EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001653

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1653/99 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Νέος ασφαλιστικός φορέας ΔΕΗ.

ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 65–65 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E1653

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1653/99 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Νέος ασφαλιστικός φορέας ΔΕΗ.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0065 - 0065


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1653/99

υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

(22 Σεπτεμβρίου 1999)

Θέμα: Νέος ασφαλιστικός φορέας ΔΕΗ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για τη ρύθμιση του ασφαλιστικού τους προβλήματος, που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία εκτιμά ότι ο τρόπος ρύθμισης του νέου ασφαλιστικού φορέα της Επιχείρησης αποτελεί κρατική ενίσχυση». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η Επιτροπή φέρεται ότι συνδέει το θέμα του ασφαλιστικού με μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

1. Η Επιτροπή κρίνει ότι ο τρόπος ρύθμισης του ασφαλιστικού της ΔΕΗ με την εκχώρηση των αναγνωρισμένων περιουσιακών στοιχείων του ασφαλιστικού φορέα έναντι κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί κρατική ενίσχυση;

2. Η Επιτροπή προσανατολίζεται να είναι το χρονοδιάγραμμα για άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα το 2001 το ίδιο όπως για όλα τα κράτη μέλη ή θα είναι στο επίπεδο του 28 % που ίσχυε για ταπόλοιπα κράτη μέλη, πλην της Ελλάδας, το Φεβρουάριο του 1999;

Απάντηση της κ. de Palacio εκ μέρους της Επιτροπής

(27 Οκτωβρίου 1999)

1. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει κάποια κοινοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Επομένως, η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει κάποια δήλωση όσον αφορά τις εν λόγω ρυθμίσεις. Προς το παρόν λοιπόν δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν κρατική ενίσχυση, στο πνεύμα του άρθρου 87 της Συνθήκης ΕΚ (πρώην άρθρο 92). Η Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει σχετική ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.

2. Τα κράτη μέλη είχαν τηνποχρέωση να εφαρμόσουν τις διατάξεις της οδηγίας 96/0092/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 1996 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας(1) έως τις 19 Μαΐου 1999. Στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία δόθηκε ένας πρόσθετος χρόνος για την εφαρμογή της οδηγίας, ενώ στην Ελλάδα δόθηκαν δύο ακόμη χρόνια για τη θέσπιση της νομοθεσίας εφαρμογής.

Η οδηγία, στο άρθρο 19, προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς σε τρία στάδια. Το μερίδιο της εθνικής αγοράς θα αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια περιόδου έξι ετών. Το ελάχιστο άνοιγμα που αντιστοιχεί στο πρώτο στάδιοπολογίζεται με βάση το κοινοτικό μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τους τελικούς καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση περισσότερο από 40 GWh. Βάσει του τελευταίουπολογισμού, αυτό σημαίνει ότι ένα ελάχιστο ποσοστό ύψους 26,48 % κάθε εθνικής αγοράς θα πρέπει να ανοίξει στον ανταγωνισμό έως τις 19 Μαΐου 1999. Στο δεύτερο στάδιο τρία χρόνια από την αρχή ισχύος της οδηγίας το κατώφλι μειώνεται στο επίπεδο των 20 GWh. τσι αυξάνεται το ελάχιστο άνοιγμα της αγοράς σε περίπου 28 %. Στο τρίτο στάδιο έξι χρόνια μετά την αρχή ισχύος της οδηγίας το κατώφλι μειώνεται περαιτέρω σε 9 GWh, το οποίο ισοδυναμεί με ένα άνοιγμα της αγοράς κατά 33 %.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει πλήρη χρήση της περιόδου χάριτος, θα πρέπει να απελευθερώσει το μερίδιό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί στο δεύτερο στάδιο, το οποίο αρχίζει να εφαρμόζεται τρία χρόνια μετά την αρχή ισχύος της οδηγίας, δηλαδή στις 19 Μαΐου 2000. Το 2003 θα πρέπει να απελευθερώσει το μερίδιό της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τους τελικούς καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση πουπερβαίνει τα 9 GWh, βάσει του κοινοτικού μέσου όρου.

(1) ΕΕ L 27 της 30.1.1997.

Top