλων:

τα αγαθά διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής·

τα πυροβόλα όπλα·

τις πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών·

τις συναλλαγματικές ροές σε μετρητά·

τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας·

τη δημόσια υγεία·

την ασφάλεια των προϊόντων·

την προστασία των καταναλωτών·

την προστασία των άγριων ειδών·

την προστασία του περιβάλλοντος.

2.6.

Η ΕΟΚΕ υποστήριζε ανέκαθεν ότι «μια αποτελεσματική τελωνειακή ένωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων κατά τρόπο ασφαλή και διαφανή και να μπορέσει να συνδυαστεί με τη μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος και με την αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης και της παραποίησης προϊόντων κατά τρόπο ενιαίο σε όλη την έκταση της Ένωσης» (6).

2.7.

Η ΕΟΚΕ έχει επίσης επισημάνει την ανάγκη και τη σημασία της «εισαγωγής μέτρων εκσυγχρονισμού, π.χ. την απλοποίηση της τελωνειακής νομοθεσίας και την ολοκλήρωση της διαλειτουργικής μηχανοργάνωσης των τελωνείων, για τη διευκόλυνση των εμπορικών πρακτικών και την ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων πρόληψης και καταστολής» (7).

2.8.

Ήδη από το 2012 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επισημάνει (8) την ανάγκη βελτίωσης της εσωτερικής διακυβέρνησης της τελωνειακής ένωσης και τη σκοπιμότητας μιας συνεργασίας με άλλους οργανισμούς και με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους οικονομικούς φορείς· στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2014 συνέστησε τη βελτίωση της εκτίμησης των επιδόσεων, ορίζοντας ορισμένους τομείς, ζητώντας την κατάρτιση κατάλληλων βασικών δεικτών απόδοσης.

2.9.

Στα συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των τελωνείων της 23ης Μαρτίου 2017, το Συμβούλιο καλούσε την Επιτροπή να «εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκών τεχνικού εξοπλισμού από τα μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Επιτροπής και να βελτιώσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τελωνειακών αρχών και άλλων αρχών καταπολέμησης για χρηματοδοτικούς σκοπούς».

2.10.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμά του της 7ης Απριλίου 2017 (9), επισημαίνει ότι «η αποτελεσματικότητα των τελωνειακών διαδικασιών έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για τη διευκόλυνση του εμπορίου, αλλά και για την αποτελεσματική και σκόπιμη επιβολή του νόμου όσον αφορά την καταπολέμηση της παραποίησης και του λαθρεμπορίου αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ» και ότι «οι τελωνειακές υπηρεσίες βρίσκονται στο σταυροδρόμι μεταξύ της ασφαλούς κυκλοφορίας των αγαθών, της προστασίας των καταναλωτών εντός της ΕΕ, και της εφαρμογής των διατάξεων των εμπορικών συμφωνιών».

3.   Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

3.1.

Μέσω του κανονισμού, προτείνεται ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο για τον εξοπλισμό τελωνειακού ελέγχου, στο πλαίσιο ενός Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (IBMF) στη γραμμή του προϋπολογισμού «Μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων», με σκοπό την παροχή ενισχυμένης στήριξης στα κράτη μέλη, για να διασφαλίζεται η ισοδυναμία στη διενέργεια των τελωνειακών ελέγχων σε όλη την τελωνειακή ένωση, διορθώνοντας τις υφιστάμενες ανισορροπίες μεταξύ των τελωνειακών υπηρεσιών των διαφόρων κρατών μελών.

3.2.

Το νέο μέσο, με χρηματοδότηση 1,3 δις ευρώ για την περίοδο 2021/27, προτίθεται να καλύψει τον τελωνειακό εξοπλισμό στους τέσσερις τύπους συνόρων (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια (10) και ταχυδρομικούς κόμβους).

3.3.

Η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη και θα αξιολογούνται οι ανάγκες για κάθε τύπο συνόρων. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων ανατολικών και νοτιοανατολικών χερσαίων συνόρων (CELBET), στην οποία συμμετέχουν τα 11 κράτη μέλη που είναι αρμόδια για τα χερσαία σύνορα της ΕΕ, έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες στον τομέα αυτό, ενώ σε άλλους τύπους συνόρων θα ξεκινήσουν σύντομα δραστηριότητες, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκτιμηθούν οι ανάγκες των κρατών και να χορηγηθούν τα κονδύλια για τα 27 κράτη μέλη μόλις τεθεί σε ισχύ το μέτρο, το 2021 (11).

3.4.

Οι στόχοι που τίθενται θα πρέπει να οδηγήσουν σε καλύτερο συντονισμό και ασφάλεια δικαίου και σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συμπληρωματικότητα, με κεντρική προσέγγιση μέσω της άμεσης διαχείρισης: προβλέπεται χρηματοδότηση για τα κράτη μέλη έως το 80 % του επιλέξιμου κόστους για τη στήριξη της αγοράς, τη συντήρηση και την εξέλιξη του εξοπλισμού τελωνειακού ελέγχου, σύμφωνα με προκαθορισμένα πρότυπα ανά τύπο συνόρων.

