EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 91999E001723

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1723/99 υποβολή: Marie-Noëlle Lienemann (PSE) προς την Επιτροπή. Θέση σε εφαρμογή μέσων για την καταπολέμηση της αμερικανικής κυριαρχίας στο Διαδίκτυο.

ΕΕ C 170E της 20.6.2000, s. 82—83 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Euroopan parlamentin verkkosivustolla

91999E1723

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1723/99 υποβολή: Marie-Noëlle Lienemann (PSE) προς την Επιτροπή. Θέση σε εφαρμογή μέσων για την καταπολέμηση της αμερικανικής κυριαρχίας στο Διαδίκτυο.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0082 - 0083


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1723/99

υποβολή: Marie-Nolle Lienemann (PSE) προς την Επιτροπή

(29 Σεπτεμβρίου 1999)

Θέμα: Θέση σε εφαρμογή μέσων για την καταπολέμηση της αμερικανικής κυριαρχίας στο Διαδίκτυο

Πως είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την θέση σε εφαρμογή του αποκαλούμενου « internet δεύτερης γενιάς»;

Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει τη θέση σε εφαρμογή πραγματικών προγραμμάτων συντονισμού των ερευνητικών εργαστηρίων που θα εγγυούνται την χορήγηση συμπληρωματικών και απαραίτητων πιστώσεων για την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής παρουσίας έναντι της αμερικανικής κυριαρχίας στις δομές του Διαδικτύου;

Απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής

(29 Νοεμβρίου 1999)

Αν η Ευρώπη θέλει να έχει πλήρη συμμετοχή στη μελλοντική ανάπτυξη του Διαδικτύου, οι ευρωπαίοι επιστήμονες και ερευνητές πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αυτή. Για το σκοπό αυτό, η Κοινότητα χρηματοδοτεί την έρευνα αιχμής σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στις επάλξεις των νέων εξελίξεων. Στα πλαίσια της πρώτης πρόσκλησης του προγράμματος τεχνολογιών της κοινωνίας των πληροφοριών (ΤΚΠ) του 5ο Προγράμματος-Πλαισίου (5ο ΠΠ), έχει ήδη χορηγηθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 300 εκ. σε 138 σχέδια συλλογικής έρευνας για την ανάπτυξη τεχνολογιών δικτύου δεύτερης γενιάς και εφαρμογών με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Ο εν λόγω τομέας προβλέπεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος-πλαισίου (1999-2002). Η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις ΤΚΠ, η οποία παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή για την ανάπτυξη του προγράμματος, έχει ήδη προσδιορίσει κάποιους σημαντικούς τομείς στους οποίους η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να έχει παγκόσμια πρωτοπορία π.χ. τεχνολογίες στον τομέα της οπτικής, καθώς επίσης και στους τομείς των κινητών και ασύρματων επικοινωνιών για το Διαδίκτυο. Οι προτεραιότητες αυτές θα είναι το αντικείμενο του προγράμματος εργασιών του επόμενου έτους.

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την τεχνολογία. Υπάρχουν επίσης κύρια κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα που περιβάλλουν τη συνεχή ανάπτυξη του Διαδικτύου, στα οποία η Κοινότητα συμμετέχει ενεργά. Συγκεκριμένα, η Κοινότητα επανεκτιμά την κανονιστική της πολιτική στον εν λόγω τομέα, προκειμένου να παράσχει ασφάλεια δικαίου και επομένως να διευκολύνει την ανάπτυξη νέωνπηρεσιών, ειδικότερα στα πλαίσια του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο γενικός στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η διασφάλιση μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς στον εν λόγω τομέα. Η Επιτροπή εξέδωσε στις 10 Μαΐου 1999 ανακοίνωση με τίτλο: «Προς ένα νέο πλαίσιο για τηνποδομή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τις συναφείςπηρεσίες ανασκόπηση των επικοινωνιών για το 1999» η οποία ορίζει τη θέση της Επιτροπής όσον αφορά το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τηνποδομή όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των συναφώνπηρεσιών, και αποτελεί την αρχή για τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου. Μετά το δημόσιο διάλογο, η Επιτροπή θα προβεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο

