This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52011AE0365
Opinion of the European Economic and Social Committee on the ‘Proposal for a Regulation (EU) No …/… of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EC) No 1406/2002 establishing a European Maritime Safety Agency’ — COM(2010) 611 final — 2010/0303 (COD)
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα» COM(2010) 611 τελικό — 2010/0303 (COD)
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα» COM(2010) 611 τελικό — 2010/0303 (COD)
ΕΕ C 107 της 6.4.2011, p. 68–71
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
6.4.2011 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 107/68 |
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα»
COM(2010) 611 τελικό — 2010/0303 (COD)
2011/C 107/14
Εισηγητής: ο κ. SIMONS
Στις 22 και στις 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν, με βάση το άρθρο 100 § 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα:
Πρόταση Κανονισμού(ΕΕ) […/….] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα
COM(2010) 611 τελικό — 2010/0303 (COD)
Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών» στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
Κατά την 469η σύνοδο ολομέλειάς της, της 16ης και 17ης Φεβρουαρίου 2011 (συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2011), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 114 ψήφους υπέρ και 1 αποχή την ακόλουθη γνωμοδότηση.
1. Συμπεράσματα και συστάσεις
1.1 Η ΕΟΚΕ αξιολογεί θετικά τη δράση του EMSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα ) για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, στα κράτη μέλη. Θεωρεί δε εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον να διευρυνθούν με υπεύθυνο τρόπο τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του EMSA.
1.2 Χρησιμοποιώντας τη φράση «με υπεύθυνο τρόπο», η ΕΟΚΕ επιθυμεί να επισημάνει ότι τα καθήκοντα, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του EMSA πρέπει στο μέλλον να διατυπώνονται και να καθορίζονται με σαφέστερο τρόπο, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση όσον αφορά την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του EMSA και των κρατών μελών.
1.3 Σχετικά με την αρχή της αναλογικότητας, η ΕΟΚΕ έχει την εντύπωση ότι η Επιτροπή προδικάζει σε ορισμένα κεφάλαια της πρότασής της τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο EMSA στο μέλλον. Η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ.
1.4 Η ΕΟΚΕ απορεί για την αιφνίδια αναφορά στην «εσωτερική ναυσιπλοΐα» στο άρθρο 2, §2, εδάφιο δ), χωρίς να παρέχεται η παραμικρή εξήγηση ούτε στον ίδιο τον κανονισμό, που, όπως δείχνει και ο τίτλος του, αφορά αποκλειστικά τις θαλάσσιες μεταφορές, ούτε στην αιτιολογική του έκθεση, στην ανάλυση του αντίκτυπου ή στις αιτιολογικές σκέψεις, σχετικά με τα κίνητρα, την ανάγκη, την εμβέλεια, την τεχνική εφαρμογή ή τη διαφορετική πολιτική που εφαρμόζεται για τη θαλάσσια ή την εσωτερική ναυσιπλοΐα, από διαφορετικούς φορείς διοίκησης και διαχείρισης σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Για τους λόγους αυτούς και μόνον, θα πρέπει να απαλειφθεί αυτή η αναφορά, πέραν του επιχειρήματος ότι και από άποψης περιεχομένου, ο διαμετρικά αντίθετος χαρακτήρας αυτών των δύο μέσων μεταφοράς ήταν αφορμή για τη δημιουργία δύο διαφορετικών συστημάτων παρακολούθησης της κυκλοφορίας πλοίων.
1.5 Ωστόσο, η ΕΟΚΕ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να οριστεί νομική βάση και κατ’ επέκταση να προβλεφθούν δημοσιονομικές δυνατότητες, που να επιτρέπουν στον Οργανισμό να συνδράμει την Επιτροπή με τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποκτήσει από τις σχετικές και σαφώς προσδιορισμένες δραστηριότητές του στις θαλάσσιες μεταφορές, και όχι μόνο σε αυτές αλλά σε όλους τους τομείς των μεταφορών, ακόμη και σε τομείς εκτός της πολιτικής μεταφορών.
