EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001884

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1884/99 υποβολή: Esko Seppänen (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. H πολιτική για το σολομό της Βαλτικής Θάλασσας.

ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 115–115 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E1884

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1884/99 υποβολή: Esko Seppänen (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. H πολιτική για το σολομό της Βαλτικής Θάλασσας.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0115 - 0115


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1884/99

υποβολή: Esko Seppnen (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

(29 Οκτωβρίου 1999)

Θέμα: H πολιτική για το σολομό της Βαλτικής Θάλασσας

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παραγωγή γόνων σολομού στον ποταμό Τόρνε, μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας, έχει καταρρεύσει. Οι σολομοί ζουν στη Βαλτική Θάλασσα από την οποία ανεβαίνουν τους ποταμούς την περίοδο της αναπαραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί τώρα μία πολιτική από πολλές πλευρές πιο φιλελεύθερη σε ό,τι αφορά την αλιεία σολομού στη Βαλτική Θάλασσα, πράγμα που θα καταστήσει δυσκολότερη την προσπάθεια της ΕΕ να αναζωογονήσει το απόθεμα σολομού έως το έτος 2000. Είναι η Επιτροπή ενήμερη του προβλήματος στον ποταμό Τόρνε και θα επηρεάσει αυτό την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της αλιείας σολομού στη Βαλτική;

Απάντηση του κ. Fischler εξ ονόματος της Επιτροπής

(23 Νοεμβρίου 1999)

Τον Φεβρουάριο του 1997, η Διεθνής Επιτροπή Αλιείας της Βαλτικής Θάλασσας (IBSFC) ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης για το σολομό. Στόχος του σχεδίου αυτού δράσης είναι η επίτευξη φυσικής παραγωγής τουλάχιστον του 50 % της εν δυνάμει ικανότητας όλων των ποταμών στους οποίουςπάρχει άγριος σολομός, ή ανάληψη της βελτίωσης των οικοτόπων και η αποκατάσταση του αποθέματος των σολομών στους εν λόγω ποταμούς. Το σχέδιο συμπληρώθηκε με εθνικά μέτρα, όπως είναι κλειστές περιοχές και χρονικοί περιορισμοί αλιείας.

Το Διεθνές Συμβούλιο για την εξερεύνηση της θάλασσας (ICES) επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα διαχείρισης που λήφθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού του άγριου σολομού που επιστρέφει στους ποταμούς από τους οποίους προέρχεται. Οιψηλότερες ποσότητες άγριου σολομού που ωοτοκούν στους ποταμούς είχε ως αποτέλεσμα μια αυξημένη παραγωγή νεαρών σολομών.

Η ίδια βελτίωση δεν παρατηρήθηκε σε όλους τους ποταμούς σολομού. Εντούτοις, στην περίπτωση του ποταμού Torne, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη και το ICES αναφέρει ότι ο σολομός συναντάται για πρώτη φορά σε σημεία του ποταμού από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με το ICES και τις εθνικές πηγές, η παραγωγή στον ποταμό Torne δεν μειώθηκε. Αντιθέτως, το 1998, η παραγωγή ήταν από τιςψηλότερες που παρατηρήθηκαν από τις αρχές του 1970. Παρόλο ότι παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής το 1999, η παραγωγή είναι πολύ καλή και πέντε σχεδόν φορές μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 1976-1987. Επιπροσθέτως, αναμένεται μείωση της παραγωγής το 1999, δεδομένου ότι ο επιστρέφων σολομός που προέρχεται από έτη που παρουσίαζαν μικρότερες γεννήσεις, είχε πληγεί από το σύνδρομο M 74 και, ως εκ τούτου, λιγότεροι σολομοί συμμετείχαν στη διαδικασία ωοτοκίας. Η πρόβλεψη του ICES για τον ποταμό Torne δείχνει ότι ο στόχος που τέθηκε από το πρόγραμμα δράσης για τον σολομό θα μπορούσε να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η Επιτροπή δεν συμφωνεί με την άποψη του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου ότι η παραγωγή σολομού στον ποταμό Torne έχειποστεί κατάρρευση.

Τα ενθαρρυντικά σημεία της αυξημένης παραγωγής άγριου σολομού σε διάφορους ποταμούς της Βαλτικής επιβεβαιώνουν ότι οι ενέργειες που θεσπίσθηκαν από την IBSFC και συμπληρώθηκαν από εθνικά μέτρα είναι αποτελεσματικές. Εντούτοις,πάρχουν ποταμοί που δεν παρουσιάζουν την ίδια βελτίωση και η Επιτροπή είναι πεπεισμένη για την ανάγκη συνέχισης μιαςπεύθυνης στρατηγικής διαχείρισης για την επίτευξη των στόχων της.

Top