EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004TA1230(11)

Eκθεση για τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας για το οικονομικό έτος 2003 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος

ΕΕ C 324 της 30.12.2004, p. 75–82 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

30.12.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 324/75


EΚΘΕΣΗ

για τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας για το οικονομικό έτος 2003 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος

(2004/C 324/11)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2-5

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

6-12

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Πίνακες 1 έως 4

Απαντήσεις του Ιδρύματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (στο εξής το Ίδρυμα) ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1365/75 του Συμβουλίου (1). Το Ίδρυμα πρέπει να συμβάλλει στο σχεδιασμό και στην καθιέρωση καλύτερων συνθηκών διαβιώσεως και εργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσοντας και διαδίδοντας τις γνώσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται συνοπτικά οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Ιδρύματος, βάσει πληροφοριών που διαβίβασε το ίδιο.

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

2.

Η παρούσα γνώμη απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, δυνάμει του άρθρου 185, παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (2).

3.

Το Συνέδριο εξέτασε τους ετήσιους λογαριασμούς του Ιδρύματος για το οικονομικό έτος που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2003. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1365/75, ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε υπό την ευθύνη του διευθυντή του. Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητας εμπίπτει η κατάρτιση και η υποβολή των λογαριασμών (3), σύμφωνα με τις εσωτερικές δημοσιονομικές διατάξεις που προβλέπονται στο ίδιο άρθρο. Δυνάμει του άρθρoυ 248 της συvθήκης για τηv ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κoιvότητας, το Συvέδριo υποχρεούται να προβαίνει στην εξέταση αυτώv τωv λoγαριασμώv.

4.

Τo Συvέδριo διενήργησε τov έλεγχό τoυ σύμφωvα με τις μεθόδoυς και τα πρότυπα ελέγχoυ που εφαρμόζει. Αυτά αποτελούν προσαρμογή των γεvικώς παραδεκτών διεθvών ελεγκτικών προτύπων, έτσι ώστε vα αvτικατoπτρίζουν τov ειδικό χαρακτήρα τoυ κoιvoτικoύ πλαισίoυ. Το Συνέδριο εξέτασε τα λoγιστικά έγγραφα και εφάρμoσε τις ελεγκτικές διαδικασίες πoυ κρίθηκαv αvαγκαίες στο πλαίσιo αυτό.

5.

Κατ' αυτό τον τρόπο, τo Συvέδριo αποκόμισε τηv εύλoγη βεβαιότητα ότι oι ετήσιoι λoγαριασμoί για τo oικovoμικό έτoς πoυ έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίoυ 2003 είvαι αξιόπιστoι και ότι oι υπoκείμεvες πράξεις είvαι, στo σύvoλό τoυς, vόμιμες και καvovικές. Το περιεχόμενο των παρατηρήσεων που ακολουθούν δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ελεγκτική γνώμη που διατύπωσε το Συνέδριο στην έκθεση αυτή.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

6.

Η εκτέλεση των πιστώσεων του οικονομικού έτους 2003 καθώς και των πιστώσεων που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο οικονομικό έτος παρουσιάζεται στον πίνακα 2. Ο λογαριασμός διαχείρισης και ο ισολογισμός του Ιδρύματος για το οικονομικό έτος 2003 παρουσιάζονται συνοπτικά στους πίνακες 3 και 4.

7.

Το Ίδρυμα συνήψε σύμβαση με την Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Phare. Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, το Ίδρυμα έλαβε χορήγηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, από τα οποία 639 000 ευρώ εισπράχθηκαν το 2003. Η διαχείριση αυτών των κεφαλαίων ασκήθηκε εκτός προϋπολογισμού. Έπρεπε να είχε καταρτιστεί διορθωτικός προϋπολογισμός.

8.

Ο λογαριασμός διαχείρισης εμφανίζει ζημία η οποία σωρεύεται από πολλά οικονομικά έτη, σχετικά με την οποία το Ίδρυμα ζήτησε από την Επιτροπή να αποζημιωθεί. Η Επιτροπή θεώρησε την αντίστοιχη καταβολή ότι αποτελεί μέρος της επιχορήγησης του οικονομικού έτους 2003, γεγονός που αντιστοιχεί σε μη εκκαθάριση της ζημίας. Κατ' εφαρμογή των νέων διατάξεων του δημοσιονομικού κανονισμού του Ιδρύματος, το αρνητικό αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ενός έτους πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διορθωτικού προϋπολογισμού (4) το επόμενο έτος.

9.