1.6 Πέραν αυτού, η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την πρόταση να συνδεθεί στενότερα ο κανονισμός για τη σύσταση του Οργανισμού με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την τρίτη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα.
1.7 Η ΕΟΚΕ συνιστά να διασαφηνιστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν ο EMSA, η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την οργάνωση των επιθεωρήσεων.
1.8 Η ΕΟΚΕ επικροτεί συνεπώς την πρόταση της Επιτροπής να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας της Αεροπορίας για τον καθορισμό των επιχειρησιακών μεθόδων εργασίας του Οργανισμού στον τομέα των επιθεωρήσεων.
1.9 Η ΕΟΚΕ κρίνει ότι, εφόσον ο EMSA απέδειξε κατά το παρελθόν την προστιθέμενη αξία του, θα πρέπει να του παρασχεθούν προσωπικό και κονδύλια, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να διαδραματίζει υπεύθυνα τον ρόλο του και στο μέλλον. Η συνέχιση της τακτικής εξωτερικής αξιολόγησης εντάσσεται, κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, στα πλαίσια αυτά.
2. Εισαγωγή
2.1 Στις 28 Οκτωβρίου 2010, η Επιτροπή δημοσίευσε την «Πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002, σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα», (COM(2010) 611 τελικό) και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εκδώσει γνωμοδότηση για το θέμα αυτό.
2.2 Η ΕΟΚΕ ανταποκρίνεται πρόθυμα στο αίτημα αυτό, δεδομένου ότι θεωρεί την πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού αριθ. 1406/2002 ως ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα για την αύξηση της ασφάλειας στη θάλασσα.
2.3 Οφείλει, όμως, να παρατηρήσει ότι μετά το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Erika», που προκάλεσε τεράστια ρύπανση, έχει αυξηθεί αισθητά η σημασία που αποδίδει η πολιτική στην ασφάλεια στη θάλασσα.
2.4 Στο τέλος του 2000, η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Ο Οργανισμός αυτός θα λειτουργεί ως τεχνικός φορέας με σκοπό την επίτευξη υψηλού, ενιαίου και αποτελεσματικού επιπέδου ασφάλειας στη θάλασσα εντός της ΕΕ και την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία.
2.5 Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2002 και ο EMSA άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2003. Έκτοτε, ο κανονισμός υπέστη τρεις τροποποιήσεις.
2.6 Η πρώτη από αυτές, με τον κανονισμό αριθ. 1644/2003, αφορούσε κυρίως τις χρηματοοικονομικές και δημοσιονομικές διαδικασίες και αποσκοπούσε στη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας.
2.7 Κατά τη δεύτερη τροποποίηση, με τον κανονισμό αριθ. 724/2004, η οποία ανάγεται στο δυστύχημα του «Prestige» το 2002, ανατέθηκαν ορισμένα νέα καθήκοντα στον Οργανισμό τα οποία σχετίζονταν κυρίως με την επαγρύπνηση και την καταπολέμηση της ρύπανσης. Εξάλλου, με την αναθεώρηση αυτή συνεκτιμήθηκε η εξέλιξη των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα.
2.8 Με την αναθεώρηση αυτή, ζητήθηκε από τον EMSA να παράσχει τεχνική βοήθεια κατά τη διάρκεια ελέγχων που η Επιτροπή έπρεπε να διενεργήσει, αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 725/2004, σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
2.9 Επιπλέον, ζητήθηκε από τον EMSA να επικουρεί την Επιτροπή στην αξιολόγηση των διαδικασιών πιστοποίησης και των ιδρυμάτων εκπαίδευσης των ναυτικών, σε κράτη μέλη αλλά και σε τρίτες χώρες. Η αποστολή αυτή αφορά τα πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών που είχαν καθοριστεί βάσει της ομώνυμης σύμβασης (σύμβαση STCW) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
2.10 Η τρίτη τροποποίηση επήλθε το 2006, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ 2038/2006. Για την κάλυψη των αναγκών των δραστηριοτήτων ελέγχου της ρύπανσης, προβλέφθηκε για τον EMSA προϋπολογισμός 154 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2007-2013.
