Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002654

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2654/99 υποβολή: Sebastiano Musumeci (UEN) προς την Επιτροπή. Πρόληψη των λοιμωδών νόσων μεταξύ των μεταναστών.

    ΕΕ C 303E της 24.10.2000, p. 89–90 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E2654

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2654/99 υποβολή: Sebastiano Musumeci (UEN) προς την Επιτροπή. Πρόληψη των λοιμωδών νόσων μεταξύ των μεταναστών.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 303 E της 24/10/2000 σ. 0089 - 0090


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2654/99

    υποβολή: Sebastiano Musumeci (UEN) προς την Επιτροπή

    (12 Ιανουαρίου 2000)

    Θέμα: Πρόληψη των λοιμωδών νόσων μεταξύ των μεταναστών

    Με την ευκαιρία του κτου Διεθνούς Εργαστηρίου «Πολιτισμός,γεία, μετανάστευση» (Ρώμη) ανακοινώθηκαν οι τελευταίες στατιστικές της «Υπηρεσίας προληπτικής ιατρικής, μετανάστευσης, τουρισμού και τροπικής δερματολογίας» του Ινστιτούτου San Gallicano (Iταλία), σύμφωνα με τα οποία αυξάνονται οι λοιμώδεις ασθένειες μεταξύ των μεταναστών που ζουν στην Ιταλία, περνώντας από ένα ποσοστό 7 % σε ένα ποσοστό 11 %"

    Λαμβάνονταςπόψη ότι, μεταξύ των ασθενειών που πλήττουν τους μετανάστες ιδιαίτερες ανησυχίες δημιουργεί η αύξηση των λοιμωδών νόσων, ιδίως της ηπατίτιδας Α, Β και Γ ιογενούς προέλευσης, του AIDS και των περιπτώσεων λέπρας που κατά το παρελθόν ήσαν μάλλον σπάνιες"

    Μπορεί η Επιτροπή να μας ενημερώσει:

    1. εάν πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν να χρηματοδοτηθούν ad hoc δομές που θα αποσκοπούν στην πραγματοποίησηγειονομικών ελέγχων στα σημεία των συνόρων με σημαντική διέλευση, λαμβάνονταςπόψη τον αυξανόμενο αριθμό εξοκοινοτικών μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ"

    2. εάν έχει αναλάβει ή σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την πρόληψη της εμφάνισης λοιμωδών νόσων μεταξύ του εξωκοινοτικού πληθυσμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής νωσης και την αποφυγή της πιθανής τους μετάδοσης στον ευρωπαϊκό πληθυσμό"

    3. εάν σκοπεύει να αναλάβει ειδικές δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσει στους μετανάστες πρόσβαση στα εθνικά συστήματαγειονομικής περίθαλψης;

    Απάντηση του κ. Vitorino εξ ονόματος της Επιτροπής

    (27 Μαρτίου 2000)

    Η Επιτροπήπενθυμίζει ότι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 1999 όρισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση τωνπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως στην επικράτεια των κρατών μελών της. Θα πρέπει να θεσπισθεί σθεναρότερη πολιτική κοινωνικής ένταξης με στόχο την παροχή δικαιωμάτων καιποχρεώσεων συγκρίσιμων με εκείνα που απολάβουν οιπήκοοι της ΕΕ. Θα πρέπει εξάλλου να προωθεί την άνευ διακρίσεων μεταχείριση στον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πολιτιστικό τομέα και να προβλέπει μέτρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.»(1)

    Η Επιτροπή τονίζει ότι, όταν γίνεται λόγος για μετανάστεςπηκόους τρίτων χωρών, πρέπει να επιστηθεί η προσοχή στο γεγονός ότι τα πρόσωπα αυτά δεν αποτελούν ομοιογενή ομάδα. Υπάρχουν πράγματι διαφορές ανάλογα με το νομικό καθεστώς τους, τη διάρκεια κατοικίας τους στην επικράτεια της Ένωσης, τη χώρα καταγωγής τους, την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Συνεπώς πρέπει να αποκρουστεί σθεναρά κάθε απόπειρα να θεωρούνται οι «μετανάστες» ομάδα κινδύνου από την άποψη της μετάδοσης λοιμωδών νόσων.

    Η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει, εντός του έτους, έκθεση για την κατάστασηγείας των μεταναστών. Το έγγραφο αυτό προβλέπεται στο πλαίσιο της σύνταξης εκθέσεων για την κατάσταση τηςγείας στην Κοινότητα, οι οποίες αφορούν την κατάστασηγείας είτε του συνόλου του πληθυσμού είτε ειδικών κατηγοριών πληθυσμού. Στόχος της έκθεσης αυτής θα είναι να εντοπιστούν οι γενικές τάσεις ως προς την κατάστασηγείας τωνπηκόων τρίτων χωρών που κατοικούν στα κράτη μέλη.

    Επί του παρόντος, οιγειονομικοί έλεγχοι για τους μετανάστεςπηκόους τρίτων χωρών που μεταβαίνουν νομίμως στα κράτη μέλη διέπονται από τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών. Η Επιτροπή δεν προβλέπει τη χρηματοδότηση δομών ad hoc που θα πραγματοποιούνγειονομικούς ελέγχους στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

    Όσον αφορά την πρόσβαση στις εθνικέςγειονομικέςπηρεσίες, η Επιτροπήπενθυμίζει την πρόταση κανονισμού(2) που παρουσίασε με σκοπό να επεκταθεί στουςπηκόους τρίτων χωρών ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1408/71 του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 1971, περί εφαρμογής των συστημάτων κοινωνικής ασφαλίσεως στους μισθωτούς καί τις οικογένειές τους που διακινούνται εντός της Κοινότητος(3). Με την πρόταση αυτή επιδιώκεται κυρίως, όπως συμβαίνει για τους κοινοτικούςπηκόους, οιπήκοοι τρίτων κρατών, που κατοικούν νόμιμα στην Ένωση και καλύπτονται από σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενός κράτους μέλους, να μην χάνουν τα δικαιώματά τους όταν διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης και να επωφελούνται συνεπώς από τους κοινοτικούς κανόνες συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης που περιέχουν ιδίως ένα ειδικό κεφάλαιο για τις παροχές ασθενείας και μητρότητας.

    Επίσης η Επιτροπή εφιστά την προσοχή του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου στην πρότασή της για οδηγία περί της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ανεξάρτητα από τη φυλετική ή εθνική τους καταγωγή(4). Μετά την ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας, τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να εφαρμόζουν καμία άμεση ή έμμεση διάκριση βάσει της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, ούτε και στο θέμα της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η πρόταση εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 13 (πρώην άρθρο 6A) της συνθήκης ΕΚ. Η διαπραγμάτευση της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο.

    (1) Σημείο 18 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    (2) ΕΕ C 6 της 10.1.1998.

    (3) ΕΕ L 149 της 5.7.1971.

    (4) COM(1999)566 τελικό.

    Top