Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D1217(02)

Απόφαση της Επιτροπής, της 12ης Δεκεμβρίου 2014 , για την κοινοποίηση τρίτης χώρας που η Επιτροπή θεωρεί πιθανό να χαρακτηριστεί ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας

ΕΕ C 453 της 17.12.2014, p. 5–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

17.12.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 453/5


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 12ης Δεκεμβρίου 2014

για την κοινοποίηση τρίτης χώρας που η Επιτροπή θεωρεί πιθανό να χαρακτηριστεί ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας

(2014/C 453/04)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2008, περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, τροποποίησης των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 και (ΕΚ) αριθ. 601/2004 και κατάργησης των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1093/94 και (ΕΚ) αριθ. 1447/1999 (1), και ιδίως το άρθρο 32,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 («κανονισμός ΠΛΑ») θεσπίζεται το ενωσιακό σύστημα πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας.

(2)

Το κεφάλαιο VI του κανονισμού ΠΛΑ προβλέπει τη διαδικασία χαρακτηρισμού των μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών, τις διαδικασίες όσον αφορά τις εν λόγω χώρες, την κατάρτιση καταλόγου των εν λόγω χωρών, τη διαγραφή από τον εν λόγω κατάλογο, τη δημοσίευση του εν λόγω καταλόγου και την ενδεχόμενη λήψη επειγόντων μέτρων.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του κανονισμού ΠΛΑ, η Επιτροπή οφείλει να ενημερώνει τις τρίτες χώρες για το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν ως μη συνεργαζόμενες τρίτες χώρες. Η ενημέρωση αυτή έχει προκαταρκτικό χαρακτήρα. Η κοινοποίηση πρέπει να βασίζεται στα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 31 του κανονισμού ΠΛΑ. Επιπλέον, η Επιτροπή πρέπει να κινήσει όλες τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 32 του εν λόγω κανονισμού σχετικά με τις τρίτες χώρες στις οποίες απευθύνεται η κοινοποίηση. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να συμπεριλάβει στη σχετική κοινοποίηση πληροφορίες σχετικά με τα ουσιαστικά γεγονότα και τις εκτιμήσεις που αποτελούν τη βάση για τον χαρακτηρισμό αυτό, καθώς και να παράσχει στις εν λόγω χώρες τη δυνατότητα να απαντήσουν και να υποβάλουν στοιχεία με βάση τα οποία δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό ή, κατά περίπτωση, σχέδιο δράσης για βελτίωση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διορθωθεί η κατάσταση. Η Επιτροπή παρέχει στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες τον απαιτούμενο χρόνο για να απαντήσουν στην κοινοποίηση και εύλογη προθεσμία για διόρθωση της κατάστασης.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού ΠΛΑ, η Επιτροπή πρέπει να χαρακτηρίζει τις τρίτες χώρες που θεωρεί μη συνεργαζόμενες στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας. Τρίτη χώρα χαρακτηρίζεται ως μη συνεργαζόμενη εάν δεν εκπληρώνει τα καθήκοντα που υπέχει δυνάμει του διεθνούς δικαίου ως κράτος σημαίας, κράτος λιμένος, παράκτιο κράτος ή κράτος αγοράς, προκειμένου να λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, την αποτροπή και την εξάλειψη της ΠΛΑ αλιείας.

(5)

Ο χαρακτηρισμός τρίτης χώρας ως μη συνεργαζόμενης πρέπει να βασίζεται στην εξέταση όλων των στοιχείων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 31 παράγραφος 2 του κανονισμού ΠΛΑ.

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού ΠΛΑ, το Συμβούλιο πρέπει να καταρτίζει κατάλογο μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών. Τα μέτρα που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 38 του κανονισμού ΠΛΑ εφαρμόζονται για τις χώρες αυτές.

(7)

Βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 1 του κανονισμού ΠΛΑ, η αποδοχή επικυρωμένων πιστοποιητικών αλιευμάτων από τρίτες χώρες με την ιδιότητα του κράτους σημαίας γίνεται υπό την προϋπόθεση ενημέρωσης της Επιτροπής σχετικά με τα συστήματα εφαρμογής, ελέγχου και επιβολής των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων και των μέτρων διατήρησης και διαχείρισης με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται τα αλιευτικά σκάφη των ενδιαφερόμενων τρίτων χωρών.

