Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000804

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0804/00 υποβολή: Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων και χημικών στο λιμένα Vilagarcia de Arousa της Γαλικίας χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

    ΕΕ C 374E της 28.12.2000, p. 154–155 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0804

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0804/00 υποβολή: Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων και χημικών στο λιμένα Vilagarcia de Arousa της Γαλικίας χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 374 E της 28/12/2000 σ. 0154 - 0155


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0804/00

    υποβολή: Camilo Nogueira Romn (Verts/ALE) προς την Επιτροπή

    (16 Μαρτίου 2000)

    Θέμα: Εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων και χημικών στο λιμένα Vilagarcia de Arousa της Γαλικίας χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον

    Στο λιμένα Vilagarcia de Arousa της Γαλικίας, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΤΠΑ, ένας νέος λιμενοβραχίωνας με δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων και χημικών ικανότητας 80.000 κυβ. μέτρων, χωρίς την προβλεπόμενη από την Οδηγία 85/337/ΕΚ(1) αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του γενικού πολεοδομικού κανονισμού του Συμβουλίου. Οι εγκαταστάσεις, που ανήκουν στις επιχειρήσεις FINSA και FORESA, βρίσκονται σε έναν ποταμόκολπο που είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στη ρύπανση που προκαλείται από τη διακίνηση τέτοιων προϊόντων και που είναι εκτεθειμένος στις συνέπειες πιθανών ατυχημάτων σε πλοία που μεταφέρουν αυτά τα προϊόντα. Ο ποταμόκολπος Arousa είναι εξαιρετικά πλούσιος σε οστρακοειδή και από εκεί προέρχονται, μεταξύ άλλων ειδών, και τα περισσότερα από τις 300.000 τόνους μύδια που παράγονται ετησίως στη Γαλικία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50 % της παγκόσμιας παραγωγής μυδιών. Άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με την αλιεία και την καλλιέργεια οστρακοειδών προσφέρουν πηγή εισοδήματος για 26.000 άτομα στον ποταμόκολπο Arousa, ενώ οι χημικές εγκαταστάσεις στο λιμενοβραχίωνα έχουν δημιουργήσει μόνον τρεις θέσεις εργασίας.

    Όλοι οι θιγόμενοι οικονομικοί και κοινωνικοί τομείς έχουν διαμαρτυρηθεί για την κατασκευή αυτών των δεξαμενών ενώ έχουν προσφύγει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο, την κυβέρνηση της Γαλικίας και την Ισπανική κυβέρνηση, και τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αποτρέψουν την θέση σε λειτουργία των δεξαμενών αποθήκευσης.

    Η περιφερειακή και κεντρική κυβέρνηση, επικαλούμενες δολίως το γεγονός ότι η Ισπανική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας και αγνόησε επιδεικτικά την ανάγκη να εκπονηθεί μια μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον γι’ αυτό το είδος εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαίου και πετροχημικών και άλλων χημικών προϊόντων, ενώ δεν έλαβε αρκούντωςπόψη τις παραγωγικές δραστηριότητες που προσφέρουν τις καλύτερες εγγυήσεις για την παρούσα και μελλοντική ευημερία των πληθυσμών που ζουν γύρω από τον ποταμόκολπο, επιτρέπουν τη συνέχιση των εργασιών, με αποτέλεσμα ναπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις κατά παράβαση του νόμου και σε βάρος των ζωτικών οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων πολλών ανθρώπων που θίγονται. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η Επιτροπή έχει πρόσφατα κινήσει διαδικασία κατά της Ισπανίας ενώπιον του Δικαστηρίου των ΕΚ για παράβαση της οδηγίας 85/337/ΕΚ.

