Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(09)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

    ΕΕ C 365 της 13.12.2013, p. 57–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 365/57


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

    2013/C 365/09

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τους Καταναλωτές (γνωστός και ως «EAHC», εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στο Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε με την απόφαση 2004/858/ΕΚ της Επιτροπής (1) και τροποποιήθηκε με την απόφαση 2008/544/ΕΚ (2). Ο Οργανισμός συστάθηκε για την περίοδο που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2005 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2015, με σκοπό τη διαχείριση των δράσεων της ΕΕ στον τομέα της υγείας και της πολιτικής καταναλωτών (3).

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    2.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

    α)

    έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (4) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (5) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012, καθώς και

    β)

    έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

    Ευθύνη της διοίκησης

    4.

    Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 43 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (6), η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται:

    α)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (7)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

    β)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπίας και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

    Ευθύνη του ελεγκτή

    5.

    Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (8), δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    6.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

    7.

    Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    8.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2012, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    9.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    10.

    Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    11.

    Το 2012, από τα 1,1 εκατομμύρια ευρώ που μεταφέρθηκαν από το 2011, ακυρώθηκαν 0,2 εκατομμύρια ευρώ (18 %). Μολονότι αυτό συνδέεται εν μέρει με δυσχέρειες όσον αφορά την πρόβλεψη δαπανών για συνεδριάσεις με εξωτερικούς συμμετέχοντες, ένα τόσο υψηλό ποσοστό υποδηλώνει αδυναμίες σε επίπεδο δημοσιονομικού προγραμματισμού.

    12.

    Τα ποσοστά πληρωμών του 2012 σε συνάρτηση με τις ανειλημμένες πιστώσεις κρίνονται ικανοποιητικά για τους τίτλους I και II (96 % και 84 % αντίστοιχα). Ωστόσο, οι μεταφορές στο επόμενο οικονομικό έτος, ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τίτλου III είναι υψηλές, καθώς αντιστοιχούν στο 47 % των ανειλημμένων πιστώσεων του τίτλου αυτού. Μολονότι αυτό συνδέεται εν μέρει με την καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων δαπανών για αποστολές από εξωτερικούς συμμετέχοντες σε συνεδριάσεις, ένα τόσο υψηλό ποσοστό αντιβαίνει στην αρχής της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

    13.

    Στο παράρτημα Ι παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο το προηγούμενο έτος.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 10ης Σεπτεμβρίου 2013.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 369 της 15.12.2004, σ. 73.

    (2)  ΕΕ L 173 της 3.7.2008, σ. 27.

    (3)  Στο παράρτημα ΙΙ παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Οργανισμού.

    (4)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (5)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

    (6)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72.

    (7)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

    (8)  Άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Παρακολούθηση των σχολίων του προηγούμενου έτους

    Έτος

    Σχόλιο του Συνεδρίου

    Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

    (Ολοκληρώθηκε / Σε εξέλιξη / Εκκρεμεί / ά.α.)

    2011

    Όσον αφορά τον τίτλο III – Επιχειρησιακές δαπάνες, μεταφέρθηκε στο 2012 ποσό ύψους 0,8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 46 % των αναλήψεων υποχρεώσεων. Αυτό το υψηλό επίπεδο μεταφοράς πιστώσεων αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

    Εκκρεμεί


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τους Καταναλωτές (Λουξεμβούργο)

    Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

    Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

    (άρθρα 168 και 169 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

    Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δραστηριοτήτων της Ένωσης, εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η δράση της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, καθώς και στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας σε όλες τις μορφές της και στην αποτροπή των πηγών κινδύνου για την σωματική και ψυχική υγεία. Η δράση αυτή καλύπτει την καταπολέμηση των μεγάλων πληγών της ανθρωπότητας στον τομέα της υγείας, ευνοώντας τη διερεύνηση των αιτίων τους, της μετάδοσης και της πρόληψής τους, καθώς και την ενημέρωση και την διαπαιδαγώγηση στον τομέα της υγείας. Η Ένωση συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών για τη μείωση της βλάβης που προκαλούν στην υγεία τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης και της πρόληψης.

    Προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα των καταναλωτών και να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή, η Ένωση συμβάλλει στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και στην προώθηση του δικαιώματός τους για ενημέρωση, εκπαίδευση και οργάνωσή τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

    Αρμοδιότητες του Οργανισμού

    Στόχοι

    Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για τα καθήκοντα εκτέλεσης της διαχείρισης του δεύτερου προγράμματος στον τομέα της δημόσιας υγείας για την περίοδο 2008-2013, όπως αυτό εγκρίθηκε με την απόφαση αριθ. 1350/2007/ΕΚ, του προγράμματος στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές για την περίοδο 2007-2013, όπως αυτό εγκρίθηκε από την απόφαση αριθ. 1926/2006/ΕΚ, και των μέτρων κατάρτισης στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων τα οποία καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και την οδηγία 2000/29/ΕΚ.