3.5.

Το μέσο συνδέεται στενά με το νέο πρόγραμμα «Τελωνεία» (12), του οποίου τα εργαλεία συνεργασίας θα χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση των αναγκών, όσον αφορά τον καινοτόμο εξοπλισμό τελωνειακού ελέγχου και, όπου απαιτείται, την «κοινή» κατάρτιση (13) του προσωπικού των τελωνείων, για την καλύτερη χρήση του ίδιου του εξοπλισμού.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1.

Η ΕΟΚΕ είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι, για την αντιμετώπιση των εντεινόμενων προκλήσεων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος που θα είναι ικανό να συνδυάζει την προστασία των προσώπων, την κοινωνική οικονομία της αγοράς, την ασφάλεια της παραγωγής και του βιώσιμου εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών και τις συναλλαγές με τις τρίτες χώρες.

4.2.

Η ΕΟΚΕ εκτιμά τις προσπάθειες της Επιτροπής για ενίσχυση των πόρων και των μέσων παρέμβασης με σκοπό τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και τη διασφάλιση καινοτόμων και ποιοτικών ελέγχων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τελωνειακής ένωσης.

4.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ωστόσο παντελώς ανεπαρκή τη χρηματοδότηση ύψους 1,3 δις ευρώ για το νέο μέσο —περίπου 186 εκατ. ευρώ ετησίως—, καθώς είναι κατά τριάντα και πλέον φορές μικρότερη από τη χρηματοδότηση της περιόδου 2021-2027 για τα γενικά καθήκοντα που αφορούν τα σύνορα και τη μετανάστευση, ύψους 34,9 δις ευρώ.

4.4.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης σημαντικό:

να δοθεί προτεραιότητα στον εξοπλισμό των συνόρων που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις ελέγχων, όπως τα θαλάσσια·

να επιταχυνθούν οι εργασίες των ομάδων αξιολόγησης που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό (14)·

να εξασφαλιστεί η δίκαιη γεωγραφική κατανομή·

να τηρηθεί η αναλογικότητα που συνδέεται με τις ροές εμπορευμάτων και προσώπων, συμπληρωματικά ως προς το Ταμείο για την ασφάλεια.

4.4.1.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί αναγκαίο να διασφαλιστούν επίπεδα ποιότητας και καινοτομίας του τελωνειακού εξοπλισμού, προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα η κοινωνική παράδοση και τα οικονομικά και δημοσιονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών της με:

την, αναποτελεσματική ακόμη, καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου (15)·

τη μείωση και την απλοποίηση των υποχρεώσεων που συνδέονται με το νόμιμο εμπόριο·

την προστασία της ασφάλειας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ·

την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών·

τον σεβασμό των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων·

την προστασία των καταναλωτών·

τη διαχείριση των κινδύνων·

την είσπραξη των δασμών.

4.5.

Η ΕΟΚΕ ζητεί να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή δημοσιοποίηση των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας και των προβλεπόμενων δράσεων, καθώς και των μηχανισμών παροχής των επιχορηγήσεων, τους οποίους διαχειρίζεται η Επιτροπή, ενθαρρύνοντας τις κοινοπραξίες αγοράς εξοπλισμού, ο οποίος πρέπει να είναι καινοτόμος (16).

4.6.

Η ΕΟΚΕ συνιστά στενή συνεργασία με το πρόγραμμα «Τελωνεία» που χρηματοδοτεί υποδομές και συστήματα ΤΠ, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ εμπόρων και τελωνείων, καθώς και με το πρόγραμμα «Ορίζοντας» για τον προσδιορισμό καινοτόμων τεχνικών στον τελωνειακό έλεγχο.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1.

Δεδομένου ότι, κάθε χρόνο, διακινούνται πάνω από 200 εκατομμύρια TEU (17), δηλαδή πάνω από 10 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, είναι πολύ δύσκολο να διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι σε πολλά θαλάσσια και οδικά σύνορα. Συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιούνται έλεγχοι κατά μήκος των διαδρομών, μέσω της αναθεώρησης των υλικών του σκελετού των εμπορευματοκιβωτίων (18), ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με το σύστημα Galileo.

5.2.

Ενδείκνυται να επικαιροποιηθεί η σύμβαση της Γενεύης του 1972 και τα πρότυπα ISO του 1967, που θεσπίστηκαν πριν από τις ριζικές αλλαγές του 21ου αιώνα, με την εμφάνιση της παγκοσμιοποίησης και του αυξανόμενου —και σήμερα ανησυχητικού— φαινομένου της παραποίησης/απομίμησης (19).

5.3.

Είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθεί έγκαιρα η εργαλειοθήκη του τελωνειακού εξοπλισμού — Equipment tools — προκειμένου να ληφθεί άμεσα υπόψη η εξέλιξη του Διαδικτύου των πραγμάτων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ψηφιακή ιχνηλασιμότητα και οι ολοένα και πιο προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές με στόχο την επιτάχυνση της διάδοσης και της επικαιροποιημένης κατάρτισης για τη συνειδητή χρήση τους, μέσω του European Union Customs Competency Framework (EU Customs CFW(20). Εν προκειμένω είναι σημαντικό το νέο μέσο χρηματοδοτικής στήριξης να προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού ταχείας επέμβασης για τη διάδοση νέου καινοτόμου εξοπλισμού, με δυνατότητα αναθεώρησης, παράλληλα, του καταλόγου του εξοπλισμού που έχει εισαχθεί.

Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


(1)  Σήμερα, μόνο για τα 11 κράτη μέλη με ανατολικά και νοτιοανατολικά χερσαία σύνορα έχει καταρτιστεί ο αναγκαίος κατάλογος εξοπλισμού και τύπων παρέμβασης και έχουν προσδιοριστεί τα προτεινόμενα πρότυπα για κάθε κατηγορία.

(2)  Πρόκειται για 2 140 τελωνεία, βλέπε https://ec.europa.eu/info/publications/annual-activity-report-2016-taxation-and-customs-union_en.

(3)  Ιδιαίτερα χρήσιμα για τον έλεγχο του περιεχομένου των αμέτρητων εμπορευματοκιβωτίων.

(4)  Οι επιχορηγήσεις που παρεκκλίνουν από τον δημοσιονομικό κανονισμό χορηγούνται στα κράτη μέλη, τα οποία γίνονται ιδιοκτήτες των υλικών· άρθρα 7, 10.2, 195στ, 197 του Κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 της 18.7.2018.

(5)  The European Union Customs Competency Framework (EU Customs CFW) aims at harmonising and raising customs performance standards throughout the EU. © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2015. Πλαίσιο Ικανοτήτων για τον Τελωνειακό Τομέα της ΕΕ, το οποίο παρουσιάζει τις συνιστώσες του πλαισίου ικανοτήτων για τον τελωνειακό τομέα και περιγράφει την προσέγγιση που χρησιμοποιείται για τον ορισμό των ικανοτήτων. Επίσης, αιτιολογεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με την επιλογή ορισμένων αρμοδιοτήτων σε κάθε τμήμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του καταλόγου επιχειρησιακών ικανοτήτων (π.χ. αναφορά στον Τελωνειακό Κώδικα της Ένωσης, συσχέτιση με τις ικανότητες «κατά την εργασία» και μελλοντικός προσανατολισμός).

(6)  Βλέπε ΕΕ C 229 της 31.7. 2012, σ. 68.

(7)  Ό.π., υποσημείωση 6.

(8)  Βλέπε ΕΕ C 80 της 19.3.2013, σ. 11.

(9)  Βλέπε http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2017-0162+0+DOC+XML+V0//EL#title1PE 595.633v02-00 A8-0162/2017.

(10)  Υπάρχουν περίπου 400 πολιτικά αεροδρόμια στην ΕΕ.

(11)  Η πρόταση υποβάλλεται για την Ένωση 27 κρατών μελών, σύμφωνα με την κοινοποίηση της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρατόμ.

(12)  Βλέπε έγγραφο COM(2018) 442 final, για το οποίο η ΕΟΚΕ έχει καταρτίσει τη γνωμοδότηση INT/860. Βλέπε σελίδα 45 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

(13)  Βλέπε παράταση του προγράμματος «επισκέψεις εργασίας».

(14)  Σήμερα, μόνο για τα 11 κράτη μέλη με ανατολικά και νοτιοανατολικά χερσαία σύνορα έχει καταρτιστεί ο αναγκαίος κατάλογος εξοπλισμού και τύπων παρέμβασης και έχουν προσδιοριστεί τα προτεινόμενα πρότυπα για κάθε κατηγορία.

(15)  Το 2017, κατασχέθηκαν 31,4 εκατομμύρια είδη αξίας 582 εκατομμυρίων ευρώ. Το 25 % ήταν παραποιήσεις προϊόντων διατροφής, το 11 % παιχνίδια, το 8 % τσιγάρα (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

(16)  Βλέπε COM(2018) 178 final, Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική ΤΠ για τα τελωνεία.

(17)  TEU (Twenty-foot Equivalent Unit), 1 TEU αντιστοιχεί σε ένα εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδών, δηλαδή βάρους 28 τόνων και 40 m3.

(18)  Ήδη, πολλά εμπορευματοκιβώτια έχουν σκελετό από ξύλο ή άλλα υλικά.

(19)  Βλέπε ΕΕ C 345 της 13.10.2017, σ. 25.

(20)  Βλέπε υποσημείωση 6.


Top