EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC1118(02)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 314 της 18.11.2010, p. 10–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.11.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 314/10


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2010/C 314/10

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Οι δηλώσεις ένστασης υποβάλλονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«FASOLA PIĘKNY JAŚ Z DOLINY DUNAJCA»/«FASOLA Z DOLINY DUNAJCA»

Αριθ. ΕΚ: PL-PDO-0005-0710-10.07.2008

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

1.   Ονομασία:

«Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«Fasola z Doliny Dunajca»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Πολωνία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 1.6:

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

Με την ονομασία «fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasola z Doliny Dunajca» μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μόνον ξηρά σπέρματα φασολιών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Φυσικά χαρακτηριστικά

η μάζα 1 000 σπερμάτων έχει βάρος από 1 100 έως 1 500 g, ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους της φυτείας και τις μετεωρολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου

οι σπόροι είναι υγιείς, ώριμοι, λείοι, καλοσχηματισμένοι και πλήρεις, ομοιόμορφα νεφρόσχημοι, με πεπλατυσμένες πλευρές, απαλλαγμένοι από προσμίξεις και αμυχές από δήγματα εντόμων. Χαρακτηρίζονται από στιλπνή εφυμενίδα του σπέρματος με ομοιόμορφο λευκό χρώμα. Έχουν τη χαρακτηριστική οσμή των καλά ξηραμένων φασολιών, απαλλαγμένη από οσμή μούχλας και άλλες ξένες οσμές. Τα σπέρματα έχουν μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 18 %. Έχουν λεπτή, ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση, χαρακτηριστική των συγκεκριμένων φασολιών.

Ελάχιστες απαιτήσεις που ισχύουν για τα φασόλια πριν τη συσκευασία:

θραυσμένα σπέρματα: μέγιστο 0,1 %

ξηρά σπέρματα: μέγιστο 0,1 %

λευκά σπέρματα άλλων ποικιλιών: μέγιστο 2 %

χρωματισμένα σπέρματα: μέγιστο 1 %

σπέρματα με σημεία σήψης ή μούχλας: μέγιστο 1 %

θραύσματα από μίσχους, λοβούς, φύλλα, ξύλα, υλικά συσκευασίας, σπόρους μη επιβλαβών ζιζανίων: μέγιστο 0,3 %

προσμείξεις: μέγιστο 0,2 %.

Τα σπέρματα που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1,05 %.

