This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Specific programme: Ideas
Ειδικό πρόγραμμα Ιδέες
Ειδικό πρόγραμμα Ιδέες
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Ειδικό πρόγραμμα Ιδέες
Ο στόχος του ειδικού αυτού προγράμματος το οποίο εμπίπτει στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (2007-2013) -7ο πρόγραμμα-πλαίσιο - είναι η ανάπτυξη αναγνωριστικής έρευνας που έχει προταθεί από τους ίδιους τους ερευνητές ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο αριστείας της έρευνας στην Ευρώπη. Η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), βασικό καθήκον του οποίου είναι η εφαρμογή του προγράμματος Ιδέες, αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες του ίδιου του προγράμματος.
ΠΡΑΞΗ
Απόφαση 2006/972/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα Ιδέες, με το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) [Επίσημη Εφημερίδα L 54 της 22.2.2007].
ΣΥΝΟΨΗ
Ο βασικός στόχος του ειδικού προγράμματοςΙδέες είναι να αναβαθμίσει το επίπεδο της ευρωπαϊκής έρευνας στους τομείς που αναπτύσσονται γρήγορα, αποβλέποντας σε μεγαλύτερη οικονομική ανταγωνιστικότητα και ευημερία. Με άλλα λόγια, ο στόχος συνίσταται στην προώθηση αναγνωριστικής έρευνας, η οποία αποβλέπει στην επίτευξη αποφασιστικής προόδου στο πεδίο της επιστήμης, της μηχανικής και της ακαδημαϊκής γνώσης, ανεξαρτήτως των διαχωριστικών ορίων μεταξύ των επιστημονικών κλάδων ή των γεωγραφικών συνόρων. Το πρόγραμμα υιοθετεί μία προσέγγιση που βασίζεται στην πρωτοβουλία των ερευνητών: με άλλα λόγια, μελετήθηκε για να στηρίξει προγράμματα έρευνας αιχμής που πραγματοποιούνται επί ερευνητικών αντικειμένων της επιλογής των ίδιων των ερευνητών.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σύμφωνα με τις αρχές της επιστημονικής αριστείας, της αυτονομίας, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της ευθύνης με τη βοήθεια ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ).
Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για το ειδικό πρόγραμμα για την περίοδο 2007-2013 είναι 7,51 δισεκατομμύρια ευρώ.
Χαρακτηριστικά και γενικοί στόχοι
Το ειδικό πρόγραμμα Ιδέες περιλαμβάνει πολλούς στόχους οι οποίοι αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ευημερίας στην Ευρώπη:
Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος, έχουν οριστεί δείκτες επιδόσεων σε τρία επίπεδα:
Η εφαρμογή του 7ου προγράμματος-πλαισίου (όπου συμπεριλαμβάνονται τα διαφορετικά ειδικά προγράμματα και όλες οι δραστηριότητες που απορρέουν από αυτά) διέπεται από την τήρηση των θεμελιωδών αρχών δεοντολογίας, αλλά και από κοινωνικές, νομικές, κοινωνικοοικονομικές, πολιτιστικές πτυχές και τις αρχές της ισότητας των φύλων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ)
Βασικό καθήκον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), το οποίο συστάθηκε με την απόφαση της Επιτροπής 2007/134/ΕΚ είναι η εφαρμογή του ειδικού προγράμματος Ιδέες.
Το ΕΣΕ, ως πραγματικά πανευρωπαϊκός μηχανισμός, θα αποτελείται από δύο βασικά συστατικά όργανα: Επιστημονικό Συμβούλιο και ειδική εκτελεστική δομή.
Τα καθήκοντα του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι τα ακόλουθα:
Το Επιστημονικό Συμβούλιο απαρτίζεται από υψίστου κύρους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας. Αποτελείται από 22 ερευνητές, μηχανικούς και ακαδημαϊκούς υψίστου κύρους. Αυτοί διορίζονται από την Επιτροπή. Καθήκον του είναι η κατάστρωση της επιστημονικής στρατηγικής του ΕΣΕ και η εκπόνηση του ετήσιου προγράμματος εργασίας του ειδικού προγράμματος Ιδέες.
