Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0407(05)

    Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    ΕΕ C 108 της 7.4.2011, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.4.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 108/19


    Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    2011/C 108/10

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

    ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9

    «PATACA DE GALICIA»/«PATATA DE GALICIA»

    Αριθ. ΕΚ: ES-PGI-0105-0205-17.03.2010

    ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

    1.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση:

    Ονομασία του προϊόντος

    Image

    Περιγραφή

    Image

    Γεωγραφική περιοχή

    Απόδειξη προέλευσης

    Image

    Μέθοδος παραγωγής

    Δεσμός

    Επισήμανση

    Εθνικές απαιτήσεις

    Image

    Άλλο ( )

    2.   Τύπος τροποποίησης(-εων):

    Image

    Τροποποίηση του ενιαίου εγγράφου ή της σύνοψης

    Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

    Τροποποίηση των προδιαγραφών που δεν απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου [άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    Προσωρινή τροποποίηση των προδιαγραφών λόγω της επιβολής υποχρεωτικών υγειονομικών ή φυτοϋγειονομικών μέτρων από τις δημόσιες αρχές [άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    3.   Τροποποιήσεις:

    3.1.   Περιγραφή:

    Τροποποιούνται οι διάμετροι σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα αριθ. 31/2009 της 16ης Ιανουαρίου 2009 για την έγκριση του προτύπου εμπορικής ποιότητας για τις βρώσιμες πατάτες που ισχύει στην εθνική αγορά (B.O.E. αριθ. 21, της 24ης Ιανουαρίου 2009), καθοριζόμενες πλέον ως εξής:

    «Ελάχιστη διάμετρος 35 mm. Είναι ωστόσο αποδεκτό να διατίθενται στο εμπόριο πατάτες των οποίων η ελάχιστη διάμετρος κυμαίνεται μεταξύ 18 mm και 35 mm, εφόσον συνοδεύονται από την ένδειξη “patata menuda fuera de calibre” (μικρή πατάτα μεγέθους εκτός προδιαγραφών) ή άλλη ισοδύναμη ένδειξη πώλησης.»

    3.2.   Γεωγραφική περιοχή:

    Διευρύνεται η περιοχή παραγωγής και συσκευασίας συμπεριλαμβάνοντας όμορες κοινότητες, και συγκεκριμένα τις Castrelo do Val, Laza, Monterrei, Oímbra και Verín, οι οποίες ανήκουν στο διαμέρισμα A Limia.

    3.3.   Μέθοδος παραγωγής:

    Οι προϋποθέσεις που αφορούν την πυκνότητα φύτευσης καταργούνται, καθώς αυτές καθορίζονται από τον ίδιο τον παραγωγό αναλόγως των εργαλείων και του μεγέθους που χρησιμοποιήθηκαν για τη σπορά.

    Η παράχωση μπορεί να αντικατασταθεί από ανάλογη καλλιεργητική πρακτική.

    Τα μεγέθη συσκευασίας μεταβάλλονται σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα αριθ. 31/2009 της 16ης Ιανουαρίου 2009 για την έγκριση του προτύπου εμπορικής ποιότητας για τις βρώσιμες πατάτες που ισχύει στην εθνική αγορά (B.O.E. αριθ. 21, της 24ης Ιανουαρίου 2009).

    Είναι πλέον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν συσκευασίες των 20 kg, εφόσον προορίζονται για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες μονάδες ομαδικής εστίασης.

    3.4.   Άλλο:

    Η ομοιογένεια του μεγέθους δεν είναι υποχρεωτική για τις εμπορικές συσκευασίες καθαρού βάρους μεγαλύτερου των 5 kg. Για τις συσκευασίες πώλησης καθαρού βάρους 5 kg ή μικρότερου, η διαφορά διαμέτρου μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων μονάδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 35 mm

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    «PATACA DE GALICIA»/«PATATA DE GALICIA»

    Αριθ. ΕΚ: ES-PGI-0105-0205-17.03.2010

    ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

    1.   Ονομασία:

    «Pataca de Galicia»/«Patata de Galicia».

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

    Ισπανία

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τουτροφίμου:

    3.1.   Τύπος προϊόντος:

    Κλάση 1.6 —

    Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά νωπά ή μεταποιημένα

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

    Το προϊόν ορίζεται ως κόνδυλος του είδους Solanum tuberosum L., της καλλιεργούμενης ποικιλίας Kennebec, προοριζόμενος για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

    Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πατάτας που φέρει την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Pataca de Galicia» είναι τα εξής:

    σχήμα των κονδύλων: στρογγυλό έως ωοειδές

    παρουσία πολύ επιφανειακών οφθαλμών

    φλοιός λείος και λεπτός

    χρώμα του φλοιού: ανοιχτοκίτρινο

    χρώμα της σάρκας: λευκό

    υφή: σφιχτή στην αφή και κρεμώδης μετά το μαγείρεμα, συνεκτική στο στόμα

    ποιότητα για την κατανάλωση: εξαιρετική, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς της σε ξηρά ύλη και τα χαρακτηριστικά του χρώματος, του αρώματος και της γεύσης, μετά το μαγείρεμα

    αναλυτικά χαρακτηριστικά: περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη μεγαλύτερη από 18 % και περιεκτικότητα σε αναγωγικά σάκχαρα μικρότερη από 0,4 %.