Το διοικητικό συμβούλιο θέσπισε, στις 28 Μαρτίου 2003, το νέο δημοσιονομικό κανονισμό του Ιδρύματος και τους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του. Αυτή η κανονιστική ρύθμιση (5) προβλέπει τη θέση σε εφαρμογή νέου συστήματος εσωτερικού ελέγχου (συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού διαχειριστικο-οικονομικού ελέγχου), το οποίο οριστικοποιήθηκε μόλις στις αρχές του 2004.

10.

Το άρθρο 43, παράγραφος 1, στοιχείο ε) του δημοσιονομικού κανονισμού του Ιδρύματος ορίζει ότι ο υπόλογος επικυρώνει τα συστήματα που καθορίζει ο διατάκτης, τα οποία προορίζονται για την παροχή ή την αιτιολόγηση των λογιστικών στοιχείων. Η επικύρωση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

11.

Βασικό στόχο του Ιδρύματος, σύμφωνα με το βασικό κανονισμό του που καταρτίστηκε το 1975, αποτελεί η συμβολή στην καθιέρωση καλύτερων συνθηκών διαβιώσεως και εργασίας με την ανάπτυξη και τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, οφείλει να αναλύει τις συνθήκες εργασίας του ανθρώπου, την οργάνωση της εργασίας, τα ειδικά προβλήματα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές βελτίωσης του περιβάλλοντος, καθώς και την κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο και στο χρόνο. Στην πράξη, ορισμένες πλευρές αυτών των θεμάτων τις χειρίζονται άλλοι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν έκτοτε (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία). Αντ' αυτού, το Ίδρυμα ανέπτυξε την ανάλυση ειδικότερων πλευρών, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εργασιακές σχέσεις.

12.

Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος πλαισιώνονται από τετραετή προγράμματα, το τελευταίο των οποίων καλύπτει την περίοδο 2001-2004. Ενώ η βασική αρχή που διέπει το τελευταίο αυτό πρόγραμμα αποσκοπούσε στη μεγαλύτερη αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε ορισμένους βασικούς τομείς, το Ίδρυμα, το 2002, προσέθεσε έναν νέο τομέα στους τρείς που είχαν ήδη επιλεγεί. Πρέπει να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός του προγράμματος εργασίας του Ιδρύματος, σε συνεννόηση με τους λοιπούς οργανισμούς που χειρίζονται πλευρές που άπτονται του τομέα της αρμοδιότητάς του, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι βασικές προτεραιότητες όντως καλύπτονται, να αναπτύσσονται οι δυνατές συνέργιες και να αποφεύγονται οι διπλοχρησίες. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της αναθεώρησης του βασικού κανονισμού του Ιδρύματος, που προτείνει η Επιτροπή.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο κατά τη συνεδρίασή του της 29ης και 30ής Σεπτεμβρίου 2004.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Juan Manuel FABRA VALLÉS

Πρόεδρος


(1)  ΕΕ L 139 της 30.5.1975, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

(3)  Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 83 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού του Ιδρύματος, οι οριστικοί λογαριασμοί για το οικονομικό έτος 2003 καταρτίστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2004 και διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο περιήλθαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2004. Στoυς πίvακες πoυ επισυvάπτovται στηv παρoύσα έκθεση παρουσιάζονται συνοπτικά oι εν λόγω λογαριασμοί.

(4)  Άρθρο 16 του νέου δημοσιονομικού κανονισμού.

(5)  Άρθρο 38 του νέου δημοσιονομικού κανονισμού του Ιδρύματος.


Πίνακας 1

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Δουβλίνο)

Τομείς κοινοτικών αρμοδιοτήτων βάσει της συνθήκης

Αρμοδιότητες του Ιδρύματος [κανονισμό (EΚ) αριθ. 1365/75 του Συμβουλίου

Διακυβέρνηση

Μέσα που τέθηκαν στη διάθεση του Ιδρύματος (δεδομένα για το 2002)

Προϊόντα και υπηρεσίες

«Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη έχοντας υπόψη τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, έχουν ως στόχο (…) τη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως και εργασίας, (…) η Κοινότητα υποστηρίζει και συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών στους ακόλουθους τομείς: (…) β) τους όρους εργασίας· γ) την κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική προστασία των εργαζομένων· δ) την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας· ε) την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους εργαζομένους· στ) την εκπροσώπηση και τη συλλογική υπεράσπιση των συμφερόντων εργαζομένων και εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένης της συνδιαχείρισης· ζ) τις συνθήκες απασχόλησης των υπηκόων των τρίτων χωρών η) την αφομοίωση των αποκλειομένων από την αγορά εργασίας προσώπων· θ) την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (…)»

(Αποσπάσματα των άρθρων 136 και 137 της συνθήκης)

Αποστολή

Η αποστολή του Ιδρύματος είναι να συμβάλλει στο σχεδιασμό και στην καθιέρωση καλύτερων συνθηκών διαβιώσεως και εργασίας, αναπτύσσοντας και διαδίδοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, πρέπει να ασχολείται με:

τις συνθήκες εργασίας του ανθρώπου,

την οργάνωση της εργασίας και ιδίως το σχεδιασμό των χώρων εργασίας,

τα ειδικά προβλήματα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων,

τις μακροπρόθεσμες προοπτικές βελτίωσης του περιβάλλοντος,

την κατανομή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο χώρο και χρόνο.