    Ο Οργανισμός διαχειρίζεται, επίσης, όλες τις φάσεις του κύκλου των εκτελεστικών μέτρων που του μεταβιβάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Ένωσης στον τομέα της δημόσιας υγείας για την περίοδο 2003-2008, όπως αυτό εγκρίθηκε με την απόφαση αριθ. 1786/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    Καθήκοντα

    Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ που αναφέρονται κατωτέρω, ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των ακόλουθων καθηκόντων, όπως αυτά ορίζονται στην πράξη μεταβίβασης αρμοδιοτήτων η οποία εγκρίθηκε την 9η Σεπτεμβρίου 2008 (1):

     

    Πρόγραμμα στον τομέα της δημόσιας υγείας 2003-2008 — απόφαση αριθ. 1786/2002/ΕΚ

     

    Πρόγραμμα στον τομέα της δημόσιας υγείας 2008-2013 — απόφαση αριθ. 1350/2007/ΕΚ

     

    Πρόγραμμα στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές 2007-2013 — απόφαση αριθ. 1926/2006/ΕΚ

     

    Μέτρα κατάρτισης στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων — κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και οδηγία 2000/29/ΕΚ:

    α)

    διαχείριση όλων των φάσεων του κύκλου των έργων (για τους σκοπούς της παρακολούθησης και διάδοσης, ο Οργανισμός λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων των έργων ή να συνεχίσει την τροφοδότηση υφιστάμενης βάσης δεδομένων που να περιλαμβάνει περιγραφή του έργου και τα τελικά αποτελέσματα)·

    β)

    παρακολούθηση των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων και μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων ελέγχων·

    γ)

    συλλογή, επεξεργασία και διανομή στοιχείων και, ιδίως, συγκέντρωση, ανάλυση και μεταβίβαση στην Επιτροπή όλων των απαιτούμενων πληροφοριακών στοιχείων για την καθοδήγηση της υλοποίησης των προγραμμάτων και μέτρων της Ένωσης, την προώθηση του συντονισμού και της συνέργειας με άλλα προγράμματα των Κοινοτήτων, των κρατών μελών ή διεθνών οργανισμών·

    δ)

    διοργάνωση συνεδριάσεων, σεμιναρίων, συζητήσεων και ενεργειών κατάρτισης·

    ε)

    συνδρομή στην αξιολόγηση του αντικτύπου του προγράμματος, ιδίως στην ετήσια ή/και ενδιάμεση αξιολόγηση της υλοποίησης των προγραμμάτων, και υλοποίηση των δράσεων παρακολούθησης των αξιολογήσεων που αποφασίζει η Επιτροπή·

    στ)

    διάδοση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες ενημέρωσης που σχεδιάζει και υλοποιεί η Επιτροπή·

    ζ)

    κατάρτιση συνολικών στοιχείων ελέγχου και εποπτείας·

    η)

    συμμετοχή στις προπαρασκευαστικές εργασίες των αποφάσεων χρηματοδότησης.

    Διοίκηση

    Διευθύνουσα επιτροπή

    Απαρτίζεται από πέντε μέλη που διορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέλη της διευθύνουσας επιτροπής διορίζονται για δύο έτη.

    Η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Οργανισμού κατόπιν έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, εγκρίνει τον διοικητικό προϋπολογισμό του Οργανισμού και την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του.

    Διευθυντής

    Διορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περίοδο τεσσάρων ετών.

    Εξωτερικός έλεγχος

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

    Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2012 (2011)

    Οριστικός προϋπολογισμός

    Ο διοικητικός προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2012 ανήλθε σε 7,22 (7,04) εκατομμύρια ευρώ.

    Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2012

    Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, ο Οργανισμός απασχολούσε 50 (49) υπαλλήλους που κατείχαν οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 11 (11) ήταν έκτακτοι και οι 39 (38) συμβασιούχοι υπάλληλοι.

    Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2012

    1.   Παρακολούθηση των επιχορηγήσεων που παρασχέθηκαν το 2005, 2006, 2007, 2008 και 2009 στο πλαίσιο του προγράμματος στον τομέα της δημόσιας υγείας 2003-2008· επιτυχής ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων για επιχορηγήσεις στο πλαίσιο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του 2009, συμπεριλαμβανομένων έργων, για συνέδρια, επιχειρησιακές επιχορηγήσεις και κοινές δράσεις· διαχείριση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του 2011, καθώς και των επιχορηγήσεων και των συμβάσεων που ανατέθηκαν στο πλαίσιο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του 2008 και των προσκλήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές 2007-2013· έργα που ανατέθηκαν κατόπιν προσκλήσεων υποβολής προσφορών που δημοσιεύθηκαν το 2007, το 2008 και το 2009 στο πλαίσιο μέτρων κατάρτισης στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων.

