Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC1006(03)

    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    ΕΕ C 329 της 6.10.2015, p. 20–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.10.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 329/20


    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    (2015/C 329/06)

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    «SALAM DE SIBIU»

    Αριθ. ΕΕ: RO-PGI-0005-01280 – 21.11.2014

    ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

    1.   Ονομασία

    «Salam de Sibiu»

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

    Ρουμανία

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

    3.1.   Τύπος προϊόντων

    Κλάση 1.2. Προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά κ.λπ.)

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

    Το «Salam de Sibiu» είναι ένα ξηρό ωμό αλλαντικό, καλυμμένο με ευγενείς ποικιλίες ευρωτίασης, που παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    Οργανοληπτικά:

    Εξωτερική όψη: κυλινδρική ράβδος, μη παραμορφωμένη, ομοιόμορφου πάχους, μήκους 15 έως 100 cm και διαμέτρου 45 έως 75 mm και βάρους 300 g έως 1 kg.

    Η μεμβράνη της ράβδου εμφανίζει λεπτή ομοιόμορφη ρυτίδωση και είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένη με λεπτό στρώμα ευγενούς λευκής ευρωτίασης. Η ευρωτίαση μπορεί να έχει λευκοκίτρινη ή σταχτοκίτρινη απόχρωση. Εξάλλου, η παρουσία τμημάτων επικαλυμμένων με λευκοκίτρινη ή σταχτοκίτρινη ευρωτίαση και τμημάτων μη επικαλυμμένων με ευρωτίαση είναι επιτρεπτή εφόσον το σύνολο των τμημάτων αυτών δεν υπερβαίνει το 10 % της συνολικής επιφάνειας της μεμβράνης.

    Η ράβδος έχει ημίσκληρη έως σκληρή σύσταση στην επιφάνεια, μαλακή προς τα άκρα της φέτας και δεμένη και ελαστική προς το κέντρο. Οι φέτες του «Salam de Sibiu» έχουν σύσταση ταυτοχρόνως σφικτή και ημι-ελαστική.

    Το σαλάμι έχει τη γεύση και άρωμα που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα που έχουν καπνιστεί με καπνό από ποικιλίες σκληρού ξύλου. Ενοφθαλμίζεται με ευγενείς ευρωτομήκυτες και κατόπιν υποβάλλεται σε μακρόχρονη τεχνική επεξεργασία ωρίμασης/ξήρανσης. Η ένταση της γεύσης οφείλεται σε πρωτεολυτική και λιπολυτική υποβάθμιση, μετά από κατάλληλη ωρίμαση. Το «Salam de Sibiu» δεν παρουσιάζει καμία ξένη γεύση ή άρωμα.

    Όσον αφορά την όψη της φέτας, η μάζα που την αποτελεί είναι καστανοκόκκινου έως βαθυκόκκινου χρώματος, στιλπνή, συμπαγής, καλά δεμένη, τύπου μωσαϊκού, που περιέχει μικρά σπέρματα λευκού λίπους κατανεμημένα με ομοιόμορφο τρόπο σε όλη την επιφάνεια της φέτας. Είναι αποδεκτή μια πιο σκοτεινόχρωμη απόχρωση σε λωρίδα μέγιστου πλάτους 10 mm από το άκρο της φέτας. Η φέτα του «Salam de Sibiu» παραμένει ακέραιη και δεν είναι εύθρυπτη. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τεμάχια ελαστικών συνδετικών ιστών και θύλακες αέρα.

    Η ελάχιστη διάρκεια ωρίμασης του προϊόντος «Salam de Sibiu» είναι 60 ημέρες.

    Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά στο τέλος της περιόδου ωρίμασης/ξήρανσης: μέγιστη υγρασία: 30 %· μέγιστη περιεκτικότητα σε λίπος: 46 %· ελάχιστη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: 20 %· περιεκτικότητα σε αλάτι: μικρότερη από 6 %· νιτρώδες νάτριο (τα χρησιμοποιούμενα νιτρικά ανάγονται με χημική αντίδραση σε νιτρώδη): περιεκτικότητα μικρότερη από 50 mg/kg.

    Μικροβιολογικά χαρακτηριστικά στο τέλος της περιόδου ωρίμασης: Listeria monocytogenes: απουσία/25 g· Salmonella: απουσία/25 g· E. Coli: 500 έως 5 000 UFC/g.

