EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001915

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1915/99 υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή. Εγκαθίδρυση της Natura 2000.

ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 122–123 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E1915

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1915/99 υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή. Εγκαθίδρυση της Natura 2000.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0122 - 0123


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1915/99

υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή

(14 Οκτωβρίου 1999)

Θέμα: Εγκαθίδρυση της Natura 2000

1. Ποια είναι τώρα η ημερομηνία στόχος για την έγκριση του καταλόγου των τοποθεσιών ιδιαίτερης κοινοτικής σημασίας;

2. Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να εξασφαλίσει μία επακριβή εκτίμηση των προτάσεων των σχετικών με τις τοποθεσίες αυτές, οι οποίες έχουνποβληθεί από κράτη μέλη;

3. Πόσο προσωπικό απασχολείται στο Ευρωπαϊκό Θεματικό Κέντρο για την Προστασία της Φύσεως, καιπό ποια ιδιότητα;

4. Ποια μέτρα λαμβάνονται για να εξασφαλισθεί ότι οι πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιούνται από το Θεματικό Κέντρο για την κατανομή των οικοτόπων και των βιολογικών ειδών σε κάθε κράτος μέλος είναι και αρκούντως περιεκτικές και εκσυγχρονισμένες, ώστε να επιτραπεί η κατάλληλη αξιολόγηση των προτάσεων των κρατών μελών;

5. Είναι πεπεισμένη η Επιτροπή ότι οι πόροι που διατίθενται για το Θεματικό Κέντρο είναι επαρκείς ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει τα απαιτούμενα καθήκοντά του με ταψηλότερα σταθερότυπα;

6. Πρόκειται ο νέος Επίτροπος για το περιβάλλον να επιχειρήσει αξιολόγηση του Θεματικού Κέντρου για να προσδιορίσει εάν είναι ικανό να ολοκληρώσει το απαιτούμενο έργο εντός των διαθεσίμων χρονικών ορίων;

Απάντηση της κας Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

(11 Νοεμβρίου 1999)

1. Η Επιτροπή επιθυμεί να θεσπίσει τους καταλόγους των τοποθεσιών κοινοτικής σημασίας για κάθε μία από τις έξι βιογεωγραφικές περιοχές το ενωρίτερο δυνατόν.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη έχουν σημειώσει καθυστέρηση-μερικές φορές σημαντική στην διαβίβαση των εθνικών καταλόγων προτεινόμενων τοποθεσιών,ποχρεώνοντας την Επιτροπή να κινήσει εναντίον τους νομικές διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα ανά βιογεωγραφική περιοχή είναι το ακόλουθο:

- Κατά τη διάρκεια του 2000: Μακρονησιακή

- Τέλος 2000: Αλπική

- 2001: Ατλαντική, Αρκτική και Μεσογειακή

- 2002: Ηπειρωτική

2. Η Επιτροπή προέβλεψε την οργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων για καθεμία από τις δύο γεωγραφικές περιοχές, οργανούμενων από κοινού με το Ευρωπαϊκό θεματικό κέντρο για την προστασία της φύσεως.

Η διεξαγωγή των εν λόγω σεμιναρίων και ο κατάλογος των συμμετεχόντων καταρτίστηκε σε συμφωνία με τα κράτη μέλη. Ο στόχος έγκειται στην αξιολόγηση των εθνικών καταλόγων τοποθεσιών, βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων επιστημονικών πληροφοριών.

Η Επιτροπή στηρίζεται λοιπόν στην διαθέσιμη επιστημονική τεχνογνωσία,πενθυμίζοντας, ότι οι οδηγίες 79/0409/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 2 Σεπτεμβρίου 1979 περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών(1) και 92/0043/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992, περί της διατηρήσεως των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας(2) δεν θεσπίζουν αδιαμφισβήτητα αριθμητικά κριτήρια που θα επέτρεπαν τη λήψη απόφασης για κάθε τοποθεσία ξεχωριστά.

3. Το Ευρωπαϊκό θεματικό κέντρο για την προστασία της φύσεως εξαρτάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στις προσλήψεις ή στον καθορισμό των καθηκόντων του Θεματικού Κέντρου.

Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, τρία άτομα εργάζονται στην αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων για το δίκτυο Natura 2000, στο πλαίσιο της κεντρικής ομάδας του Θεματικού Κέντρου.

4. Η συλλογή των επιστημονικών δεδομένων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Από πλευράς της, η Επιτροπή διαβιβάζει στο Θεματικό Κέντρο όλα τα δεδομένα που διαθέτει: συγχρηματοδοτούμενες επιστημονικές μελέτες, απογραφές στο πλαίσιο των έργων Life-Nature, πληροφορίες που έχουν διαβιβαστεί, μεταξύ άλλων, από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), και επιμένει για την εκ μέρους των κρατών μελών διαβίβαση όλων των δεδομένων που έχουν στην κατοχή τους.

Η Επιτροπή οφείλει ναπογραμμίσει ότι ορισμένα κράτη μέλη δεν θέλησαν να διαβιβάσουν τις εθνικές απογραφές τοποθεσιών που φιλοξενούν φυσικά ενδιαιτήματα ή είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος, ακόμη, ή που δεν ανέφεραν όλα τα ενδιαιτήματα ή είδη που αναφέρονταν στις τοποθεσίες που προτάθηκαν για το δίκτυο Natura 2000.

5. Πολλές φορές η Επιτροπήπογράμμισε, τόσο στον Οργανισμό όσο και στην διευθύνουσα επιτροπή του Θεματικού Κέντρου, την προτεραιότητα της επιστημονικής αξιολόγησης για το δίκτυο Natura 2000 και την σημασία της ενίσχυσης, προς το σκοπό αυτό, της κεντρικής ομάδας του Θεματικού Κέντρου.

6. Η αξιολόγηση των Θεματικών Κέντρων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Η Επιτροπή, που διαθέτει στο εν λόγω όργανο δύο εκπροσώπους, όπως και το Κοινοβούλιο, θα συμμετείχε ευχαρίστως σε αξιολόγηση των πόρων που είναι αναγκαίοι για το Θεματικό Κέντρο «Nature».

(1) ΕΕ L 103 της 25.4.1979.

(2) ΕΕ L 206 της 22.7.1992.

Top