EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1756

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1756 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2021 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 όσον αφορά τους επίσημους ελέγχους στα ζώα και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που εξάγονται στην Ένωση από τρίτες χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την απαγόρευση ορισμένων χρήσεων αντιμικροβιακών ουσιών και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 όσον αφορά την άμεση προμήθεια κρέατος πουλερικών και λαγομόρφων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

PE/46/2021/REV/1

ΕΕ L 357 της 8.10.2021, p. 27–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1756/oj

8.10.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 357/27


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1756 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 6ης Οκτωβρίου 2021

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 όσον αφορά τους επίσημους ελέγχους στα ζώα και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που εξάγονται στην Ένωση από τρίτες χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την απαγόρευση ορισμένων χρήσεων αντιμικροβιακών ουσιών και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 όσον αφορά την άμεση προμήθεια κρέατος πουλερικών και λαγομόρφων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2, το άρθρο 114 και το άρθρο 168 παράγραφος 4 στοιχείο β),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θεσπίζει τους κανόνες για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων με σκοπό την εξακρίβωση της συμμόρφωσης, μεταξύ άλλων, με τους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) θεσπίζει κανόνες, μεταξύ άλλων, για τον έλεγχο και τη χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντοχή στις αντιμικροβιακές ουσίες.

(3)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/6, διασφαλίζεται πιο συνετή και υπεύθυνη χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα, μεταξύ άλλων, μέσω της απαγόρευσης της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών για την προώθηση της ανάπτυξης και την αύξηση της απόδοσης, καθώς και της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών που προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων στον άνθρωπο. Σύμφωνα με το άρθρο 118 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες οφείλουν να τηρούν τις εν λόγω απαγορεύσεις όταν εξάγουν ζώα και προϊόντα ζωικής προέλευσης στην Ένωση. Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική σκέψη (49) του εν λόγω κανονισμού, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η διεθνής διάσταση της ανάπτυξης αντοχής στις αντιμικροβιακές ουσίες με τη λήψη αμερόληπτων και αναλογικών μέτρων και παράλληλη τήρηση των υποχρεώσεων της Ένωσης στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών.

(4)

Το άρθρο 118 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6 βασίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 29ης Ιουνίου 2017 με τίτλο «Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης «Μία υγεία» κατά της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ)», ενισχύοντας την πρόληψη και τον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής και προωθώντας μια πιο συνετή και υπεύθυνη χρήση των αντιμικροβιακών στα ζώα.

(5)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της απαγόρευσης της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων για την προαγωγή της ανάπτυξης και την αύξηση της απόδοσης, καθώς και της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών που προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία συγκεκριμένων λοιμώξεων στον άνθρωπο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 οι επίσημοι έλεγχοι για την επαλήθευση της συμμόρφωσης των ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εξάγονται στην Ένωση με το άρθρο 118 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6, με ταυτόχρονη τήρηση και σε αυτήν την περίπτωση των ενωσιακών υποχρεώσεων στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών.

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 7 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, η Επιτροπή οφείλει να θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων όσον αφορά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που καθορίζουν, σε σχέση με τα χτένια, τα θαλάσσια γαστερόποδα και τα ολοθουροειδή, πότε δεν ταξινομούνται οι ζώνες παραγωγής και μετεγκατάστασης. Τα ολοθουροειδή είναι μία κατηγορία της συνομοταξίας των εχινοδέρμων. Τα εχινόδερμα δεν είναι γενικώς διηθηματοφάγα ζώα. Συνεπώς, ο κίνδυνος τα ζώα αυτά να συσσωρεύουν μικροοργανισμούς που συνδέονται με περιττωματική μόλυνση είναι περιορισμένος. Επιπλέον, δεν έχει καταγραφεί καμία επιδημιολογική πληροφορία η οποία θα μπορούσε να συνδέσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία με εχινόδερμα που δεν είναι διηθηματοφάγα. Ως εκ τούτου, η προβλεπόμενη στο άρθρο 18 παράγραφος 7 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 δυνατότητα παρέκκλισης από την απαίτηση ταξινόμησης των περιοχών παραγωγής και μετεγκατάστασης θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα εχινόδερμα που δεν είναι διηθηματοφάγα, για παράδειγμα εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των εχινοειδών, και να μην περιορίζεται στα ολοθουροειδή. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι προϋποθέσεις για την ταξινόμηση και την παρακολούθηση των ταξινομημένων ζωνών παραγωγής και μετεγκατάστασης που θα καθοριστούν από την Επιτροπή ισχύουν για τα ζώντα δίθυρα μαλάκια, τα εχινόδερμα, τα χιτωνόζωα και τα θαλάσσια γαστερόποδα, με εξαίρεση εκείνα τα θαλάσσια γαστερόποδα και τα εχινόδερμα που δεν είναι διηθηματοφάγα. Η ορολογία που χρησιμοποιείται στο άρθρο 18 παράγραφοι 6, 7 και 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.

