EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XG0614(07)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014 , για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και κατάρτιση

ΕΕ C 183 της 14.6.2014, p. 30–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 183/30


Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014, για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και κατάρτιση

2014/C 183/07

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ,

ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ:

για την πρόοδο που σημειώθηκε στην ανάπτυξη ενός κλίματος διαρκούς ποιοτικής αναβάθμισης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη – αν και σε διαφορετικό κάθε φορά βαθμό ανάλογα με το σημείο εκκίνησης – όπως τονίστηκε σε ορισμένες πρόσφατες εκθέσεις της Επιτροπής (1).

ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ:

1.

Τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως βασικοί παράγοντες για καλύτερες θέσεις εργασίας, ισχυρότερη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις έναντι των οποίων η συνεχής βελτίωση της ποιότητας αποτελεί σημαντικό όπλο. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής: διεύρυνση της πρόσβασης· μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης των σπουδών και βελτίωση των ποσοστών συγκράτησης του μαθητικού πληθυσμού· στήριξη της καινοτόμου μάθησης· διασφάλιση ότι οι διδασκόμενοι αποκτούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για συμμετοχική κοινωνία, ενεργό συμμετοχή στα κοινά, διά βίου μάθηση και απασχολησιμότητα, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον τους.

2.

Οι μηχανισμοί διασφάλισης της ποιότητας μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια να βοηθηθούν τα ιδρύματα και οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, εξασφαλίζοντας ότι η ποιότητα τόσο των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης όσο και των επί μέρους ιδρυμάτων είναι η ενδεδειγμένη. Η διασφάλιση ποιότητας – στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων από κυβερνήσεις και ιδρύματα – αυξάνει τη διαφάνεια και τροφοδοτεί την εμπιστοσύνη στη συνάφεια και ποιότητα της γνώσης, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων και των προσόντων, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην εμπιστοσύνη στην ποιότητα των ιδρυμάτων και των παρόχων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

3.

Τα ευρωπαϊκά μέσα διασφάλισης της ποιότητας, σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (EQF), το γενικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων του Ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και τα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων που συνδέονται με αυτά, συνεισέφεραν όλα στην ανάπτυξη μιας ποιοτικής προσέγγισης στα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, πράγμα που συνέβαλε, με τη σειρά του, στην αύξηση της κινητικότητας στη μάθηση και την απασχόληση πέρα από σύνορα και συστήματα.

4.

Βάσει της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), οι ευέλικτες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας μπορούν να υποστηρίξουν τη βελτίωση της ποιότητας στην τυπική και μη τυπική μάθηση σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και να επεκταθούν σε φαινόμενα που γνωρίζουν άνθηση, όπως οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και η διασυνοριακή εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της δικαιόχρησης (2).

ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΟΤΙ:

1.

Υπάρχει πεδίο για αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις της διασφάλισης της ποιότητας σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι οποίες δεν θα περιορίζονται σε μια προσέγγιση «καταλόγου ελέγχου», αλλά θα στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας γνήσιας, εμπεδωμένης επιθυμίας για βελτίωση της ποιότητας στη διδασκαλία και τη μάθηση που θα ανεβάσει τον πήχυ και θα βελτιώσει τα μαθησιακά αποτελέσματα.

2.

Η διασφάλιση ποιότητας –εντός ενός πλαισίου διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας– θα πρέπει να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συμμόρφωση με τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών.

3.

Στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η διασφάλιση ποιότητας –και ιδίως η εσωτερική διασφάλιση ποιότητας –επικουρεί όλο και πιο αποτελεσματικά τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΤΕ) να επιτύχουν τους στόχους τους. Ο σχεδιασμός της εξωτερικής διασφάλισης ποιότητας διαφέρει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος, ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες· η διαπίστευση προγραμμάτων και η αξιολόγηση σε επίπεδο ιδρύματος συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση των προδιαγραφών. Η τάση υπέρ της αξιολόγησης σε επίπεδο ιδρύματος που παρατηρείται στην εξωτερική διασφάλιση ποιότητας φαίνεται να γενικεύεται, πράγμα που θα επιτρέψει στα ΙΤΕ να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους με μεγαλύτερη ευελιξία, προκειμένου να καλύπτονται τόσο οι δικές τους ανάγκες όσο και οι ανάγκες των διδασκομένων, της αγοράς εργασίας, και της κοινωνίας.

