Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0828

    2003/828/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 25ης Νοεμβρίου 2003, για τις ζώνες προστασίας και εποπτείας σε σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 4335]

    ΕΕ L 311 της 27.11.2003, p. 41–45 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/05/2005; καταργήθηκε από 32005D0393

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/828/oj

    32003D0828

    2003/828/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 25ης Νοεμβρίου 2003, για τις ζώνες προστασίας και εποπτείας σε σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 4335]

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 311 της 27/11/2003 σ. 0041 - 0045


    Απόφαση της Επιτροπής

    της 25ης Νοεμβρίου 2003

    για τις ζώνες προστασίας και εποπτείας σε σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 4335]

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2003/828/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    την οδηγία 2000/75/EΚ του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2000, για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικών με μέτρα καταπολέμησης και εξάλειψης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου(1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο δ) και παράγραφος 3, το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και το άρθρο 19 τρίτο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Η απόφαση 2003/218/ΕΚ της Επιτροπής, της 27ης Μαρτίου 2003, για τις ζώνες προστασίας και εποπτείας σε σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου, καθώς και για τη θέσπιση κανόνων για τις μετακινήσεις ζώων από τις εν λόγω ζώνες και σχετικά με την κατάργηση της απόφασης 2001/783/ΕΚ(2), όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2003/535/ΕΚ(3), εκδόθηκε με βάση την εξέλιξη της κατάστασης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου τους πρώτους μήνες του 2003. Η εν λόγω απόφαση οριοθετεί τις ζώνες προστασίας και εποπτείας οι οποίες αντιστοιχούν σε ειδικές επιδημιολογικές καταστάσεις και ορίζει επίσης τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να προβλεφθούν εξαιρέσεις από την απαγόρευση που εφαρμόζεται στις μετακινήσεις των ζώων από τις εν λόγω ζώνες.

    (2) Με βάση την εξέλιξη της κατάστασης, και ειδικότερα την απομόνωση ενός νέου ορότυπου στη Σαρδηνία και την Κορσική (ορότυπος 4) και την επανεμφάνιση του ορότυπου 2 στις Βαλεαρίδες νήσους, πρέπει να επανεξεταστούν οι συνολικές γεωγραφικές περιοχές όπου θα οριστούν οι ζώνες προστασίας και εποπτείας.

    (3) Με βάση τον (τους) ορότυπο(-ους) που απομονώνονται, δημιουργούνται πέντε συνολικές "ζώνες απαγόρευσης": Βαλεαρίδες νήσοι και βόρεια ηπειρωτική Ιταλία (μόνον ορότυπος 2), Σαρδηνία και Κορσική (ορότυποι 2 και 4), νότια ηπειρωτική Ιταλία (ορότυποι 2 και 9 και σε μικρότερη έκταση 4 και 16) και δύο ζώνες για την Ελλάδα όπου απομονώθηκαν διάφοροι ορότυποι σε διάφορες τοποθεσίες τα προηγούμενα χρόνια.

    (4) Σύμφωνα με αίτημα της Ελλάδας, είναι σκόπιμο να γίνει διάκριση μεταξύ του ηπειρωτικού εδάφους αυτού του κράτους μέλους, από το οποίο μπορούν να εφαρμοστούν εξαιρέσεις από την απαγόρευση εξόδου όσον αφορά το ενδοκοινοτικό εμπόριο, και των υπόλοιπων εδαφών του όπου τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να περιορίζονται μόνο στις εσωτερικές μετακινήσεις.

    (5) Λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση του εμβολιασμού στις ζώνες εποπτείας που ορίζεται στην οδηγία 2000/75/ΕΚ και την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης επιτόπου, είναι σκόπιμο η αρμόδια αρχή των οικείων κρατών μελών να αποφασίζει για την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας και εποπτείας.