(8)

Βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 4 του κανονισμού ΠΛΑ, η Επιτροπή οφείλει να συνεργάζεται στον διοικητικό τομέα με τρίτες χώρες σε τομείς που αφορούν την εφαρμογή του κανονισμού.

2.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΙΚΕΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΡΕΝΑΔΙΝΕΣ

(9)

Από τις 19 έως τις 20 Μαΐου 2014, η Επιτροπή επισκέφθηκε τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες στο πλαίσιο της διοικητικής συνεργασίας που προβλέπεται στο άρθρο 20 παράγραφος 4 του κανονισμού ΠΛΑ.

(10)

Στόχος της επίσκεψης ήταν η επαλήθευση των στοιχείων σχετικά με το σύστημα του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων για την εφαρμογή, τον έλεγχο και την επιβολή των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων και των μέτρων διατήρησης και διαχείρισης με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται τα αλιευτικά τους σκάφη, καθώς και σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας.

(11)

Η τελική έκθεση της επίσκεψης απεστάλη στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες στις 13 Ιουνίου 2014.

(12)

Μέχρι σήμερα, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν έχουν διαβιβάσει στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις τους επί της εν λόγω τελικής έκθεσης.

(13)

Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες είναι χώρα που αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT). Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες έχουν κυρώσει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, καθώς και τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών του 1995 για την εφαρμογή των διατάξεων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, της 10ης Δεκεμβρίου 1982, σχετικά με τη διατήρηση και διαχείριση των αλληλοεπικαλυπτόμενων και των άκρως μεταναστευτικών αποθεμάτων ιχθύων (UNFSA).

(14)

Για να αξιολογήσει τη συμμόρφωση του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους ως κράτους σημαίας, κράτους λιμένος, παράκτιου κράτους ή κράτους αγοράς, οι οποίες καθορίζονται στις διεθνείς συμφωνίες που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 13 και θεσμοθετούνται από τις περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) που αναφέρονται στην εν λόγω αιτιολογική σκέψη, η Επιτροπή αναζήτησε και ανέλυσε όλα τα στοιχεία που θεώρησε απαραίτητα για τον σκοπό του εγχειρήματός της.

(15)

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή χρησιμοποίησε πληροφορίες από τα διαθέσιμα δεδομένα που δημοσιεύουν οι ΠΟΔΑ, εν προκειμένω η ICCAT, καθώς και δημοσιευμένες πληροφορίες.

3.   ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΕΝΑΔΙΝΩΝ ΩΣ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(16)

Σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 3 του κανονισμού ΠΛΑ, η Επιτροπή ανέλυσε τα καθήκοντα που υπέχουν ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες ως κράτος σημαίας, κράτος λιμένος, παράκτιο κράτος ή κράτος αγοράς. Για τους σκοπούς της επισκόπησης αυτής, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις παραμέτρους που παρατίθενται στο άρθρο 31 παράγραφοι 4 έως 7 του κανονισμού ΠΛΑ.

3.1   Επαναλαμβανόμενη ΠΛΑ αλιεία και εμπορικές ροές ΠΛΑ (άρθρο 31 παράγραφος 4 του κανονισμού ΠΛΑ)

(17)

Αναφορικά με τα σκάφη που φέρουν τη σημαία του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των καταλόγων σκαφών των ΠΟΔΑ, δεν περιλαμβάνονται τέτοια σκάφη σε προσωρινούς ή τελικούς καταλόγους σκαφών ΠΛΑ αλιείας ούτε υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για παλαιότερες περιπτώσεις ΠΛΑ αλιείας από σκάφη με σημαία του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, τα οποία να δίνουν στην Επιτροπή τη δυνατότητα να αναλύσει τις επιδόσεις του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών σε ό,τι αφορά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες ΠΛΑ αλιείας, σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού ΠΛΑ.