    Τί μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό των κοινοτικών κανόνων, επαναφέροντας την περιοχή στην κατάσταση πριν από την κατασκευή του λιμενοβραχίωνα και των δεξαμενών αποθήκευσης χημικών και πετρελαίου στο λιμένα Vilagarcia de Arousa και αποτρέποντας την έναρξη ή συνέχιση της λειτουργίας, η οποία θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη και ιδιαίτερα ζημιογόνος για την αλιεία, την καλλιέργεια οστρακοειδών και τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύουν την κυρία πηγή εισοδήματος για τους πληθυσμούς στον ποταμόκολπο και, ουσιαστικά, σε ολόκληρη τη Γαλικία;

    (1) ΕΕ L 175 της 5.7.1985, σελ. 40.

    Κοινή απάντηση του κ. Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής στις γραπτές ερωτήσεις P-0790/00 και E-0804/00

    (5 Απριλίου 2000)

    Σχετικά με την οδηγία 85/337/ΕΟΚ(1) του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 1985, για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, σημειώνεται ότι το άρθρο 2 προβλέπει ότι τα έργα, τα οποία ενδέχεται να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδίως λόγω της φύσης τους, των διαστάσεών τους ή της χωροθέτησής τους, πρέπει ναπόκεινται σε εκτίμηση των επιπτώσεών τους πριν χορηγηθεί η σχετική άδεια. Η διάταξη αυτή ισχύει για τα έργα που περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα Ι και II της οδηγίας.

    Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Παράρτημα I, σημείο 8 περιλαμβάνει τους λιμένες εμπορικής ναυτιλίας, καθώς και τις εσωτερικές πλωτές οδούς και τους λιμένες της εσωτερικής ναυσιπλοΐας που μπορούν να δεχθούν πλοία χωρητικότητας άνω των 1350 τόνων. Το Παράρτημα II, σημείο 10, στοιχείο δ) περιλαμβάνει την κατασκευή λιμένων (και λιμένων αλιευτικών) που δεν αναγράφονται στο Παράρτημα I. Το σημείο 6, στοιχείο δ) του Παραρτήματος II αναφέρει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, και πετροχημικών και χημικών προϊόντων. Σύμφωνα με το άρθρο 4, τα έργα που ανήκουν στις κατηγορίες του Παρατήματος Ι που προαναφέρθηκαν πρέπει ναποβάλλονται ούτως ή άλλως σε διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Όσον αφορά τα έργα του Παραρτήματος II, πρέπει ναποβάλλονται σε διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων εφόσον το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος κρίνει ότι το επιβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους.

    Η οδηγία 97/11/ΕΚ(2) του Συμβουλίου, της 3ης Μαρτίου 1997, η οποία τροποποιεί την οδηγία 85/337/ΕΟΚ, προβλέπει στο άρθρο 3, παράγραφος 1, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφωθούν προς την οδηγία το αργότερο έως τις 14 Μαρτίου 1999. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 2 της οδηγίας 97/11/ΕΚ, εάν έχειποβληθεί αίτηση χορήγησης αδείας πριν τις 14 Μαρτίου 1999, ισχύουν οι διατάξεις της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ στην προηγούμενη έκδοσή της. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πάντοτε εάν κοινοποιούνται τα εθνικά μέτρα εκτέλεσης εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών, βάσει του άρθρου 226 (πρώην άρθρο 169) της συνθήκης ΕΚ. Σχετικά με την οδηγία 97/11/ΕΚ, επειδή η Επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημη κοινοποίηση, διαβιβάσθηκε στην Ισπανία αιτιολογημένη γνώμη.

    Η Επιτροπή,πό την ιδιότητά της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, θα λάβει ούτως ή άλλως όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την τήρηση του κοινοτικού δικαίου στη δεδομένη περίπτωση. Η Επιτροπή απευθύνθηκε στις ισπανικές αρχές ζητώντας τους πληροφορίες για την τυχόν συγχρηματοδότηση των δύο έργων.

    (1) ΕΕ L 175 της 5.7.1985.

    (2) ΕΕ L 73 της 14.3.1997.

    Top