EUR-Lex Hozzáférés az európai uniós joghoz

Vissza az EUR-Lex kezdőlapjára

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 91998E003295

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3295/98 του Jose BARROS MOURA προς το Συμβούλ ο. Μεταβίβαση της διοίκησης του Μακάο στην Λ.Δ. της Κίνας - Κεφαλική ποινή

ΕΕ C 182 της 28.6.1999., 59. o. (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

az Európai Parlament honlapja

91998E3295

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3295/98 του Jose BARROS MOURA προς το Συμβούλ ο. Μεταβίβαση της διοίκησης του Μακάο στην Λ.Δ. της Κίνας - Κεφαλική ποινή

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 182 της 28/06/1999 σ. 0059


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3295/98

υποβολή: José Barros Moura (PSE) προς το Συμβούλιο

(10 Νοεμβρίου 1998)

Θέμα: Μεταβίβαση της διοίκησης του Μακάο στην Λ.Δ. της Κίνας - Κεφαλική ποινή

Λαμβάνοντας υπόψη την προσφάτως ανανεωθείσα συμφωνία ΕΕ/Μακάο, η οποία περιλαμβάνει δέσμευση και των δύο μερών στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκτιμώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή και μέλους της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής κ. Vitor NG, ο οποίος δέχεται την επαναφορά της κεφαλικής ποινής στην εν λόγω χώρα μετά την επανενσωμάτωσή της στην κυριαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Γνωρίζοντας επίσης ότι ο Ποινικός Κώδικας της εν λόγω χώρας - που πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της κινεζικής πλευράς από την Κοινή Ομάδα Σύνδεσης, για του οποίου την τήρηση σε ισχύ (παράλληλα με την υπόλοιπη νομοθεσία που θα ισχύει κατά τον χρόνο μεταβίβασης της κυριαρχίας) δεσμεύτηκαν οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην κοινή δήλωση Πορτογαλίας-Κίνας και βάσει του Συντάγματος της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Μακάο, -όχι μόνο δεν προβλέπει, αλλά ρητώς απαγορεύει και θέτει εκτός νόμου την κεφαλική ποινή.

Πώς εκτιμά το Συμβούλιο τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επαναφοράς της κεφαλικής ποινής στο Μακάο από απόψεως ΚΕΠΠΑ και εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Απάντηση

(22-23 Φεβρουαρίου 1999)

Ο σεβασμός και η υπεράσπιση των διεθνώς ανεγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ουσιαστικό τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Η θανατική ποινή αυτή καθαυτή δεν απαγορεύεται από καμμία δεσμευτική διεθνή νομοθεσία. Ωστόσο, το Διεθνές Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (ICCPR) έχει θεσπίσει αυστηρούς όρους υπό τους οποίους μπορεί να εφαρμοσθεί η θανατική ποινή. Επιπλέον, το δεύτερο προαιρετικό πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να καταργήσουν σε μόνιμη βάση την θανατική ποινή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει παραπέρα και τάσσεται υπέρ της κατάργησής της σε όλον τον κόσμο.

Το Συμβούλιο αποφάσισε, ως αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ενισχύσει τις διεθνείς δραστηριότητές του κατά της θανατικής ποινής. Η ΕΕ εργάζεται για να επιτύχει την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής. Κατά τη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του πρωταρχικού στόχου, η ΕΕ θα απευθύνει έκκληση προς τις χώρες στις οποίες υφίσταται ακόμη η θανατική ποινή, ώστε η χρήση της να περιοριστεί σταδιακά. Η ΕΕ εξήγησε, σε διάφορες περιστάσεις, την πολιτική της όσον αφορά την κεφαλική ποινή, στο πλαίσιο των σχέσεών της με την κυβέρνηση της Κίνας, η οποία πρόσφατα υπέγραψε το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Όσον αφορά το Μακάο, η Ένωση πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία η πλήρης συμμόρφωση της Κίνας με την Σινο-πορτογαλική Κοινή Διακήρυξη του 1987 και με το Βασικό Νόμο της μελλοντικής Ειδικής Διοικητικής Περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην τήρηση των κανόνων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Σινο-πορτογαλική Κοινή Ομάδα Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων κανόνων που έχουν θεσπιστεί βάσει των σημαντικότερων Νομοθετικών Κωδίκων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Ποινικός Κώδικας, ο οποίος και αποκλείει τη χρήση της θανατικής ποινής. Η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων θα είναι μια πρόκληση για την Κίνα, και μια σημαντική δοκιμασία για την Ένωση, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου που υπάρχουν σήμερα στο Μακάο.

Az oldal tetejére