(18)

Ελλείψει πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 17, συνάγεται το συμπέρασμα ότι, δυνάμει του άρθρου 31 παράγραφος 3 και του άρθρου 31 παράγραφος 4 στοιχείο α), δεν υπάρχουν στοιχεία για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της δράσης του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών για την πρόληψη, την αποτροπή και την εξάλειψη της ΠΛΑ αλιείας με τα καθήκοντα που υπέχουν δυνάμει του διεθνούς δικαίου ως κράτος σημαίας σε ό,τι αφορά τα σκάφη που επιδίδονται σε ΠΛΑ αλιεία και την ΠΛΑ αλιεία που διεξάγεται ή υποστηρίζεται από αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία τους ή από υπηκόους τους.

3.2   Αδυναμία συνεργασίας και εφαρμογής των διατάξεων (άρθρο 31 παράγραφος 5 του κανονισμού ΠΛΑ)

(19)

Η Επιτροπή ανέλυσε κατά πόσον ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες συνεργάστηκαν ουσιαστικά με την Επιτροπή, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα της Επιτροπής για έρευνες, περαιτέρω στοιχεία ή επακόλουθες ενέργειες σχετικά με ΠΛΑ αλιεία και συναφείς δραστηριότητες.

(20)

Εν προκειμένω, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν έχουν παράσχει στην Επιτροπή οποιαδήποτε πληροφορία ή απάντηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις του οικείου συστήματος διαχείρισης της αλιείας που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Επιτροπής.

(21)

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της εκτέλεσης των καθηκόντων του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπέχουν ως κράτος σημαίας, η Επιτροπή ανέλυσε επίσης κατά πόσον ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες συνεργάζονται με άλλα κράτη για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας.

(22)

Η Επιτροπή διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν ήταν σε θέση να παρακολουθούν τις δραστηριότητες του αλιευτικού τους στόλου. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες υποστήριξαν ότι όλα τα αλιευτικά τους σκάφη που ασκούν δραστηριότητες εντός της ζώνης της ICCAT εκφορτώνουν ή μεταφορτώνουν αποκλειστικά σε λιμένες του Τρινιδάδ και Τομπάγκο (Πορτ οφ Σπέιν και Chaguarams). Εντούτοις, ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί λόγω του ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν χρησιμοποιούν δηλώσεις εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης. Με βάση την άτυπη συνεργασία με το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες παραλαμβάνουν τα δεδομένα από τα ημερολόγια πλοίου των αλιευτικών σκαφών τους μόνο μία φορά τον χρόνο για ολόκληρο το έτος. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν λαμβάνουν ούτε ζητούν εκθέσεις επιθεώρησης από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Εκτός από την απουσία δηλώσεων εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης, οι πληροφορίες από τα ημερολόγια πλοίου δεν μπορούν να διασταυρωθούν, δεδομένου ότι τα αλιευτικά σκάφη δεν είναι εξοπλισμένα με το σύστημα παρακολούθησης σκαφών (VMS). Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν γνωρίζουν ουσιαστικά τον προορισμό και τη χρήση αυτών των αλιευτικών προϊόντων.

(23)

Σύμφωνα με τα άρθρα 63 και 64 της UNCLOS, τα παράκτια κράτη και τα κράτη σημαίας οφείλουν να συνεργάζονται σε ό,τι αφορά τα αλληλοεπικαλυπτόμενα και τα άκρως μεταναστευτικά είδη ιχθύων. Στα άρθρα 7 και 20 της UNFSA αναπτύσσεται περαιτέρω η υποχρέωση συνεργασίας των κρατών, αντιστοίχως στον καθορισμό συμβατών μέτρων διατήρησης και διαχείρισης και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης και της επιβολής των εν λόγω μέτρων. Αυτό προσδιορίζεται περαιτέρω στα σημεία 28 και 51 του IPOA IUU, όπου παρατίθενται λεπτομερείς πρακτικές για άμεση συνεργασία μεταξύ κρατών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής δεδομένων ή πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους τα παράκτια κράτη.

