Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001522

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1522/99 υποβολή: Monica Frassoni (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Επέκταση του πάρκου ψυχαγωγίας Gardaland (Castelnuovo del Garda, Βερόνα, Ιταλία).

    ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 29–31 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E1522

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1522/99 υποβολή: Monica Frassoni (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Επέκταση του πάρκου ψυχαγωγίας Gardaland (Castelnuovo del Garda, Βερόνα, Ιταλία).

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0029 - 0031


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1522/99

    υποβολή: Monica Frassoni (Verts/ALE) προς την Επιτροπή

    (1 Σεπτεμβρίου 1999)

    Θέμα: Επέκταση του πάρκου ψυχαγωγίας Gardaland (Castelnuovo del Garda, Βερόνα, Ιταλία)

    Από την απάντησή της στην ερώτηση με ημερομηνία 14.7.1998 για το ίδιο θέμα (Ε-2513/98)(1), η Επιτροπή δεν φαίνεται να είναι ενημερωμένη για τη δυσαρέσκεια που επικρατεί και τις κριτικές που ασκούνται, εδώ και έτη, κατά της επιχείρησης Gardaland κριτικές που έχουν τις ρίζες τους σε παράνομες κατά μέγα μέρος οικοδομικές δραστηριότητες , λόγω των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της λειτουργίας της. Η σημερινή θέση του εν λόγω πάρκου ψυχαγωγίας βρίσκεται σε αντίθεση κυρίως προς τις κατευθύνσεις του σχεδίου της περιοχής της Λίμνης της Garda, οι οποίες περιέχονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Συντονισμού, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο μηχανισμό χωροταξίας της περιοχής του Βένετο(2).Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προστασία της φύσης και του τοπίου και ως εκ τούτου τον περιορισμό των οικοδομικών επεμβάσεων στα εδάφη που περιλαμβάνονται μεταξύ της οδού «Gardesana» και της λίμνης, περιοχής στην οποία προβλέπεται να γίνει η επέκταση του εν λόγω

    πάρκου ψυχαγωγίας. Επιπλέον, παραμένουν δύο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα: η ηχορύπανση και η κυκλοφορία. σον αφορά το πρώτο πρόβλημα, με βάση πρόσφατες διαπιστώσεις της Περιφερειακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είναι δύσκολο να τηρηθούν, στο πλαίσιο λειτουργίας του εν λόγω πάρκου ψυχαγωγίας, οι προβλεπόμενες οριακές τιμές για την ηχορύπανση(3). Σχετικά με το δεύτερο πρόβλημα, η επιχείρηση Leoncini, σημαντικότερος εργοδότης από ό,τι η επιχείρηση Gardaland, απείλησε ότι θα κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε περίπτωση πουλοποιηθούν τα μεγαλόπνοα σχέδια αναδιοργάνωσης του οδικού τοπικού δικτύου, τα οποία έχει προτείνει η επιχείρηση Gardaland. σον αφορά το θέμα της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 97/0011/ΕΟΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων(4), η παράγραφος 2 του άρθρου 4 της οποίας προβλέπει εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην περίπτωση των θεματικών πάρκων ψυχαγωγίας, έληξε στις 14 Μαρτίου" η επέκταση του εν λόγω πάρκου θα έπρεπε, επομένως, ναποβληθεί σε εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως προβλέπεται από τον σχετικό περιφερειακό Νόμο(5). Τέλος, δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί η επιχείρηση Gardaland επωφελήθηκε ενός ευρωπαϊκού δανείου, τη στιγμή που διαθέτει σημαντικές οικονομικές δυνατότητες. Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο, οδήγησε ορισμένους εταίρους (μεταξύ των οποίων και την Ελβετική Ένωση Τραπεζών, η οποία διαθέτει το 25 % του κοινωνικού κεφαλαίου), να κινήσουν διαδικασία καταλογισμού ευθυνών εις βάρος των διευθυντικών στελεχών της(6).

    Τί εννοεί η Επιτροπή όταν δηλώνει ότι «κύριος στόχος του θεματικού πάρκου της Gardaland είναι να διευρυνθούν οι τουριστικέςπηρεσίες»(7), τη στιγμή που το εν λόγω πάρκο έχει αλλοιώσει την μορφολογία των βουνών της περιοχής με την προσθήκη οικοδομικών κατασκευών εντελώς ξένων προς το αρχικό φυσικό τοπίο; Πώς δικαιολογεί ένα σχέδιο που παραβιάζει τις διατάξεις των ισχυόντων χωροταξικών μηχανισμών; Με ποιό τρόπο προτίθεται να εξασφαλίσει την εφαρμογή της διαδικασίας της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην περίπτωση των σχεδίων προέκτασης του εν λόγω πάρκου; Πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από την ΕΤΕ ένα σχέδιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τον τεθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στόχο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, σχέδιο το οποίο έχειποβάλει μια επιχείρηση με ισχυρό ενεργητικό; Δεν νομίζει η Επιτροπή ότι οι διαφωνίες στο εσωτερικό της εν λόγω επιχείρησης θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη διαφανή και αποτελεσματική χρησιμοποίηση του ευρωπαϊκού δανείου;

    (1) ΕΕ C 297 της 15.10.1999, σελ. 18.

