Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000557

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0557/00 υποβολή: Christopher Huhne (ELDR) προς την Επιτροπή. Διαδικασίες απολύσεων.

    ΕΕ C 374E της 28.12.2000, p. 105–106 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0557

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0557/00 υποβολή: Christopher Huhne (ELDR) προς την Επιτροπή. Διαδικασίες απολύσεων.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 374 E της 28/12/2000 σ. 0105 - 0106


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0557/00

    υποβολή: Christopher Huhne (ELDR) προς την Επιτροπή

    (29 Φεβρουαρίου 2000)

    Θέμα: Διαδικασίες απολύσεων

    Λαμβανομένηςπόψη της απάντησης της Επιτροπής στη γραπτή ερώτησή μου Ε-2225/99(1) όπου αναφέρει ότι έχει απολύσει έντεκα άτομα τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτιμά η Επιτροπή ότι οι διαδικασίες που εφαρμόζει για τις απολύσεις α) είναι συγκρίσιμες με εκείνες που εφαρμόζουν οι λοιποί εργοδότες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και β) μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ενδεχόμενα πειθαρχικά προβλήματα; Εάν όχι, πώς προτίθεται να τις βελτιώσει;

    (1) ΕΕ C 203 E της 18.7.2000, σελ. 151.

    Απάντηση του κ. Kinnock εξ ονόματος της Επιτροπής

    (30 Μαρτίου 2000)

    Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου στο γεγονός ότι οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό τωνπαλλήλων πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες επιτρέπουν ιδίως την απόλυσηπαλλήλων, εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

    Η Επιτροπή γνωρίζει ότι οι δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών εφαρμόζουν διάφορους τύπους πειθαρχικών διαδικασιών. Κατά την εκπόνηση του εγγράφου της για τις διαβουλεύσεις σχετικά με την πειθαρχία και το σχέδιο απόφασης της που αφορά τις διοικητικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν σχετικά με την πειθαρχική διαδικασία, οι οποίες προβλέπονται και το ένα και η άλλη για τον Οκτωβρίου του 2000 (βλέπε πρόγραμμα δράσης της 1ης Μαρτίου 2000, δράση 57/58), η Επιτροπή θα λάβειπόψη της τις καλύτερες πρακτικές στα κράτη μέλη και στις διεθνείς οργανώσεις σε θέματα διαδικασιών απόλυσης και πειθαρχικών διαδικασιών γενικότερα. Οι πειθαρχικές διαδικασίες που εφαρμόζονται σε ορισμένα επαγγέλματα και διοικήσεις του ιδιωτικού τομέα μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο γιατί είναι ανάλογες.

    Όπως το καθορίζει η Επιτροπή στη Λευκή Βίβλο σχετικά με τη Μεταρρύθμιση της Επιτροπής(1) (βλέπε κεφάλαιο IV.5 Πειθαρχία) γνωρίζει τις ελλείψεις του σημερινού συστήματος που είναι πολύ αργό, έχει πολλά επίπεδα διαδικασιών και αρθρώνεται γύρω από ένα πειθαρχικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου ποικίλει και είναι αποκλειστικά εσωτερική. Το προσωπικό δεν είναι επαρκώς πληροφορημένο για τιςποχρεώσεις του ούτε

    για τις ενδεχόμενες συνέπειες των παραβάσεων των κανόνων. Η Επιτροπή θαποβάλλει ειδικές προτάσεις για να αλλαχθεί ο κανονισμός του προσωπικού προκείμενου να επανορθώσει αυτές τις ελλείψεις και να αφιερώσει ένα σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο, διοργανικής πειθαρχίας καθώς και η δυνατότητα για την διοίκηση να παρουσιάσει την άποψη της στο πειθαρχικό συμβούλιο αποτελούν μέρος του αριθμού των αλλαγών που προϋποθέτουν την τροποποίηση του κανονισμού. Αλλαγές οι οποίες δεν συνεπάγονται τροποποίηση του κανονισμού θα εισαχθούν επίσης. Όπως εξηγείται στην Λευκή Βίβλο θα εκτεθούν σαφείς κανόνες σε ένα εγχειρίδιο το οποίο θα συνοδεύεται από ένα σχόλιο για τα δικαιώματα και τιςποχρεώσεις" θα καταρτιστούν κατευθυντήριες γραμμές για τις κυρώσεις, συναρτήσει της σοβαρότητας του πταίσματος για λόγους συνοχής, το πειθαρχικό συμβούλιο θα έχει μια μόνιμη γραμματεία διευρυμένη και οι πειθαρχικές αποφάσεις θα δημοσιεύονται (δίχως ονόματα προκειμένου να προστατεύεται το απόρρητο).

    Εξελίξεις αυτού του τύπου αποτελούν αισθητούς και αναγκαίους τρόπους εκσυγχρονισμού των ισχυουσών διατάξεων στην Επιτροπή και σε άλλα θεσμικά όργανα και η απόλυση θα παραμείνει οπωσδήποτε έως ποινή εφόσον ένας τέτοιου είδους προσανατολισμός αιτιολογείται με βάση αντικειμενικές αποδείξεις και αποτελεσματικές διαδικασίες. Η Επιτροπή είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου θα αναγνωρίσει ότι η συνολική αποτελεσματικότητα ενός πειθαρχικού καθεστώτος εκτιμάται περισσότερο από την ικανότητά του να συμβάλει στην πρόληψη της έλλειψης πειθαρχίας παρά στον αριθμό τωνπαλλήλων θα απολυθούν.

    (1) COM(2000)10 τελικό.

    Top