(24)

Η σπουδαιότητα των αποδοτικών μηχανισμών συνεργασίας πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της άτυπης συνεργασίας μεταξύ του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών και του Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 22 και σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις αρχές του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών κατά την επίσκεψη της Επιτροπής τον Μάιο του 2014, όλα τα αλιευτικά τους σκάφη που ασκούν δραστηριότητες εντός της ζώνης της ICCAT εκφορτώνουν ή μεταφορτώνουν αποκλειστικά σε λιμένες του Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών και του Τρινιδάδ και Τομπάγκο έχει ανεπίσημο χαρακτήρα και περιορίζεται στην απλή ανταλλαγή πληροφοριών. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες λαμβάνουν από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, μόνο μία φορά το έτος, το ημερολόγιο των αλιευτικών σκαφών τους για ολόκληρη την περίοδο των 12 μηνών. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν διαθέτουν δηλώσεις εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης. Επιπλέον, οι αρχές του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών δεν λαμβάνουν ούτε ζητούν εκθέσεις επιθεώρησης από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Το Τρινιδάδ και Τομπάγκο ζήτησε από τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες να επικυρώνουν τα στατιστικά έγγραφα αλιευμάτων της ICCAT για τον μεγαλόφθαλμο τόνο και τον ξιφία για ιχθύς που προέρχονται από σκάφη με σημαία του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών τα οποία εκφορτώνουν σε λιμένες του Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Ωστόσο, από τις δημοσιευμένες πληροφορίες (ιστοσελίδα της ΙCCΑΤ) που συλλέχθηκαν στις 20 Μαΐου 2014 προκύπτει ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της γραμματείας της ICCAT, όπως απαιτείται από τις συστάσεις της ICCAT 01-21 και 01-22, για να επικυρώνουν τα εν λόγω έγγραφα αλιευμάτων. Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ τρίτων χωρών και των ΠΟΔΑ, η οποία μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματική την ανάληψη πιθανής δράσης για έρευνες, περαιτέρω στοιχεία ή επακόλουθες ενέργειες σχετικά με ΠΛΑ αλιεία και συναφείς δραστηριότητες.

(25)

Σχετικά με ουσιαστικά μέτρα επιβολής, το άρθρο 19 παράγραφος 2 της UNFSA ορίζει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις πρέπει να είναι επαρκώς αυστηρές, ώστε να είναι αποτελεσματικές όσον αφορά τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και την αποθάρρυνση των παραβάσεων οπουδήποτε και αν λαμβάνουν χώρα και πρέπει να αφαιρούν από τους παραβάτες το όφελος που προκύπτει από τις παράνομες δραστηριότητές τους. Εν προκειμένω, παρόλο που ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες έχουν θεσπίσει νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αλιευτικών σκαφών τους (ειδικότερα τον νόμο για την ανοικτή θάλασσα του 2001 και τον κανονισμό για την αλιεία ανοικτής θάλασσας του 2003), δεν διαθέτουν σαφείς ορισμούς της ΠΛΑ αλιείας και των σοβαρών παραβάσεων. Επιπλέον, το εν λόγω νομικό πλαίσιο δεν έχει εφαρμοστεί σωστά από την έναρξη ισχύος του το 2001 και το 2003 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες τον Μάιο του 2014, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις που προβλέπονται από το εν λόγω νομικό πλαίσιο τα τελευταία δέκα έτη. Αυτό καθιστά ενδεχομένως αναποτελεσματικό το νομικό πλαίσιο και υπονομεύει το αποτρεπτικό αποτέλεσμα του συστήματος.

(26)

Επίσης, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν έλαβαν υπόψη τις συστάσεις του σημείου 24 του IPOA IUU, σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη σημαίας καλούνται να διασφαλίσουν με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την εποπτεία της αλιείας από το σημείο εκφόρτωσης μέχρι τον τελικό προορισμό, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του VMS, σύμφωνα με τα σχετικά εθνικά, περιφερειακά και διεθνή πρότυπα. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η υποχρέωση των σκαφών που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους να έχουν εγκατεστημένο VMS.

(27)

