Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000931

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0931/00 υποβολή: Eija-Riitta Korhola (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Η συμμετοχή εταίρων που εκπροσωπούν αναπτυσσόμενες χώρες σε προγράμματα περιβαλλοντικής έρευνας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

    ΕΕ C 374E της 28.12.2000, p. 188–189 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0931

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0931/00 υποβολή: Eija-Riitta Korhola (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Η συμμετοχή εταίρων που εκπροσωπούν αναπτυσσόμενες χώρες σε προγράμματα περιβαλλοντικής έρευνας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 374 E της 28/12/2000 σ. 0188 - 0189


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0931/00

    υποβολή: Eija-Riitta Korhola (PPE-DE) προς την Επιτροπή

    (22 Μαρτίου 2000)

    Θέμα: Η συμμετοχή εταίρων που εκπροσωπούν αναπτυσσόμενες χώρες σε προγράμματα περιβαλλοντικής έρευνας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ

    Το κλειδί για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών είναι να έχουν οι χώρες αυτές την ευκαιρία να συμμετέχουν στο αναπτυξιακό έργο, τόσο στον προσδιορισμό των προβλημάτων όσο και στην αναζήτηση λύσεων για αυτά. Έως τώρα η ΕΕ συνολικά δεν έχει ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση σε σχέση με προγράμματα στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας τα οποία αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τα προγράμματα-πλαίσιο της ΕΕ δεν είναι ανοικτά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν π.χ. σε εταίρους από τη Βόρειο Αφρική να συμμετέχουν σε επιστημονικά και τεχνολογικά προγράμματα για το περιβάλλον. Τίποτε δεν τους εμποδίζει να πραγματοποιούν έρευνες, δενπάρχει όμως προοπτική χρηματοδότησης, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε κοινοπραξίες ζητώντας χρηματοδότηση.

    Γιατί να έχουν έτσι τα πράγματα, τη στιγμή που οι δυνατότητες της Ρωσίας, π.χ. να συμμετάσχει έχουν αυξηθεί;

    Έχει εξετασθεί το θέμα σε σύνδεση με το γεγονός ότι τα προβλήματα απερήμωσης στη Βόρειο Αφρική ή τα προβλήματα της Μεσογείου εντοπίζονται στο κατώφλι της ΕΕ;

    Είναι διατεθειμένη η ΕΕ να μεταβιβάσει στους εντόπιους επιστήμονες περισσότερες αρμοδιότητες σχετικά με τη διάθεση χρηματοδοτικών μέσων, προκειμένου να συνεχισθεί η εργασία και μετά την αποχώρηση των χρηματοδοτικών εταίρων και να διασφαλισθεί ότι δεν θα εφαρμόζονται προγράμματα χωρίς τη συμβολή εντόπιων επιστημόνων;

    Απάντηση του κ. Busquin εξ ονόματος της Επιτροπής

    (14 Απριλίου 2000)

    Η Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με την άποψη του Αξιότιμου Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά το ρόλο της έρευνας στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών (ΑΑΧ), καθώς επίσης ότι η έρευνα πρέπει να καθορίζεται από τη ζήτηση και να εστιάζεται στον προβληματισμό ανάπτυξης των χωρών αυτών.

    Είναι γεγονός ότι επιτρέπεται η συμμετοχή των ΑΑΧ στα θεματικά προγράμματα του 5ου προγράμματος-πλαισίου, χωρίς τη δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης (το ίδιο ισχύει για τη Ρωσία) αλλά το άνοιγμα αυτό αποτελεί πρόοδο σε σύγκριση με το 4ο πρόγραμμα-πλαίσιο, το οποίο επέτρεπε εν μέρει τη συμμετοχή τους.

    Αντίθετα, παρέχονται ειδικά στις χώρες αυτές δύο δυνατότητες στο πλαίσιο του οριζόντιου προγράμματος INCO" η δράση INCO-DEV η οποία αποβλέπει συγκεκριμένα στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Κοινότητας και όλων των ΑΑΧ και η δράση INCO-MED η οποία αφορά μόνον τις χώρες της Μεσογείου που συνδέονται με χαρακτηριστικούς για την περιοχή τομείς. Όλος ο προβληματισμός για το νερό, όπως και τα προβλήματα απερήμωσης, αποτελεί κεντρικό θέμα του INCO-MED.

    Αυτές οι δύο δράσεις, χάρις στο συνεχή διάλογο, ενώνουν τους εκπροσώπους των περιοχών όχι μόνον στον καθορισμό του πεδίου συνεργασίας που πρέπει να προωθηθεί αλλά και στη διαδικασία επιλογής των προτάσεων, ιδίως όσον αφορά τη συνάφεια των έργων ανάπτυξης της περιοχής.

    Εξάλλου, οι τρόποι εφαρμογής των προγραμμάτων INCO-DEV και INCO-MED, όχι μόνον επιτρέπουν τις πρωτοβουλίες από αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και τις ενθαρρύνει. Ούτως ή άλλως, η συμμετοχή επιστημόνων από τις χώρες αυτές σε ισότιμη βάση αποτελεί όρο για τη δυνατότητα επιλογής των προτάσεων που παραλαμβάνονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών.

    Ένας από τους στόχους είναι όντως να ενισχυθεί το δυναμικό έρευνας αυτών των τρίτων χωρών με ερευνητικό έργο το οποίο θα πραγματοποιηθεί από κοινού από τις εν λόγω χώρες και την Κοινότητα ούτως ώστε να είναι οι χώρες αυτές σε θέση, πέραν του έργου, να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στην αναπτυξιακή τους διαδικασία.

    Top