EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002148

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2148/99 υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή. Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα.

ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 147–148 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E2148

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2148/99 υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή. Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0147 - 0148


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2148/99

υποβολή: Glenys Kinnock (PSE) προς την Επιτροπή

(24 Νοεμβρίου 1999)

Θέμα: Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα

Ποια είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία ζητούνται,ποβάλλονται και δημοσιεύονται οι ετήσιες δηλώσεις ενδιαφέροντος των πρώην και νυν μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Τρόφιμα;

Απάντηση του κ. Byrne εξ ονόματος της Επιτροπής

(16 Δεκεμβρίου 1999)

Η ανεξαρτησία κάθε μέλους της επιστημονικής επιτροπής είναι μία από τις τρεις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζεται το έργο των νέων επιστημονικών επιτροπών, συγκεκριμένα:ψηλή επιστημονική αξία, ανεξαρτησία των μελών και διαφάνεια του αναλαμβανομένου έργου.

Το άρθρο 6(1) της απόφασης 97/0579/ΕΚ της Επιτροπής της 23ης Ιουλίου 1997 για τη σύσταση επιστημονικών επιτροπών στον τομέα τηςγείας των καταναλωτών και της ασφάλειας των τροφίμων(1) ορίζει ότι τα μέλη των επιτροπών «ενεργούν ανεξάρτητα από εξωτερικές επιρροές». Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία αυτή, τα μέληποχρεούνται ναποβάλουν τρεις ξεχωριστές δηλώσεις όλων των συμφερόντων τους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την ανεξαρτησία τους: μία δήλωση συμφερόντων στα πλαίσια της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αίτηση) να καταστούν μέλη μιας επιστημονικής επιτροπής" μία ετήσια δήλωση συμφερόντων και μία δήλωση οποιουδήποτε ιδιαίτερου συμφέροντος που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την ανεξαρτησία του εμπειρογνώμονα όσον αφορά ένα ζήτημα στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης της επιτροπής του/της.

Η ερώτηση του κ. βουλευτή αφορά τις ετήσιες δηλώσεις συμφερόντων προηγούμενων και σημερινών μελών της επιστημονικής επιτροπής για τα τρόφιμα.

Το άρθρο 6 παράγραφος 2 της προαναφερόμενης απόφασης ορίζει ότι κάθε μέλος επιστημονικής επιτροπής οφείλει να ενημερώνει «την Επιτροπή κάθε χρόνο σχετικά με οποιαδήποτε συμφέροντα ενδέχεται να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την ανεξαρτησία τους». Αυτός ο γενικός κανόνας ισχύει και για τις εννέα επιστημονικές επιτροπές. Ωστόσο, κάθε επιτροπή έχει εγκρίνει τους δικούς της εσωτερικούς κανονισμούς. Οι εσωτερικοί κανονισμοί της επιστημονικής επιτροπής για τα τρόφιμα, που εγκρίθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου 1998, ορίζουν ότι: «κάθε χρόνο, τα μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή γραπτώς για οποιοδήποτε συμφέρον που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την ανεξαρτησία τους. Το συμφέρον μπορεί να είναι άμεσης ή έμμεσης οικονομικής φύσης ή σε μερικές περιπτώσεις να αφορά ηθικά ζητήματα».

Πρέπει να τονισθεί ότι οι επιστημονικές επιτροπές εγκρίνουν τους εσωτερικούς κανονισμούς τους με πλήρη ανεξαρτησία.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής για τα τρόφιμαπέβαλαν τις δηλώσεις τους για πρώτη φορά μετά την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού τους και για δεύτερη φορά τον Απρίλιο του 1999.

Το κοινό δεν έχει αυτόματα πρόσβαση στις ετήσιες δηλώσεις. Καθώς οι δηλώσεις περιέχουν προσωπικά στοιχεία, μπορούν να παρασχεθούν σε τρίτα μέρη, μόνο εάν το μέλος έχει εκφράσει τη ρητή του συμφωνία. Οι εσωτερικοί κανονισμοί περιέχουν, ως παράρτημα, έντυπο με τίτλο «ετήσια δήλωση συμφερόντων των μελών». Το έντυπο προβλέπει τη συμφωνία του μέλους για να επιτραπεί η δήλωση να καταστεί διαθέσιμη δημόσια. Στην περίπτωση της τελευταίας ετήσιας δήλωσης, τα περισσότερα μέλη συμφώνησαν ότι οι δηλώσεις τους θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες για το κοινό. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή μπορεί να πληροφορήσει τα τρίτα μέρη κατόπιν αίτησής τους.

Όσον αφορά τα προηγούμενα μέλη, δεν ισχύουν ιδιαίτερεςποχρεώσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό.

(1) ΕΕ L 237 της 28.8.1997.

Top