Τον Μάιο του 2014, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, η Επιτροπή παρατήρησε ότι δεν υπήρχε κέντρο παρακολούθησης αλιείας (ΚΠΑ) για τον έλεγχο του υπερπόντιου αλιευτικού στόλου του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών. Επιπλέον, το εθνικό σύστημα διαχείρισης του VMS έχει διακοπεί τουλάχιστον από το 2012 μετά την αποτυχία του προηγούμενου συστήματος. Για τον λόγο αυτόν, από το 2012 τα αλιευτικά σκάφη του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών δεν στέλνουν το σήμα του VMS στο ΚΠΑ του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών. Το ΚΠΑ του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών δεν λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του υπερπόντιου στόλου μέσω του VMS ή άλλου συστήματος εντοπισμού θέσης και, κατά συνέπεια, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τον υπερπόντιο στόλο τους. Ειδικότερα, δεν μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες του υπερπόντιου στόλου τους που δραστηριοποιείται στην ανοικτή θάλασσα ή στα ύδατα τρίτων χωρών ή που καταπλέει σε λιμένες τρίτων χωρών. Δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν ένα συγκεκριμένο σκάφος βρίσκεται εντός ή εκτός μιας δεδομένης γεωγραφικής περιοχής και αν ένα συγκεκριμένο σκάφος που αλιεύει σε μια δεδομένη περιοχή (αποκλειστική οικονομική ζώνη ή ΠΟΔΑ) διαθέτει πράγματι άδεια για να ασκεί δραστηριότητες εκεί. Επιπλέον, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν μπορούν να παρακολουθούν αν τα πλοία τους συμμορφώνονται με τις εποχιακά απαγορευμένες ζώνες αλιείας, όπως ορίζεται από την ICCAT.

(28)

Τα γεγονότα που εκτίθενται στις αιτιολογικές σκέψεις 22, 26 και 27 καταδεικνύουν ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 94 της UNCLOS, το οποίο προβλέπει ότι το κράτος σημαίας οφείλει να ενασκεί τη δικαιοδοσία του, δυνάμει του εσωτερικού του δικαίου, επί κάθε πλοίου που φέρει τη σημαία του καθώς και επί του πλοιάρχου, των αξιωματικών και του πληρώματος αυτού. Η περιγραφόμενη συμπεριφορά του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών σε σχέση με τα σκάφη τους παραβιάζει επίσης το άρθρο 18 παράγραφος 3 της UNFSA, το οποίο προβλέπει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από ένα κράτος όσον αφορά τα σκάφη υπό τη σημαία του. Επιπλέον, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που υπέχουν ως κράτος σημαίας σχετικά με τη συμμόρφωση και την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 19 της UNFSA, καθώς δεν απέδειξαν ότι μερίμνησαν και ενήργησαν σύμφωνα με τους λεπτομερείς κανόνες που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο.

(29)

Όσον αφορά το ιστορικό, τη φύση, τις περιστάσεις, την έκταση και τη σοβαρότητα των περιστατικών της εξεταζόμενης ΠΛΑ αλιείας, η δυνατότητα αξιολόγησης των πτυχών αυτών υπονομεύεται εξίσου από την έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας που περιγράφεται ανωτέρω. Συνεπεία των ελλείψεων αυτών, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν, κατά τρόπο αξιόπιστο, οι δυνητικές διαστάσεις των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ΠΛΑ αλιεία. Ωστόσο, είναι γενικώς παραδεκτό ότι η έλλειψη διαφάνειας σε συνδυασμό με τη μη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων ενθαρρύνει την παράνομη συμπεριφορά.

(30)

Όσον αφορά τις υφιστάμενες δυνατότητες του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (2), ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες κατατάσσονται στις χώρες με υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη (91η ανάμεσα σε 187 χώρες). Στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1905/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες κατατάσσονται στις χώρες και εδάφη υψηλού μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τον κατάλογο δικαιούχων βοήθειας της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (ΕΑΒ) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της 1ης Ιανουαρίου 2013 (4). Δεδομένης της θέσης του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, δεν κρίνεται απαραίτητο να αναλυθούν οι υφιστάμενες δυνατότητές τους, καθώς το επίπεδο ανάπτυξης του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, όπως καταδεικνύεται στην παρούσα αιτιολογική σκέψη, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας που υπονομεύει τη δυνατότητά τους να συνεργάζονται με άλλες χώρες και να μεριμνούν για την εφαρμογή των διατάξεων.

(31)

Παρά την ανάλυση που παρατίθεται στην αιτιολογική σκέψη 30, επισημαίνεται επίσης ότι, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την επίσκεψη της Επιτροπής τον Μάιο του 2014, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες στερούνται οικονομικών πόρων. Αντιθέτως, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν διαθέτουν το απαραίτητο νομικό και διοικητικό περιβάλλον ούτε την απαραίτητη εξουσία που θα διασφάλιζαν την αποδοτική και αποτελεσματική εκτέλεση των διεθνών καθηκόντων τους ως κράτους σημαίας, παράκτιου κράτους, κράτους αγοράς και κράτους λιμένος.