    Το προϊόν «Salam de Sibiu» παρουσιάζεται σε έναν από τους δύο ακόλουθους τύπους: υπό μορφή κυλινδρικής ράβδου κλειστής στα δύο άκρα ή υπό μορφή φετών, χωρίς μεμβράνες (πριν τον τεμαχισμό σε φέτες αφαιρείται η καλυμμένη με ευρωτομήκυτες μεμβράνη).

    3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

    Δεν ισχύουν ειδικές απαιτήσεις για την ποιότητα των ζωοτροφών ή περιορισμοί σχετικά με την καταγωγή των ζωοτροφών.

    Οι πρώτες βασικές ύλες είναι τουλάχιστον 70 % επιλεγμένο κόκκινο χοιρινό κρέας (διαχωρίζονται από τη σάρκα τα θραύσματα οστού, το μαλακό λίπος, οι ελαστικοί συνδετικοί ιστοί, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, τα τμήματα που έχουν υποστεί αφαίμαξη, τα γάγγλια και τα τμήματα με σφραγίδα, κατά περίπτωση) και το πολύ 30 % λίπος χοίρων που έχουν φθάσει σε ωριμότητα (ζώντος βάρους άνω των 100 kg).

    Δεν επιτρέπεται η χρήση υποπροϊόντων σφαγής ή κρεάτων απαλλαγμένων από τα οστά.

    Γίνονται δεκτά τα ακόλουθα συστατικά:

    μείγμα αλατιού-αρτυμάτων (αποτελούμενα από μαγειρικό αλάτι, 5 % το μέγιστο, φυσικά αρτύματα: πιπέρι, πιπεριά και σκόρδο, συντηρητικά: αλάτι αναμεμειγμένο με νιτρώδες ή νιτρικό νάτριο, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις)·

    αντιοξειδωτικά (ασκορβικό οξύ και τα άλατά του), που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις·

    παράγοντες ωρίμασης, γαλακτικές ζύμες και/ή καλλιέργειες βιοπροστασίας, σάκχαρα, 1 % το μέγιστο.

    Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα συστατικά:

    παράγοντες αλκοολικής ωρίμασης, όπως: λευκό κρασί / κόκκινο κρασί / κρασί ροζέ / μπράντι / αποστάγματα / αφρώδεις οίνοι / μαύρη μπίρα.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι παράγοντες αλκοολικής ωρίμασης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή περιορισμένων εκδόσεων ή συλλογών «Salam de Sibiu» και αναφέρονται ρητά στην ονομασία του σχετικού τύπου. Η χρησιμοποιούμενη δόση για κάθε τύπο αλκοολικής ωρίμασης είναι 3 % το μέγιστο.

    Δεν επιτρέπονται: τα ενισχυτικά γεύσης (όπως το γλουταμινικό νάτριο), οι παράγοντες οξίνισης (όπως η δ-γλυκονολακτόνη), οι χρωστικές, τα πρωτεϊνούχα πρόσθετα (φυτική πρωτεΐνη, ζωική πρωτεΐνη), κάθε άλλη προσθήκη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κρέας, το θαλασσινό αλάτι.

    Η κρεατόμαζα που λαμβάνεται τοποθετείται σε έντερο κολλαγόνου διαμέτρου 60 έως 90 mm και/ή σε φυσικό έντερο αλόγου.

    3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

    Τα συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής είναι τα εξής:

    1.

    παραλαβή και αποθήκευση των πρώτων υλών και των συστατικών·

    2.

    κόψιμο/άλεση του κρέατος και του λίπους με κρεατομηχανή έως την παραλαβή τεμαχίων του μεγέθους κόκκων ρυζιού (περίπου 2 έως 4 mm) για το σχηματισμό της κρεατόμαζας·

    3.

    μάλαξη της κρεατόμαζας με μείγμα αλατιού-αρτυμάτων, αντιοξειδωτικών και παραγόντων ωρίμασης·

    4.

    πλήρωση των φυσικών εντέρων και/ή κολλαγόνου με κρεατόμαζα·

    5.

    ξήρανση των ράβδων επί 24 ώρες σε ελάχιστη θερμοκρασία + 10 °C, με μέτρια κυκλοφορία του αέρα·

    6.

