EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0920(03)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου

C/2019/6640

ΕΕ C 316 της 20.9.2019, p. 24–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.9.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 316/24


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου (1)

(2019/C 316/10)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ

«BERLINER KÜMMEL»

Αριθ. ΕΕ: PGI-DE-02049-AM01-28.9.2017

Γλώσσα στην οποία έχει συνταχθεί η αίτηση τροποποίησης: Γερμανικά

Ενδιάμεσος φορέας

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

Όνομα ενδιάμεσου φορέα:

Bundesverband der Deutschen

Spirituosen-Industrie und -Importeure eV (Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών και Εισαγωγέων Αλκοολούχων Ποτών της Γερμανίας)

Urstadtstraße 2

53129 Bonn

GERMANY

Τηλ. +49 228539940

Email: info@bsi-bonn.de

Ονομασία της γεωγραφικής ένδειξης

Berliner Kümmel

Ενότητες των προδιαγραφών που επηρεάζονται από την τροποποίηση

Άλλο: αλλαγή κατηγορίας

Τροποποίηση

Τροποποίηση των προδιαγραφών του προϊόντος, που συνεπάγεται τροποποίηση των βασικών προδιαγραφών

Επεξήγηση της τροποποίησης

Η τροποποίηση αφορά την ενότητα 1.1.2 του τεχνικού φακέλου (Κατηγορία), και συγκεκριμένα το γεγονός ότι το «Berliner Kümmel» πρέπει να μετακινηθεί από την κατηγορία αριθ. 32 («Λικέρ») στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 («βασικός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά») στην κατηγορία 23 («Αλκοολούχα ποτά αρωματισμένα με κύμινο»).

Στην ενότητα 1.1.2, η κατηγορία «32. Λικέρ» τροποποιείται σε κατηγορία «23. Αλκοολούχα ποτά αρωματισμένα με κύμινο». Δεδομένου ότι σε όλα τα προϊόντα θα συνεχίσει να προστίθεται ζάχαρη, αλλά θα προσφέρεται ευρύτερο φάσμα προϊόντων με διαφορετικό βαθμό γλυκύτητας, δεν καθορίζεται ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Επιπλέον, το σχέδιο για την παραγωγή προϊόντων με περιεκτικότητα σε σάκχαρα κάτω των 100 γραμμαρίων ανά λίτρο τελικού προϊόντος συνάδει με τη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για τη μείωση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα των τελικών προϊόντων διατροφής στο μέλλον. Θα είναι βεβαίως ακόμη δυνατόν να διατίθενται στην αγορά προϊόντα με περιεκτικότητα σε σάκχαρα τουλάχιστον 100 γραμμαρίων ανά λίτρο τελικού προϊόντος. Συνεπώς, η προτεινόμενη αλλαγή κατηγορίας δεν θα επιφέρει περαιτέρω τροποποιήσεις στον τεχνικό φάκελο.

Η καταχωρισμένη γεωγραφική ένδειξη «Berliner Kümmel» περιλαμβάνεται επί του παρόντος στην κατηγορία 32 («Λικέρ») στο παράρτημα III του βασικού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι, στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 (πρώτος βασικός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά), η γεωγραφική ονομασία «Berliner Kümmel» έπρεπε, για νομικούς λόγους, να χαρακτηριστεί «λικέρ» στο τότε παράρτημα II.

Παραδοσιακά, το προϊόν «Berliner Kümmel» διατίθεται στην αγορά με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε ορισμένες περιπτώσεις άνω των 100 γραμμαρίων ανά λίτρο τελικού προϊόντος. Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης του πρώτου βασικού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, όλα τα αλκοολούχα ποτά με περιεκτικότητα σε σάκχαρα τουλάχιστον 100 γραμμάρια ανά λίτρο τελικού προϊόντος θεωρούνταν, από νομική άποψη, αυτομάτως «λικέρ», περιλαμβανομένων εκείνων που παράγονταν με τη μέθοδο παραγωγής «αλκοολούχου ποτού αρωματισμένου με κύμινο». Η κατηγορία προϊόντος «αλκοολούχο ποτό αρωματισμένο με κύμινο» θεσπίστηκε με το άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχείο ιδ) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 και επί του παρόντος περιλαμβάνεται ως κατηγορία αριθ. 23 στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008.

