EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001480

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1480/99 υποβολή: Lucio Manisco (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Ανοικοδόμηση των γεφυρών του Δούναβη που καταστράφηκαν από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

ΕΕ C 170E της 20.6.2000, p. 21–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E1480

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1480/99 υποβολή: Lucio Manisco (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Ανοικοδόμηση των γεφυρών του Δούναβη που καταστράφηκαν από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 170 E της 20/06/2000 σ. 0021 - 0022


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1480/99

υποβολή: Lucio Manisco (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

(1 Σεπτεμβρίου 1999)

Θέμα: Ανοικοδόμηση των γεφυρών του Δούναβη που καταστράφηκαν από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο

Μεταξύ των άλλων καταστροφικών επιπτώσεων του πολέμου του ΝΑΤΟ, η καταστροφή των γεφυρών πάνω από τον Δούναβη παρακωλύει την οικονομία ολόκληρης της περιοχής, με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τις εμπορικές συναλλαγές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, προκειμένου να αρχίσει αμέσως η ανοικοδόμηση των γεφυρών του Δούναβη που καταστράφηκαν από τον πόλεμο;

2. Ποιες και πόσες ενισχύσεις προτίθεται να διαθέσει η Επιτροπή, προκειμένου οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής, καθώς και μεταξύ αυτών και των χωρών της Ένωσης, να μηνποστούν περαιτέρω συνέπειες;

Απάντηση του κυρίου Patten εξ ονόματος της Επιτροπής

(15 Οκτωβρίου 1999)

1. Η Επιτροπή γνωρίζει τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής των γεφυρών του Δούναβη για τις παρόχθιες χώρες, που επηρεάζει όχι μόνο τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας και των γειτονικών χωρών αλλά επίσης επηρεάζει και άλλες χώρες κατά μήκος του ποταμού οι οποίες είχαν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει το Δούναβη ως πλωτή οδό μεταξύ του Ρήνου και της Μαύρης Θάλασσας. Πρόσφατα, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με πιθανές πλημμύρες στα ανάντη του ποταμού.

Λόγω του παρόντος πολιτικού καθεστώτος του Βελιγραδίου, αλλά και των κυρώσεων κατά της Δημοκρατίας της Σερβίας, το Συμβούλιο απέκλεισε,πό τις παρούσες συνθήκες, κάθε είδους βοήθεια από την Κοινότητα, άλλη από την αποκλειστικά ανθρωπιστική. Κατά συνέπεια δενπάρχει πρόθεση ανάμιξης της Επιτροπής στην ανακατασκευή των γεφυρών.

Το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου θα πρέπει να γνωρίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέστησαν γνωστές στην Επιτροπή, οι αρχές του Βελιγραδίου ασκούν πίεση στη διεθνή κοινότητα να άρει τις κυρώσεις και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, χρησιμοποιώντας ως αντάλλαγμα την ανακατασκευή των γεφυρών και την επανέναρξη της ναυσιπλο ας στα σερβικά τμήματα του Δούναβη.

Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η επιτροπή για τον Δούναβη εξετάζει τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης που να απαντά στις ανησυχίες των παραδουνάβιων κρατών. Η Επιτροπή, παρ όλα αυτά, ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι κάθε είδους βοήθεια που θα χορηγηθεί προς το σκοπό αυτό από τη διεθνή κοινότητα θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς Μιλόσεβιτς για να παρουσιασθεί ως ένα επιτυχές βήμα προς την άρση των κυρώσεων ή την αναγνώριση του καθεστώτος από τη διεθνή κοινότητα. Τούτο πρέπει να αποφευχθεί.

2. Η Επιτροπή συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία μετατροπής της περιοχής μέσω των προγραμμάτων Phare και Obnova. Παράλληλα, και λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, η Επιτροπή έχει διαθέσει ποσό 392 εκατ. με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας για ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Phare, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, μεταξύ άλλων, λαμβάνουν βοήθεια για την προετοιμασία της ένταξής τους ενώ η Αλβανία, η Βοσνία και Εργεζοβίνη και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) λαμβάνουν βοήθεια για τη μετάβασή τους προς τις δημοκρατικές δομές και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας τα οποία, αναγνωρίζοντας τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες περιοχές, αποβλέπουν στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των περιοχών κατά μήκος των συνόρων της Κοινότητας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΕΑΕ), με κύριο στόχο τη χρηματοδότηση τωνποδομών και των περιβαλλοντικών έργων.

Το πρόγραμμα Obnova είναι μια κοινοτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της Βοσνίας και Εργεζοβίνης, της Κροατίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) και της ΠΓΔΜ. Ο κύριος στόχος είναι η περιφερειακή συνεργασία και τα προγράμματα καλής γειτονίας, η ανακατασκευή τωνποδομών και άλλων εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν κατά τις συγκρούσεις, η παγίωση της

δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών, η επιστροφή των προσφύγων και η προετοιμασία για την οικονομική αποκατάσταση. Προς το παρόν, ενώ η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) έχει επιλεγεί για στήριξη σύμφωνα με το πρόγραμμα Obnova, η Σερβία λαμβάνει, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, συνδρομή για τον εκδημοκρατισμό καιποστήριξη προς τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Είχαν ιδιαίτερη σημασία οι ενέργειες που εφάρμοσε η Επιτροπή για να ελαφρύνει το κόστος που συνεπάγεται η ροή των προσφύγων στις γειτονικές χώρες, προς τις οποίες διατέθηκε ποσό 100 εκατ., με τη μορφή δημοσιονομικής στήριξης, προς την Αλβανία (62 εκατ.), την ΠΓΔΜ (25 εκατ.) και τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου (13 εκατ.).

Top