Χημικά χαρακτηριστικά

ολική πρωτεΐνη 20-24 %,

ακατέργαστες λιπαρές ουσίες 1,0-2,5 %,

ακατέργαστες ινώδεις ουσίες 3,3-4,8 %,

τέφρα 3,8-4,4 %

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή ποιότητά του, κάθε στάδιο της παραγωγής του προϊόντος «fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasoli z Doliny Dunajca» πρέπει να εκτελείται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής. Αυτή η αναγκαιότητα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι στην εν λόγω περιοχή επικρατούν ιδιαίτερες φυσικές συνθήκες που ευνοούν την καλλιέργεια των φασολιών. Επιπλέον, ολόκληρη η παραγωγή βασίζεται στις παραδοσιακές μεθόδους της περιοχής και οι περισσότερες εργασίες εκτελούνται χειρωνακτικά. Κατά συνέπεια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι δεξιότητες των τοπικών παραγωγών.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η περιοχή παραγωγής του προϊόντος «fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasola z Doliny Dunajca» απαρτίζεται από τις ακόλουθες 11 κοινότητες της κοιλάδας του ποταμού Dunajec: Gródek nad Dunajcem (κομητεία Nowosądecki), Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno (κομητεία Tarnowski), Czchów (κομητεία Brzeski) και Gręboszów (κομητεία Dąbrowski) στο βοϊβοδάτο Małopolskie.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η κοιλάδα Doliny Dunajca έχει διαμορφωθεί από τον ρου του ποταμού Dunajec. Χαρακτηρίζεται από ποικίλο ανάγλυφο. Το υψόμετρο της περιοχής σταδιακά μειώνεται από την κοινότητα Gródek nad Dunajcem στην κοινότητα Wietrzychowice, που έχει το χαμηλότερο υψόμετρο στην κοιλάδα. Ο κύριος άξονας του τοπίου είναι μια μεγάλη κοιλάδα με αναβαθμίδες, που κατευθύνεται από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά. Η κοίτη του ποταμού Dunajec, που σχηματίζει μαιάνδρους, έχει πλάτος 50 έως 150 μέτρα και είναι εν μέρει ρυθμιζόμενη και επιχωματωμένη. Κατά μήκος της εκτείνονται ζώνες με βραχώδη πετρώματα, πάνω στα οποία έχουν δημιουργηθεί μια προσχωσιγενής αναβαθμίδα με σαφώς καθορισμένα άκρα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του πυθμένα της κοιλάδας. Αρκτικές αέριες μάζες διασχίζουν την κοιλάδα με νότια κατεύθυνση και θερμές αέριες μάζες κινούνται προς το Βορρά. Ένας θερμός καταβατικός άνεμος foehn επίσης φτάνει στην κοιλάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο η πρωινή ομίχλη περιορίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Το χαρακτηριστικό σχήμα της κοιλάδας του Dunajec προκαλεί επίσης μια εισροή θερμών αερίων μαζών την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι φυτείες του προϊόντος «fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasoli z Doliny Dunajca» βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο και είναι επομένως προστατευμένες από τους ανέμους. Τα προσχωσιγενή λασπώδη εδάφη του ποταμού τα οποία τις φιλοξενούν είναι πολύ ωφέλιμα για το είδος αυτό, τόσο χάρη στα ανόργανα άλατα που προσφέρουν και το επίπεδο του pH όσο και χάρη στο ύψος και την κατανομή των βροχοπτώσεων που σημειώνονται στην περιοχή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Το έδαφος στις φυτείες της κοιλάδας του Dunajec έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο (12,2-15,0 mg/100 g εδάφους).

Η περιοχή του Tarnow, στο κέντρο της κοιλάδας του Dunajec, είναι μία από τις θερμότερες στην Πολωνία. Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες η μέση ημερήσια θερμοκρασία φθάνει σε καθορισμένες θερμοκρασίες κατωφλίου, και συγκεκριμένα: > 0, > 5, > 10, > 15 °C, είναι πολύ πλεονεκτικές στην κοιλάδα του Dunajec, καθώς σημειώνονται πολλές ημέρες νωρίτερα σε σχέση με άλλες περιοχές της Πολωνίας. Επιπλέον, οι μέσες τιμές θερμοκρασίας του αέρα σε πολυετή βάση για την περιοχή Tarnów είναι κατά 0,8 °C υψηλότερες σε σύγκριση με την Κρακοβία που απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα.

Ανθρώπινος παράγοντας

Οι καλλιεργητές του λευκού φασολιού «fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasola z Doliny Dunajca» έχουν αποκτήσει και τελειοποιήσει από γενιά σε γενιά την απαραίτητη δεξιοτεχνία για την ορθή καλλιέργεια του φυτού και τη συγκομιδή των φασολιών με τις απαιτούμενες ιδιότητες. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στον πολλαπλασιασμό των σπερμάτων από τους ίδιους τους παραγωγούς, στην επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής για την σπορά, στοιχείο που επιτρέπει να αποφεύγονται οι απώλειες λόγω όψιμων παγετών, στην προετοιμασία του εδάφους για τη σπορά, στην τοποθέτηση του ενδεδειγμένου αριθμού σπερμάτων (3 έως 5) σε χωριστές οπές στο έδαφος, στην επιλογή των υποστηριγμάτων και στη μέθοδο στήριξης των φυτών σε αυτά καθώς και στην επιλογή της καλύτερης χρονικής στιγμής για την αποκοπή των φυτών και την ξήρανση των σπόρων που πρέπει να εκτελείται πριν από τον πρώτο παγετό. Μόνο η εκτέλεση κάθε εργασίας με την απαιτούμενη δεξιοτεχνία εξασφαλίζει ότι η εσοδεία θα αποτελείται από ομοιόμορφα σπέρματα υψηλής ποιότητας. Η καλλιέργεια των φασολιών στηρίζεται κυρίως σε χειρωνακτικές τεχνικές και απαιτεί εξαιρετική προσοχή και φροντίδα, με εκτέλεση κάθε εργασίας την κατάλληλη στιγμή, αναλόγως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το συγκεκριμένο έτος.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Το λευκό φασόλι «fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasola z Doliny Dunajca» διακρίνεται από τα υπόλοιπα λευκά φασόλια από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