4.

Στον ίδιο τομέα, η διασυνοριακή συνεργασία στη διασφάλιση της ποιότητας έχει ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την άνοδο των ποιοτικών προτύπων, στηρίζοντας τη μαθησιακή κινητικότητα, καθιστώντας το περιβάλλον πρόσφορο για κοινά προγράμματα και συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχεται διασυνοριακά και μέσω δικαιόχρησης. Η παροχή της δυνατότητας σε φορείς διασφάλισης ποιότητας να παρέχουν διασυνοριακή διασφάλιση ποιότητας μέσω του Ευρωπαϊκού Μητρώου Οργανισμών Διασφάλισης της Ποιότητας (EQAR) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συμμόρφωση με τις εθνικές απαιτήσεις, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή διάσταση της διασφάλισης της ποιότητας και θα διευκολύνει τη διασυνοριακή αξιολόγηση και την απλούστευση των διαδικασιών για κοινά προγράμματα.

5.

Στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), τα εργαλεία καθοδήγησης και το εκπαιδευτικό υλικό που διαμορφώθηκαν εντός του δικτύου EQAVET (3) στήριξαν την πορεία προς την «ποιοτική» προσέγγιση στα κράτη μέλη, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη είτε έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή είτε εκπονούν τώρα εθνική προσέγγιση διασφάλισης της ποιότητας σύμφωνα με το EQAVET. Πρέπει ιδίως να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε οι διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τα μαθησιακά αποτελέσματα και να καλύπτουν και τη μη τυπική μάθηση καθώς επίσης τη μάθηση στον χώρο εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο.

6.

Η εμπειρία που έχει αποκομισθεί από το EQAVET είναι δυνατόν να χρησιμεύσει ως βάση για την ανάπτυξη μιας συνολικής προσέγγισης για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων.

7.

Η αυξημένη διαφάνεια στη διασφάλιση της ποιότητας σε διάφορους τομείς και στις διαδικασίες για την επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης –περιλαμβανομένων όλων των μορφών επιγραμμικής εκπαίδευσης– θα ευνοούσε επίσης την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της διαπερατότητας μεταξύ τομέων και χωρών.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΩΣΤΕ:

1.

Να αναπτύξουν και να προαγάγουν ένα κλίμα βελτίωσης της ποιότητας στο σύνολο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αναπτύσσουν οι διδασκόμενοι, καθώς και η ποιότητα της μαθησιακής διαδικασίας, και να χρησιμοποιούνται κατάλληλα τα ευρωπαϊκά μέσα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ποιότητας.

2.

Να καταστήσουν τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας ικανές να προσαρμόζονται στις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως είναι όλες οι μορφές επιγραμμικής μάθησης, και να διασφαλίσουν ότι οι αρμοδιότητες των φορέων διασφάλισης της ποιότητας είναι επαρκώς ευέλικτες από αυτή την άποψη.

3.

Να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων ποιότητας.

4.

Να χρησιμοποιήσουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος Erasmus+ για να καταρτίσουν καινοτόμα διεθνικά προγράμματα που ενισχύουν την ικανότητα της διασφάλισης της ποιότητας να στηρίζει τις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της ΕΕ στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, και, όπου ενδείκνυται, να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για να ενθαρρύνουν τη δημιουργία ποιοτικών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

5.

Να ενθαρρύνουν την προώθηση της ποιοτικής διδασκαλίας στην εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω της διασφάλισης της ποιότητας.