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 110/2008 προβλέφθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα για τα προϊόντα που φέρουν κοινή ονομασία και πληρούν τις απαιτήσεις περισσότερων της μίας κατηγοριών προϊόντων να διατίθενται στην αγορά από προμηθευτές αλκοολούχων ποτών με μία ή περισσότερες ονομασίες πώλησης (βλέπε άρθρο 9 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού).

Για να αποφευχθεί η εξαίρεση ενός προϊόντος που κυκλοφορούσε στο εμπόριο με την ένδειξη «Berliner Kümmel», όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 στις 15 Δεκεμβρίου 1989, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κατατάξει το προϊόν στην κατηγορία «Λικέρ». Κατά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν από το 2006 έως το 2007 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, η γερμανική κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε τη νέα ευκαιρία που προέβλεπε το άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 σχετικά με την κατάταξη του προϊόντος «Berliner Kümmel» στην κατηγορία του παραρτήματος II σημείο 23 του εν λόγω κανονισμού.

Τα λικέρ κύμινο παράγονται συνήθως με απλή ανάμειξη αλκοόλης, συνήθως αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης, με ζάχαρη και αρωματικές ουσίες ή παρασκευάσματα. Αντιθέτως, τα «αλκοολούχα ποτά αρωματισμένα με κύμινο» παράγονται με την αρωμάτιση αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης με φυσικούς σπόρους κύμινου, με διάφορες μεθόδους. Οι ορισμοί του «αλκοολούχου ποτού αρωματισμένου με κύμινο» στους κανονισμούς (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 και (ΕΚ) αριθ. 110/2008 δεν παρέχουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αρωμάτιση της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης. Κατά παράδοση, για την παραγωγή του «Berliner Kümmel» χρησιμοποιείται η εξαγωγή εν ψυχρώ (διαβροχή) ή η απόσταξη. Το άρθρο 4 παράγραφος 12 του νέου, τροποποιηθέντος βασικού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2019, διευκρινίζει τις διάφορες μεθόδους αρωμάτισης.

Επιπλέον, η παραδοσιακή ένδειξη «Berliner Kümmel» αποτελεί από μόνη της ένδειξη ότι το προϊόν είναι «αλκοολούχο ποτό αρωματισμένο με κύμινο», δηλαδή προϊόν της κατηγορίας 23 του παραρτήματος II, και όχι «λικέρ κύμινο» κατά την έννοια της κατηγορίας 32 του εν λόγω παραρτήματος.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ

«BERLINER KÜMMEL»

Αριθ. ΕΕ: PGI-DE-02049-AM01-28.9.2017

1.   Ονομασία

«Berliner Kümmel»

2.   Κατηγορία αλκοολούχου ποτού

Αλκοολούχο ποτό αρωματισμένο με κύμινο (κατηγορία 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008)

3.   Περιγραφή του αλκοολούχου ποτού

Το Berliner Kümmel παράγεται στο Βερολίνο, πρωτεύουσα της Γερμανίας, με την αρωμάτιση αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης με σπόρους κύμινου (Carum carvi L.) και, ενδεχομένως, άλλα αρωματικά συστατικά.

Φυσικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, το «Berliner Kümmel» πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά

Αλκοολικός τίτλος

:

τουλάχιστον 32 % κατ’ όγκο

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Διαύγεια

:

διαυγές

Χρώμα

:

άχρωμο ή ελαφρώς κιτρινωπό·

Οσμή (άρωμα)

:

διακριτική, δηλαδή λεπτή και απαλή, έως έντονη οσμή κύμινου·

Γεύση

:

απαλή, ισορροπημένη με λεπτό έως έντονο άρωμα κύμινου·

4.   Σχετική γεωγραφική περιοχή

Το «Berliner Kümmel» παράγεται στο Βερολίνο, πρωτεύουσα της Γερμανίας, το οποίο, σύμφωνα με το σύνταγμα του Βερολίνου, αποτελεί επίσης ομόσπονδο κρατίδιο(Bundesland).

Οι σπόροι κύμινου που χρησιμοποιούνται, καθώς και τα λοιπά συστατικά, π.χ. η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης και η ζάχαρη, δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να προέρχονται από το Βερολίνο ή τη γύρω περιοχή.