    ψυχρή κάπνιση σε θερμοκρασία που + 9 °C έως + 24 °C, με σχετική υγρασία του αέρα 85 έως 92 %, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ξύλο προερχόμενο από ποικιλίες σκληρού ξύλου της Ρουμανίας (οξιά, δρυς ή μείγμα οξιάς και δρυός). Η ελάχιστη διάρκεια κάπνισης είναι 3 ημέρες, η μέγιστη διάρκεια είναι 10 ημέρες.

    7.

    η ελάχιστη διάρκεια ωρίμασης/ξήρανσης είναι 60 ημέρες. Η ωρίμαση/ξήρανση εκτελείται σε ειδικά διαμορφωμένο κλιματιζόμενο χώρο, σε θερμοκρασία + 8 °C έως + 24 °C, και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

    α)   ενοφθαλμισμός με ευρωτομήκυτες: μετά την τοποθέτηση του προϊόντος στην αίθουσα ωρίμασης/ξήρανσης, στην επιφάνεια των ράβδων ψεκάζεται διάλυμα σπορίων ευγενούς ευρωτίασης (Penicillium nalgiovensis ή μείγματος διαφόρων τύπων Penicillium που περιέχουν υποχρεωτικά Penicillium nalgiovensis). Δέκα έως δώδεκα ημέρες αργότερα, οι ράβδοι επικαλύπτονται από μυκήλιο ευρωτίασης. Κατά την περίοδο αυτή, η θερμοκρασία ανέρχεται σε + 10 °C έως + 24 °C.

    β)   ωρίμαση και βούρτσισμα των ράβδων: 25 έως 45 ημέρες μετά τον ενοφθαλμισμό, όταν οι ράβδοι είναι πλήρως επικαλυμμένες με ευρωτίαση βουρτσίζονται χειρωνακτικά. Η ευρωτίαση που σχηματίζεται κατά το τέλος της ωρίμασης, υπό συνθήκες υψηλής υγρασίας, έχει χρώμα λευκό έως κιτρινόλευκο σταχτόλευκο. Κατά τη φάση αυτή, η θερμοκρασία ανέρχεται σε + 10 °C έως + 15 °C.

    γ)   ξήρανση των ράβδων: η ξήρανση εκτελείται μόνον με σταδιακή μείωση της σχετικής υγρασίας του αέρα στην αίθουσα ωρίμασης, με αερισμό υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, με τρόπο ώστε το προϊόν να στεγνώνει έως ότου φθάσει σε κανονικό επίπεδο υγρασίας 30 % το μέγιστο. Η θερμοκρασία κατά την περίοδο αυτή βρίσκεται μεταξύ + 10 °C και + 15 °C.

    Στο τέλος της περιόδου ωρίμασης, μετά από 70 ημέρες τουλάχιστον, το προϊόν πρέπει να πληροί τις παραμέτρους που ορίζονται στο σημείο 3.2.

    3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

    Το «Salam de Sibiu» συσκευάζεται ατομικά, ανά τεμάχιο, σε διαπερατά φύλλα σελοφάνης, διάτρητα με μικροοπές, με χειρωνακτικό ή μηχανικό τρόπο, όταν παρουσιάζεται υπό μορφή ράβδων ενώ όταν παρουσιάζεται υπό μορφή προϊόντος σε φέτες, συσκευάζεται σε προστατευτική ατμόσφαιρα ή υπό κενό, μετά από αφαίρεση της μεμβράνης που είναι καλυμμένη με ευρωτίαση, όταν παρουσιάζεται υπό μορφή προϊόντος κομμένου σε φέτες.

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

    Η ονομασία «Salam de Sibiu», συνοδευόμενη από την ένδειξη «Indicaţie Geografică Protejată» (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) ή το αρκτικόλεξο IGP (ΠΓΕ) [μεταφρασμένα στη γλώσσα της χώρας στην οποία διατίθεται το προϊόν στο εμπόριο] πρέπει να εμφαίνεται στην ετικέτα ή στο ενδεχόμενο ολόγραμμα με τρόπο ώστε να διακρίνεται σαφώς από κάθε άλλη ένδειξη. Ακολουθείται από το γραφικό κοινοτικό σύμβολο της ΠΓΕ καθώς από το σήμα του παραγωγού.

    4.   Συνοπτική περιγραφή της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

    Η περιοχή παραγωγής του «Salam de Sibiu» περιλαμβάνει το έδαφος των ακόλουθων διοικητικών περιοχών: διοικητικό διαμέρισμα Bacău, διοικητικό διαμέρισμα Brașov, πόλη του Βουκουρεστίου, διοικητικό διαμέρισμα Covasna, διοικητικό διαμέρισμα Călărași, διοικητικό διαμέρισμα Ilfov, διοικητικό διαμέρισμα Prahova και διοικητικό διαμέρισμα του Sibiu.