6.

Να στηρίξουν, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνιας, την εν εξελίξει αναθεώρηση των προτύπων και των κατευθυντήριων γραμμών για τη διασφάλιση της ποιότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της σαφήνειας, της εφαρμοσιμότητας και της χρησιμότητάς τους, μεταξύ άλλων και του πεδίου εφαρμογής, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των ποιοτικών προτύπων.

7.

Να ενθαρρύνουν, όπου ενδείκνυται, τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ φορέων διασφάλισης ποιότητας σε όλους τους τομείς και για όλους τους τύπους εκπαίδευσης και κατάρτισης.

8.

Να εξασφαλίσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουν τα ΙΤΕ που έχουν πανεπιστημιουπόλεις και μαθήματα με δικαιόχρηση στο εξωτερικό, με την υποστήριξη των εθνικών οργανισμών διασφάλισης της ποιότητας, μέσω ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών διασφάλισης της ποιότητας στη χώρα προέλευσης και στη χώρα υποδοχής, ή δίνοντας τη δυνατότητα στους οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο EQAR να αξιολογούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρέχουν διεθνικές και με δικαιόχρηση υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και να ενθαρρύνεται η διασυνοριακή συνεργασία και αμοιβαία μάθηση.

9.

Να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν το πλαίσιο EQAVET με σκοπό τη δημιουργία πνεύματος διασφάλισης της ποιότητας εντός και μεταξύ των κρατών μελών, και στο επίπεδο των παρόχων ΕΕΚ, ιδίως καταβάλλοντας προσπάθειες για τη θέσπιση σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του 2015 –σύμφωνα με το Ανακοινωθέν της Μπριζ– ενός κοινού πλαισίου διασφάλισης της ποιότητας των παρόχων ΕΕΚ, που θα καλύπτει τη μάθηση ΕΕΚ σε σχολικό περιβάλλον και τη μάθηση στον χώρο εργασίας, όπως ενδείκνυται ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες.

10.

Να μεριμνήσουν ώστε ότι τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και τα σχετικά μέτρα και μέσα να υπόκεινται σε τακτική αξιολόγηση για να υποστηρίζεται η εξέλιξη και η αποτελεσματικότητά τους στο διηνεκές.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ:

1.

Να εξακολουθήσουν να προάγουν τη διαφάνεια και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των τομεακών προσεγγίσεων της διασφάλισης της ποιότητας με βάση μια σειρά κοινών ευρωπαϊκών αρχών για τη διασφάλιση της ποιότητας στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων για τους διδασκομένους και την ενίσχυση της διαπερατότητας μεταξύ των διαφόρων τομέων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στις μελλοντικές κινήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται οι εξής:

α)

Να ενισχυθεί η χρήση μιας μαθησιακής προσέγγισης που βασίζεται στα αποτελέσματα κατά τον καθορισμό, την παροχή και την αξιολόγηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων, αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση και τα ευρωπαϊκά μέσαπου βασίζονται σε διδακτικές μονάδες, όπως το ECTS (4) και το ECVET (5),

β)

Να προωθηθούν διαφανείς διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας βασιζόμενες στα υφιστάμενα πλαίσια διασφάλισης της ποιότητας, οι οποίες να στηρίζουν αποτελεσματικές, έγκυρες και αξιόπιστες μεθοδολογίες αξιολόγησης και εργαλεία επικύρωσης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.

γ)

Να ενισχυθούν οι δεσμοί και η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων στη σφαίρα της εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη σφαίρα της εργασίας, μεταξύ άλλων προκειμένου να αναπτυχθεί η κατάλληλη παρακολούθηση και πρόβλεψη των δεξιοτήτων.

