EUR-Lex Adgang til EU-lovgivningen

Tilbage til forsiden

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 92000E000946

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0946/00 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Επιστροφή κλαπέντων ή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

ΕΕ C 374E της 28.12.2000, s. 190–191 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Europa-Parlamentets website

92000E0946

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0946/00 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Επιστροφή κλαπέντων ή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 374 E της 28/12/2000 σ. 0190 - 0191


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0946/00

υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

(29 Μαρτίου 2000)

Θέμα: Επιστροφή κλαπέντων ή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών

Στα Ηνωμένα Έθνη προωθείται μια νέα Σύμβαση για την επιστροφή των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, η οποία ζητεί σε τέτοιες περιπτώσεις να εκκινούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

1. Έχει εκδηλώσει η Επιτροπή τηνποστήριξή της για τη συγκεκριμένη σύμβαση;

2. Έχει προτείνει προς τα κράτη μέλη τηνπογραφή της;

Απάντηση του κ. Bolkestein εξ ονόματος της Επιτροπής

(12 Μαΐου 2000)

Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουνποβληθεί στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών προτάσεις για την έγκριση νέας σύμβασης σχετικά με την επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών. Εξάλλου, το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης Unidroit του 1995 για την επιστροφή κλαπέντων ή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών. Η Επιτροπή έλαβε μέρος στις εργασίες για την προετοιμασία της εν λόγω σύμβασης με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Η Επιτροπή συμμερίζεται το γενικότερο στόχο καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών τον οποίο επιδιώκει η σύμβαση Unidroit. Ωστόσο, λαμβανομένωνπόψη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής όσον αφορά το ανωτέρω θέμα στα πλαίσια του παρόντος σταδίου εξέλιξης του κοινοτικού δικαίου, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη εκδηλώσει τηνποστήριξή της για τη συγκεκριμένη σύμβαση προτείνοντας στα κράτη μέλη να τηνπογράψουν.

Η Επιτροπήπενθυμίζει ότι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), η οδηγία 96/100/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου 1997 που τροποποιεί το παράρτημα της οδηγίας 93/7/ΕΟΚ σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος κράτους μέλους(1), προβλέπει μηχανισμούς καθώς και μια διαδικασία επιστροφής, μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη συμφωνία ΕΟΧ, των πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος ενός εκ των ανωτέρω κρατών. Η εν λόγω οδηγία αποτελεί συνοδευτικό μέτρο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς και αποσκοπεί στην παροχή μέσων, εκτός από τους συνοριακούς ελέγχους, για την επαρκή προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Η σύμβαση Unidroit έχει λάβειπόψη τις κοινοτικές κανονιστικές ρυθμίσεις, προβλέποντας στο άρθρο 13 ότι στα πλαίσια των αμοιβαίων τους σχέσεων, τα συμβαλλόμενα κράτη που αποτελούν μέλη οργανισμών οικονομικής ολοκλήρωσης ή περιφερειακών οντοτήτων μπορούν να δηλώσουν ότι εφαρμόζουν τους εσωτερικούς κανόνες των εν λόγω οργανισμών ή οντοτήτων και, ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζουν στις μεταξύ τους σχέσεις τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης, εφόσον το πεδίο εφαρμογής της τελευταίας συμπίπτει με αυτό των προαναφερθέντων κανόνων.

Σε παρόμοια δήλωση προέβησαν δύο από τα πέντε κράτη μέλη πουπέγραψαν τη σύμβαση: οι Κάτω Χώρες κατά τηνπογραφή και η Φινλανδία, που έχει ήδη επικυρώσει τη σύμβαση, κατά την κατάθεση του κυρωτικού εγγράφου. Τα άλλα κράτη μέλη που έχουν επίσηςπογράψει τη σύμβαση είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Μάλιστα η τελευταία κατέθεσε ήδη το σχετικό κυρωτικό έγγραφο και, ως εκ τούτου, κατέστη μέλος της σύμβασης.

(1) ΕΕ L 60 της 1.3.1997.

Op