    3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

    3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

    3.5.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

    Επιπλέον της ίδιας της καλλιέργειας, η αποθήκευση και η συσκευασία του προϊόντος πρέπει επίσης να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

    Η εκτέλεση της αποθήκευσης και της συσκευασίας εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής ανταποκρίνεται στην ανάγκη να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραγωγής και αντανακλά το γεγονός ότι, παραδοσιακά, οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στις περιοχές παραγωγής που παρουσιάζουν την καλύτερη ποιότητα. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της φάσης συσκευασίας, το πολύ πεπειραμένο προσωπικό εκτελεί, σύμφωνα με την παράδοση, χειρωνακτική διαλογή του προϊόντος. Αφετέρου, με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να ελαχιστοποιηθούν τυχόν απώλειες ως προς την ποιότητα του τελικού προϊόντος λόγω μεταφοράς (κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός των χτυπημάτων, επικρατούν απρόσφορες θερμοκρασίες, κ.λπ.) καθώς και να αποφευχθούν οι ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία, κλπ.:

    Η βρώσιμη πατάτα που φέρει την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) «Pataca de Galicia»/«Patata de Galicia» πρέπει να διατίθεται στο εμπόριο σε συσκευασίες νέες, καθαρές και από υλικό που επιτρέπει τον ορθό αερισμό, διατήρηση και μεταφορά του προϊόντος.

    Το προϊόν συσκευάζεται σε ομοιογενείς παρτίδες ως προς τη διάμετρο και την προέλευση, με ελάχιστη διάμετρο τα 35 mm. Είναι ωστόσο αποδεκτό να διατίθενται στο εμπόριο πατάτες των οποίων η ελάχιστη διάμετρος κυμαίνεται μεταξύ 18 mm και 35 mm, εφόσον συνοδεύονται από την ένδειξη «patata menuda fuera de calibre» (μικρή πατάτα μεγέθους εκτός προδιαγραφών) ή άλλη ισοδύναμη ένδειξη πώλησης.

    Η ομοιογένεια του μεγέθους δεν είναι υποχρεωτική για τις συσκευασίες πώλησης καθαρού βάρους μεγαλύτερου των 5 kg. Στις συσκευασίες πώλησης καθαρού βάρους 5 kg ή μικρότερου, η διαφορά διαμέτρου μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων μονάδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 35 mm.

    Επιτρέπονται οι συσκευασίες καθαρού βάρους 15, 10, 5, 4, 3, 2 και 1 kg, ενώ κατ’εξαίρεση επιτρέπονται οι συσκευασίες των 20 και 25 kg εφόσον προορίζονται για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες μονάδες ομαδικής εστίασης που το ζητούν.

    3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

    Όλες οι συσκευασίες που περιέχουν το προστατευόμενο προϊόν πρέπει να φέρουν, τυπωμένα και σε μέγεθος που καλύπτει το ένα τρίτο της κύριας όψης της συσκευασίας, το λογότυπο της ΠΓΕ και τον υπότιτλο Indicación Geográfica Protegida «Pataca de Galicia»/«Patata de Galicia» (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Pataca de Galicia»/«Patata de Galicia»).

    Κάθε συσκευασία πρέπει επίσης να φέρει συμπληρωματική ετικέτα, η οποία χορηγείται από το Consejo Regulador. Η ετικέτα αυτή είναι αριθμημένη με αύξοντα αριθμό και φέρει το λογότυπο της γεωγραφικής ένδειξης.

    4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

    Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους περιοχές της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας, οι οποίες καλύπτουν τις ακόλουθες εδαφικές εκτάσεις:

    Επιμέρους περιοχή Bergantiρos (A Coruña): αποτελείται από τις κοινότητες Carballo, Coristanco, A Laracha, Malpica και Ponteceso.

    Επιμέρους περιοχή A Terra Cha-A Mariña (Lugo): αποτελείται από το σύνολο των κοινοτήτων Abadín, Alfoz, Barreiros, Cospeito, Foz, Lourenzα Mondoñedo, Ribadeo, Trabada, Valadouro, Vilalba και Xermade.

    Επιμέρους περιοχή Lemos (Lugo): αποτελείται από τις κοινότητες Monforte de Lemos, Pantón και Saviñao.

    Επιμέρους περιοχή A Limia (Ourense): αποτελείται από το σύνολο των κοινοτήτων Baltar, Os Blancos, Calvos de Randín, Castrelo do Val, Cualedro, Laza, Monterrei, Oímbra, Porqueira, Rairíz de Veiga, Sandiás, Sarreaus, Trasmiras, Verín, Vilar de Santos και Xinzo de Limia, τις ενορίες Coedo και Torneiros που ανήκουν στην κοινότητα Allaríz, τις ενορίες Bóveda, Padreda, Seiró και Vilar de Barrio, που ανήκουν στην κοινότητα Vilar de Barrio και τις ενορίες A Abeleda, Bobadela a Pinta, A Graña και Sobradelo, που ανήκουν στην κοινότητα Xunqueira de Ambía.

