Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002336

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2336/99 υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς το Συμβούλιο. Θανατηφόρες βλάβες στηνγεία από τη ραδιενεργό ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

    ΕΕ C 303E της 24.10.2000, p. 49–49 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E2336

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2336/99 υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς το Συμβούλιο. Θανατηφόρες βλάβες στηνγεία από τη ραδιενεργό ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 303 E της 24/10/2000 σ. 0049 - 0049


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2336/99

    υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς το Συμβούλιο

    (13 Δεκεμβρίου 1999)

    Θέμα: Θανατηφόρες βλάβες στηνγεία από τη ραδιενεργό ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων

    Πρόσφατες έρευνες σουηδών επιστημόνων, αλλά και άλλων ειδικευμένων σε θέματα δημόσιαςγείας επιστημόνων, αποκάλυψαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων, λόγω της ραδιενέργειας που ακτινοβολούν, ευθύνεται για σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως για την εμφάνιση και ανάπτυξη καρκινογόνων όγκων στον εγκέφαλο, ακουστικών νευρωμάτων και λειτουργικών γενετικών βλαβών.

    Ερωτάται το Συμβούλιο, τι μέτρα και τι πολιτικές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την ασφαλή λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας και την προστασία τηςγείας των πολιτών;

    Απάντηση

    (10/11 Απριλίου 2000)

    Το Συμβούλιο, βάσει μιας πρότασης της Επιτροπής και αφού ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέδωσε, στις 12 Ιουλίου 1999, σύσταση περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (0 Hz 300 GHz)(1), η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτικού πλαισίου όσον αφορά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, με στόχο την προστασία του κοινού. Αυτή η σύσταση, που στηρίζεται μόνον σε επιστημονικά αποδεδειγμένες επιπτώσεις, περιλαμβάνει βασικούς περιορισμούς και επίπεδα αναφοράς για την έκθεση σε ακτινοβολίες από ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Η σύσταση βασίζεται σε γνώμη της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNIRP), την οποία έχει επικυρώσει η επιστημονική συντονιστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Όσον αφορά ειδικότερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η αξιότιμη κα βουλευτής, το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να ενθαρρύνει, στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος-πλαισίου στον τομέα της έρευνας, την έρευνα για τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε όλες τις σχετικές συχνότητες και να παρακολουθεί τα θέματα που καλύπτονται από τη σύσταση, με σκοπό την αναθεώρηση και την ενημέρωσή της, λαμβάνοντας επίσηςπόψη και τις πιθανές επιπτώσεις οι οποίες προς το παρόν ερευνώνται, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που αφορούν την πρόληψη.

    Το Συμβούλιο, έχοντας επίγνωση της σημασίας των θεμάτων δημόσιαςγείας, και λαμβάνονταςπόψη ότι, σε διεθνές επίπεδο, δεν έχει αποδειχθεί ότι μια τέτοια έκθεση, ακόμα και μέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνων, κάλεσε την Επιτροπή να επιλέξει μια πολύ ανοικτή προσέγγιση για όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές ερευνητικές εργασίες σε αυτό τον τομέα.

    (1) ΕΕ L 199 της 30.7.1999, σελ. 59.

    Top