Agħżel il-karatteristiċi sperimentali li tixtieq tipprova

Dan id-dokument hu mislut mis-sit web tal-EUR-Lex

Dokument C2005/139/15

    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ υπό το ειδικό πρόγραμμα (Ευρατόμ) έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

    ΕΕ C 139 της 8.6.2005, p. 38–41 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    8.6.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 139/38


    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ υπό το ειδικό πρόγραμμα (Ευρατόμ) έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

    (2005/C 139/15)

    1.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 2002, για το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) που συμβάλλει επίσης στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (2002-2006) (1), το Συμβούλιο θέσπισε, στις 30 Σεπτεμβρίου 2002, το ειδικό πρόγραμμα (Ευρατόμ) έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας (2002-2006) (2) (στο εξής «ειδικό πρόγραμμα»)

    Κατ' εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 του ειδικού προγράμματος, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (στο εξής «Επιτροπή») ενέκρινε, στις 6 Δεκεμβρίου 2002, πρόγραμμα εργασίας (3) (στο εξής «πρόγραμμα εργασίας») στο οποίο προσδιορίζονται λεπτομερέστερα οι στόχοι και οι προτεραιότητες του ειδικού προγράμματος καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1, του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Noεμβρίου 2002, σχετικά με τους κανόνες συμμετοχής επιχειρήσεων, κέντρων ερευνών και πανεπιστημίων για την υλοποίηση του έκτου προγράμματος-πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) (2002-2006) (4) (στο εξής «κανόνες συμμετοχής»), οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ υποβάλλονται στα πλαίσια προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

    2.

    Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ (στο εξής «πρόσκληση») απαρτίζεται από το παρόν γενικό μέρος και από τους ειδικούς όρους που περιγράφονται στο παράρτημα. Στο παράρτημα αναφέρονται, συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ, η ενδεικτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός, τα εκάστοτε μέσα και πεδία, τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ, ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων και οι τυχόν περιορισμοί.

    3.

    Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που πληρούν τους όρους που αναφέρονται στους κανόνες συμμετοχής και για τα οποία δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού που προβλέπονται στους κανόνες συμμετοχής ή στο άρθρο 114 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του Δημοσιονομικού Κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (5), (στο εξής «προτείνοντες») καλούνται να υποβάλουν στην Επιτροπή προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ, με την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι που καθορίζονται στους κανόνες συμμετοχής και στην πρόσκληση.

    Η εκπλήρωση των όρων συμμετοχής από τους προτείνοντες εξακριβώνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της εκάστοτε έμμεσης δράσης ΕΤΑ. Οι προτείνοντες θα πρέπει ωστόσο να έχουν προηγουμένως υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με την οποία να βεβαιώνουν ότι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 93 παράγραφος 1 του Δημοσιονομικού Κανονισμού. Θα πρέπει επίσης να έχουν υποβάλει στην Επιτροπή τις πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 173 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (EK, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, για τη θέσπιση του Δημοσιονομικού Κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (6)

    Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών και, στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνει ιδιαιτέρως τις γυναίκες να υποβάλλουν ή να συμμετέχουν στην υποβολή προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ.

    4.

    Η Επιτροπή θέτει στη διάθεση των προτεινόντων σχετικό με τις προσκλήσεις «οδηγό για την υποβολή προτάσεων» οι οποίοι περιέχουν πληροφορίες που αφορούν την εκπόνηση και την υποβολή προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ, καθώς και «κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής προτάσεων» (7). Οι οδηγοί και οι κατευθυντήριες γραμμές, όπως και το πρόγραμμα εργασίας και άλλες πληροφορίες σχετικές με τις προσκλήσεις, διατίθενται από την Επιτροπή στις κατωτέρω διευθύνσεις:

    European Commission

    The FP6 Information Desk

    Directorate General RTD

    B-1049 Brussels, Belgium

    Διεύθυνση στο Διαδίκτυο: www.cordis.lu/fp6-euratom

    5.

    Οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά με χρήση του βασιζόμενου σε τεχνολογία παγκόσμιου ιστού Ηλεκτρονικού Συστήματος Υποβολής Προτάσεων (EPSS (8)). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο συντονιστής μπορεί να ζητήσει άδεια από την Επιτροπή για να υποβάλει την πρόταση σε έντυπη μορφή πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων. Το αίτημα αυτό πρέπει να υποβληθεί γραπτά σε μια από τις ακόλουθες διευθύνσεις:

    European Commission

    Directorate General RTD, unit J4

    CDMA 1/86

    B-1049 Brussels, Belgium

    Ηλεκτρονική διεύθυνση: rtd-euratom@cec.eu.int

    Το αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από εξήγηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ζητείται η εξαίρεση. Προτείνοντες που επιθυμούν να υποβάλουν σε έντυπη μορφή την πρότασή τους αναλαμβάνουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι οι αιτήσεις για εξαίρεση και οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να προλάβουν την προθεσμία υποβολής των προτάσεων.

    Όλες οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ πρέπει να περιέχουν δύο μέρη: τα έντυπα (Μέρος Α) και το περιεχόμενο (Μέρος Β).

    Οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ είναι δυνατό να συνταχθούν είτε επιγραμμικά (on-line) είτε απογραμμικά (off-line) και να υποβληθούν επιγραμμικά. Το μέρος Β των προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά σε μορφή PDF («portable document format», συμβατή με Adobe Version 3 ή μεταγενέστερη με ενσωματωμένες γραμματοσειρές). Συμπιεσμένα («zipped») αρχεία θα αποκλεισθούν.

    Το λογισμικό εργαλείο EPSS (προς απογραμμική ή επιγραμμική χρήση) διατίθεται στην ιστοθέση CORDIS, στη διεύθυνση www.cordis.lu.

    Θα αποκλεισθούν προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ που υποβάλλονται επιγραμμικά και οι οποίες είναι ελλιπείς, δυσανάγνωστες ή περιέχουν ηλεκτρονικούς ιούς.

    Θα αποκλεισθούν εκδόσεις προτάσεων έμμεσης δράσης ΕΤΑ που υποβάλλονται σε αφαιρούμενο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (π.χ. CD-ROM, δισκέτα), μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω τηλεομοιοτυπίας.

    Θα αποκλεισθούν προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ για τις οποίες έχει επιτραπεί να υποβληθούν σε έντυπη μορφή και είναι ελλιπείς.

    Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους διάφορους τρόπους υποβολής προτάσεων παρέχονται στο παράρτημα Ι των «κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής προτάσεων».

    6.

    Οι προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ πρέπει να παραληφθούν από την Επιτροπή το αργότερο την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής που καθορίζεται στην εκάστοτε πρόσκληση. Θα αποκλεισθούν προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ οι οποίες παραλαμβάνονται μετά την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής.

    Θα αποκλεισθούν προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως προς τον ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων που καθορίζονται στην εκάστοτε πρόσκληση.

    Το ίδιο ισχύει επίσης για τις προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ οι οποίες δεν πληρούν τα τυχόν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας.

    7.

    Σε περίπτωση υποβολής διαδοχικών εκδόσεων της ίδιας πρότασης έμμεσης δράσης ΕΤΑ, η Επιτροπή θα εξετάσει μόνο την έκδοση της πρότασης που έχει παραληφθεί τελευταία πριν από την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής που καθορίζεται στην εκάστοτε πρόσκληση.

    8.

    Εφόσον αυτό προβλέπεται στην εκάστοτε πρόσκληση, ορισμένες προτάσεις έμμεσης δράσης ΕΤΑ είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο μεταγενέστερης αξιολόγησης.

    9.

    Οι προτείνοντες καλούνται να αναφέρουν τον αναγνωριστικό κωδικό της πρόσκλησης σε κάθε αλληλογραφία σχετική με πρόσκληση (π.χ. αίτηση πληροφοριών ή υποβολή πρότασης έμμεσης δράσης ΕΤΑ).