    2.   Πρόγραμμα εργασίας όσον αφορά το πρόγραμμα στον τομέα της δημόσιας υγείας

    Η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για το 2012 δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011 και ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου 2012. Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (2), καθώς και στον ιστότοπο του Οργανισμού (3) και στον ιστότοπο Europa.

    Προτάσεις έργων: για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ προτάθηκαν 16 από τις 84 αξιολογηθείσες προτάσεις έργων (19,5 %), συνολικής αξίας 13 312 116 ευρώ.

    Προτάσεις συνεδρίων: για χρηματοδότηση προτάθηκαν 7 από τις 41 προτάσεις συνεδρίων (17 %), συνολικής αξίας 599 097 ευρώ.

    Προτάσεις λειτουργικών επιχορηγήσεων: για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ προτάθηκαν 19 από τις 40 προτάσεις λειτουργικών επιχορηγήσεων (47,5 %), συνολικής αξίας 4 330 590 ευρώ.

    Κοινές δράσεις: για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ προτάθηκαν και οι πέντε υποβληθείσες προτάσεις δράσεων, συνολικής αξίας 8 941 660 ευρώ.

    Στις εφεδρικές καταστάσεις περιλαμβάνονται πέντε έργα, δύο προτάσεις συνεδρίων και δύο προτάσεις λειτουργικών επιχορηγήσεων. Είναι πιθανόν να επιλεγούν να συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και η συνολική αξία τους ανέρχεται σε 4 540 962 ευρώ, 90 000 ευρώ και 273 754 ευρώ αντίστοιχα.

    Το 2012 δημοσιεύθηκαν τρεις δημόσιοι διαγωνισμοί, εκ των οποίων ένας σχετικά με σύμβαση-πλαίσιο στον τομέα της ασφάλειας της υγείας, μία διαδικασία με διαπραγμάτευση και 10 αιτήματα παροχής υπηρεσιών.

    Δεδομένου ότι οι περισσότερες συμβάσεις συνήφθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι σχετικές εργασίες άρχισαν στα τέλη του έτους. Για κάθε σύμβαση, ο Οργανισμός διοργάνωσε εναρκτήρια συνεδρίαση και παρακολούθησε στενά την εκτέλεσή της, σε συνεργασία με τη ΓΔ SANCO.

    3.   Πρόγραμμα εργασίας όσον αφορά το πρόγραμμα στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές

    Το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος για τους καταναλωτές, ο Οργανισμός δημοσίευσε επτά προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων.

    Ο Οργανισμός συγχρηματοδότησε 64 επιχορηγήσεις, χάρη στις οποίες κατέστη δυνατή η ανταλλαγή, μεταξύ υπαλλήλων υπηρεσιών επιβολής από αρκετά κράτη μέλη, πρακτικών εμπειριών και γνώσεων σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2001/95/ΕΚ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 για τη συνεργασία στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών.

    Στο πλαίσιο της πρόσκλησης βάσει της οδηγίας σχετικά με τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, ο Οργανισμός συγχρηματοδότησε έργο που αποσκοπεί στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και την εφαρμογή τους, βελτιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη διασυνοριακή συνεργασία και αυξάνοντας την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων. Το έργο αποσκοπεί πρωτίστως στην αύξηση της ασφάλειας όσον αφορά τις εξής ομάδες προϊόντων: προϊόντα παιδικής φροντίδας, νανοτεχνολογία και καλλυντικά, κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, σκάλες και ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα και καπνού.

    Όσον αφορά τις κοινές δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας σε θέματα προστασίας των καταναλωτών, ο Οργανισμός συγχρηματοδότησε δύο έργα. Το πρώτο προβλέπει δραστηριότητες για την ανάπτυξη μια κοινής αντίληψης σχετικά τους νόμους περί διαδικτυακών συναλλαγών. Η δεύτερη κοινή δράση προβλέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων οι οποίες θα επικεντρωθούν στις «καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές».

    Το 2012 ο Οργανισμός υπέγραψε ειδικές επιχορηγήσεις με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ενώσεων Καταναλωτών (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, BEUC) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Τυποποίηση (European Association for the Coordination of Consumer Representation in Standardisation, ANEC).