    (2) Βλ. απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Βένετο αριθ. 250/1991.

    (3) Βλ. τον εθνικό νόμο-πλαίσιο αριθ. 447, της 26ης Ιουνίου 1995, σχετικά με την ηχορύπανση.

    (4) ΕΕ L 73 της 14.3.1997, σελ. 5.

    (5) Βλ. περιφερειακό νόμο του Διαμερίσματος του Βένετο αριθ. 10, της 26ης Ιουνίου 1999, παράρτημα Β2, παρ. qq.

    (6) Υποθέσεις αριθ. RG 239298 και 239398, καταχ. στα αρχεία του Δικαστηρίου της Βερόνας.

    (7) Βλ. απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση Ε-2513/98 του κ. Gianni Tamino.

    Απάντηση της κας Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

    (18 Oκτωβρίου 1999)

    Παρά το γεγονός ότι το θεματικό πάρκο Gardaland βρίσκεται στην περιοχή της Λίμνης Garda, δεν έχει διαμορφωθεί στις όχθες της, αλλά σε επίπεδη αγροτική περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ελάχιστο βοτανικό ή τοπογραφικό αντίκτυπο.

    σον αφορά τη διαδικασία εφαρμογής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα διεύρυνσης του πάρκου Gardaland, η Επιτροπή είναι πάντα πρόθυμη να εξετάσει οιαδήποτε συγκεκριμένη και λεπτομερή καταγγελία σχετικά με ενδεχόμενη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποια καταγγελία αφορά παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, η Επιτροπή μπορεί να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, δυνάμει του άρθρου 226 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώην άρθρο 169).

    Η Επιτροπή τονίζει ότι η οδηγία 97/11/EΕ του Συμβουλίου της 3ης Ιουνίου 1997 που τροποποιεί την οδηγία 85/337/EΟΚ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον(1), απαριθμεί στο παράρτημα II, τις ακόλουθες κατηγορίες έργων: θεματικά πάρκα (12 στοιχείο ε) και οιαδήποτε τροποποίηση ή επέκταση έργων που απαριθμούνται στο παράρτημα I και II και έχουν ήδη εγκριθεί, εκτελεσθεί ή εκτελούνται και ενδέχεται να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (13). Τα κράτη μέλη οφείλουν να καθορίζουν βάσει κατά περίπτωση εξέτασης ή κατωτάτων ορίων ή κριτηρίων που καθορίζει το κράτος μέλος, κατά πόσο το έργο θαποβληθεί σε εκτίμηση σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 10. Ωστόσο, οι διατάξεις της οδηγίας 85/337/EΟΚ εξακολουθούν να εφαρμόζονται ως είχαν πριν να τροποποιηθούν, εφόσον πρόκειται για έργα των οποίων η αίτηση για χορήγηση αδείας είχεποβληθεί πριν από τις 14 Ιουνίου 1999. Τα θεματικά πάρκα δεν απαριθμούνταν στα παραρτήματα της οδηγίας 85/337/EΟΚ.

    Το Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) χορήγησε για το πάρκο Gardaland δάνειο ύψους 31 εκατομ. ευρώ (ITL 60 δισεκατομμύρια ιταλικές λίρες) που αποσκοπούσε, κυρίως, στη στήριξη της τοπικής οικονομίας η οποία εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό. Το πάρκο Gardaland, που διαμορφώθηκε το 1975, συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών στην περιοχή. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του '90, η έλλειψη επενδύσεων και η οικονομική ύφεση οδήγησαν στη μείωση των επισκεπτών του πάρκου. Ο

    εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του πάρκου θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελκυστικότητάς του και την αύξηση των μακροπρόθεσμων προοπτικών απασχόλησης που προσφέρει. H απόφαση για τη χρηματοδότηση ήταν μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ που αποβλέπει στην ενθάρρυνση των επενδύσεων εκ μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το έργο αποσκοπούσε, επίσης, στην επέκταση των θετικών επιπτώσεων στον τουρισμό της περιοχής και τους συναφείς τομείςπηρεσιών. ταν η ΕΤΕ έλαβε την απόφασή της, οι ιταλικές αρχές είχαν ήδη εκδώσει άδεια χωροθέτησης για το εν λόγω έργο, η οποία, όμως, δενπαγόταν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 85/337, και η οδηγία 97/11 δεν ήταν εφαρμόσιμη. Παρόλα αυτά, οι ιταλικές αρχές προέβησαν στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Δεδομένης όμως της φύσης του έργου και των κριτηρίων επιλογής που απαριθμούνται στο παράρτημα II της οδηγίας 97/11, θεώρησαν ότι δεν ήταν αναγκαία η διεξαγωγή πλήρους μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εν λόγω έργου.

    (1) ΕΕ L 73 της 14.3.1997.

    Top