Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000681

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0681/00 υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή. Συμμετοχή των ΜΚΟ στις συζητήσεις για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών.

    ΕΕ C 53E της 20.2.2001, p. 16–17 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0681

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0681/00 υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή. Συμμετοχή των ΜΚΟ στις συζητήσεις για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 053 E της 20/02/2001 σ. 0016 - 0017


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0681/00

    υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή

    (9 Μαρτίου 2000)

    Θέμα: Συμμετοχή των ΜΚΟ στις συζητήσεις για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών

    Θα μπορούσε να αναφέρει η Επιτροπή τι μέτρα λαμβάνονται για τη συμμετοχή των ΜΚΟ των κρατών του Νότου και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στις συζητήσεις του Φόρουμ για τη Χιλιετία της κοινωνίας των πολιτών των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάιο, και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία η οποία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο;

    Κοινή απάντηση του κ. Nielson εξ ονόματος της Επιτροπής στις γραπτές ερωτήσεις E-0681/00 και E-0682/00

    (28 Απριλίου 2000)

    Η Κοινότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις προετοιμασίες για τη Διάσκεψη Κορυφής της Χιλιετίας. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θεωρούν τη Διάσκεψη (5-8 Σεπτεμβρίου 2000 στη Νέα Υόρκη) και το Φόρουμ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) (22-26 Μαΐου 2000 στη Νέα Υόρκη και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών), καθώς και την προπαρασκευαστική διαδικασία, ως μία ευκαιρία συναίνεσης όσον αφορά τους μελλοντικούς προσανατολισμούς της οργάνωσης, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει τις περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την ενίσχυση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή συμμετέχει ενεργά στην προπαρασκευαστική διαδικασία για τη Διάσκεψη Κορυφής της Χιλιετίας. Συμβάλλει τακτικά στο συντονισμό, σε κοινοτικό επίπεδο, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οποίου έχει επιλύσει μέχρι στιγμής θέματα όπως η διάρκεια, η μορφή, τα θέματα, η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και τα αποτελέσματα.

    Όσον αφορά τη μορφή, η Κοινότητα επιμένει να έχει η διάσκεψη μικτή μορφή,πό την έννοια ότι οι σύντομες επίσημες δηλώσεις θα πρέπει να συνδυάζονται με την παράλληλη διεξαγωγή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης επί ειδικών θεμάτων, ενώ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτελεί τοπόβαθρο όλων των συζητήσεων. Το Μάρτιο του 2000 η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών (UNSG) δημοσίευσε έκθεση προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις συζητήσεις για τη Διάσκεψη Κορυφής της Χιλιετίας.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, η Κοινότητα αποδέχεται με ικανοποίηση την πρόταση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) να γίνει εισήγηση στην ολομέλεια της Διάσκεψης Κορυφής της Χιλιετίας από έναν εκπρόσωπο του Φόρουμ της Χιλιετίας.

    Όσον αφορά τα αποτελέσματα, η Κοινότητα τάσσεταιπέρ μιας σύντομης πολιτικής δήλωσης, στην οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εκφράζουν την προσήλωσή τους στους στόχους, τις αρχές και τα ιδεώδη των Ηνωμένων Εθνών, και στην οποία θα επισυναφθούν οι εκθέσεις των προέδρων σχετικά με τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα παρακολουθήσει τη Διάσκεψη Κορυφής και θα κάνει εισήγηση στην ολομέλεια. Επιπλέον, η Επιτροπή ελπίζει ότι θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε μία από τις τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνέλευσης της Χιλιετίας και της έκθεσης της Γενικής Γραμματείας της, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πέντε άτυπες περιφερειακές ακροάσεις σε συνεργασία με τις πέντε περιφερειακές επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αναδειχθούν καινοτόμοι ιδέες και προτάσεις σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενίσχυσης των Ηνωμένων Εθνών, ούτως ώστε να μπορέσουν τα Ηνωμένα Έθνη να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, της ανάπτυξης, των ανθρωπιστικώνποθέσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών εκλήθησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να συμμετάσχουν από κοινού με τα κράτη μέλη.

    Το Φόρουμ της Χιλιετίας θα δώσει την ευκαιρία να συναντηθούν οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρο τον κόσμο. Θα αποτελέσει αφορμή διεξοδικών συζητήσεων ενώ οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση κριτήρια όπως το φύλο, το θέμα, η εμπειρία και η γεωγραφική προέλευση. Θα εκπροσωπηθούν όχι μόνον οι παραδοσιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και άλλες σημαντικές ομάδες όπως η νεολαία, οι κοινοβουλευτικοί, οι τοπικές αρχές, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο ιδιωτικός τομέας και εξέχουσες προσωπικότητες όπως οι κάτοχοι βραβείου Νόμπελ.

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στις ακόλουθες διευθύνσεις του Διαδικτύου:

    http://www.un.org/millennium (διεύθυνση web Διαδικτύου για τα ΗΕ)

    http://www.globalpolicy.org/ngos/docs99/gpfrep.htm (διεύθυνση web για το Global Policy Forum).

    Top