EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000A1228(01)

Γνώμη του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000 για το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σταθερότητας της Γερμανίας, 2000-2004

ΕΕ C 374 της 28.12.2000, p. 3–4 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

52000AG1228(01)

Γνώμη του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000 για το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σταθερότητας της Γερμανίας, 2000-2004

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 374 της 28/12/2000 σ. 0003 - 0004


Γνώμη του Συμβουλίου

της 27ης Νοεμβρίου 2000

για το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σταθερότητας της Γερμανίας, 2000-2004

(2000/C 374/02)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών(1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 3,

τη σύσταση της Επιτροπής,

Αφού ζήτησε τη γνώμη της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΝΩΜΗ:

Στις 27 Νοεμβρίου 2000, το Συμβούλιο εξέτασε το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σταθερότητας της Γερμανίας, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2000-2004. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, το παρόν αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σημειώνει σαφή πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση με τον κώδικα δεοντολογίας.

Το Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση ότι, ο δημοσιονομικός στόχος για το τρέχον έτος εξακολουθεί να ισχύει παρά τα κάπως χειρότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα κατά το 1999. Ωστόσο, το Συμβούλιο σημειώνει ότι αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στα μεγαλύτερα από το αναμενόμενο φορολογικά έσοδα. Το γεγονός ότι η αναμενόμενη πορεία της εξυγίανσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές εξελίξεις σε άλλα επίπεδα κρατικής διοίκησης πλην του ομοσπονδιακού, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα μιας καλύτερης συνεργασίας ως προς τα δημόσια οικονομικά, σε εθνικό επίπεδο, όπως είχε τονίσει το Συμβούλιο στη γνώμη της 28ης Φεβρουαρίου 2000, σχετικά με το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σταθερότητας της Γερμανίας για την περίοδο 1999-2003(2).

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι το μακροοικονομικό σενάριο του προγράμματος, που προβλέπει μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής περίπου 2,5 % κατά το χρονικό διάστημα 2001-2004, είναι ρεαλιστικό. Ωστόσο, για να καταστεί η οικονομία ανθεκτικότερη στους έξωθεν κλυδωνισμούς, το Συμβούλιο συνιστά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, με την παρατηρούμενη θετική εξέλιξη της απασχόλησης, η κυβέρνηση της Γερμανίας θα πρέπει να ακολουθήσει την εξαγγελθείσα πολιτική της περαιτέρω σαφούς μείωσης των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι, το βασικό αναπτυξιακό σενάριο προϋποθέτει ότι, θα επικρατήσει πνεύμα συγκράτησης των μισθών καθ' όλη την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, η επίτευξη ενός συγκρατημένου αποτελέσματος στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις για το 2002 θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα προβλέπει την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέχρι το 2004, ενώ ο δείκτης ακαθάριστου χρέους αναμένεται ότι θα μειωθεί σε 54,5 % του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη της περιόδου που καλύπτει το πρόγραμμα. Το Συμβούλιο φρονεί ότι, ενδείκνυται η δημοσιονομική εξυγίανση που εξαγγέλλεται στο πρόγραμμα να επιδιωχθεί με μείωση του ποσοστού δαπανών η οποία θα αντισταθμίζεται μόνο, εν μέρει, από την ελάττωση του ποσοστού των εσόδων. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι, ο συνεχιζόμενος περιορισμός των δαπανών έχει δημιουργήσει τα απαραίτητα περιθώρια για την εφαρμογή των προγραμματιζόμενων φορολογικών μεταρρυθμίσεων το 2001, ενώ αναγνωρίζει επίσης ότι το τρέχον έτος η μείωση του ποσοστού των εσόδων θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση του ποσοστού των δαπανών. Ωστόσο, επειδή οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε σαφή επιδείνωση του πραγματικού ελλείμματος, το 2001, και του διαρθρωτικού ελλείμματος, τα έτη 2001/2002, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σύστασή του να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ούτως ώστε να μην προκληθεί διαρκής επιδείνωση του διαρθρωτικού ελλείμματος. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό οι δαπάνες να διατηρηθούν υπό αυστηρό έλεγχο.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι, ο στόχος όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση, που έχει τεθεί για το 2002 και τα επόμενα έτη, είναι συμβατός με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Πέραν αυτού, το Συμβούλιο θεωρεί ότι, το πρόγραμμα συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις συστάσεις των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής. Εντούτοις, σε περίπτωση που τα έσοδα από τη φορολογία αποδειχθούν μεγαλύτερα από το αναμενόμενο, το Συμβούλιο συνιστά να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το προγραμματισμένο επίπεδο ούτως ώστε να διευρυνθεί το περιθώριο ασφαλείας, σύμφωνα με τους γενικούς προσανατολισμούς οικονομικής πολιτικής. Θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι, δεν θα δοθεί ώθηση στο κυκλικό στοιχείο της οικονομίας το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει απειλή για τη σταθερότητα των τιμών.

Όσον αφορά το χρέος του δημοσίου, το Συμβούλιο συμφωνεί ότι, εξαιτίας της βελτίωσης της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών, έχει ανακοπεί η τάση αύξησης του δείκτη χρέους. Λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές προκλήσεις που αντιπροσωπεύει η γήρανση του πληθυσμού της Γερμανίας, η συνέχιση των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της κρατικής διοίκησης θα συμβάλει στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος όσον αφορά το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα έσοδα UMTS για να μειώσει το χρέος της χώρας. Μολονότι επικροτεί την πρόθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ένα μέρος των εξοικονομούμενων τόκων για την αύξηση των επενδυτικών δαπανών, το Συμβούλιο, εξαιτίας των μη ευκαταφρόνητων κινδύνων που αυτό συνεπάγεται για τις δημοσιονομικές προβλέψεις, φρονεί ότι πρέπει να μην δαπανηθεί το σύνολο των εξοικονομούμενων τόκων προς τούτο.

Το Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση ότι, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική οικονομικής μεταρρύθμισης μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και των αγορών εργασίας και προϊόντων, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό, όχι μόνον της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της ζώνης του ευρώ.

(1) ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2) ΕΕ C 98 της 6.4.2000, σ. 1.

Top