Wybierz funkcje eksperymentalne, które chcesz wypróbować

Ten dokument pochodzi ze strony internetowej EUR-Lex

Dokument 52003XR1024(01)

    Ψήφισμα της Επιτροπής των Περιφερειών για τις "Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης"

    ΕΕ C 256 της 24.10.2003, str. 62—63 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003XR1024(01)

    Ψήφισμα της Επιτροπής των Περιφερειών για τις "Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης"

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 256 της 24/10/2003 σ. 0062 - 0063


    Ψήφισμα της Επιτροπής των Περιφερειών για τις "Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης"

    (2003/C 256/10)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ,

    A. έχοντας υπόψη το σχέδιο συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος για την Ευρώπη (CONV 820/03) που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στις 20 Ιουνίου 2003·

    B. έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001 και συγκεκριμένα τη Δήλωση του Λάακεν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

    Γ. έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης της 19ης και 20ής Ιουνίου 2003·

    Δ. έχοντας υπόψη την απόφαση του Προεδρείου της, της 5ης Ιουνίου 2003 να καταρτίσει σύμφωνα με το άρθρο 265, παράγραφος 5 της συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, σχετικό ψήφισμα·

    υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα κατά τη 50ή σύνοδο ολομέλειας της 2ας και 3ης Ιουλίου 2003 (συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου).

    1. Η μέθοδος της Συνέλευσης

    Η Επιτροπή των Περιφερειών

    1.1. τονίζει την επιτυχία της ανοικτής μεθόδου της Συνέλευσης που κατέστησε δυνατή την υιοθέτηση ενιαίου κειμένου και χωρίς επιφύλαξη. Πρόκειται για μια πιο αποτελεσματική μέθοδο προετοιμασίας των διακυβερνητικών διασκέψεων η οποία αντιπροσωπεύει για τους αιρετούς εκπροσώπους της δημοκρατίας της εγγύτητας σημαντική προσφορά στην δημοκρατική ζωή της Ένωσης· υποστηρίζει ωστόσο ότι εάν η ΕΤΠ είχε την ιδιότητα του μέλους της Συνέλευσης, η νομιμότητα της τελευταίας θα ήταν μεγαλύτερη.

    1.2. εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόταση με την οποία ζητείται να χρησιμοποιείται μονίμως η μέθοδος αυτή για τη διαδικασία αναθεώρησης της Συνθήκης περί ευρωπαϊκού συντάγματος και καλεί τη διακυβερνητική διάσκεψη να προβλέψει την συμμετοχή αυτοδικαίως των εκπροσώπων της Επιτροπής των Περιφερειών.

    1.3. φρονεί ότι το σχέδιο που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων αποτελεί το θεμέλιο της μελλοντικής συνθήκης περί θεσπίσεως συντάγματος για την Ευρώπη που θα πρέπει να λάβει την οριστική του μορφή από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    2. Τα κεκτημένα της Συνέλευσης

    Η Επιτροπή των Περιφερειών

    2.1. εκφράζει την ικανοποίησή της για τη γενική συναίνεση που εκφράστηκε υπέρ της θεσπίσεως συντάγματος από τους ευρωπαίους πολίτες, πράγμα που αποτελεί ιστορική πρόοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

    2.2. επικροτεί τις σημαντικές προόδους που συντελέστηκαν από τα μέλη της Συνέλευσης προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός ο καλύτερος καθορισμός και κατανομή των αρμοδιοτήτων στην Ένωση, και αφετέρου η απλοποίηση των μέσων της και τέλος προκειμένου να κατοχυρωθεί η δημοκρατική νομιμότητα, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των οργάνων της.

    2.3. θεωρεί κατά συνέπεια ότι οι νέες συνταγματικές διατάξεις αποτελούν τα κεκτημένα που πρέπει να κατοχυρωθούν από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    2.4. απηχεί το ευνοϊκό αίσθημα της πλειονότητας των ευρωπαίων πολιτών ως προς το ευρωπαϊκό σύνταγμα, επισημαίνει εντούτοις ότι είναι απαραίτητη η ανάληψη εκστρατειών ευαισθητοποίησης για το περιεχόμενο και την εμβέλεια του· απαιτεί, από την άποψη αυτή, να συμμετάσχει στις εκστρατείες αυτές μέσω των τοπικών και περιφερειακών αιρετών εκπροσώπων της.