    (1)  ΕΕ L 232 της 29.8.2002, σ. 34.

    (2)  ΕΕ L 294 της 29.10.2002, σ. 74.

    (3)  Απόφαση C(2002)48811 της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε από τις αποφάσεις της Επιτροπής C(2003)4103, C(2004)4223 και C(2005)1674.

    (4)  ΕΕ L 355 της 30.12.2002, σ. 35.

    (5)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

    (6)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1.

    (7)  C(2003)883 της 27.3.2003, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την C(2004)3337 της 1.9.2004.

    (8)  Το EPSS είναι εργαλείο το οποίο διευκολύνει την ηλεκτρονική εκπόνηση και υποβολή προτάσεων.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    1.   Ειδικό πρόγραμμα: Πρόγραμμα ΕΥΡΑΤΟΜ έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

    2.   Δραστηριότητες: Θεματικές προτεραιότητες, Διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και Ακτινοπροστασία, και άλλες δραστηριότητες στον τομέα των πυρηνικών τεχνολογιών και της πυρηνικής ασφάλειας

    3.   Τίτλος της πρόσκλησης: Θεματική πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πεδίο «Πρόγραμμα ΕΥΡΑΤΟΜ έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας»

    4.   Αναγνωριστικός κωδικός της πρόσκλησης: Ευρατόμ — 2005-06 — καθορισμένη προθεσμία

    5.   Ημερομηνία δημοσίευσης:

    6.   Καταληκτική ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου 2005 ώρα 5.00 μ.μ. (τοπική ώρα Βρυξελλών)

    7.   Συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός: 52 εκατομ. ευρώ

    8.   Πεδίο της πρόσκλησης και μέσα:

    Πεδίο

    Θέμα

    Μέσο (1)

    3.2.1

    Διάθεση σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς

    NUWASTE-2005/6-3.2.1.1-1

    ΟΕ

    NUWASTE-2005/6-3.2.1.1-2

    ΕΣΕΕ ή ΔΣ

    NUWASTE-2005/6-3.2.1.1-3

    ΕΣΕΕ ή ΔΣ

    NUWASTE-2005/6-3.2.1.1-4

    ΔΣ

    3.2.2

    Διαχωρισμός και μεταστοιχείωση και άλλες ιδέες ώστε να προκύπτουν λιγότερα απόβλητα κατά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

    NUWASTE-2005/6-3.2.2.1-1

    ΕΣΕΕ

    NUWASTE-2005/6-3.2.2.1-2

    ΕΣΕΕ

    NUWASTE-2005/6-3.2.2.1-3

    ΔΣ

    NUWASTE-2005/6-3.2.2.1-4

    ΔΣ

    3.2.3

    Υποδομές διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων

    NUWASTE-2005/6-3.2.3.1-1

    ΟΠΥ

    3.3.1

    Ποσοτικός προσδιορισμός των κινδύνων λόγω παρατεταμένης έκθεσης σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας

    RAD PROT-2005/6-3.3.1.1-1

    ΔΣ

    RAD PROT-2005/6-3.3.1.1-2

    ΔΣ

    3.3.2

    Ιατρική έκθεση σε ακτινοβολία και φυσικές πηγές ακτινοβολίας

    RAD PROT-2005/6-3.3.2.1-1

    ΔΣ

    3.3.3

    Προστασία του περιβάλλοντος και ραδιοοικολογία

    RAD PROT-2005/6-3.3.3.1-1

    ΔΣ

    RAD PROT-2005/6-3.3.3.1-2

    ΔΣ

    3.3.4

    Διαχείριση κινδύνων και έκτακτων περιστατικών

    RAD PROT-2005/6-3.3.4.1-1

    ΕΣΕΕ

    RAD PROT-2005/6-3.3.4.1-2

    ΕΣΕΕ

    3.4.1

    Καινοτόμες έννοιες

    NUCTECH-2005/6-3.4.1.1-1

    ΕΣΕΕ

    NUCTECH-2005/6-3.4.1.1-2

    ΕΣΕΕ

    3.4.2

    Εκπαίδευση και κατάρτιση

    NUCTECH-2005/6-3.4.2.1-1

    ΔΣ

    3.4.3

    Ασφάλεια των εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν

    NUCTECH-2005/6-3.4.3.1-1

    ΔΑ

    NUCTECH-2005/6-3.4.3.1-2

    ΕΣΕΕ ή/και ΔΣ

    3.4.4

    Οριζόντιες δραστηριότητες στον τομέα των πυρηνικών τεχνολογιών και της πυρηνικής ασφάλειας

    NUCTECH-2005/6-3.4.4.1-1

    ΟΠΥ

    NUCTECH-2005/6-3.4.4.1-2

    ΔΣ

    9.   Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων (2):

    Μέσο

    Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων

    ΟΕ, ΔΑ και ΟΠΥ

    3 ανεξάρτητες μεταξύ τους νομικές οντότητες από 3 διαφορετικά ΚΜ ή ΣΚ, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 είναι ΚΜ ή ΣΥΧ.

    ΕΣΕΕ και ΔΣ

    2 ανεξάρτητες μεταξύ τους νομικές οντότητες από 2 διαφορετικά ΚΜ ή ΣΚ, εκ των οποίων τουλάχιστον 1 είναι ΚΜ ή ΣΥΧ.

    10.   Περιορισμός συμμετοχής: Αποκλείονται ορισμένες τρίτες χώρες (βλ. τμήμα 4 του προγράμματος εργασίας).

    11.   Συμφωνία κοινοπραξίας:

    Συμμετέχοντες σε ΟΕ, ΔΑ, ΟΠΥ, ΕΣΕΕ και ΔΣ που θα προκύψουν από την παρούσα πρόσκληση οφείλουν να συνάψουν συμφωνία κοινοπραξίας.

    12.   Διαδικασία αξιολόγησης:

    Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί σε ένα μόνον στάδιο.

    Οι προτάσεις δεν θα αξιολογηθούν ανώνυμα.

    13.   Κριτήρια αξιολόγησης: Τα κριτήρια (και οι αντίστοιχοι συντελεστές στάθμισης και ελάχιστες βαθμολογίες, καθώς και η συνολική ελάχιστη βαθμολογία) ορίζονται στο παράρτημα IV του προγράμματος εργασίας ανά είδος μέσου.

    14.   Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης και σύναψης συμβάσεων:

    Αποτελέσματα της αξιολόγησης: εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα εντός περίπου τριών μηνών μετά την καταληκτική ημερομηνία.

    Σύναψη των πρώτων συμβάσεων: εκτιμάται ότι οι πρώτες συμβάσεις που θα συναφθούν βάσει της παρούσας πρόσκλησης θα αρχίσουν να ισχύουν περίπου στα μέσα του 2006.


    (1)  ΟΕ = Ολοκληρωμένο Έργο· ΔΑ = Δίκτυο Αριστείας· ΕΣΕΕ = Ειδικό Στοχοθετημένο Ερευνητικό Έργο· ΔΣ = Δράση Συντονισμού· ΔΕΣ = Δράση Ειδικής Στήριξης· ΟΠΥ= Ολοκληρωμένες Πρωτοβουλίες για τις Υποδομές

    (2)  ΚΜ = Κράτος Μέλος της ΕΕ ΣΚ (συμπεριλαμβανομένων ΣΥΧ) = Συνδεδεμένα Κράτη ΣΥΚ = Συνδεδεμένη Υποψήφια Χώρα.

    Οποιαδήποτε νομική οντότητα εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ή σε συνδεδεμένο κράτος που συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό συμμετεχόντων επιτρέπεται να είναι ο μοναδικός συμμετέχων σε έμμεση δράση.


    Fuq