    (6) Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση εξόδου που ισχύουν στις μετακινήσεις των ζώων από τις ζώνες προστασίας και εποπτείας, αναμένεται να εγκρίνονται με βάση μια προσέγγιση ανάλυσης του κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί μέσω του προγράμματος εποπτείας σχετικά με τη δραστηριότητα του ιού, τον τόπο προέλευσης, τον προορισμό των ζώων και την κατάσταση εμβολιασμού τους.

    (7) Είναι σκόπιμο να προβλέπονται οι όροι, κάτω από τους οποίους πρέπει να γίνεται η διαμετακόμιση των ζώων μέσω των ζωνών προστασίας και εποπτείας.

    (8) Για λόγους σαφήνειας της κοινοτικής νομοθεσίας, κρίνεται σκόπιμο να καταργηθεί η απόφαση 2003/218/ΕΚ και να αντικατασταθεί από την παρούσα απόφαση.

    (9) Τα μέτρα που ορίζονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο σκοπός της παρούσας απόφασης είναι να οριοθετήσει τις συνολικές γεωγραφικές περιοχές όπου τα κράτη μέλη καθορίζουν τις ζώνες προστασίας και εποπτείας ("απαγορευμένες ζώνες"), όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/75/ΕΚ.

    Ο σκοπός της είναι επίσης να ορίσει τους όρους της παρέκκλισης από την απαγόρευση εξόδου, η οποία ορίζεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και στο άρθρο 10 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/75/ΕΚ (απαγόρευση εξόδου), ορισμένων μετακινήσεων ζώων, τους σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων τους, από αυτές τις ζώνες και μέσα από αυτές (διαμετακόμιση).

    Η παρούσα απόφαση δεν αφορά μετακινήσεις μέσα σε απαγορευμένη ζώνη όπως ορίζεται στο άρθρο 2.

    Άρθρο 2

    Οριοθέτηση των απαγορευμένων ζωνών

    1. Οι απαγορευμένες ζώνες Α, Β, Γ, Δ και Ε οριοθετούνται όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι.

    Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση εξόδου για αυτές τις ζώνες γίνονται μόνο σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

    2. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απαγόρευση εξόδου ισχύει για τις εσωτερικές μετακινήσεις από τη ζώνη Ε στη ζώνη Δ, μόνον όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι.

    Άρθρο 3

    Παρέκκλιση από την απαγόρευση εξόδου για τις εσωτερικές μετακινήσεις

    1. Οι εσωτερικές αποστολές των ζώων, του σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων τους, από μια απαγορευμένη ζώνη όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι, εξαιρείται από την απαγόρευση εξόδου μόνον αν τα ζώα, το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυά τους πληρούν τους όρους που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ, ή, στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας, αν πληρούν τους όρους της παραγράφου 2 ή στην περίπτωση της Ελλάδας, αν πληρούν τους όρους της παραγράφου 3.

    2. Στη Γαλλία και την Ιταλία, για τις περιοχές όπου ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που ενέκρινε η αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους, όπως προσδιορίζεται στο παράρτημα Ι, οι εσωτερικές αποστολές, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1, εξαιρούνται επίσης από την απαγόρευση εξόδου από την αρμόδια αρχή, αν:

    α) το πρόγραμμα εποπτείας σε μια ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, περιοχή προέλευσης, έχει αποδείξει την παύση της μετάδοσης του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, για περισσότερες από 100 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής· ή

    β) το πρόγραμμα εποπτείας του φορέα σε μια ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, περιοχή προορισμού, έχει αποδείξει την παύση της δραστηριότητας ενήλικων κουλικοειδών·

    και

    γ) τα ζώα έχουν εμβολιαστεί πριν από 30 ημέρες και πλέον και λιγότερο από ένα έτος πριν από την ημερομηνία αποστολής, κατά του ορότυπου (των ορότυπων) που μεταδίδεται σε μια ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, περιοχή προέλευσης.

