Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31992Y0708(02)

    Ψήφισμα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1992 για τα τεχνολογικά προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας

    ΕΕ C 172 της 8.7.1992, p. 2–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Legal status of the document In force

    31992Y0708(02)

    Ψήφισμα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1992 για τα τεχνολογικά προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 172 της 08/07/1992 σ. 0002 - 0003


    ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Ιουνίου 1992 για τα τεχνολογικά προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας (92/C 172/02)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,

    Εκτιμώντας:

    ότι, στις 22 Ιουλίου 1975, το Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τα τεχνολογικά προβλήματα της πυρηνικής ασφάλειας (1), στο εξής καλούμενο "ψήφισμα του 1975"-

    ότι, βάσει διαφόρων ανακοινώσεων της Επιτροπής, το Συμβούλιο διετύπωσε συμπεράσματα στις 26 Σεπτεμβρίου 1988, 21 Ιουνίου 1989 και 26 Μαρτίου 1990, όπου το Συμβούλιο επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τον πρωταρχικό ρόλο που αποδίδει στο ψήφισμα του 1975-

    ότι, στις 24 Ιανουαρίου 1992, η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο έκθεση για την περίοδο από τον Απρίλιο 1987 μέχρι τον Απρίλιο 1991 σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος του 1975, στην οποία τονίζεται ότι οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εξασφάλιση και τον έλεγχο της πυρηνικής ασφάλειας στην Κοινότητα πρέπει να εξακολουθήσουν να συμμετέχουν ενεργώς στην διεξαγόμενη διαδικασία διαβουλεύσεων και συντονισμού, η οποία θεσπίστηκε στο πλαίσιο του ψηφίσματος του 1975 και ότι τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών πρέπει να επεκταθούν και πέραν της Κοινότητας-

    τη σημασία που αποδίδει, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού και των εργαζομένων, καθώς και το επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος από τους κινδύνους που προέρχονται από τις ιονίζουσες ακτινοβολίες, στο όλο πλέγμα ζητημάτων πυρηνικής ασφάλειας, ιδίως κατόπιν των εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη-

    1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού βαθμού προστασίας του πληθυσμού και του περιβάλλοντος στην Κοινότητα, ισοδύναμου με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας που είναι δυνατόν να επιτευχθούν στην πράξη, όπως έχει ζητήσει με το ψήφισμα του 1975, καθώς και την πρόοδο για την αποδοχή, σε διεθνές επίπεδο, παρόμοιων υψηλών επιπέδων ασφαλείας.

    2. ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ την Επιτροπή, τις εθνικές αρχές ασφαλείας, τους φορείς που ειδικεύονται στην εκτίμηση της πυρηνικής ασφάλειας, τους φορείς έρευνας και ανάπτυξης, τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρισμό πυρηνικής προέλευσης και τους κατασκευαστές πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Κοινότητα να εξακολουθήσουν να συμμετέχουν ενεργώς στη διεξαγόμενη διαδικασία διαβουλεύσεων και συνεργασίας, η οποία θεσπίστηκε στο πλαίσιο του ψηφίσματος του 1975.

    3. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ την αξία της τεχνολογικής προόδου για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και, ως εκ τούτου, ΚΑΛΕΙ τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν και να ενισχύσουν το μεταξύ τους συντονισμό μέσω σημαντικών ενεργειών που αναλαμβάνονται από κοινού και αφορούν νευραλγικά θέματα ασφάλειας. Έτσι, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη θεμελιώδη σημασία της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και την ανάγκη να συνεχισθούν και να ενισχυθούν οι δράσεις που έχουν αναληφθεί στην Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης μελλοντικών γενεών αντιδραστήρων. Οι δράσεις αυτές μπορούν στο μέτρο του δυνατού, να επεκταθούν σε τρίτες χώρες, ιδίως στις χώρες της Κεντρικής κα Ανατολικής Ευρώπης και στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

    4. ΖΗΤΑ από τα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν να εξασφαλίζουν, με την ενεργό συμμετοχή της Επιτροπής, την όσο το δυνατόν στενότερη συνεννόηση μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για θέματα ασφάλειας στην Κοινότητα όσον αφορά τα κριτήρια και τις απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς και την ενσωμάτωση των συμπερασμάτων αυτών στην πρακτική των κρατών μελών, ώστε να διαμορφωθεί ένα σύνολο αναγνωρισμένων σε κοινοτικό επίπεδο κριτηρίων και απαιτήσεων ασφαλείας.

    5. ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στην πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη και, υπό το πρίσμα αυτό, ζητεί από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να θέσουν ως θεμελιώδη και πρωταρχικό στόχο της κοινοτικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ειδικότερα με τις λοιπές χώρες της Ευρώπης και ιδίως με εκείνες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, την προσέγγιση του επιπέδου ασφαλείας των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων προς επίπεδα ασφαλείας ισοδύναμα με εκείνα που ισχύουν στην Κοινότητα και τη διευκόλυνση της εφαρμογής των κριτηρίων και απαιτήσεων ασφαλείας που είναι ήδη αναγνωρισμένα σε κοινοτικό επίπεδο.

    6. ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να ενεργήσουν συντονισμένα σε διεθνή πλαίσια βάσει των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί στην Κοινότητα, προκειμένου να οριστεί ένα σύστημα κριτηρίων και απαιτήσεων στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας που θα είναι δεκτά σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

    (1) ΕΕ αριθ. C 185 της 14. 8. 1975, σ. 1.

    Top