    Η συγχρηματοδότηση του BEUC θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων ευρωπαίων καταναλωτών στο πλαίσιο των πολιτικών διεργασιών της ΕΕ, ως αγοραστών ή χρηστών αγαθών και υπηρεσιών.

    Η χρηματοοικονομική στήριξη προς την ANEC διασφαλίζει την εκπροσώπηση και την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας τυποποίησης και πιστοποίησης.

    Διάφορα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, όπως η ποιότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, η καθυστερημένη παράδοση ενός προϊόντος από το εξωτερικό ή οι καταχρηστικές ρήτρες μιας σύμβασης, είναι μερικά από τα ζητήματα που χειρίζονται καθημερινά τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών σε 29 χώρες. Το 2012, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC-Net) χειρίστηκε περισσότερα από 72 000 αιτήματα καταναλωτών που αντιμετώπιζαν διασυνοριακά προβλήματα. Συνολικά, από τη σύστασή του το 2005, το ECC-Νet παρείχε συνδρομή σε καταναλωτές σε 416 000 περιπτώσεις περίπου. Το 2012, ο Οργανισμός δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την παροχή χρηματοδοτικών εισφορών προς τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών, προς κάλυψη των δραστηριοτήτων τους για το 2013, με αποτέλεσμα τη σύναψη 29 συμφωνιών επιχορήγησης.

    Το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές, ο Οργανισμός δημοσίευσε δύο προσκλήσεις υποβολής προσφορών και 11 αιτήματα για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών.

    Το Dolceta αποτελεί διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές της ΕΕ. Το 2012 ο Οργανισμός δημοσίευσε δύο αιτήματα για την παροχή υπηρεσιών, ένα με σκοπό την προβολή του νέου ιστοτόπου και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του και ένα άλλο με σκοπό, αφενός, τη σύντηρηση και τη φιλοξενία του υπάρχοντος ιστοτόπου και, αφετέρου, τη συντήρηση, τη φιλοξενία και τη διαχείριση του νέου ιστοτόπου για το προσεχές έτος.

    Το 2012 αναπτύχθηκε νέα διαδραστική πλατφόρμα απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς αντικατάσταση του υπάρχοντος ιστοτόπου Dolceta. Από άποψη περιεχομένου, χαρακτηριστικών, σήματος και σχεδιασμού, η εν λόγω πλατφόρμα δημιουργήθηκε κατόπιν ανάλυσης των αναγκών των εκπαιδευτικών. Ο ιστότοπος αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2013.

    Το 2012 ο Οργανισμός υπέγραψε τρεις επιμέρους συμβάσεις προς εκτέλεση της σύμβασης-πλαισίου σχετικά με μελέτες των καταναλωτικών αγορών. Σκοπός της πρώτης σύμβασης είναι η ανάλυση του κατά πόσον η αγορά των καυσίμων οχημάτων λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών, καθώς και κατά πόσον οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να είναι ενημερωμένοι όταν λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις. Σκοπός της δεύτερης σύμβασης είναι να διερευνήσει σε ποιον βαθμό τα καθεστώτα εκούσιας πιστοποίησης και αυτόβουλης δήλωσης που χρησιμοποιούνται για τα τρόφιμα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Με την τρίτη μελέτη αγοράς θα συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που ισχύει επί του παρόντος όσον αφορά τις «οικολογικές δηλώσεις» για μη εδώδιμα προϊόντα στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

    Ο Οργανισμός υπέγραψε σύμβαση για την πραγματοποίηση έρευνας παρακολούθησης 52 καταναλωτικών αγορών σε 27 κράτη μέλη, καθώς και στην Κροατία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων τα οποία θα βοηθήσουν την Επιτροπή στην καλύτερη κατανόηση, παρακολούθηση και συνεκτίμηση των συμφερόντων των καταναλωτών στην εσωτερική αγορά. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θα αναλυθούν και θα διατυπωθούν κατάλληλες συστάσεις πολιτικής, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί είτε σε σχέση με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς είτε όσον αφορά την ικανότητα των καταναλωτών να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι όταν λαμβάνουν αποφάσεις.

    Το 2012, ο Οργανισμός προέβη σε παρακολούθηση της εκτέλεσης διάφορων συμβάσεων-πλαισίων με σκοπό την προκήρυξη νέων διαγωνισμών για την εκπόνηση οικονομικών μελετών στον τομέα της συμπεριφοράς του καταναλωτή προς χρήση από τον ίδιο, τη ΓΔ SANCO και άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής (ΓΔ JUST και ΓΔ CLIMA).

    Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός δημοσίευσε τρία αιτήματα για την εκτέλεση αυτών των μελετών στους ακόλουθους τομείς: πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες, τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο και κατάλληλα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τέτοιου είδους υπηρεσίες καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα που εμφανίζονται στο διαδίκτυο και αφορούν συμπεριφορές έξυπνων αγορών στο σημείο αγοράς (Eco-Search).

    Ο Οργανισμός εργάστηκε για την προετοιμασία ενός νέου έργου για την ανάπτυξη ικανοτήτων απευθυνόμενο στις οργανώσεις καταναλωτών. Ο Οργανισμός δημοσίευσε ανοικτό διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης-πλαισίου σχετικά με την εκτέλεση δραστηριοτήτων επιμόρφωσης, οι οποίες περιελάμβαναν την πολύγλωσση ηλεκτρονική μάθηση και την ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας. Τον Αύγουστο συνήφθη σύμβαση για την εκτέλεση μελέτης με αντικείμενο την αξιολόγηση των αναγκών επιμόρφωσης των ευρωπαϊκών ενώσεων καταναλωτών. Τα τελικά αποτελέσματά της θα αποτελέσουν τη βάση για την εφαρμογή του νέου έργου.

    4.   Πρόγραμμα εργασίας όσον αφορά το πρόγραμμα «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα»

    Ο Οργανισμός είναι πλέον αρμόδιος για την εκτέλεση όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα» και μόνο η επιμόρφωση σχετικά με τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς τελεί ακόμα υπό τη διαχείριση της ΓΔ SANCO. Παρά τη διεύρυνση του φάσματος των προσφερόμενων μαθημάτων, ο Οργανισμός κατάφερε να υπερβεί το όριο του 85 % όσον αφορά την ικανοποίηση των συμμετεχόντων σε αυτά και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Επιπλέον, από την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα» προκύπτει ότι άνω του 96 % των συμμετεχόντων θεωρούν ότι οι γνώσεις που αποκτούν από την επιμόρφωση διευκολύνουν το καθημερινό έργο τους.

    Το 2012 περίπου 6 300 άτομα, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι των κρατών μελών, συμμετείχαν σε άνω των 156 εργαστηρίων και επιμορφωτικών αποστολών. Η πλειονότητα των προγραμμάτων διοργανώθηκαν εντός ΕΕ. Άλλα αφορούσαν τρίτες χώρες, και η επιμόρφωση απευθυνόταν σε συμμετέχοντες από τις περιοχές στις οποίες διοργανώνονταν τα σχετικά μαθήματα.

    Μία σημαντική εξέλιξη το 2012 ήταν η διεύρυνση της εντολής του Οργανισμού (4), προκειμένου να του παρασχεθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιεί χρηματοδοτικές πηγές από τα κονδύλια της ΓΔ TRADE και της ΓΔ DEVCO που αφορούν δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα», πέραν εκείνων που προβλέπει η νομική βάση του (5). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προσφορών για ένα πρόγραμμα υπό τη διαχείριση του Οργανισμού, στόχος του οποίου θα είναι να παρέχει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να συμμετέχουν αποτελεσματικότερα σε διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης.

    Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από τον Οργανισμό.


    (1)  Απόφαση της Επιτροπής της 9ης Σεπτεμβρίου 2008 σχετικά με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό.

    (2)  ΕΕ C 358 της 8.12.2011, http://ec.europa.eu/eahc/documents/health/calls/2012/WP_2012_en_for_projects.pdf.

    (3)  http://ec.europa.eu/eahc/health/projects.html.

    (4)  Βλέπε COM για την εκτέλεση της απόφασης C(2012) 8448.

    (5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και οδηγία 2000/29/ΕΚ.

    Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από τον Οργανισμό.


    ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    11.

    Ο Οργανισμός λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις του Συνεδρίου. Καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ (π.χ. από 36 % στο 18 %) του ποσοστού των μεταφορών που ακυρώθηκαν κατά την περίοδο 2009-2012. Η θετική αυτή τάση θα ενισχυθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια μέσω της βελτίωσης του προγραμματισμού και της παρακολούθησης των πράξεων που υπάγονται στον τίτλο ΙΙΙ του προϋπολογισμού.

    12.

    Ο Οργανισμός θα βελτιώσει περαιτέρω την εκτέλεση του προϋπολογισμού του με στόχο την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εκτέλεσης πληρωμών που υπάγονται στον τίτλο ΙΙΙ του προϋπολογισμού, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ποσοστό των πιστώσεων πληρωμών που μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Θα ζητείται ρητά από τους εξωτερικούς συνεργάτες η άμεση έκδοση τιμολογίων, εντός του ημερολογιακού έτους, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.


    Top