Καθήκοντα

Να ευνοεί την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε αυτούς τους τομείς

Να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ πανεπιστημίων, ιδρυμάτων μελετών και ερευνών, των διοικήσεων και των οργανισμών οικονομικής και κοινωνικής φύσεως

Να διεξάγει ή να αναθέτει μελέτες καθώς και να παρέχει βοήθεια για την πραγματοποίηση πειραματικών σχεδίων

Να συνεργάζεται όσο το δυνατό στενότερα με τους υπάρχοντες ειδικευμένους οργανισμούς

1.

Διοικητικό συμβούλιο

για κάθε κράτος μέλος: ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένας εκπρόσωπος των οργανώσεων εργοδοτών και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων,

3 επρόσωποι της Επιτροπής

2.

Διευθυντής

Διορίζεται από την Επιτροπή, βάσει καταλόγου υποψηφίων που υποβάλλεται από το διοικητικό συμβούλιο, εκτελεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο και διευθύνει το Ίδρυμα.

3.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων Απαρτίζεται από 15 μέλη που διορίζονται από το Συμβούλιο κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Γνωμοδοτεί ιδίως για το πρόγραμμα εργασίας.

4.

Εξωτερικός έλεγχος:

Ελεγκτικό Συνέδριο

5.

Απαλλαγή χορηγείται από το Κοινοβούλιο κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου

Οριστικός προϋπολογισμός

16,8 εκατ. ευρώ (17,39 εκατ. ευρώ) εκ των οποίων κοινοτική επιχορήγηση: 98,2 % (98,3 %):

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2003:

88 (88) θέσεις προβλέπονται στον πίνακα προσωπικού,

εκ των οποίων είναι κατειλημμένες: 76 (77)

συν 16 (20) άλλες θέσεις (συμβάσεις επικουρικών υπαλλήλων, αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνωμόνες, τοπικοί υπάλληλοι, προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό).

Σύνολο προσωπικού: 92 (97)

εκ των οποίων ασκούν καθήκοντα:

λειτουργικά: 60 (61)

διοικητικά: 28 (32)

μεικτά: 4 (4)

Συνθήκες διαβιώσεως

Έρευνα σχετικά με την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη (κάλυψε 8 χώρες, 26 000 συνεντεύξεις)

Τήρηση και επέκταση βάσης συγκρίσιμων δεδομένων (κράτη μέλη και υποψήφιες χώρες)

Μελέτη σχετικά με την απασχόληση στον τομέα της περίθαλψης και των υπηρεσιών υγείας

Μελέτη σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου κατά τη διάρκεια του βίου

Συνθήκες εργασίας

Έκθεση για τις συνθήκες εργασίας στις υπό ένταξη και τις υποψήφιες χώρες

Δημιουργία δικτύου εμπειρογνωμόνων για το νέο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Συνθηκών Εργασίας (ΕWCO)

Μελέτες σχετικές με τους κλάδους των ξενοδοχείων/εστιατορίων και των οδικών μεταφορών

Κατάλογος ερευνών για τις υφιστάμενες συνθήκες διαβιώσεως και εργασίας

Εργασιακές σχέσεις

Ανάπτυξη δεικτών στον τομέα της οικονομικής συμμετοχής

Μελέτη για τη μετανάστευση και την απασχόληση

Επέκταση του δικτύου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Εργασιακών Σχέσεων (EIRO)

Κοινή έκθεση με την Επιτροπή: «Εξελίξεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων κατά το 2002»

Μελέτη ορισμένων περιπτώσεων σχετικά με τις ευρωπαϊκές επιτροπές επιχείρησης σε 37 πολυεθνικές επιχειρήσεις

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αλλαγής (ΕΜCO)

Ανάπτυξη ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων

Διοργάνωση τεσσάρων σεμιναρίων και δύο εργαστηρίων

Οριζόντια θέματα

Έκθεση για την εταιρική κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων (RSE).