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

    5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

    Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή προσφέρει κλιματικές και εδαφικές συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας οι οποίες εγγυώνται την υψηλή ποιότητα της πατάτας της Γαλικίας.

    Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής της ΠΓΕ που συνδέονται άμεσα με τις παραμέτρους που θεωρούνται βέλτιστες για την καλλιέργεια της πατάτας είναι τα ακόλουθα:

     

    Κλίμα:

    Βροχοπτώσεις: πρέπει να υπογραμμιστούν οι άφθονες βροχοπτώσεις που επικρατούν στις επιμέρους περιοχές παραγωγής, το ύψος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 1 000 και 1 500 mm/έτος, με ξηρή περίοδο κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

    Θερμοκρασίες: ήπιες κατά την περίοδο βλαστητικής ανάπτυξης της πατάτας.

     

    Έδαφος:

    Εδάφη με μέση ή μέση-αμμώδη σύσταση και pH 5 έως 6,5.

     

    Ανάγλυφο:

    Οι περιοχές αυτές καλύπτουν κυρίως εδάφη ευρισκόμενα σε πεδινές περιοχές, μέτριου ή μικρού υψομέτρου, ιδανικά για την καλλιέργεια της πατάτας.

    5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

    Μεταξύ των χαρακτηριστικών που προσδίδουν την ποιοτική ιδιαιτερότητά της στην πατάτα της Γαλικίας σε σύγκριση με τις πατάτες άλλων περιοχών παραγωγής, πρέπει να αναφερθούν:

    Η καλή προσαρμογή της ποικιλίας Kennebec στα εδάφη της Γαλικίας, με αποτέλεσμα την παραγωγή κονδύλων με πολύ επιφανειακούς οφθαλμούς, λεπτό και λείο φλοιό και πολύ λευκό χρώμα σάρκας.

    Παράμετροι ποιότητας: η πατάτα που φέρει την ΠΓΕ είναι ελαφρώς αλευρώδης, έχει αρκετά σφικτή σύσταση, διαλύεται ελαφρά έως μέτρια και είναι σφικτή στην αφή. Τα εν λόγω χαρακτηριστικά καθιστούν την πατάτα αυτή ιδανικό προϊόν για κάθε τύπο μαγειρέματος, καθώς διακρίνεται για την περιεκτικότητά της σε ξηρή ουσία και τα χαρακτηριστικά του χρώματος, του αρώματος και της γεύσης, μετά το μαγείρεμα.

    Αναλυτικά χαρακτηριστικά: περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη μεγαλύτερη από 18 % και περιεκτικότητα σε αναγωγικά σάκχαρα μικρότερη από 0,4 %.

    5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

    Οι φυσικές συνθήκες της γεωγραφικής περιοχής, ιδίως το σημαντικό ύψος βροχοπτώσεων στις επιμέρους περιοχές παραγωγής και οι ήπιες θερμοκρασίες προσφέρουν στις καλλιέργειες πατάτας άριστη βλαστητική ανάπτυξη, χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιηθεί πότισμα. Κατ’αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η συνεχής ανάπτυξη των κονδύλων.

    Η ύπαρξη μιας ξηράς περιόδου κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπου παρατηρείται έλλειψη νερού στο έδαφος, συμβάλλει ώστε οι κόνδυλοι που παράγονται να χάνουν νερό, πριν συλλεγούν, και να ωριμάζουν τέλεια, πράγμα που επιτρέπει το σχηματισμό ενός ενιαίου και ανθεκτικού φλοιού. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη μείωση της περιεκτικότητας σε νερό του κονδύλου, συμβάλλει στο σχηματισμό του και ενισχύει την μαγειρική του ποιότητα.

    Στις περιοχές παραγωγής επικρατούν τα εδάφη με μέση ή μέση-αμμώδη σύσταση, με pH 5 έως 6,5, που είναι τα βέλτιστα για την καλλιέργεια της πατάτας καθώς επιτρέπουν τον καλό αερισμό που περιορίζει την εμφάνιση ασθενειών όπως η Pectobacterium spp. ή η Rhizoctonia solani. Χάρη στην υφή αυτή, ο φλοιός του κονδύλου είναι λεπτός και ενιαίος, και οι κόνδυλοι βγαίνουν καθαροί από το έδαφος, δεν χρειάζεται επομένως να πλυθούν. Επιπλέον, το ελαφρώς όξινο pH εμποδίζει την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών όπως η Streptomyces spp.

    Όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, μεταξύ των παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών αξίζει να αναφερθούν οι φυσικές λιπάνσεις, μέχρι 25 έως 30 τόνους/εκτάριο, που συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή μαγειρική ποιότητα της πατάτας που παράγεται υπό τις συγκεκριμένες αυτές συνθήκες.

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

    [Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    http://mediorural.xunta.es/fileadmin/arquivos/alimentacion/Patata_Galicia_Pliego_Condiciones.pdf


    (1)  EE L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


    Top