δ)

Να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής, όπου αρμόζει, στους σχετικούς ενδιαφερόμενους, όπως, για παράδειγμα, στο προσωπικό, στους διδασκομένους και στους εργοδότες, –μέσω της διασφάλισης της ποιότητας– στη στρατηγική λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό των επαγγελματικών προσόντων και στην ανάπτυξη, εκτέλεση και παρακολούθηση των προγραμμάτων, με σκοπό να εξασφαλιστεί συνεχής βελτίωση της ποιότητας εντός των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

2.

Να χρησιμοποιήσουν το δυναμικό της διασφάλισης της ποιότητας για να ενισχυθεί η εφαρμογή των εθνικών πλαισίων επαγγελματικών προσόντων που συνδέονται με το EQF.

3.

Να αξιοποιήσουν τις εν εξελίξει εργασίες στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνιας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να χρησιμοποιηθεί το δυναμικό της διασφάλισης της ποιότητας για να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και διαφάνεια ως βάση για τη μετάβαση στην ευχερέστερη αναγνώριση όλων των συναφών προσόντων.

4.

Να επιδιώξουν, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχει αποκομισθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αύξηση της διεθνικής διαφάνειας των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας σε άλλους τομείς και σε άλλα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

5.

Να διερευνήσουν διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό της ποιότητας της μη τυπικής μάθησης και της μάθησης στον χώρο εργασίας, όπως αρμόζει ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το πλαίσιο EQAVET όπως κρίνεται πρόσφορο.

6.

Να διερευνήσουν περαιτέρω θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ποιότητας σχετικά με όλες τις μορφές επιγραμμικής μάθησης, όπως η αξιολόγηση και πιστοποίηση των νέων μορφών μάθησης και διδασκαλίας.

7.

Να επιδιώξουν –ιδίως μετά την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για το EQF και τις εκθέσεις προόδου που συνέταξε για τη διασφάλιση της ποιότητας στην ΕΕΚ και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (6) – τον στενότερο συντονισμό και τη βελτίωση του EQAVET και των ευρωπαϊκών εργαλείων διασφάλισης της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης μιας προσέγγισης βασισμένης στα μαθησιακά αποτελέσματα καθώς και με τη βοήθεια μέσων διαφάνειας όπως το EQF, το Europass και τα ευρωπαϊκά συστήματα διδακτικών μονάδων.

8.

Εντός του πλαισίου της ανοικτής μεθόδου συντονισμού, να διερευνήσουν τη δυνατότητα των κρατών μελών να ενισχύσουν τις οικείες διατάξεις και πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τομέα της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης καθώς και της εκπαίδευσης ενηλίκων, βάσει της εμπειρίας που έχει αποκομισθεί σε άλλους τομείς.

9.

Να εξακολουθήσουν την προώθηση της συνεργασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας σε διεθνές επίπεδο σε όλους τους τομείς, μέσω συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς, διαλόγου πολιτικής με βασικούς διεθνείς εταίρους και συμπράξεις με ιδρύματα ανά τον κόσμο.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1.

Να εξακολουθήσει τη βελτίωση των διασυνδέσεων και των συνεργιών μεταξύ των ευρωπαϊκών εργαλείων διαφάνειας που υποστηρίζουν τη διασφάλιση της ποιότητας, την αναγνώριση και την κινητικότητα, επιδιώκοντας περαιτέρω συμπληρωματικότητα και σύγκλιση αυτών των εργαλείων, μεταξύ άλλων κάνοντας έναν απολογισμό των διαβουλεύσεων σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεξιοτήτων και Επαγγελματικών Προσόντων.

2.

Να εξακολουθήσει να ενισχύει την αμοιβαία μάθηση μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική βοήθεια από το πρόγραμμα Erasmus+.

3.

Να διερευνήσει τρόπους για την υποστήριξη των κρατών μελών κατά την ανάπτυξη των οικείων διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας, κατά τρόπο ώστε να καλύπτονται ποικίλες μορφές μάθησης και διδασκαλίας ή οι εν λόγω διαδικασίες να μπορούν να εφαρμόζονται επίσης σε διάφορους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης.