(32)

Δεδομένης της κατάστασης που εκτίθεται στην παρούσα ενότητα και με βάση όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή, καθώς και το σύνολο των δηλώσεων της ίδιας της χώρας, διαπιστώνεται ότι, δυνάμει του άρθρου 31 παράγραφοι 3 και 5 του κανονισμού ΠΛΑ, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντα που υπέχουν δυνάμει του διεθνούς δικαίου ως κράτος σημαίας όσον αφορά τις προσπάθειες συνεργασίας και εφαρμογής της νομοθεσίας.

3.3   Μη εφαρμογή των διεθνών κανόνων (άρθρο 31 παράγραφος 6 του κανονισμού ΠΛΑ)

(33)

Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες έχουν κυρώσει την UNCLOS και την UNFSA. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες είναι συμβαλλόμενο μέρος της ICCAT.

(34)

Η Επιτροπή ανέλυσε κάθε πληροφορία την οποία θεώρησε συναφή με την ιδιότητα του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών ως συμβαλλόμενου μέρους της ICCAT.

(35)

Το 2011 η ICCAT απηύθυνε επιστολή επισήμανσης στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, διατηρώντας την επισήμανση της χώρας βάσει της σύστασης 06-13 της ICCAT για τα εμπορικά μέτρα (5). Στην επιστολή αυτή αναφερόταν ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν εκπλήρωσαν πλήρως και αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη σύσταση 05-09 της ICCAT σχετικά με τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις υποβολής στατιστικών στοιχείων. Στην ίδια επιστολή αναφερόταν ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν παρείχαν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και στοιχεία εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκαν οι ακόλουθες ελλείψεις όσον αφορά την υποβολή στοιχείων: 1) ορισμένα δεδομένα υποβλήθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας· 2) δεν υποβλήθηκαν δεδομένα για το καθήκον ΙΙ (μέγεθος αλιευμάτων)· 3) ορισμένα αριθμητικά στοιχεία των πινάκων συμμόρφωσης υποβλήθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας· 4) η έκθεση εσωτερικών δράσεων για σκάφη μήκους άνω των 20 μέτρων υποβλήθηκε μετά τη λήξη της προθεσμίας· 5) οι πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο διαχείρισης για τα αλιευτικά με παραγάδια που αλιεύουν τόνο σε μεγάλη κλίμακα (LSTLV) υποβλήθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας.

(36)

Το 2012, η ICCAT ήρε την επισήμανση του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών με τη σύσταση 06-13, αλλά απηύθυνε επιστολή προβληματισμού επειδή ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν εκπλήρωσαν πλήρως και αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη σύσταση 05-09 της ICCAT (6). Επισημάνθηκαν οι ακόλουθες ελλείψεις όσον αφορά τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες: 1) η ετήσια έκθεση υποβλήθηκε εκπρόθεσμα· 2) δεν υποβλήθηκαν δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά στόλου για το καθήκον Ι (χαρακτηριστικά στόλου)· 3) δεν υποβλήθηκαν δεδομένα συχνότητας για το καθήκον ΙΙ (μέγεθος αλιευμάτων)· 4) οι πίνακες συμμόρφωσης υποβλήθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας· 5) οι πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των αλιευτικών με παραγάδια που αλιεύουν τόνο σε μεγάλη κλίμακα και η έκθεση σχετικά με τα μέτρα για σκάφη άνω των 20 μέτρων υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα. Επιπλέον, η ICCAT ζήτησε από τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων και υποβολής στοιχείων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ICCAT.