(7)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) αποκλείει από το πεδίο εφαρμογής του την άμεση προμήθεια, από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν το κρέας αυτό στον τελικό καταναλωτή ως νωπό κρέας, μικρών ποσοτήτων νωπού κρέατος πουλερικών και λαγομόρφων που σφάζονται στο αγρόκτημα. Από την ημερομηνία εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2006, ο αποκλεισμός είχε παραταθεί αρκετές φορές σε όλα τα κρέατα πουλερικών και λαγομόρφων ως μεταβατικό μέτρο. Η τελευταία παράταση της μεταβατικής περιόδου, με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/185 της Επιτροπής (6), ήταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Κατά τα 15 έτη της μεταβατικής περιόδου δεν προέκυψαν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που να προκλήθηκαν από τις δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την εν λόγω παράταση. Επιπλέον, η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, της 20ής Μαΐου 2020, με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο – Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων», υπογραμμίζει τη σημασία των βραχύτερων αλυσίδων εφοδιασμού με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιφερειακών και τοπικών συστημάτων τροφίμων. Ως εκ τούτου, η παράταση της παρέκκλισης για όλα τα κρέατα πουλερικών και λαγομόρφων θα πρέπει να θεσπιστεί σε μόνιμη βάση. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(8)

Σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διενεργούν επίσημους ελέγχους στον συνοριακό σταθμό ελέγχου της πρώτης άφιξης στην Ένωση σε κάθε φορτίο ζώων και αγαθών που υπόκειται, μεταξύ άλλων, σε μέτρα έκτακτης ανάγκης τα οποία προβλέπονται στις πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 249 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7). Ωστόσο, το άρθρο 249 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 δεν αφορά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής. Το σφάλμα αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και θα πρέπει να γίνει παραπομπή στο άρθρο 261 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

(9)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή να επιτραπεί η διενέργεια επίσημων ελέγχων για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που εισέρχονται στην Ένωση, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(10)

Επομένως, ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(11)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/6 εφαρμόζεται από τις 28 Ιανουαρίου 2022, οι αντίστοιχες διατάξεις του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται από την ίδια ημερομηνία,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 1 παράγραφος 4, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1)· ωστόσο, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στους επίσημους ελέγχους για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με το άρθρο 118 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού.

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τα κτηνιατρικά φάρμακα και για την κατάργηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ (ΕΕ L 4 της 7.1.2019, σ. 43).»."

2)

Το άρθρο 18 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.

Για τους σκοπούς των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 επίσημων ελέγχων που διενεργούνται σε ζώντα δίθυρα μαλάκια, εχινόδερμα, χιτωνόζωα και θαλάσσια γαστερόποδα, οι αρμόδιες αρχές ταξινομούν τις ζώνες παραγωγής και μετεγκατάστασης.»·

β)

στην παράγραφο 7, το στοιχείο ζ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ζ)

κριτήρια και προϋποθέσεις που καθορίζουν, κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 6, πότε δεν ταξινομούνται οι ζώνες παραγωγής και μετεγκατάστασης σε σχέση με:

i)

χτένια, και

ii)

στο βαθμό που δεν είναι διηθηματοφάγα: εχινόδερμα και θαλάσσια γαστερόποδα·»·

γ)

στην παράγραφο 8, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

τις προϋποθέσεις για την ταξινόμηση και την παρακολούθηση ταξινομημένων ζωνών παραγωγής και μετεγκατάστασης για ζώντα δίθυρα μαλάκια, εχινόδερμα, χιτωνόζωα και θαλάσσια γαστερόποδα·».

3)

Στο άρθρο 47 παράγραφος 1, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)

ζώα και αγαθά τα οποία υπόκεινται σε μέτρα έκτακτης ανάγκης τα οποία προβλέπονται στις πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, το άρθρο 261 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 ή το άρθρο 28 παράγραφος 1, το άρθρο 30 παράγραφος 1, το άρθρο 40 παράγραφος 3, το άρθρο 41 παράγραφος 3, το άρθρο 49 παράγραφος 1, το άρθρο 53 παράγραφος 3 και το άρθρο 54 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, σύμφωνα με τα οποία τα φορτία των εν λόγω ζώων ή αγαθών που ταυτοποιούνται με τους κωδικούς αριθμούς τους από τη συνδυασμένη ονοματολογία πρέπει να υποβάλλονται σε επίσημους ελέγχους κατά την είσοδό τους στην Ένωση·».

Άρθρο 2

Στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004, το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«δ)

στην άμεση προμήθεια, από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν το κρέας αυτό στον τελικό καταναλωτή, μικρών ποσοτήτων κρέατος πουλερικών και λαγομόρφων που σφάζονται στο αγρόκτημα·».

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 28 Οκτωβρίου 2021.

Ωστόσο, το άρθρο 1 σημείο 1) εφαρμόζεται από την 28η Ιανουαρίου 2022.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 6 Οκτωβρίου 2021.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. M. SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

A. LOGAR


(1)  ΕΕ C 341 της 24.8.2021, σ. 107.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Σεπτεμβρίου 2021 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 28ης Σεπτεμβρίου 2021.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους) (ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τα κτηνιατρικά φάρμακα και για την κατάργηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ (ΕΕ L 4 της 7.1.2019, σ. 43).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/185 της Επιτροπής, της 2ας Φεβρουαρίου 2017, σχετικά με τη θέσπιση μεταβατικών μέτρων για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 29 της 3.2.2017, σ. 21).

(7)  Κανονισμός (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1).


Top