Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51996IR0437

Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου του περιβάλλοντος»

CdR 437/96 fin

ΕΕ C 244 της 11.8.1997, p. 43–46 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51996IR0437

Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου του περιβάλλοντος» CdR 437/96 fin

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 244 της 11/08/1997 σ. 0043


Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου του περιβάλλοντος»

(97/C 244/09)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ,

έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου του περιβάλλοντος [COM(96) 500 τελικό] 7

έχοντας υπόψη την απόφασή της, της 8ης Μαρτίου 1996, σύμφωνα με το άρθρο 198 Γ, εδάφιο 4, της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να εκδώσει σχετική γνωμοδότηση και να αναθέσει την προετοιμασία της στην επιτροπή 5 «Χωροταξία, Περιβάλλον, Ενέργεια» 7

έχοντας υπόψη το σχέδιο γνωμοδότησης (CdR 437/96 rev.) που υιοθέτησε η επιτροπή 5 στις 3 Απριλίου 1997 (Εισηγητής: ο κ. Jonsson),

υιοθέτησε την παρούσα γνωμοδότηση κατά την 18η σύνοδο ολομέλειας της 11ης και 12ης Ιουνίου 1997 (συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ανακοίνωση παρουσιάζει μια εικόνα της θέσπισης, της πρακτικής εφαρμογής και της τήρησης της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Η ανακοίνωση εξετάζει το όλο σύστημα της «αλυσίδας ρυθμίσεων» (θέσπιση νομοθεσίας, ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο, πρακτική εφαρμογή, τήρηση και αναθεώρηση). Η Επιτροπή κρίνει ότι η σημερινή κατάσταση παρουσιάζει ανεπάρκειες, όσον αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον στα περισσότερα μέρη της Κοινότητας και, για το λόγο αυτό, απαιτούνται μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Μεγάλο μέρος της κοινοτικής νομοθεσίας εγκρίνεται με τη μορφή οδηγιών, που πρέπει να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη έχουν τη διακρατική ευχέρεια να ενσωματώσουν τη νομοθεσία αυτή με την πλέον κατάλληλη μορφή, ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες. Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, η δυνατότητα αυτή ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία προκαλεί δυσκολίες για μια πλήρη και ορθή εφαρμογή.

Στόχος της ανακοίνωσης της Επιτροπής είναι να εξευρεθούν τρόποι για την ενίσχυση των υποχρεώσεων που έχουν διάφοροι παράγοντες της αλυσίδας ρυθμίσεων (Επιτροπή, κράτη μέλη, περιφερειακές και τοπικές αρχές, επιχειρηματικός κόσμος, πολίτες και μη κρατικοί οργανισμοί) όσον αφορά την «κοινή ευθύνη» για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου σχετικά με το περιβάλλον.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Η Επιτροπή των Περιφερειών χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής που αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής της Κοινότητας.

Η ΕΤΠ θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στόχος της Ένωσης με τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Τόσο στο έγγραφο για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη όσο και στο 5° πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης τονίζεται η σημασία που έχει η συνθεώρηση των περιβαλλοντικών αναγκών κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή όλων των πολιτικών της Κοινότητας.

Η Επιτροπή προτείνει να αποτελέσουν η αρχή της φρόνησης «ο ρυπαίνων πληρώνει», η αρχή της ευθύνης του παραγωγού και η αρχή της υποκατάστασης, τη βάση της όλης κοινοτικής πολιτικής. Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει τη δέσμευση, μέσω της υπογραφής του εγγράφου του Rio, να θεωρήσουν τις αρχές αυτές και μια σειρά άλλους σημαντικούς στόχους της Agenda 21 και της Διακήρυξης του Rio ως αφετηρία για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας.

Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι οι βασικές αυτές αρχές πρέπει να διασαφηνισθούν περαιτέρω στην ανακοίνωση. Η ΕΕ πρέπει, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει τις βασικές αυτές αρχές - κοινοτικό δίκαιο για το περιβάλλον - για να έχουν καλύτερη άποψη για το περιβάλλον οι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι και οι εθελοντικές οργανώσεις στην ΕΕ.