2.11 Τα πράγματα, ωστόσο, δεν παύουν να εξελίσσονται. Για να είναι ο EMSA σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, χρειάστηκε να υποβληθεί η υπό συζήτηση πρόταση, που τροποποιεί για τέταρτη φορά, τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002.
2.12 Η τροποποίηση που προτείνεται από την Επιτροπή έχει τον διττό στόχο να διευκρινιστούν τα σημερινά καθήκοντα και ο ρόλος του EMSA και να διευρυνθούν για να καλύψουν νέους τομείς που αναπτύσσονται στον διεθνή και/ή τον ευρωπαϊκό χώρο.
2.13 Σήμερα, ο Οργανισμός παρέχει στα κράτη μέλη και την Επιτροπή τεχνική και επιστημονική συνδρομή για την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη της ρύπανσης που προκαλείται από πλοία. Παρακολουθεί επίσης την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Τέλος, συνδράμει στην ανάπτυξη νέων μέτρων.
2.14 Στην ανακοίνωσή της «Στρατηγικοί στόχοι και συστάσεις σχετικά με τη θαλάσσια πολιτική μεταφορών της ΕΕ μέχρι το 2018», η Επιτροπή γνωστοποιεί ότι έχει την πρόθεση να θεσπίσει την εντολή και τη λειτουργία του EMSA με σκοπό την ενίσχυση της τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης που προσφέρει ο οργανισμός αυτός στα κράτη μέλη.
2.15 Στα συμπεράσματά του της 30ής Μαρτίου 2009, το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αναπτύξει μέτρα τα οποία, ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων, μπορεί να βελτιώσουν περαιτέρω τις δραστηριότητες του EMSA σε ό,τι αφορά την παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στα κράτη μέλη και την Επιτροπή.
2.16 Ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η Επιτροπή εξέτασε το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δράσεις του EMSA θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις των λιμενικών σωμάτων. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν να επεκταθούν τα καθήκοντα του Οργανισμού, ιδίως στον τομέα της παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας και των διαδρομών που ακολουθούν τα πλοία, και να παρασχεθεί υποστήριξη στα κράτη μέλη για τον εντοπισμό πιθανών υπαιτίων ρύπανσης.
2.17 Όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002, το διοικητικό συμβούλιο του EMSA ανέθεσε σε ανεξάρτητο γραφείο στα τέλη του 2007 την αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων του κανονισμού. Στην έκθεση του εν λόγω γραφείου, αναφέρεται ότι μπορούν να επέλθουν βελτιώσεις και διευκρινίσεις σε ορισμένους τομείς, αλλά το γενικότερο συμπέρασμα, ήταν ότι ο Οργανισμός προσθέτει αξία στον τομέα εν γένει, και ιδιαιτέρως στα δύο κυρίως ενδιαφερόμενα μέρη, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή.
3. Γενικές παρατηρήσεις
3.1 Σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της (1) (2), η ΕΟΚΕ έχει τονίσει τον καθοριστικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει ο EMSA για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα εντός των κρατών μελών. ΜΕ δεδομένη τη συνεχή εξέλιξη του θέματος της ασφάλειας στη θάλασσα και τη συνεπακόλουθη ανάγκη της διενέργειας επιθεωρήσεων για την καταπολέμηση της ρύπανσης, η ΕΟΚΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να διευρυνθούν τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του EMSA.
3.2 Η προτεινόμενη επέκταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: την υποστήριξη που παρέχεται από τον EMSA σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΙΜΟ, την αποστολή των επιχειρησιακών υπηρεσιών, όπως το Safe Sea Net, σε σχέση με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης από υπεράκτιες εξορυκτικές δραστηριότητες , την τεχνική συνεργασία με τρίτες χώρες και, τέλος, την υποστήριξη που παρέχεται στην Επιτροπή σε ό,τι αφορά τις επιθεωρήσεις ασφάλειας.
