EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001745

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1745/99 υποβολή: Isidoro Sánchez García (ELDR) προς το Συμβούλιο. Μετανάστευση. Απομεμακρυσμένες περιφέρειες.

ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 90–91 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E1745

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1745/99 υποβολή: Isidoro Sánchez García (ELDR) προς το Συμβούλιο. Μετανάστευση. Απομεμακρυσμένες περιφέρειες.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0090 - 0091


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1745/99

υποβολή: Isidoro Snchez Garca (ELDR) προς το Συμβούλιο

(1 Οκτωβρίου 1999)

Θέμα: Μετανάστευση. Απομεμακρυσμένες περιφέρειες

Παρά την καλή θέληση που επέδειξε το Συμβούλιο κατά τα τελευταία έτη, όσον αφορά την εφαρμογή μιας ορθολογικής πολιτικής σε θέματα μετανάστευσης και χορήγησης πολιτικού ασύλου, παρατηρείται μία παράνομη μετανάστευση η οποία επιλέγει ως σημείο εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορισμένες ιδιαίτερα απομεμακρυσμένες περιφέρειες, πλησίον της αφρικανικής ηπείρου, όπως συμβαίνει με τις Κανάριες νήσους.

Πώς σκοπεύει το Συμβούλιο να θέσει σε εφαρμογή την κοινοτική στρατηγική για τον έλεγχο αυτού του είδους της μετανάστευσης και, ενδεχομένως, ποιό επιχειρησιακό πρόγραμμα σκοπεύει να εφαρμόσει στη συγκεκριμένη μεθοριακή περιφέρεια;

Απάντηση

(7 Δεκεμβρίου 1999)

1. Η ερώτηση την οποία θέτει ο αξιότιμος βουλευτής αναφέρεται στις ενέργειες του Συμβουλίου σχετικά, αφενός με τους ελέγχους που ασκούν τα κράτη μέλη στα εξωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορά τους και, αφετέρου στους λόγους φυγής και μετανάστευσης από ορισμένες αφρικανικές χώρες.

2. Τα μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που ασκούν τα κράτη μέλη στα εξωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορά τους έχουν αναπτυχθεί κυρίως στο πλαίσιο του Σένγκεν και έχουν ήδη ενσωματωθεί στο κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έναρξη ισχύός της Συνθήκης του μστερνταμ. Μολονότι τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή τους στα αρμόδια όργανά του. Έχουν ληφθεί, π.χ., πρακτικά μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης από τον αέρα και από τη θάλασσα, σε συνεργασία με ορισμένες αφρικανικές χώρες, με βάση την απόφαση της εκτελεστικής Επιτροπής του Σένγκεν της 18ης Μαΐου 1998 σχετικά με τη συντονισμένη τοποθέτηση ειδικών επί των εγγράφων.

3. Εκτός από το κεκτημένο του Σένγκεν, αναπτύσσονται επίσης πρακτικά μέτρα αυτού του τύπου για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της, με βάση το προϊσχύον κεκτημένο, ειδικότερα την κοινή θέση της 25ης Μαΐου 1996 σχετικά με τις αποστολές ενίσχυσης και πληροφόρησης που γίνονται πριν από τα σύνορα (ΕΕ L 281 της 31.10.1996). Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, τα οποία θα συντονίζονται στο πλαίσιο των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, δεν αφορούν προς το παρόν καμία αφρικανική χώρα.

4. Οσον αφορά τα αίτια της φυγής ή της μετανάστευσης από ορισμένες αφρικανικές χώρες, παραπέμπουμε στο σχέδιο δράσης για το Μαρόκο, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 11 Μαΐου 1999. Το εν λόγω σχέδιο δράσης αποτελεί μέρος μιας ομάδας πέντε σχεδίων δράσης, κάθε ένα από τα οποία καθορίζει μια συνολική και συνεκτική προσέγγιση όσον αφορά την κατάσταση μιας σημαντικής χώρας καταγωγής ή διέλευσης των ατόμων που ζητούν άσυλο και των μεταναστών. Για κάθε επιλεγόμενη χώρα, το σχέδιο δράσης παρουσιάζει ένα συνεκτικό και ισορροπημένο συνδυασμό των διάφορων δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των εξωτερικώνποθέσεων, της ανάπτυξης, της ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας.

5. Στο σχέδιο δράσης για το Μαρόκο, η χώρα αυτή θεωρήθηκε και ως χώρα προέλευσης και ως χώρα διέλευσης για οικονομικούς μετανάστες που έχουν προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέτρα που συνιστώνται σε αυτό το σχέδιο δράσης περιλαμβάνουν ειδικότερα τα ακόλουθα: ανάπτυξη τωνφιστάμενων διαύλων για τη βελτίωση της συλλογής σχετικών στοιχείων, διάδοση ορθών στοιχείων σχετικά με τη μετανάστευση, ανάπτυξη στρατηγικών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, προώθηση μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής. Προώθηση της άμεσης ξένης επένδυσης, επαγγελματική εκπαίδευση και αυτοαπασχόληση και επιχειρήσεις μικρής κλίμακας. Διευκόλυνση της εκούσιας επιστροφής και ενσωμάτωσης, ενσωμάτωση στην κοινωνία των Μαροκινών που διαμένουν νομίμως στις χώρες της ΕΕ.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Μαΐου 1999, έκρινε ως χρήσιμη συμβολή τα πρώτα σχέδια δράσης που κατάρτισε το Συμβούλιο και κάλεσε το Συμβούλιο και την Επιτροπή ναποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2000.

Top