2. Όπως και στα κράτη μέλη, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει διάφορα βοηθητικά μέσα για την καλύτερη τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Τα βοηθητικά αυτά μέσα είναι κυρίως τα οικονομικά μέσα διαχείρισης, η αυστηρότερη νομοθεσία, η κατάρτιση, η ενημέρωση και η συμμετοχή.

Η βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος στην Ένωση μέσω του δικαίου για το περιβάλλον είναι ένας τρόπος που βασίζεται στη λήψη μέτρων από τις αρχές και στην εποπτεία. Συμπληρωματικά μέσα με τον ίδιο σκοπό είναι τα γνωστά ως συστήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, κυρίως δε οι κανονισμοί της ΕΕ για το κοινοτικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του περιβάλλοντος (EMA) και το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO 14000) (14001). Τα συστήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος προϋποθέτουν, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών αναθεωρήσεων. Ένα μέρος των αναθεωρήσεων αυτών συνεπάγεται την εξέταση του τρόπου τήρησης της νομοθεσίας για το περιβάλλον. Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι τα συστήματα αυτά είναι καλύτερο να συντονίζονται με τη νομοθεσία για το περιβάλλον και να αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Τα συστήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος πρέπει επίσης να εφαρμόζονται, όπου αυτό είναι δυνατό, στο δημόσιο τομέα, σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Η Επιτροπή των Περιφερειών προτείνει να εξετάσει η Επιτροπή σε ποιο βαθμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα βοηθητικά μέσα σε σχέση με τους κανόνες που είναι δύσκολο να τηρηθούν.

3. Η Επιτροπή των Περιφερειών υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων για την επίτευξη της καλύτερης τήρησης του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον, σε περίπτωση κατά την οποία τα προαναφερόμενα βοηθητικά μέσα δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

4. Θα πρέπει να εξετασθούν λεπτομερώς οι οικονομικές κυρώσεις και η πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα των οικονομικών κυρώσεων, όπως αυτές έχουν στα διάφορα κράτη μέλη. Δεν πρέπει κατά κανόνα να είναι «φθηνότερη» η παράβαση του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον σε ένα κράτος μέλος από ό,τι σε ένα άλλο.

5. Η Επιτροπή των Περιφερειών προτείνει να τονισθεί περισσότερο η σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, με το συνδυασμό θεμάτων που αφορούν την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον με τις τοπικές εργασίες για την Agenda 21 ενισχύεται μια «προοπτική λαϊκής βάσης» και η συμμετοχή των πολιτών στην Κοινότητα.

6. Η Επιτροπή των Περιφερειών προτείνει να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Κοινότητας και των οικονομικών μέσων διαχείρισης.

7. Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι στο πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να είναι δυνατόν για τα κράτη μέλη που το επιθυμούν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να θεσπίζουν αυστηρότερους νόμους για το περιβάλλον, αλλά υπό τη σαφή επιφύλαξη ότι γενικός στόχος πρέπει να είναι η προώθηση των καλών πρακτικών σε όλα τα κράτη μέλη. Η ρήτρα διασφάλισης πρέπει, κατά συνέπεια, να προωθηθεί. Για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των προθέσεων του 5ου προγράμματος περιβαλλοντικής δράσης για μια βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να δοθεί η ίδια σημασία στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, για παράδειγμα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα περιβαλλοντικά θέματα στις αγορές που διενεργούν οι διάφοροι φορείς. Η Επιτροπή πρέπει να διασαφηνίσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν να ληφθούν υπόψη τα θέματα αυτά και να εξαλειφθούν πιθανά εμπόδια στη συνθεώρηση περιβαλλοντικών πτυχών που δεν εισάγουν σχετικές διακρίσεις. Οι εργασίες για την οικολογική σήμανση πρέπει επίσης να εντατικοποιηθούν εκ μέρους της Επιτροπής. Ένα επίμαχο θέμα είναι οι οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

8. Η Επιτροπή των Περιφερειών προτιμά να μην διατυπώσει λεπτομερείς παρατηρήσεις για θέματα που διαφέρουν σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και τα οποία δεν αφορούν το περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

9. Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι η βούληση και οι δυνατότητες τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων της Κοινότητας θα αυξηθούν εάν η Επιτροπή λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις φυσικές γεωγραφικές συνθήκες, π.χ. στη Νορβηγία για τα ύδατα κολύμβησης και τους χώρους απόρριψης αποβλήτων.