3.3 Οι παράγοντες που οδήγησαν στην προσαρμογή του κανονισμού ήταν η τρίτη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα, τα νέα θέματα που περιλαμβάνονται στην πενταετή στρατηγική (2010-2014) του EMSA και οι συστάσεις του διοικητικού συμβουλίου σε σχέση με την αξιολόγηση του από ανεξάρτητο φορέα.
3.4 Πρέπει οπωσδήποτε να διασαφηνιστούν με καλύτερο τρόπο τα καθήκοντα υποστήριξης που ο EMSA θα πρέπει να αναλάβει έναντι της Επιτροπής και των κρατών μελών, ιδίως στο πλαίσιο των νέων εξελίξεων, όπως η τρίτη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ένωσης, η εποπτεία στη θάλασσα, οι δυνατότητες που διανοίγονται για τη σύσταση σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, κλπ.
3.4.1 Η ΕΟΚΕ απορεί για την αιφνίδια αναφορά στην «εσωτερική ναυσιπλοΐα» στο άρθρο 2, §2, εδάφιο δ), χωρίς να παρέχεται η παραμικρή εξήγηση ούτε στον ίδιο τον κανονισμό, που, όπως δείχνει και ο τίτλος του, αφορά αποκλειστικά τις θαλάσσιες μεταφορές, ούτε στην αιτιολογική του έκθεση, στην ανάλυση του αντίκτυπου ή στις αιτιολογικές σκέψεις, σχετικά με τα κίνητρα, την ανάγκη, την εμβέλεια, την τεχνική εφαρμογή ή την διαφορετική πολιτική που εφαρμόζεται για τη θαλάσσια ή την εσωτερική ναυσιπλοΐα, από διαφορετικούς φορείς διοίκησης και διαχείρισης σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Για τους λόγους αυτούς και μόνον, θα πρέπει να απαλειφθεί αυτή η αναφορά, πέραν του επιχειρήματος ότι και από άποψης περιεχομένου, ο διαμετρικά αντίθετος χαρακτήρας αυτών των δύο μέσων μεταφοράς ήταν αφορμή για τη δημιουργία δύο διαφορετικών συστημάτων παρακολούθησης της κυκλοφορίας πλοίων.
3.4.2 Ωστόσο, η ΕΟΚΕ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να οριστεί νομική βάση και κατ’ επέκταση να προβλεφθούν δημοσιονομικές δυνατότητες, που να επιτρέπουν στον Οργανισμό να συνδράμει την Επιτροπή με τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποκτήσει από τις σχετικές και σαφώς προσδιορισμένες δραστηριότητές του στις θαλάσσιες μεταφορές, και όχι μόνο σε αυτές αλλά και σε όλους τους τομείς των μεταφορών, ακόμη και σε τομείς εκτός της πολιτικής μεταφορών.
3.4.3 Στο άρθρο 2, παράγραφος 1 αναφέρονται οι τομείς στους οποίους ο Οργανισμός επικουρεί την Επιτροπή. Οι προσθήκες που ενίοτε συμπεριλαμβάνονται -αν και με αποκλίνουσες διατυπώσεις- στην παράγραφο 2, σύμφωνα με τις οποίες οι επικουρικές δράσεις πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο των καθηκόντων του EMSA, προξενούν σύγχυση και δεν είναι πάντοτε σαφείς (βλ. εδάφιο ε). Η λύση θα ήταν να διαγραφούν από τη δεύτερη παράγραφο οι εν λόγω προσθήκες, εφόσον περιλαμβάνονται ήδη στην πρώτη παράγραφο.
