Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1002

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1002/2013 της Επιτροπής, της 12ης Ιουλίου 2013 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών όσον αφορά τον κατάλογο των εξαιρούμενων φορέων Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 279 της 19.10.2013, p. 2–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2013/1002/oj

    19.10.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 279/2


    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1002/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 12ης Ιουλίου 2013

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών όσον αφορά τον κατάλογο των εξαιρούμενων φορέων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (1), και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 6,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η Επιτροπή αξιολόγησε τη διεθνή μεταχείριση των δημόσιων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ή παρεμβαίνουν στη διαχείρισή του και των κεντρικών τραπεζών, και υπέβαλε τα συμπεράσματά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (2). Ειδικότερα, η Επιτροπή διενήργησε συγκριτική ανάλυση της μεταχείρισης των εν λόγω δημόσιων οργανισμών και των κεντρικών τραπεζών στην έννομη τάξη ενός σημαντικού αριθμού τρίτων χωρών, καθώς και των προτύπων διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόζονται στις συναλλαγές σε παράγωγα στις οποίες προβαίνουν αυτοί οι φορείς και οι κεντρικές τράπεζες στις εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας.

    (2)

    Κατόπιν αυτής της ανάλυσης, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι δημόσιοι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ή παρεμβαίνουν στη διαχείρισή του θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις υποχρεώσεις εκκαθάρισης και αναφοράς που ισχύουν για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (OTC), σύμφωνα με τους κανόνες για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα που θεσπίστηκαν στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    (3)

    Η προσθήκη κεντρικών τραπεζών και δημόσιων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ή παρεμβαίνουν στη διαχείρισή του, από την Ιαπωνία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον κατάλογο των εξαιρούμενων φορέων που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 αναμένεται να προωθήσει ουδέτερες συνθήκες αγοράς κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, όσον αφορά τις συναλλαγές με τις κεντρικές τράπεζες στις εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας, και να συμβάλει σε μεγαλύτερη διεθνή συνοχή και συνέπεια.

    (4)

    Η άσκηση νομισματικών αρμοδιοτήτων και η διαχείριση δημόσιου χρέους έχουν συνδυασμένο αντίκτυπο στη λειτουργία των αγορών επιτοκίων και θα πρέπει να συντονίζονται για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση αυτών των δύο καθηκόντων. Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 648/2012 εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του τις κεντρικές τράπεζες της Ένωσης και άλλους δημόσιους φορείς της Ένωσης που διαχειρίζονται χρέος, ούτως ώστε να μην παρεμποδίζεται η δυνατότητά τους να εκτελούν καθήκοντα κοινού συμφέροντος, η εφαρμογή διαφορετικών κανόνων όσον αφορά τις εν λόγω λειτουργίες, όταν ασκούνται από φορείς τρίτων χωρών, θα ήταν επιζήμια για την αποτελεσματικότητά τους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι κεντρικές τράπεζες και άλλοι δημόσιοι φορείς τρίτων χωρών που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ή παρεμβαίνουν στη διαχείρισή του εξακολουθούν να είναι σε θέση να επιτελούν ικανοποιητικά τα καθήκοντά τους, οι δημόσιοι φορείς τρίτων χωρών που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ή παρεμβαίνουν στη διαχείρισή του θα πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο γ):

    «γ)

    οι κεντρικές τράπεζες και οι δημόσιοι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ή παρεμβαίνουν στη διαχείρισή του στις ακόλουθες χώρες:

    i)

    Ιαπωνία·

    ii)

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.».

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 12 Ιουλίου 2013.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 1.

    (2)  COM(2013) 158 final.


    Top