Η ειδική εκτελεστική δομή (ΕΕΔ ΕΣΕ) είναι εκτελεστικός οργανισμός της Επιτροπής ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με τη διοικητική διαχείριση και την εκτέλεση του προγράμματος. Ο εκτελεστικός οργανισμός του ΕΣΕ (ΕΟΕΣΕ), μέσω πράξης μεταβίβασης αρμοδιοτήτων που ενέκρινε η Επιτροπή το 2008. απέκτησε την αρμοδιότητα εφαρμογής του ειδικού προγράμματος Ιδέες και συνδρομής του Επιστημονικού Συμβουλίου· είναι ανεξάρτητος από τον Ιούλιο 2009. Είναι υπεύθυνος για τις διαδικασίες αξιολόγησης, εξέτασης από ομότιμους κριτές και επιλογής έργων με βάση τις αρχές που έχουν οριστεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Αναλαμβάνει επίσης την οικονομική και επιστημονική διαχείριση των επιχορηγήσεων. Ο ρόλος της Επιτροπής στην εφαρμογή του προγράμματος θα συνίσταται στο:
Το ΕΣΕ, ως ακρογωνιαίος λίθος του εν λόγω προγράμματος, αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία της κοινοτικής παρέμβασης σε σύγκριση προς τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν με δράσεις αποκλειστικά σε εθνική κλίμακα. Το ΕΣΕ συμβάλλει αδιαμφισβήτητα:
Πλαίσιο
Από το 1984, η ΕΕ ακολουθεί πολιτική έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που βασίζεται σε πολυετή προγράμματα-πλαίσια. Το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο (2007-2013), βασική συνιστώσα της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, εστιάζει σε τέσσερεις τύπους δραστηριοτήτων: διακρατική συνεργασία επί θεματικών τομέων που έχουν καθορισθεί με γνώμονα τις πολιτικές ανάγκες (Συνεργασία), έρευνα που αναπτύσσεται κατ'έμπνευση των ίδιων των ερευνητών και με πρωτοβουλία της επιστημονικής κοινότητας (Ιδέες), υποστήριξη της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης των ερευνητών (Άνθρωποι), και υποστήριξη των ικανοτήτων έρευνας (Ικανότητες).Συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τρίγωνου της γνώσης, αποτελούμενο από τις πολιτικές στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, ώστε η γνώση να τεθεί στην υπηρεσία του οικονομικού δυναμισμού και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προόδου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υιοθέτησαν τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου Ορίζων 2020 για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020), το οποίο αντικαθιστά, ως εκ τούτου, το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Πράξη (εις) τροποποίησης |
Έναρξη ισχύος |
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών |
Επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
Απόφαση 2006/972/ΕΚ |
01.01.2007-31.12.2013 |
- |
ΕΕ L 54 της 22.2.2007 |
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Απόφαση 2007/134/ΕΚ της Επιτροπής, της 2ας Φεβρουαρίου 2007, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας [Επίσημη Εφημερίδα L 57/14 της 24.2.2007], όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2011/12/ΕΕ της Επιτροπής της 12ης Ιανουαρίου 2011 [Επίσημη Εφημερίδα L 9/5 της 13.1.2011].
Με την απόφαση αυτή της Επιτροπής, ιδρύεται το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ και προβλέπεται η ίδρυση της ειδικής εκτελεστικής δομής καθώς και ο ορισμός της θέσης του γενικού γραμματέα του ΕΣΕ, καθήκον του οποίου είναι να υποβοηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο εξασφαλίζοντας αποτελεσματική σύνδεση και επικοινωνία με την Επιτροπή και με την ειδική εκτελεστική δομή.
Απόφαση 2008/37/ΕΚ της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με την ίδρυση του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για τη διαχείριση του ειδικού κοινοτικού προγράμματος Ιδέες στον τομέα της έρευνας αιχμής κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 58/2003 του Συμβουλίου [Επίσημη Εφημερίδα L 9 της 12.1.2008].
Η πρόοδος συνεχίστηκε όσον αφορά την ίδρυση του ΕΟΕΣΕ, του οποίου οι δραστηριότητες ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του 2008.
Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία επεξηγούνται οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και η υλοποίηση των στόχων που καθορίζονται στο ειδικό πρόγραμμα Ιδέες το 2007 [ COM(2008) 473 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και την υλοποίηση των στόχων που καθορίζονται στο ειδικό πρόγραμμα Ιδέες του 2012 [ COM(2013) 318 final - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των κυριότερων αποτελεσμάτων του ΕΣΕ σε συνδυασμό με την εκ των προτέρων εκτίμηση επιπτώσεων της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία Ορίζοντας 2020. Από τη συνεχή παρακολούθηση του προγράμματος προέκυψαν τα ακόλουθα:
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 07.04.2014