3.5 Όσον αφορά την αρχή της αναλογικότητας, η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την πρόταση για καλύτερη διασύνδεση του κανονισμού με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που απορρέουν από την τρίτη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια της ναυτιλίας. Επιθυμεί όμως να επισημάνει ότι σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα η δημιουργία περιφερειακών κέντρων, η πρόταση της Επιτροπής προτρέχει του ρόλου που ο Οργανισμός θα μπορούσε να διαδραματίσει στο μέλλον, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για το θέμα αυτό.
4. Ειδικές παρατηρήσεις
4.1 Όσον αφορά τις πτυχές που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση, η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η πρόταση αναφέρει πως, ειδικά για τη διοργάνωση επιθεωρήσεων, «είναι αναγκαία η αποσαφήνιση των ρόλων του Οργανισμού , της Επιτροπής, του Διοικητικού Συμβουλίου και των κρατών μελών».
4.2 Όντως, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων, δεδομένου ότι από τη μία πλευρά αποφασίζουν για τις δραστηριότητες και τους πόρους του EMSA, κυρίως για την πολιτική επιθεωρήσεων, ενώ από την άλλη εκπροσωπούν τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες υποβάλλονται σε έλεγχο από τον Οργανισμό για λογαριασμό της Επιτροπής, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών και πρακτικών με το κοινοτικό δίκαιο.
4.3 Η ΕΟΚΕ μπορεί συνεπώς να συμφωνήσει με την προτεινόμενη προσαρμογή του άρθρου 3 σχετικά με τις επιθεωρήσεις του EMSA και επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής να εφαρμοστεί το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας για να καθοριστούν οι μέθοδοι επιχειρησιακής λειτουργίας του EMSA σε ό,τι αφορά τις επιθεωρήσεις (επιτροπολογία).
4.4 Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων -του EMSA, της Επιτροπής και των κρατών μελών- χωρίς να θίγονται οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες κανενός.
4.5 Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης αναγκαίο να δοθεί προσοχή στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ναυτιλλομένων, στο μέτρο, φυσικά, που το θέμα υπάγεται στις αρμοδιότητες του EMSA, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για τη ναυτική εργασία (Σύμβαση MLC της ΔΟΕ).
4.6 Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να διατυπώσει μια παρατήρηση σχετικά με την τροποποίηση που προτείνεται στο άρθρο 5, παράγραφος 3 της πρότασης: Η προτεινόμενη τροποποίηση σημαίνει ότι τα τοπικά γραφεία που πρέπει να ιδρυθούν δεν θα έχουν ως μόνο καθήκον την παρακολούθηση της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να επισημάνει ότι, απόλυτη προϋπόθεση για να μπορέσουν αυτά να λειτουργήσουν σωστά είναι η διασαφήνιση της κατανομής καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτών και των κρατών μελών.
4.7 Οι άλλες τροποποιήσεις που προτείνονται για τα άρθρα 10 έως 19 αφορούν κυρίως τα υφιστάμενα ή τα νέα όργανα του EMSA, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες αυτών, την αύξηση του προσωπικού και τις πηγές χρηματοδότησης.
4.8 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι σε όλους τους τομείς στους οποίους ο EMSA έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία, πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκτελεί με υπεύθυνο τρόπο αυτά αλλά και τα νέα καθήκοντα που θα του ανατεθούν στο μέλλον. Κάθε περιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών πόρων του EMSA που θα μείωνε τα καθήκοντα που μπορεί να εκπληρώσει ο Οργανισμός πρέπει πάντοτε να σταθμίζεται με βάση τις επιπτώσεις που θα έχει.
4.9 Τέλος, η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του EMSA να υποβάλλεται στο μέλλον η λειτουργία του Οργανισμού σε εξωτερικό έλεγχο ο οποίος θα διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από ανεξάρτητο φορέα.
Βρυξέλλες, 16 Φεβρουαρίου 2011.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής
Staffan NILSSON
(1) ΕΕ C 28 της 03.02.2006, σ. 16.
(2) ΕΕ C 108 της 30.04.2004, σ. 52.