Atlasiet eksperimentālās funkcijas, kuras vēlaties izmēģināt!

Šis dokuments ir izvilkums no tīmekļa vietnes EUR-Lex.

Dokuments 92003E000514

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0514/03 υποβολή: Miet Smet (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο.

ΕΕ C 280E της 21.11.2003., 60./61. lpp. (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Eiropas Parlamenta tīmekļvietnē

92003E0514

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0514/03 υποβολή: Miet Smet (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 280 E της 21/11/2003 σ. 0060 - 0061


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0514/03

υποβολή: Miet Smet (PPE-DE) προς το Συμβούλιο

(24 Φεβρουαρίου 2003)

Θέμα: Τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο

Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου βασίζεται στην ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση. Η ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση στηρίζεται στη Δήλωση της Βαρκελώνης, πουπεγράφη από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις 12 χώρες εταίρους από τη λεκάνη της Μεσογείου. Το 2001πεγράφη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου.

Παρά το γεγονός ότι τόσο στη Δήλωση της Βαρκελώνης όσο και στη συμφωνία σύνδεσης με την Αίγυπτο γίνεται αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο δεν τυγχάνουν πάντοτε σεβασμού. Το AFP αναφέρει ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων σε Αιγύπτιες και νομοθεσία που κάνει διακρίσεις με βάση το φύλο, μεταξύ άλλων στον τομέα του διαζυγίου.

Έχει ήδη αντιδράσει η ΕΕ σε αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών· Εάν όχι, έχει η ΕΕ την πρόθεση να αντιδράσει σε αυτές τις παραβιάσεις·

Προβλέπεται κάποιος μηχανισμός, προκειμένου να ελέγχεται και να επιβάλλεται κατά τρόπο συστηματικό ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών στην Αίγυπτο· Επίσης, προβλέπεται κάποια δυνατότητα αναστολής της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ, δεδομένου ότι στη χώρα αυτή τα δικαιώματα των γυναικών, και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάζονται επί μονίμου βάσεως· Σε περίπτωση που η απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα είναι αρνητική, προτίθεται η ΕΕ να προβλέψει τέτοιες δυνατότητες στο μέλλον·

Εφόσον ρυθμιστούν τόσο ο έλεγχος όσο και η επιβολή του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών και προβλεφθεί ενδεχόμενη αναστολή της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, ισχύει το ίδιο για όλες τις χώρες που έχουνπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ στο πλαίσιο της Δήλωσης της Βαρκελώνης·

Απάντηση

(22 Ιουλίου 2003)

Το Συμβούλιοπενθυμίζει στον αξιότιμο κύριο Βουλευτή ότι, με τηνπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Αίγυπτο, έχει δοθεί μια νέα διάσταση στις σχέσεις με τη χώρα αυτή η οποία επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή διαλόγου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Οι αρχηγοί αποστολής στην Αίγυπτο, σε σύνθεση τρόικας, έχουν αρχίσει διάλογο με τις αιγυπτιακές αρχές σε θέματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων και το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δύο σχετικές συνεδριάσεις έγιναν τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2002. Στην πρώτη συνεδρίαση, τα δύο μέρη συμφώνησαν να διεξάγουν τακτικό διάλογο μέσα στο πνεύμα της δήλωσης της Βαρκελώνης και της συμφωνίας σύνδεσης. Η πρώτη συνεδρίαση πολιτικού διαλόγου σεπουργικό επίπεδο προβλέπεται τον Ιούνιο. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να θίξει ένα ορισμένο αριθμό ζητημάτων.

Αφού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης, η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει πλαίσιο για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου σε τακτικά διαστήματα, κάθε φορά που είναι αναγκαίο και σε διαφορετικά επίπεδα. Η ίδια η συμφωνία πράγματι ορίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου βασίζονται στην τήρηση των δημοκρατικών αρχών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα οποία και αποτελούν ουσιώδες στοιχείο τους.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο, έχει παρατηρηθεί πρόοδος στο θέμα αυτό, ιδίως στο επίπεδο της θέσπισης ενός νομοθετικού πλαισίου. Έτσι η αιγυπτιακή κυβέρνηση σύστησε το 2000 ένα Εθνικό Συμβούλιο για τις γυναίκες, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των γυναικών. Ένας πιο προοδευτικός νόμος για το προσωπικό νομικό καθεστώς (οικογενειακός νόμος) εγκρίθηκε το 2000, ο οποίος επίσης βελτίωσε την κατάσταση των γυναικών. Εκδόθηκε νόμος που διευκολύνει το διαζύγιο για τις γυναίκες. Η εφαρμογή ωστόσο αυτών των νόμων προσκρούει ακόμη πολύ συχνά σε διοικητικά και κοινωνικά εμπόδια, καθώς και σε παραδόσεις που βασίζονται ιδίως στη θρησκεία. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει τις πρακτικές κλειτοριδεκτομής. Η πρακτική αυτή απαγορεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας με διάταγμα που εκδόθηκε το 1996. Μέσω εκστρατειών πληροφόρησης, τις οποίεςποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κοινωνία αρχίζει να συνειδητοποιεί το πρόβλημα, παρόλο που το ποσοστό των γυναικών που είναι θύματα αυτών των πρακτικών παραμένει ακόμαπερβολικάψηλό.

Augša