    3. Στην Ελλάδα οι εσωτερικές μετακινήσεις, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1, εξαιρούνται επίσης από την απαγόρευση εξόδου από την αρμόδια αρχή, αν:

    α) τα ζώα έχουν υποστεί ορολογική δοκιμασία (BT ELISA ή AGID) με αρνητικά αποτελέσματα, εντός 72 ωρών πριν από την ώρα της αποστολής και

    β) τα ζώα έχουν ψεκαστεί με εντομοαπωθητικό με υπολειμματική δράση άνω των τεσσάρων ημερών με την ευκαιρία της δειγματοληψίας.

    4. Τα κράτη μέλη προβλέπουν μια διαδικασία στο πλαίσιο δικτύων, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών, έτσι ώστε να προλαμβάνεται κάθε περαιτέρω μετακίνηση, σε ένα άλλο κράτος μέλος, των ζώων που μετακινήθηκαν σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

    Άρθρο 4

    Εξαίρεση από την απαγόρευση εξόδου για εσωτερικές μετακινήσεις που αφορούν τη σφαγή

    Οι αποστολές ζώων από μια απαγορευμένη ζώνη για άμεση σφαγή μέσα σε ένα κράτος μέλος εξαιρούνται ενδεχομένως από την απαγόρευση εξόδου από την αρμόδια αρχή, αν:

    α) διενεργείται αξιολόγηση του κινδύνου κατά περίπτωση για την ενδεχόμενη επαφή μεταξύ των ζώων και των φορέων κατά τη μεταφορά στο σφαγείο, λαμβάνοντας υπόψη:

    i) τα διαθέσιμα στοιχεία μέσω του προγράμματος εποπτείας για τη δραστηριότητα των φορέων·

    ii) την απόσταση από το σημείο εισόδου στη μη απαγορευμένη ζώνη έως το σφαγείο·

    iii) τα εντομολογικά στοιχεία της διαδρομής που αναφέρεται στο σημείο ii)·

    iv) την περίοδο της ημέρας κατά την οποία πραγματοποιείται η μεταφορά σε σχέση με τις ώρες δραστηριότητας των φορέων·

    v) την ενδεχόμενη χρήση εντομοκτόνων σύμφωνα με την οδηγία 96/23/ΕΚ του Συμβουλίου(4)·

    β) τα προς μετακίνηση ζώα δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς·

    γ) τα ζώα μεταφέρονται άμεσα στο σφαγείο, σε σφραγισμένα οχήματα από την αρμόδια αρχή, με σκοπό την άμεση σφαγή, υπό επίσημη επιτήρηση·

    δ) η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για το σφαγείο ενημερώνεται για την πρόθεση της αποστολής ζώων και κοινοποιεί την άφιξή τους στην αρχή που είναι υπεύθυνη για την αποστολή.

    Άρθρο 5

    Εξαίρεση από την απαγόρευση εξόδου για ζώα που εγκαταλείπουν τις απαγορευμένες ζώνες στο πλαίσιο του ενδοκοινοτικού εμπορίου

    1. Οι αποστολές ζώων, του σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων τους, από τις απαγορευμένες ζώνες Α, Β, Γ και Δ, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι, εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου για τους σκοπούς του ενδοκοινοτικού εμπορίου από την αρμόδια αρχή, αν:

    α) τα ζώα, το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυά τους πληρούν τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 3 και

    β) το κράτος μέλος προορισμού έχει δώσει προηγουμένως την έγκρισή του.

    2. Τα κράτη μέλη προέλευσης που κάνουν χρήση της εξαίρεσης αυτής, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 1, εξασφαλίζουν την προσθήκη της ακόλουθης συμπληρωματικής διατύπωσης στα αντίστοιχα υγειονομικά πιστοποιητικά που προβλέπονται στις οδηγίες του Συμβουλίου 64/432/EΟΚ(5), 88/407/ΕΟΚ(6), 89/556/ΕΟΚ(7), 91/68/ΕΟΚ(8) και 92/65/ΕΟΚ(9):

    "ζώα/σπέρμα/ωάρια/έμβρυα(10) σύμφωνα με την απόφαση 2003/828/ΕΚ."