10. Η Επιτροπή των Περιφερειών προτείνει να λαμβάνει περισσότερο υπόψη η Επιτροπή κατά το νομοθετικό της έργο τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων, την αποκέντρωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στις περιφέρειες και τους δήμους κ.λπ.

Μια ελάχιστη απαίτηση στις νομοθετικές εργασίες είναι επίσης να μπορούν οι μη ειδήμονες να αντιλαμβάνονται τη σημασία της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Οι καθημερινοί κανόνες στερούνται εν μέρει συγκεκριμένης διάρθρωσης και αποτελούν συχνά ένα μίγμα στόχων περιβαλλοντικής πολιτικής και μακροπρόθεσμης λεπτομερούς διαχείρισης σε μία και την αυτή οδηγία.

11. Η Επιτροπή των Περιφερειών θεωρεί ότι η θέσπιση και η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον είναι θέματα που πρέπει να βασίζονται στην αρχή της επικουρικότητας, μεταξύ άλλων επειδή οι περιβαλλοντικοί κανόνες αφορούν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις περιφέρειες και τους δήμους.

12. Η διοικητική ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος εναπόκειται συχνά στις περιφέρειες και τους δήμους των κρατών μελών. Συνεπώς, η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι είναι σημαντικό να δείξει η Επιτροπή ενδιαφέρον για τις διοικητικές και οικονομικές συνέπειες που έχουν οι πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος.

13. Η Επιτροπή των Περιφερειών επιθυμεί για μία ακόμη φορά να εκφράσει την επιθυμία της να ζητείται πάντα η γνώμη της για περιβαλλοντικά θέματα σύμφωνα με τη γνωμοδότησή της σχετικά με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Μέρος ΙΙ: Νέοι τομείς δράσης

Καθήκοντα εποπτείας των κρατών μελών

14. Η Επιτροπή των Περιφερειών συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής ότι είναι αναγκαία η εποπτεία για τον έλεγχο της τήρησης του κοινοτικού δικαίου σχετικά με το περιβάλλον. Η ελλιπής εποπτεία μπορεί να συνεπάγεται ανταγωνιστικά οφέλη σε σχέση με χώρες που δίδουν προτεραιότητα στην εποπτεία. Κατά την αξιολόγηση του ελάχιστου επιπέδου εποπτείας στις σχετικές χώρες, η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε γενικές γραμμές η τήρηση των νόμων στις διάφορες χώρες. Οι χώρες που εφαρμόζουν νέες οδηγίες και συμμορφώνονται προς τους περιβαλλοντικούς κανόνες, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα π.χ. να αναπτύξουν έναν εσωτερικό αποτελεσματικό έλεγχο ως εναλλακτική λύση στον έλεγχο από πλευράς Επιτροπής, υπό την επιφύλαξη ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη είναι ικανά να εξασφαλίζουν την επαρκή εποπτεία.

Η Επιτροπή των Περιφερειών θα ήθελε να επισημάνει ότι το βασικό στοιχείο είναι η ποιότητα των εποπτικών δραστηριοτήτων και όχι η οργάνωση ή η εμβέλειά της. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις ενδιαφερόμενες χώρες να επηρεάζουν τον τρόπο οργάνωσης και λεπτομερούς διενέργειας της εποπτείας.

15. Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα στους εκπροσώπους των περιφερειών και των δήμων να συμμετέχουν στην κατάρτιση των κατευθυντήριων γραμμών, νέων οδηγιών κ.λπ. Επίσης, η Επιτροπή πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη συγκέντρωση προσιτών πληροφοριών για την περιβαλλοντική νομοθεσία της Κοινότητας στις περιφέρειες, τους δήμους και το κοινό με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων. Οι πληροφορίες πρέπει φυσικά να παρέχονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Καταγγελίες σε επίπεδο κρατών μελών και διαδικασία έρευνας

16. Η Επιτροπή των Περιφερειών συμφωνεί με την πρόταση για ελάχιστα κριτήρια όσον αφορά την εξέταση καταγγελιών. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο διάλογος και η διαφάνεια είναι σημαντικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος συνεργασίας και τη διαμόρφωση μιας γνώμης για το περιβάλλον.

Η Επιτροπή των Περιφερειών ζητεί να συμβάλουν οι εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών σε μια κατάλληλη οργάνωση για την εξέταση των καταγγελιών στα κράτη μέλη όπου δεν υπάρχουν παρόμοιες διαδικασίες.

17. Τα όσα αναφέρονται σχετικά με μια διαδικασία χωρίς νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι ασαφή. Η Επιτροπή των Περιφερειών αντιτίθεται στη σύσταση νέων οργανωτικών επιπέδων στα κράτη μέλη. Είναι θέμα που έχει σαφή σχέση με την επικουρικότητα.

Πρόσβαση στη δικαιοσύνη

18. Ένας δυνατός τρόπος για να επιτευχθεί η καλύτερη εφαρμογή και τήρηση του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον θα ήταν, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, η λήψη μέτρων ώστε, οι μεμονωμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις που είναι αναγνωρισμένες στα κράτη μέλη να έχουν το δικαίωμα υπεράσπισης στα δικαστήρια.

Η Επιτροπή των Περιφερειών αποδέχεται καταρχήν την πρόταση, αλλά πρέπει να εναπόκειται στα σχετικά κράτη μέλη η θέσπιση λεπτομερών διατάξεων βάσει της ισχύουσας νομικής πρακτικής. Η ΕΤΠ καλεί την Επιτροπή να αναπτύξει περαιτέρω τις προτάσεις της για τους μηχανισμούς υποβολής καταγγελιών και πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, σε συνεργασία με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές διοικητικές αρχές.

Μέρος ΙΙΙ: Ενίσχυση των υφιστάμενων συστήματων

Η ποιότητα της προτεινόμενης νομοθεσίας

19. Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι μια βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της τήρησης του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον είναι να καταστεί η σχετική νομοθεσία απλούστερη και σαφέστερη. Το δίκαιο της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος πρέπει να ορίζει τόσο το πλαίσιο ενόψει του οποίου τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να δρούν όσο και τους κοινούς κανόνες εφαρμογής αυτού του πλαισίου.

Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάζει λεπτομερώς τις καθιερωμένες πρακτικές και αρχές κατά το νομοθετικό της έργο. Μια σοβαρή ανεπάρκεια του σημερινού συστήματος είναι π.χ. οι ελλιπείς πληροφορίες και η ανεπαρκής κατάρτιση σε θέματα που έχουν σχέση με την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με το περιβάλλον.

20. Η Επιτροπή επιθυμεί να θεσπισθούν διατάξεις με τρόπο ώστε τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν πληροφορίες για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου σχετικά με το περιβάλλον.

Η Επιτροπή των Περιφερειών αντιτίθεται κατηγορηματικά σε ένα σύστημα με δεσμευτικές και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης της εφαρμογής από τις σχετικές χώρες. Δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος για την παρακολούθηση της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον. Η ΕΤΠ ζητεί έναν ενισχυμένο διάλογο.

21. Η Επιτροπή κρίνει ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ώστε να υπάρχει ένα είδος ελάχιστου επιπέδου κυρώσεων από άποψης ανταγωνισμού.

Η πρόταση αυτή επικροτείται από την Επιτροπή των Περιφερειών.

22. Η Επιτροπή θα διεξάγει διαβουλεύσεις κατά την κατάρτιση νέων προτάσεων για περιβαλλοντικά μέτρα στην Κοινότητα. Τα κράτη μέλη πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να διαθέτουν μηχανισμούς συντονισμού που να καθιστούν δυνατές τις διαβουλεύσεις πριν από την υιοθέτηση εθνικών μέτρων ενσωμάτωσης.