(1)  Βλ. παράρτημα («Άλλα κείμενα»).

(2)  Η διασυνοριακή εκπαίδευση περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών πανεπιστημίων ή στο πλαίσιο συμβάσεων δικαιόχρησης ή επικύρωσης που συνάπτονται μεταξύ ενός ιδρύματος-εξαγωγέα και ενός ιδρύματος-αποδέκτη.

(3)  Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

(4)  Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και σώρευσης διδακτικών μονάδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

(5)  Ευρωπαϊκό σύστημα διδακτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

(6)  Βλέπε παράρτημα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πολιτικό ιστορικό

1.

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2001, περί ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αξιολόγηση της ποιότητας στη σχολική εκπαίδευση (1).

2.

Τα πρότυπα και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της ποιότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκδόθηκαν το 2005, ενώ οι υπουργοί δεσμεύθηκαν να τα αναθεωρήσουν κατά την υπουργική διάσκεψη της Μπολόνιας, που έγινε στο Βουκουρέστι στις 26 και 27 Απριλίου 2012.

3.

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2006, περί ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της (2).

4.

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση, ιδίως δε οι κοινές αρχές για τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική εκπαίδευση που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ (3).

5.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2009 για τη θέσπιση στρατηγικού πλαισίου ευρωπαϊκής συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την περίοδο μέχρι το 2020 («ΕΚ 2020») (4).

6.

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2009, για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (5).

7.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τις προτεραιότητες για ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την περίοδο 2011-2020 (6).

8.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2011, για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (7).

9.

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με ένα ανανεωμένο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την εκπαίδευση των ενηλίκων (8).

10.

Σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης (9).

11.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με την επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση – Απάντηση στον «Ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης: Επένδυση σε δεξιότητες για καλύτερα αποτελέσματα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα» και Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2013  (10).

12.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2013, για την παγκόσμια διάσταση της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (11).

13.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό (12).

14.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 24ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με μια αποτελεσματική και καινοτόμο εκπαίδευση και κατάρτιση ως επένδυση στις δεξιότητες – στήριξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2014 (13).

Άλλα κείμενα

1.

Ευρωπαϊκή έκθεση του Μαΐου του 2000 για την ποιότητα της σχολικής εκπαίδευσης: Δεκαέξι ποιοτικοί δείκτες.

2.

Μελέτη για το δίκτυο «Ευρυδίκη»: Αξιολόγηση των σχολείων που παρέχουν υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ευρώπη, 2004.

3.

Έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ιουνίου του 2013 με θέμα τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

4.

Μελέτη του 2013 για την διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση των ενηλίκων και έκθεση της θεματικής ομάδας για την ποιότητα στην εκπαίδευση των ενηλίκων της 24ης Οκτωβρίου 2013.

5.

Έκθεση της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2013, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων (EQF) – Εφαρμογή της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση.

6.

Έκθεση της Επιτροπής, της 28ης Ιανουαρίου 2014, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

7.

Έκθεση της Επιτροπής, της 28ης Ιανουαρίου 2014, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2009, για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.


(1)  ΕΕ L 60 της 1.3.2001, σ. 51.

(2)  ΕΕ L 64 της 4.3.2006, σ. 60.

(3)  ΕΕ C 111 της 6.5.2008, σ. 7.

(4)  ΕΕ C 119 της 28.5.2009, σ. 2.

(5)  ΕΕ C 155 της 8.7.2009, σ. 1.

(6)  ΕΕ C 324 της 1.12.2010, σ. 5.

(7)  ΕΕ C 372 της 20.12.2011, σ. 36.

(8)  ΕΕ C 372 της 20.12.2011, σ. 1.

(9)  ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1.

(10)  ΕΕ C 64 της 5.3.2013, σ. 5.

(11)  ΕΕ C 28 της 31.1.2014, σ. 2.

(12)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50.

(13)  ΕΕ C 62 της 4.3.2014, σ. 4.


Top