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

    Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής

    Το κλίμα στην περιοχή παραγωγής (ήπιο ηπειρωτικό χαρακτηριζόμενο από ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια) είναι κατάλληλο για την παραγωγή αυτού του τύπου ωμού ξηρού λουκάνικου καλυμμένου με ευρωτομήκυτες. Οι περιοχές παραγωγής κυριαρχούνται από διαδοχή τύπων ανάγλυφου χαρακτηριστικών της λοφώδους περιοχής, η οποία διακόπτεται από ευρείες πεδιάδες που διαρρέονται από τα υδατορεύματα και από πεδινές περιοχές στις οποίες η αλλαντοποιητική παράδοση, αρχικά βιοτεχνικού χαρακτήρα, στα αγροκτήματα, εν συνεχεία ολοένα περισσότερο βιομηχανικού χαρακτήρα, σε βιομηχανικές μονάδες, έχει ιστορία πολλών αιώνων. Το σύνολο της περιοχής χαρακτηρίζεται από την άφθονη παρουσία δασών στα οποία, τότε όπως και τώρα, οι αλλαντοποιητές αναζητούν το ξύλο των ποικιλιών χάρη στις οποίες επιτυγχάνουν βέλτιστη κάπνιση του προϊόντος.

    Η ιστορία της παραγωγής του αλλαντικού αυτού συνδέεται στενά με την ανάπτυξη των γεωργικών περιοχών της προαναφερόμενης περιοχής, καθώς και με τη δημιουργία, στις περιοχές αυτές, ομάδων εργαζομένων που ειδικεύτηκαν στην παραγωγή αυτού του τύπου προϊόντος και οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, συνέβαλαν στην επέκταση της παρασκευής του πέραν της περιοχής Mediş–Sinaia και στην παγίωση της παράδοσης αυτής στις άλλες περιοχές παραγωγής του προϊόντος.

    Ιδιοτυπία του προϊόντος

    Το «Salam de Sibiu» διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα της ίδιας εμπορικής κατηγορίας από τη γεύση του και την ημίσκληρη σύσταση, η οποία ενισχύεται χάρη στο μειωμένο ποσοστό υγρασίας του τελικού προϊόντος, και από το κόκκινο χρώμα της φέτας.

    Στη διαμόρφωση της γεύσης του «Salam de Sibiu» συμβάλλουν με άμεσο τρόπο τα συστατικά του, δηλαδή το κρέας και το λίπος, το αλάτι και τα χρησιμοποιούμενα αρτύματα, οι αρωματικές ουσίες του καπνού, οι αρωματικές ουσίες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων, συμβάλλουν στη διαμόρφωση της γεύσης του.

    Η σημαντικότερη συμβολή στη δημιουργία της γεύσης του προϊόντος είναι η οφειλόμενη στα αρωματικά προϊόντα που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης (η οποία ξεκινάει τη στιγμή που πληρώνεται το έντερο και τελειώνει όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία ψυχρής κάπνισης και ωρίμασης/ξήρανσης) των προστιθέμενων σακχάρων, των υφιστάμενων αμινοξέων ή αυτών που σχηματίζονται με την υδρόλυση των πρωτεϊνών ή με τη διάσπαση των λιπιδίων.

    Πράγματι, η μακρά παράδοση ωρίμασης/ξήρανσης (60 ημέρες τουλάχιστον, με παρουσία ευγενούς ευρωτίασης) συμβάλλει στη δημιουργία του αρώματος του «Salam de Sibiu».

    Είναι προφανές ότι μετά από δεκαετίες παράδοσης κατά τη διάρκεια των οποίων η διαδικασία παραγωγής παρέμεινε πρακτικά αναλλοίωτη, ο άρρηκτος δεσμός μεταξύ του προϊόντος, της ονομασίας του και της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής ενισχύθηκε στην αντίληψη των καταναλωτών που θεωρούν ως «Salam de Sibiu» το ωμό ξηρό αλλαντικό το οποίο παράγεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής παραγωγής από κρέας και σκληρό λίπος χοίρου αναμεμειγμένα με μείγμα αλατιού-αρτυμάτων, έχει κόκκινο χρώμα, έχει ως περίβλημα έντερο επικαλυμμένο με ευγενείς λευκούς, κιτρινόλευκους και σταχτόλευκους ευρωτομήκυτες και έχει άρωμα και γεύση που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία ψυχρής κάπνισης με την ποικιλία σκληρού ξύλου και στη μακριά διαδικασία ωρίμασης/ξήρανσης.

    Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με μια ιδιαίτερη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος

    Η φήμη του προϊόντος «Salam de Sibiu» αποδεικνύεται από πολυάριθμα έγγραφα που περιέχουν αναφορές στο προϊόν και παραπομπές που το αφορούν.

    Σε άρθρο της 15ης Ιουλίου 2009, που δημοσιεύτηκε στο συμπληρωματικό φύλλο της εφημερίδας Academia Caţavencu και αναλύει το προϊόν από ιστορική άποψη, αναφέρεται ότι «το “Salam de Sibiu” υπήρξε και παραμένει εμβληματικό έδεσμα».

    Από τα τέλη του 19ου αιώνα, απαντώνται αναφορές στην παραγωγή και την εμπορία του «Salam de Sibiu», το οποίο έφερε αρχικά το όνομα «Salam de iarnă» (χειμερινό λουκάνικο). Η προφανής φήμη του λουκάνικου αυτού μεταξύ των ρουμάνων καταναλωτών ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα και το αλλαντικό, το οποίο παραγόταν κυρίως στη Sinaia και την Mediaş άρχισε να εξάγεται από το τελωνείο του Sibiu. Λόγω των συχνών εξαγωγών από αυτό το τελωνείο, το προϊόν έγινε γνωστό ως «salam din vama Sibiu» (σαλάμι του τελωνείου του Sibiu) και, κατόπιν, ως «Salam de Sibiu». Η ονομασία αυτή γρήγορα υιοθετήθηκε στη χώρα, και απαντάται στις διαφημίσεις της εποχής εκείνης και στα μενού των εστιατορίων (από το 1890).

    Τα χαρακτηριστικά του «Salam de Sibiu» συνδέονται στενά με το περιβάλλον, έννοια που περιλαμβάνει, σε ίσο βαθμό, τους κλιματικούς (γεωγραφικούς) παράγοντες και τον ανθρώπινο παράγοντα.

    Χάρη στην αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των στοιχείων το προϊόν «Salam de Sibiu» παράγεται αδιάλειπτα από το ξεκίνημά του έως σήμερα.

    Η διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής του προϊόντος «Salam de Sibiu» περιλαμβάνει χειρωνακτικά στάδια, που έχουν διατηρήσει ανέπαφη τη μέθοδο παραγωγής. Η οπτική και χειρωνακτική εκτίμηση της κρεατόμαζας που έχει ψιλοτεμαχιστεί σε μέγεθος «κόκκων ρυζιού», η χειρωνακτική προσθήκη σε αυτήν, με πασπάλισμα, μείγματος αλατιού-αρτυμάτων, η χειρωνακτική επαλήθευση της σκληρότητας των ράβδων κατά την περίοδο κάπνισης, ωρίμασης και ξήρανσης, η χειρωνακτική τοποθέτηση του προϊόντος στις αίθουσες ξήρανσης και το χειρωνακτικό βούρτσισμα κάθε ράβδου σαλαμιού απαιτούν ένα επίπεδο γνώσης και τεχνογνωσία που, πολύ συχνά, μεταδίδονται από γενιά σε γενιά από τους εργαζόμενους που διαθέτουν την πείρα και τη διαίσθηση που είναι απαραίτητα για την επίτευξη της χαρακτηριστικής γεύσης του «Salam de Sibiu».

    Το προϊόν «Salam de Sibiu» είναι ένα εμβληματικό προϊόν που το παρουσιάζουν συστηματικά οι παραγωγοί κατά τις εμπορικές εκθέσεις εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς αυτό το προϊόν είναι το πρώτο σε ζήτηση κατά τις γευσιγνωστικές δοκιμές από τους επισκέπτες, τους πελάτες, τις αρχές και τον Τύπο.

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

    (άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

    http://www.madr.ro/ro/industrie-alimentara/sisteme-de-calitate-europene-si-indicatii-geografice/produse-agricole-si-alimentare/caiete-de-sarcini-2014.html


    (1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.


    Top