    Άρθρο 6

    Διαμετακόμιση των ζώων μέσω μιας απαγορευμένης ζώνης

    1. Η διαμετακόμιση των ζώων που αποστέλλονται από μια περιοχή της Κοινότητας, η οποία βρίσκεται εκτός των απαγορευμένων ζωνών που ορίζονται στο παράρτημα I, μέσω μιας από τις απαγορευμένες ζώνες που ορίζονται στο εν λόγω παράρτημα, επιτρέπεται, αν εφαρμόζεται αγωγή των ζώων και των μεταφορικών μέσων με εντομοκτόνα, στον τόπο φόρτωσης ή, οπωσδήποτε, πριν από την είσοδο των ζώων στην απαγορευμένη ζώνη.

    Εφόσον, κατά τη διέλευση μέσω μιας απαγορευμένης ζώνης, προβλέπεται περίοδος ανάπαυσης σε ενδιάμεσο σταθμό, εφαρμόζεται αγωγή με εντομοκτόνα για την προστασία των ζώων από τυχόν επιθέσεις φορέων.

    2. Στην περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου, η διαμετακόμιση υπόκειται στην έγκριση των αρμοδίων αρχών του κράτους μέλους διέλευσης και προορισμού, και προστίθεται η ακόλουθη συμπληρωματική διατύπωση στα αντίστοιχα υγειονομικά πιστοποιητικά που προβλέπονται στις οδηγίες 64/432/ΕΟΚ, 91/68/ΕΟΚ και 92/65/ΕΟΚ:

    "Αγωγή με εντομοκτόνο (ονομασία του προϊόντος), την (ημερομηνία) στις (ώρα) σύμφωνα με την απόφαση 2003/828/EΚ."

    Άρθρο 7

    Μέτρα εφαρμογής

    Τα κράτη μέλη τροποποιούν τα μέτρα που εφαρμόζουν στο εμπόριο, για να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση και δίνουν αμέσως κατάλληλη δημοσιότητα στα μέτρα τα οποία εγκρίνουν. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

    Άρθρο 8

    Κατάργηση

    Η απόφαση 2003/218/EΚ καταργείται. Οι παραπομπές στις καταργηθείσες αποφάσεις θεωρείται ότι αποτελούν παραπομπές στην παρούσα απόφαση.

    Άρθρο 9

    Εφαρμογή

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει στις 17 Δεκεμβρίου 2003.

    Άρθρο 10

    Αποδέκτες

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2003.

    Για την Επιτροπή

    David Byrne

    Μέλος της Επιτροπής

    (1) ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 74.

    (2) ΕΕ L 82 της 29.3.2003, σ. 35.

    (3) ΕΕ L 184 της 23.7.2003, σ. 40.

    (4) ΕΕ L 125 της 23.5.1996, σ. 10.

    (5) ΕΕ 121, 29.7.1964, σ. 1977.

    (6) ΕΕ L 194 της 22.7.1988, σ. 10.

    (7) ΕΕ L 302 της 19.10.1989, σ. 1.

    (8) ΕΕ L 46 της 19.2.1991, σ. 19.

    (9) ΕΕ L 268 της 14.9.1992, σ. 54.

    (10) Διαγράφεται η περιττή ένδειξη

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    (απαγορευμένες ζώνες: γεωγραφικές περιοχές όπου οι ζώνες προστασίας και εποπτείας καθορίζονται από τα κράτη μέλη)

    Ζώνη A (ορότυποι 2 και 9, και σε μικρότερη έκταση 4 και 16)

    Περιοχές όπου εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφος 2

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφος 2

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Ζώνη Β (ορότυπος 2)

    Περιοχές όπου εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφος 2

    Ιταλία:

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφος 2

    Ισπανία:

    Βαλεαρίδες νήσοι.