5.   Μέθοδος παρασκευής του αλκοολούχου ποτού

Παραδοσιακά, υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι παραγωγής του «Berliner Kümmel». Οι μέθοδοι αυτές μπορούν ενδεχομένως να συνδυαστούν.

Το «Berliner Kümmel» παράγεται

με τη θερμή μέθοδο που συνίσταται στην απόσταξη -ή τη διπλή απόσταξη- ενός μείγματος νερού, αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης, κύμινου (Carum carvi L.) και, ενδεχομένως, άλλων φυτικών προϊόντων, ή

με την ψυχρή μέθοδο, η οποία συνίσταται στην αρωμάτιση αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης με έλαιο ή απόσταγμα κύμινου και, ενδεχομένως, άλλες φυσικές αρωματικές ουσίες.

Ακολουθεί:

γλύκανση με ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά σε ποσότητες έως 100 gr ή περισσότερο ζάχαρης ανά λίτρο τελικού προϊόντος, εκφραζόμενες σε ιμβερτοποιημένο σάκχαρο·

μείωση (όπου απαιτείται) της περιεκτικότητας του μείγματος που έχει υποστεί γλύκανση σε αλκοόλη με την προσθήκη ύδατος·

διήθηση (όπου χρειάζεται)·

εμφιάλωση· και

επισήμανση και συσκευασία.

6.   Δεσμός με το γεωγραφικό περιβάλλον ή προέλευση

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το «Berliner Kümmel» παράγεται στην περιοχή του Βερολίνου από το 1680.

Τα φυτά κύμινου με λευκά άνθη (Carum carvi L.) ήταν αυτοφυή στους λειμώνες της ευρύτερης περιοχής του Βερολίνου. Σήμερα τα φυτά αυτά καλλιεργούνται στη Γερμανία, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το κύμινο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως καρύκευμα στην κουζίνα του Βερολίνου. Χωρίς κύμινο, τα εδέσματα Krautgulasch (γκούλας με λάχανο), Buletten (κεφτέδες) ή Zwiebelkuchen (τάρτες με κρεμμύδι) χάνουν μέρος του τοπικού χρώματος και των ιδιοτήτων τους και παύουν να αποτελούν τυπικά εδέσματα του Βερολίνου. Το κύμινο διευκολύνει την πέψη, π.χ. ορισμένων ειδών λάχανου. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ανακαλύφθηκε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή αλκοολούχου ποτού με ευχάριστη γεύση. Ορισμένα εστιατόρια και μπαρ του Βερολίνου εξακολουθούν να σερβίρουν τα φαγητά στα οποία έχει προστεθεί κύμινο με ένα ποτήρι «Berliner Kümmel».

Το «Berliner Kümmel» ήταν επίσης πολύ δημοφιλές στα νοικοκυριά της γερμανικής αυτοκρατορίας.

7.   Διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εθνικές/περιφερειακές διατάξεις

Η ονομασία «Berliner Kümmel» καταχωρίζεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 (κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά) και, ως εκ τούτου, προστατεύεται ως γεωγραφική ένδειξη. Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί τις απαιτήσεις της οριζόντιας νομοθεσίας της ΕΕ για τα τρόφιμα, της ειδικής για κάθε προϊόν νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα αλκοολούχα ποτά και της συμπληρωματικής εθνικής νομοθεσίας (π.χ. υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού παρτίδας σύμφωνα με τον κανονισμό για την ταυτοποίηση των παρτίδων).

8.   Αιτών

Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft [Ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας]

Μονάδα 414 (Τομέας οίνου, ζύθου, ποτών)

Rochusstrasse 1

53123 Bonn

GERMANY

9.   Ενδιάμεσος φορέας

Bundesverband der Deutschen Spirituosen-Industrie und — Importeure. V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών και Εισαγωγέων Αλκοολούχων Ποτών της Γερμανίας)

Urstadtstrasse 2

53129 Bonn

GERMANY

10.   Αρχή ελέγχου

Senatsverwaltung für Justiz, Verbraucherschutz und Antidiskriminierung (Τμήμα της Γερουσίας για τη δικαιοσύνη, την προστασία των καταναλωτών και την καταπολέμηση των διακρίσεων)

Division V

Salzburger Strasse 21-25

10825 Berlin

GERMANY


(1)  ΕΕ L 39 της 13.2.2008, σ. 16.

(2)  ΕΕ L 130 της 17.5.2019, σ. 1.


Top