Πληροφόρηση και επικοινωνία

Ενέργειες επικοινωνίας στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες

Ίδρυση επτά εθνικών κέντρων σύνδεσης

91 δημοσιεύσεις (ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις μεταφράσεις)

Πηγή:Πληροφοριακά στοιχεία που διαβίβασε το Ίδρυμα.


Πίνακας 2

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας — Εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2003

(εκατ. ευρώ)

Έσοδα

Δαπάνες

Προέλευση των εσόδων

Έσοδα εγγεγραμμένα στον οριστικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους

Εισπραχθέντα έσοδα

Κατανομή των δαπανών

Πιστώσεις του οριστικού προϋπολογισμού

Πιστώσεις που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο οικονομικό έτος

Διαθέσιμες πιστώσεις

(πιστώσεις του οικονομικού έτους και πιστώσεις που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο οικονομικό έτος)

εγγεγραμμένες

αναληφθείσες

καταβληθείσες

μεταφερθείσες

ακυρωθείσες

αναλήψεις υποχρεώσεων που απομένουν προς εκκαθάριση

καταβληθείσες

ακυρωθείσες

πιστώσεις

αναληφθείσες

καταβληθείσες

μεταφερθείσες

ακυρωθείσες

Κοινοτικές επιχορηγήσεις

16,5

17,1

Τίτλος I

Προσωπικό

9,0

9,0

8,9

0,1

0,0

0,2

0,2

0,0

9,2

9,2

9,1

0,1

0,0

Λοιπές επιχορηγήσεις

Τίτλος II

Λειτουργία

1,2

1,2

1,0

0,2

0,0

0,7

0,7

0,0

1,9

1,9

1,7

0,2

0,0

Λοιπά έσοδα

0,3

0,1

Τίτλος III

Επιχειρησιακές δραστηριότητες

6,6

6,6

3,8

2,8

0,0

3,1

3,0

0,1

9,7

9,7

6,8

2,8

0,1

Σύνολο

16,8

17,2

Σύνολο

16,8

16,8

13,7

3,1

0,0

4,0

3,9

0,1

20,8

20,8

17,6

3,1

0,1

Πηγή:Στοιχεία του Ιδρύματος — Στον παρόντες πίνακα συγκεφαλαιώνονται τα στοιχεία που παρείχε το Ίδρυμα στις οικονομικές καταστάσεις του.


Πίνακας 3

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας — Λογαριασμός διαχείρισης των οικονομικών ετών 2003 και 2002

(1000 ευρώ)

 

2003

2002

Έσοδα

Επιχορηγήσεις της Επιτροπής

17 090

16 500

Διάφορα έσοδα

47

62

Χρηματοπιστωτικά έσοδα

35

57

Σύνολο των εσόδων (α)

17 172

16 619

Δαπάνες

Προσωπικό — Τίτλος I του προϋπολογισμού

Πληρωμές

8 927

9 111

Μεταφερθείσες πιστώσεις

109

216

Λειτουργία — Τίτλος II του προϋπολογισμού

Πληρωμές

968

938

Μεταφερθείσες πιστώσεις

224

683

Επιχειρησιακές δραστηριότητες — Τίτλος III του προϋπολογισμού

Πληρωμές

3 733

3 290

Μεταφερθείσες πιστώσεις

2 817

3 105

Σύνολο των δαπανών (β)

16 778

17 343

Αποτέλεσμα του οικονομικού έτους (α – β)

394

– 724

Υπόλοιπο που μεταφέρθηκε από το προηγούμενο οικονομικό έτος

–1 836

–1 209

Μεταφερθείσες πιστώσεις που ακυρώθηκαν

118

81

Πιστώσεις προς επαναχρησιμοποίηση από το προηγούμενο οικονομικό έτος

19

13

Εισπραχθέντα έσοδα Phare

639

0

Εισπρακτέα έσοδα Phare

361

0

Δαπάνες Phare

–1 000

0

Συναλλαγματικές διαφορές

9

3

Υπόλοιπο του οικονομικού έτους

–1 296

–1 836

Πηγή:Στοιχεία του Ιδρύματος — Στον παρόντα πίνακα συγκεφαλαιώνονται τα στοιχεία που παρείχε το Ίδρυμα στις οικονομικές καταστάσεις του.


