Wählen Sie die experimentellen Funktionen, die Sie testen möchten.

Dieses Dokument ist ein Auszug aus dem EUR-Lex-Portal.

Dokument 91997E003382

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3382/97 του Carlos ROBLES PIQUER προς το Συμβούλ ο. Κύπρος

ΕΕ C 158 της 25.5.1998, S. 94 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Website des Europäischen Parlaments.

91997E3382

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 3382/97 του Carlos ROBLES PIQUER προς το Συμβούλ ο. Κύπρος

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 158 της 25/05/1998 σ. 0094


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3382/97 υποβολή: Carlos Robles Piquer (PPE) προς το Συμβούλιο (23 Οκτωβρίου 1997)

Θέμα: Κύπρος

Στην «Agenda 2000» η Επιτροπή (COM(97)2000 τελικό) τολμά να κάνει λόγο για την Κύπρο, και μάλιστα πολύ πιο διεξοδικά από όσο στη γνώμη την οποία εξέδωσε το 1993.

Στην Agenda 2000, ωστόσο, γίνεται δεκτό ότι «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν έκτοτε, για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, κυρίως υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Δεν πιστεύει το Συμβούλιο ότι το θέμα της Κύπρου αποτελεί τυπικό «ευρωπαϊκό πρόβλημα» το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και ότι είναι εγωιστικό και υποκριτικό από μέρους των Ευρωπαίων να αφήνουμε την ευθύνη του στη διεθνή κοινότητα συλλήβδην;

Εάν δεχτεί, όπως θεωρείται δεδομένο στην Agenda 2000, ότι η Κύπρος θα είναι πάντα «δικοινοτική και διζωνική» δεν νομίζει το Συμβούλιο ότι θα πρέπει να μεσολαβήσει, με δική του πρωτοβουλία, κάνοντας ίσως το πρώτο βήμα, για να διευκολύνει τη δικαιότερη και λογικότερη οροθέτηση της σημερινής διαχωριστικής γραμμής, ώστε, παραδείγματος χάρη, να επέλθει επανόρθωση στην τερατόμορφη σημερινή διαίρεση της Λευκωσίας;

Τέλος, δεν πιστεύει το Συμβούλιο ότι η Κύπρος προσφέρεται ιδιαίτερα για την εφαρμογή της φόρμουλας της «κοινής θέσης» που θα ακολουθείται από την απαραίτητη «κοινή δράση» αντί για τη σημερινή - και επαίσχυντη - «κοινή αδράνεια»;

Απάντηση (12 Φεβρουαρίου 1998)

1. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι ιδιαίτερα προσηλωμένη, αφενός στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, και, αφετέρου, στην προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Συμβούλιο, με τη σύνθεση «Γενικές Υποθέσεις», το Σεπτέμβριο του 1997, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν τον Ιούλιο στο Troutbeck και τον Αύγουστο του 1997 στη Glion υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν σημείωσαν πρόοδο. Υπενθύμισε ότι οι συνομιλίες αυτές αποτελούν εξελικτική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι η επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της οριοθέτησης.

Η Προεδρία παραμένει αποφασισμένη να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Το περασμένο εξάμηνο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα και στην 'Αγκυρα, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κασουλίδη στο Λουξεμβούργο, συνάντησε τον κ. Cordovez στη Νέα Υόρκη και πραγματοποίησε υπουργική σύνοδο στα πλαίσια του διαρθρωμένου διαλόγου με την Κύπρο.

Ο Αντιπρόσωπος της Προεδρίας για την Κύπρο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση σε καθημερινή βάση και συνεργάζεται στενά με τους άλλους διεθνείς παράγοντες.

2. Κατά τη σύνοδο της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου 1997 στο Λουξεμβούργο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου θα αρχίσουν την άνοιξη του 1998.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι η προσχώρηση της Κύπρου θα πρέπει να αποβεί επωφελής για όλες τις κοινότητες και να συμβάλει στην εσωτερική ειρήνη και συμφιλίωση. Οι διαπραγματεύσεις ένταξης θα συμβάλουν θετικά στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στο Κυπριακό μέσω συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν ενόψει της δημιουργίας μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας. Στα πλαίσια αυτά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να υλοποιηθεί η βούληση της κυπριακής κυβέρνησης να περιλάβει αντιπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην αντιπροσωπία για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης. Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, η Προεδρία και η Επιτροπή θα πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επαφές.

3. Το Συμβούλιο, κατόπιν τούτου, απορρίπτει το χαρακτηρισμό «κοινή αδράνεια» δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλλει, μαζί με την Επιτροπή, προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή λύση του Κυπριακού.

nach oben