του 2000, στηνποβολή νομοθετικών προτάσεων. Κύριος στόχος της ανακοίνωσης είναι η μείωση των τιμών τωνπηρεσιών τηλεπικοινωνιών μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού και της μείωσης του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς εκμετάλλευσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος πρόσβασης και θα επιταχυνθεί η διάδοση του Διαδικτύου στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εκδώσει σύντομα μια σύσταση για το κόστος διασύνδεσης τμημάτων κυκλωμάτων μισθωμένων γραμμών, κύριος στόχος της οποίας θα είναι η μείωση των τιμών τωνπηρεσιών του Διαδικτύου. Το επόμενο έτος θα εκδοθεί περαιτέρω σύσταση σχετικά με την πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα, και ειδικότερα όσον αφορά την αποδέσμευση του τοπικού βρόχου, η οποία θα έχει περαιτέρω επίδραση στη διαθεσιμότητα ανταγωνιστικώνπηρεσιών μεγάλων ταχυτήτων του Διαδικτύου.

Λόγω της αυξημένης διάδοσης και εμπορευματοποίησης του Διαδικτύου, η διαχείριση του νέου αυτού εργαλείου έχει περιέλθει στους ειδικούς και ασφαλώς έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά τα συμφέροντα της Ευρώπης. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην ίδρυση του σώματος Διαδικτύου για εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (Internet corporation for assigned names and numbers, ICANN), το διεθνή οργανισμό ιδιωτικού δικαίουπεύθυνο για την πολιτική όσον αφορά τα ονόματα τομέα, την εκχώρηση διευθύνσεων για παροχείς πληροφοριών (information provider, IP) και τα πρωτόκολλα Διαδικτύου.

Η Κοινότητα είναι ήδη σε θέση να εξασφαλίσει διασυνδέσειςψηλής ποιότητας μεταξύ ευρωπαϊκών ερευνητικών εργαστηρίων μέσω του διευρωπαϊκού δικτύου (ΔΕΔ)-155 (συνέχεια του ΔΕΔ-34), που ενισχύει τη διασύνδεση εθνικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δικτύων σε ταχύτητες 155 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbits/s). Η Κοινότητα θα συνεχίσει να επενδύει, μέσω του 5ο προγράμματος-πλαισίου για την ρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (Ε&TA), στη συνεχή αναβάθμιση τηςποδομής του ευρωπαϊκού δικτύου έρευνας.

Το πρόγραμμα ΤΚΠ έχει δεσμεύσει ένα κονδύλιο στον προϋπολογισμό ύψους 161 εκ. για δραστηριότητες «δικτύου έρευνας». Οι δραστηριότητες αυτές θα προσφέρουν στήριξη τόσο στην ίδρυση δικτύου παγκόσμιας κλίμακας για την Ευρώπη όσο και στην πειραματική εκμετάλλευση αυτού του δικτύου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, ερευνητικά εργαστήρια θα πειραματίζονται με νέες μορφές συλλογικής εργασίας, εκμεταλλευόμενα τις πλήρεις δυνατότητες που θα παρέχει η πρόσβαση μεγάλων ταχυτήτων στο Διαδίκτυο.

Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, εκτεταμένοι πόροι έχουν ήδη διατεθεί στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου οι ευρωπαίοι ερευνητές να έχουν πρόσβαση σεποδομή Διαδικτύου παγκόσμιας κλίμακας και προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογική έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον εν λόγω τομέα. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε πολλούς σημαντικούς τομείς όσον αφορά την περαιτέρω εξέλιξη του Διαδικτύου, όπως οιποδομές για την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και η εισαγωγή των σχολείων σε δίκτυο, οι μεγαλύτερες απαιτούμενες επενδύσεις αποτελούν ευθύνη των κρατών μελών και της ιδιωτικής βιομηχανίας. Η Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αναγνωρίσουν όλα τα κράτη μέλη τη σημασία των επενδύσεων στον εν λόγω τομέα.

Alkuun