    3. Η τοπική και περιφερειακή διάσταση στην ΕΕ

    Η Επιτροπή των Περιφερειών

    3.1. χαίρει για τη θεσμική αναγνώριση του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ που επισημοποιείται στο σχέδιο συνθήκης για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συντάγματος για την Ευρώπη που βασίζεται κυρίως στα εξής:

    - στη σημασία που αποδίδεται στις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα,

    - στο σεβασμό της τοπικής και περιφερειακής αυτονομίας,

    - στην αναγνώριση της πολιτιστικής και γλωσσολογικής ποικιλομορφίας,

    - στην ένταξη της εδαφικής συνοχής μεταξύ των στόχων της ΕΕ,

    - στην αναγνώριση της σημασίας που έχει η δημοκρατία της εγγύτητας στην ΕΕ,

    - στο νέο ορισμό της αρχής της επικουρικότητας,

    - στη συμμετοχή της Επιτροπής των Περιφερειών στη διαδικασία εκ των υστέρων ελέγχου στο πλαίσιο της εφαρμογής των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας,

    - στην αναγνώριση του δικαιώματος της Επιτροπής των Περιφερειών να προσφεύγει στο Δικαστήριο για την υπεράσπιση των προνομιών της,

    - στην παράταση της θητείας των μελών της από 4 σε 5 έτη.

    3.2. επικροτεί θερμότατα τις προτάσεις σχετικά με τη θεσμική και πολιτική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητεί, υπό το πνεύμα της εδραίωσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας της ΕΕ, η ΕΤΠ να αναγνωριστεί ως θεσμικό όργανο στο κεφάλαιο του τίτλου 4, πράγμα το οποίο δε θίγει διόλου το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.

    3.3. ζητεί, βάσει της δημοκρατικής νομιμότητάς της στους κόλπους της ΕΕ, να αναγνωριστεί ρητώς ως έκφραση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

    3.4. ζητεί να αναβαθμιστεί η τρέχουσα συμβουλευτική δραστηριότητά της με μια ρήτρα οριζόντιου χαρακτήρα που να προβλέπει ότι θα ζητείται η γνώμη της ΕΤΠ τόσο σε τομείς κοινής αρμοδιότητας για μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και της απασχόλησης όσο και σε τομείς όπου αναλαμβάνονται δράσεις στήριξης και συντονισμού ή συμπληρωματικές δράσεις.

    3.5. ζητεί να ληφθούν υπόψη στη Συνέλευση οι ακόλουθες προτάσεις των εκπροσώπων της ΕΤΠ:

    - η παραχώρηση στην Επιτροπή των Περιφερειών του καθεστώτος οργάνου και των αρμοδιοτήτων της πέραν της τρέχουσας συμβουλευτικής λειτουργίας της,

    - η ενσωμάτωση της Επιτροπής των Περιφερειών στον εκ των υστέρων μηχανισμού ελέγχου στο πλαίσιο της εφαρμογής των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας,

    - η δημιουργία νομικής βάσεως για τη διαμεθοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία,

    - η επέκταση της συμμετοχής της ΕΤΠ σε όλους τους τομείς των οποίων η διαχείριση εναπόκειται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

    3.6. ζητεί, συνεπώς, από τα μέλη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης να επανεξετάσουν ευνοϊκότερα τις προτάσεις αυτές και από τα μέλη της Συνέλευσης να λάβουν υπόψη τις τροπολογίες επί των τμημάτων 3 και 4 του σχεδίου περί θεσπίσεως συντάγματος για την Ευρώπη· τονίζει ειδικότερα ότι οι εργασίες της Συνέλευσης έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση όσον αφορά την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νομική βάση για τη διασυνοριακή και τη διαπεριφερειακή συνεργασία που, από την αρχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προοδευτική διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού χώρου χωρίς σύνορα.

    3.7. ζητεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προβλέψουν εξίσου τη συμμετοχή της ΕΤΠ στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    3.8. ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στις αντιπροσωπείες τους, στους κόλπους της Διακυβερνητικής Διάσκεψης εκπροσώπους των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

    3.9. αποτιεί φόρο τιμής στη δέσμευση των εκπροσώπων της και στην ενεργό συμμετοχή τους κατά τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης ως εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

    3.10. καλεί τον Πρόεδρό της να απευθύνει το παρόν ψήφισμα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης.

    Βρυξέλλες, 3 Ιουλίου 2003.

    Ο Πρόεδρος

    της Επιτροπής των Περιφερειών

    Albert Bore

    Góra