Η Επιτροπή των Περιφερειών επικροτεί την πρόταση αυτή.

Διαφάνεια

23. Η Επιτροπή των Περιφερειών δέχεται με ικανοποίηση την αύξηση των ετήσιων εκθέσεων της Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των κοινοτικών νόμων, υπό την προϋπόθεση ότι τα οφέλη θα υπεραντισταθμίζουν σαφώς το αυξημένο κόστος για την κατάρτιση των εκθέσεων αυτών.

24. Η Επιτροπή θα εξετάσει τη θέση του ανεπίσημου δικτύου Impel ως ενός χρήσιμου οργάνου συνεργασίας και θα υποβάλει προτάσεις για την ανάπτυξη και την αναδιοργάνωση των σχετικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του συστήματος Impel είναι η αποτελεσματικότητα του κόστους του και η μη πρόκληση χρηματοδοτικών βαρών στις περιφέρειες και τους δήμους.

Βελτίωση της συνεργασίας

25. Με την εφαρμογή της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων και με τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η Επιτροπή θα διασφαλίσει τη συγκέντρωση πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών μέτρων της Κοινότητας.

Η Επιτροπή των Περιφερειών επιδοκιμάζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Υπηρεσία αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη τα θέματα κόστους και οφέλους που προαναφέρθηκαν.

Η Επιτροπή των Περιφερειών δεν θεωρεί ότι θα ωφεληθεί η περιβαλλοντική πολιτική εάν το σύστημα υποβολής εκθέσεων της ΕΕ καταστεί υπερβολικά εκτεταμένο και λεπτομερές. Το σύστημα υποβολής εκθέσεων πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τα οφέλη. Πολλές από τις απαιτήσεις της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων είναι επαχθείς για τα περιφερειακά και τοπικά όργανα. Η αρχή της χρηματοδότησης πρέπει να έχει καθοριστική σημασία για το ποιες εκθέσεις απαιτούνται από τα αντίστοιχα επίπεδα. Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από τις περιφέρειες και τους δήμους πρέπει να αποφέρουν οφέλη όσον αφορά την ενημέρωση. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, η ΕΕ ή τα κράτη μέλη θα επιβαρύνονται με το κόστος της υποβολής εκθέσεων.

Προαγωγή των γνώσεων για το κοινοτικό δίκαιο του περιβάλλοντος

26. Η Επιτροπή θα επιβλέπει τις πρωτοβουλίες για τη χορήγηση χρηματοδοτικής και τεχνικής βοήθειας με στόχο την προαγωγή των γνώσεων για το κοινοτικό δίκαιο του περιβάλλοντος, ιδίως σε δικαστές, δικηγόρους και δημόσιους υπαλλήλους των κρατών μελών. Η κοινοτική χρηματοδότηση στα πλαίσια του «Life 2» μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της προσαρμογής και της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή των Περιφερειών επικροτεί την πρόταση αυτή.

Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και υλοποίηση των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον

27. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα περαιτέρω μέτρα για την εξασφάλιση της πλήρους ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον σε αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση στα κράτη μέλη και την παρακολούθηση σχεδίων που χρηματοδοτούνται από την Κοινότητα. Στο πλαίσιο του ελέγχου των γεωργικών ενισχύσεων, η ΕΤΠ κρίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Η Επιτροπή των Περιφερειών κρίνει ότι όλα τα μέσα οικονομικής διαχείρισης της ΕΕ, ιδίως οι ενισχύσεις στη γεωργία, πρέπει να αξιοποιηθούν για την καλύτερη τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

28. Η Επιτροπή των Περιφερειών τάσσεται υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για τη βελτίωση της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον. Η ΕΤΠ επικροτεί τη συνέχιση του διαλόγου για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την ενίσχυση της κοινοτικής πολιτικής για το περιβάλλον.

Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 1997.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών

Pasqual MARAGALL i MIRA

Top