    Ζώνη Γ (ορότυποι 2 και 4)

    Γαλλία:

    Νότια Κορσική, Άνω Κορσική.

    Ιταλία:

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Ζώνη Δ

    Όλη η ελληνική επικράτεια, με εξαίρεση τις νομαρχίες που αναφέρονται στη ζώνη Ε.

    Ζώνη Ε

    Οι νομοί Δωδεκάνησου, Σάμου, Χίου και Λέσβου.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Α. Τα ζώντα ζώα πρέπει να έχουν:

    1. προστατευτεί από την προσβολή κουλικοειδών, για τουλάχιστον 100 ημέρες πριν από τη φόρτωση, ή

    2. προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστο 28 ημέρες πριν από τη φόρτωση και να έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου σε δύο ορολογικές δοκιμασίες για την ανίχνευση αντισωμάτων στην ομάδα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, όπως είναι η ανταγωνιστική δοκιμασία BT ELISA ή η δοκιμασία BT AGID, με αρνητικά αποτελέσματα, με διάστημα όχι μικρότερο των επτά ημερών μεταξύ κάθε δοκιμασίας, ενώ η πρώτη δοκιμασία πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την είσοδο στο σταθμό απομόνωσης, ή

    3. προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστον δεκατέσσερις ημέρες πριν από τη φόρτωση και να έχουν υποβληθεί, κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, σε δύο δοκιμασίες απομόνωσης του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης στην πολυμεράση, με αρνητικά αποτελέσματα, σε δείγματα αίματος που λαμβάνονται, με διάστημα μεταξύ κάθε δοκιμασίας όχι μικρότερο των επτά ημερών, ενώ η πρώτη δοκιμασία πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την είσοδο στο σταθμό απομόνωσης και

    4. να έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών κατά τη μεταφορά στον τόπο φόρτωσης.

    Β. Το σπέρμα πρέπει να έχει ληφθεί από δότες, οι οποίοι:

    1. έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστον 100 ημέρες πριν από την έναρξη της συλλογής και κατά τη διάρκεια της συλλογής του σπέρματος, ή

    2. να έχουν υποβληθεί σε ορολογική δοκιμασία για την ανίχνευση αντισώματος στην ομάδα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, όπως είναι η ανταγωνιστική δοκιμασία BT ELISA ή η δοκιμασία BT AGID, με αρνητικά αποτελέσματα, τουλάχιστον κάθε 60 ημέρες καθόλη τη διάρκεια της περιόδου συλλογής και μεταξύ 28 και 60 ημερών μετά την τελευταία συλλογή για την εν λόγω αποστολή, ή

    3. να έχουν υποβληθεί σε μια δοκιμασία απομόνωσης του ιού ή μια δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR), σε δείγματα αίματος που έχουν συλλεχθεί κατά την έναρξη και την περάτωση της δοκιμασίας και τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες (δοκιμασία απομόνωσης του ιού) ή τουλάχιστον κάθε 28 ημέρες (δοκιμασία PCR) κατά τη συλλογή του σπέρματος για την εν λόγω αποστολή, με αρνητικά αποτελέσματα.

    Γ. Τα ωάρια και τα έμβρυα πρέπει να έχουν ληφθεί από δότες, οι οποίοι:

    1. έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστον 100 ημέρες πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια της συλλογής των εμβρύων/ωαρίων, ή

    2. έχουν υποβληθεί σε μια ορολογική δοκιμασία για την ανίχνευση αντισώματος στην ομάδα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, όπως είναι η ανταγωνιστική δοκιμασία BT ELISA ή η δοκιμασία BT AGID, μεταξύ 28 και 60 ημερών μετά τη συλλογή, με αρνητικά αποτελέσματα, ή

    3. έχουν υποβληθεί σε μια δοκιμασία απομόνωσης του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή μια δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, σε δείγμα αίματος που ελήφθη κατά την ημέρα της συλλογής, με αρνητικά αποτελέσματα.

    Top