(37)

Στην επιστολή προβληματισμού την οποία απηύθυνε η ICCAT το 2013, εξέφρασε και πάλι την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν εκπλήρωσαν πλήρως και αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη σύσταση 05-09 της ICCAT (7). Επισημάνθηκαν οι ακόλουθες ελλείψεις όσον αφορά τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες: 1) δεν υποβλήθηκαν δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά στόλου για το καθήκον Ι· 2) οι πίνακες συμμόρφωσης υποβλήθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας της 15ης Σεπτεμβρίου 2012· 3) η ICCAT δεν έλαβε απάντηση στην επιστολή προβληματισμού την οποία απηύθυνε το 2012. Η ICCAT ζήτησε από τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες να διευκρινίσουν ποιες απαιτήσεις της ICCAT ισχύουν για τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες και να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων και υποβολής στοιχείων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ICCAT. Επιπλέον, η ICCAT εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις πιθανές παράνομες εν πλω μεταφορτώσεις παρεμπιπτόντων αλιευμάτων που εμπίπτουν στον έλεγχο της ICCAT και παρότρυνε τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες να διερευνήσουν τις δραστηριότητες αυτές και να υποβάλουν σχετικά στοιχεία στην ICCAT.

(38)

Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης τα στοιχεία που διαθέτει η ICCAT σχετικά με τη συμμόρφωση του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών με τους κανόνες και τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων της ICCAT. Για την ανάλυση αυτή η Επιτροπή χρησιμοποίησε τους συνοπτικούς πίνακες της ICCAT σχετικά με τη συμμόρφωση για το 2012, καθώς και τους αντίστοιχους πίνακες για το 2013 (8). Εκτός από τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν στις αιτιολογικές σκέψεις 42 και 43, το 2013 επισημάνθηκαν πιθανά προβλήματα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα διατήρησης και διαχείρισης, δηλαδή με τη σύσταση 11-02: δεν υποβλήθηκε σχέδιο ανάπτυξης ή διαχείρισης της αλιείας ξιφία. Σε σχέση με τις ποσοστώσεις και τα όρια αλιευμάτων, επισημάνθηκαν πιθανά προβλήματα μη συμμόρφωσης το 2013: οι πίνακες συμμόρφωσης ελήφθησαν εκπρόθεσμα και ζητήθηκαν διευκρινίσεις όσον αφορά τα αλιεύματα μακρύπτερου τόνου.

(39)

Επιπλέον, κατά την επίσκεψη της Επιτροπής τον Μάιο του 2014, διαπιστώθηκε ότι το νηολόγιο του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών χωρίζεται σε τρία επιμέρους νηολόγια με γραφεία που βρίσκονται εκτός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών. Δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των γραφείων και των αντίστοιχων πληροφοριών τους. Επιπλέον, το Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας δεν έχει άμεση πρόσβαση στα επιμέρους νηολόγια. Το χαμηλό επίπεδο ελέγχου της διαδικασίας νηολόγησης από τις αρχές του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών και η έλλειψη σχετικών προϋποθέσεων, όπως εκείνες που καθορίζονται στο σημείο 14 των κατευθυντήριων γραμμών του FAO για τις επιδόσεις του κράτους σημαίας, έχουν ως αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται από τις αρχές ότι τα σκάφη που φέρουν τη σημαία του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών έχουν πραγματική σχέση με τη χώρα. Η έλλειψη πραγματικής σχέσης μεταξύ του κράτους και των σκαφών που είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιό του παραβιάζει τους όρους που προβλέπει το άρθρο 91 της UNCLOS για την εθνικότητα των πλοίων. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), που θεωρεί τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες σημαία ευκαιρίας (9).

(40)

Δεδομένης της κατάστασης που εκτίθεται στην παρούσα ενότητα και με βάση όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή, καθώς και το σύνολο των δηλώσεων της ίδιας της χώρας, διαπιστώνεται ότι, δυνάμει του άρθρου 31 παράγραφοι 3 και 6 του κανονισμού ΠΛΑ, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντα που υπέχουν δυνάμει του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά τους διεθνείς κανόνες, τις κανονιστικές διατάξεις και τα μέτρα διατήρησης και διαχείρισης.

3.4   Ειδικοί περιορισμοί των αναπτυσσόμενων χωρών

(41)

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (10), ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες κατατάσσονται στις χώρες με υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη (91η ανάμεσα σε 187 χώρες). Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1905/2006, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες κατατάσσονται στις χώρες και εδάφη υψηλού μεσαίου εισοδήματος.