Πίνακας 4

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας — Ισολογισμοί στις 31 Δεκεμβρίου 2003 και 2002

(1000 ευρώ)

Ενεργητικό

2003

2002

Παθητικό

2003

2002

Ακινητοποιήσεις  (1)

 

 

Πάγια κεφάλαια

 

 

Ασώματες ακινητοποιήσεις

27

31

Ίδια κεφάλαια

4 389

4 294

Κτίρια (2)

15 682

3 826

Αποθεματικό αναπροσαρμογής

12 094

0

Έπιπλα και μεταφορικά μέσα

142

139

Υπόλοιπο του οικονομικού έτους

–1 296

–1 836

Υλικό πληροφορικής

107

149

Υποσύνολο

15 187

2 458

Τεχνικοί και λοιποί εξοπλισμοί

518

105

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

 

 

Τρέχουσες ακινητοποιήσεις

0

31

Πιστώσεις που μεταφέρθηκαν αυτοδικαίως

3 150

3 940

Υποσύνολο

16 476

4 281

Μη αυτόματες μεταφορές πιστώσεων

0

64

Αποθέματα

 

 

Υποχρεώσεις Phare

329

0

Υλικό γραφείου

7

13

Κρατήσεις επί μισθών

0

139

Υποσύνολο

7

13

Υποσύνολο

3 479

4 143

Βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις

 

 

Μεταβατικοί λογαριασμοί

 

 

Απαιτήσεις Phare της Επιτροπής

361

0

Έσοδα προς επαναχρησιμοποίηση

22

150

Προπληρωμές

2

11

Ετεροχρονισμένα έσοδα

2

1 840

Ανακτητέος ΦΠΑ

281

274

Τρέχουσες πληρωμές

0

30

Εντάλματα είσπραξης προς είσπραξη

5

1 840

Υποσύνολο

24

2 020

Διάφοροι οφειλέτες

41

13

 

 

 

Υποσύνολο

690

2 138

 

 

 

Ρευστά διαθέσιμα

 

 

 

 

 

Τράπεζες

1 331

1 960

 

 

 

Ταμείο

3

1

 

 

 

Πάγιες προκαταβολές

183

228

 

 

 

Υποσύνολο

1 517

2 189

 

 

 

Σύνολο

18 690

8 621

Σύνολο

18 690

8 621

Πηγή:Στοιχεία του Ιδρύματος — Στον παρόντα πίνακα συγκεφαλαιώνονται τα στοιχεία που παρείχε το Ίδρυμα στις οικονομικές καταστάσεις του.


(1)  Οι ακινητοποιήσεις παρουσιάζονται ως καθαρή αξία. Τα στοιχεία του 2002 έτυχαν επανεπεξεργασίας προκειμένου να είναι συγκρίσιμα.

(2)  Το Ίδρυμα αποφάσισε να προβεί σε αναπροσαρμογή των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (12,1 εκατομμύρια ευρώ) που έχει υπό την ιδιοκτησία του.

Πηγή:Στοιχεία του Ιδρύματος — Στον παρόντα πίνακα συγκεφαλαιώνονται τα στοιχεία που παρείχε το Ίδρυμα στις οικονομικές καταστάσεις του.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΠΑΤΟΣ

7.

Οι δραστηριότητες για το PHARE δεν προβλέπονται ρητά από τον ιδρυτικό κανονισμό του Ιδρύματος και δεν κρίθηκε σκόπιμο να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του. Το Ίδρυμα λαμβάνει υπόψη την παρατήρηση του Συνεδρίου και στο μέλλον, οι χρηματοδοτήσεις για το πρόγραμμα PHARE θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό.

8.

Το Ίδρυμα βρίσκεται σε επαφή με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα του συσσωρευθέντος ελλείματος και του τρόπου διαχείρισης των μελλοντικών ελλειμάτων και πλεονασμάτων.

9.

Ολοκληρώθηκαν οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου με τη θέσπιση της λειτουργίας οικονομικού και επιχειρησιακού ελέγχου τον Νοέμβριου 2003. Η εν λόγω λειτουργία καθώς και λοιπές εργασίες ελέγχου πραγματοποιούνται από ειδικευμένη μονάδα, ενώ τον εσωτερικό έλεγχο διενεργεί η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής.

10.

Ο υπόλογος βασίζεται στις επικυρώσεις που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Οι υπηρεσίες αυτές παρέσχαν τα λογιστικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιεί το Ίδρυμα.

12.

Κατά την ανάπτυξη των προγραμμάτων του Ιδρύματος, επιτεύχθηκαν συνεργίες με τους λοιπούς οργανισμούς, ούτως ώστε κάθε οργανισμός να διαχειρίζεται συμπληρωματικές πτυχές στο πλαίσιο των κοινών τομέων αρμοδιότητας και να αποφεύγονται οι διπλοχρησίες. Η πρακτική αυτή επισημοποιήθηκε με τις κοινές δηλώσεις π.χ. με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία που εδρεύει στο Μπιλμπάο.


Top