—   η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο: είναι κατά μέσο όρο ανώτερη κατά 80 mg/kg από αυτήν που παρατηρείται σε άλλες ποικιλίες που φύονται εκτός της οριοθετημένης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής

—   η περιεκτικότητά του σε υγρασία: δεν υπερβαίνει το 18 %

—   έχει γλυκιά γεύση: (όπως επιβεβαιώνεται από εργαστηριακή οργανοληπτική ανάλυση)

—   δομή και σύσταση: τα σπέρματα είναι τρυφερά και μαλακά, ελάχιστα αλευρώδη

—   πάχος του φλοιού: προσδιορίζεται ως λεπτός κατά την εργαστηριακή οργανοληπτική ανάλυση

—   τρυφερότητα του φλοιού: προσδιορίζεται ως τρυφερός κατά την εργαστηριακή οργανοληπτική ανάλυση

—   χρόνος βρασμού: μικρότερος κατά 10 λεπτά της ώρας σε σχέση με αυτόν που παρατηρείται για άλλες ποικιλίες που φύονται εκτός της οριοθετημένης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Το λευκό φασόλι «fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasola z Doliny Dunajca» είναι το προϊόν του μοναδικού συνδυασμού φυσικών παραγόντων (εδαφοκλιματικές συνθήκες) και της τοπικής τεχνογνωσίας, που μόνον αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την ασύγκριτη ποιότητα του προϊόντος.

Τα εδάφη της κοιλάδας του Dunajec στα οποία καλλιεργείται αυτό το φασόλι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, στοιχείο που απαντάται σε σημαντικές ποσότητες στα σπέρματα και συμβάλλει, σε συνδυασμό με την ορθή επιλογή του χρόνου συγκομιδής, στην παραγωγή ενός προϊόντος με γλυκιά χαρακτηριστική γεύση.

Τα αργιλώδη εύφορα εδάφη της κοιλάδας του Dunajec και το κλίμα της ανταποκρίνονται στις ανάγκες του φυτού και του εγγυώνται καλές συνθήκες καλλιέργειας και ανάπτυξης. Το φάσμα των εξωτερικών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η ποσότητα και κατανομή των βροχοπτώσεων ευνοούν την καλή ανάπτυξη των φυτών και εξασφαλίζουν μια καλή συγκομιδή. Ο μοναδικός συνδυασμός των διακριτικών χαρακτηριστικών της γεωγραφικής περιοχής που αναφέρονται ανωτέρω και της τεχνογνωσίας των παραγωγών, ιδίως όσον αφορά τη χρονική στιγμή της φύτευσης, την προετοιμασία του εδάφους, την φύτευσης των σπόρων σε κατάλληλες οπές και τον καθορισμό του βέλτιστου χρόνου για την κοπή των φυτών, αποτελούν εχέγγυο για μια πλούσια συγκομιδή αποτελούμενη από ευμεγέθη σπέρματα. Επίσης, η επιλογή της κατάλληλης στιγμής για την κοπή και η παρατεταμένη διάρκεια της ξήρανσης, σε ανοικτό χώρο, επιτρέπουν, σε συνδυασμό με ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας, την παραγωγή σπερμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και με εφυμενίδα λεπτότερη από αυτήν άλλων ποικιλιών φασολιών που καλλιεργούνται εκτός της κοιλάδας του Dunajec. Η διαλογή των σπερμάτων γίνεται χειρωνακτικά, πρακτική που επιτρέπει τη συμμόρφωση με τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας που ισχύουν για το προϊόν «fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasoli z Doliny Dunajca».

Η ξήρανση γίνεται υπό φυσικές συνθήκες, χωρίς εξαναγκασμό ή τεχνητή επιτάχυνση η μείωση του όγκου επέρχεται αρμονικά χωρίς συρρίκνωση των σπερμάτων. Αυτές οι φροντίδες εξασφαλίζουν στο λευκό φασόλι «fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca»/«fasola z Doliny Dunajca» τον μειωμένο χρόνο μαγειρέματος, την λεπτή δομή και υφή και την τρυφερή εφυμενίδα, που είναι πολύ λεπτότερη από αυτήν των ποικιλιών που καλλιεργούνται εκτός της οριοθετημένης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId=0


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top