(42)

Δεδομένης της κατάταξης αυτής, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν μπορούν να θεωρηθούν χώρα που αντιμετωπίζει ειδικούς περιορισμούς οι οποίοι οφείλονται άμεσα στο αναπτυξιακό της επίπεδο. Δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντα που υπέχουν δυνάμει του διεθνούς δικαίου λόγω της υστέρησης ανάπτυξης. Παρομοίως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για συσχετισμό των ανεπαρκειών που διαπιστώθηκαν ως προς την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την εποπτεία των αλιευτικών δραστηριοτήτων με την έλλειψη δυνατοτήτων και υποδομών. Εν προκειμένω, επισημαίνεται ότι οι αρχές του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών δεν επικαλέστηκαν αναπτυξιακούς περιορισμούς.

(43)

Δεδομένης της κατάστασης που εκτίθεται στην παρούσα ενότητα και με βάση όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή, καθώς και το σύνολο των δηλώσεων της ίδιας της χώρας, διαπιστώνεται ότι, δυνάμει του άρθρου 31 παράγραφος 7 του κανονισμού ΠΛΑ, το αναπτυξιακό καθεστώς και η γενική επίδοση του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών όσον αφορά την αλιεία δεν επηρεάζονται αρνητικά από το αναπτυξιακό τους επίπεδο.

4.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(44)

Με βάση τα συμπεράσματα που συνάγονται σε σχέση με το γεγονός ότι ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντα που υπέχουν δυνάμει του διεθνούς δικαίου ως κράτος σημαίας, κράτος λιμένος, παράκτιο κράτος ή κράτος αγοράς και δεν έλαβαν μέτρα για την πρόληψη, την αποτροπή και την εξάλειψη της ΠΛΑ αλιείας, στη χώρα αυτή πρέπει να κοινοποιηθεί το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί από την Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 32 του κανονισμού ΠΛΑ, ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας.

(45)

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 του κανονισμού ΠΛΑ, η Επιτροπή οφείλει να ενημερώσει τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες για το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να κινήσει όλες τις διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 32 του κανονισμού ΠΛΑ σε σχέση με τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες. Για λόγους χρηστής διοίκησης, πρέπει να οριστεί προθεσμία εντός της οποίας η εν λόγω χώρα μπορεί να απαντήσει εγγράφως στην κοινοποίηση και να διορθώσει την κατάσταση.

(46)

Επιπλέον, η κοινοποίηση στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες του ενδεχομένου να χαρακτηριστούν ως χώρα που η Επιτροπή θεωρεί μη συνεργαζόμενη για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης δεν αποκλείει ούτε συνεπάγεται αυτομάτως την ενδεχόμενη μελλοντική λήψη μέτρων από την Επιτροπή ή το Συμβούλιο για τον χαρακτηρισμό και την κατάρτιση καταλόγου μη συνεργαζόμενων χωρών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο μόνο

Κοινοποιείται στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν από την Επιτροπή ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα στην καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2014.

Για την Επιτροπή

Karmenu VELLA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 286 της 29.10.2008, σ. 1.

(2)  Τα στοιχεία προέρχονται από τον ιστότοπο: http://hdr.undp.org/en/statistics

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1905/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού χρηματοδότησης της αναπτυξιακής συνεργασίας (ΕΕ L 378 της 27.12.2006, σ. 41).

(4)  Κατάλογος της ΕΑΒ για τους δικαιούχους επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (http://www.oecd.org/dac/stats/daclistofodarecipients.htm).

(5)  Επιστολή της ICCAT της 18ης Ιανουαρίου 2011, εγκύκλιος της ICCAT αριθ. 168.

(6)  Επιστολή της ICCAT της 21ης Φεβρουαρίου 2012, εγκύκλιος της ICCAT αριθ. 639.

(7)  Επιστολή της ICCAT της 11ης Φεβρουαρίου 2013, εγκύκλιος της ICCAT αριθ. 612.

(8)  ICCAT, εκθέσεις COC, Νοέμβριος 2012 και 2013· έγγρ. αριθ. ICCAT COC 2012-11 και έγγρ. αριθ. ICCAT COC 2013-18.

(9)  http://www.itfglobal.org/flags-convenience/flags-convenien-183.cfm

(10)  Τα στοιχεία προέρχονται από τον ιστότοπο: http://hdr.undp.org/en/statistics


Top