Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συνεργασία για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ)

Συνεργασία για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Συμπεράσματα σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες της ενισχυμένης ευρωπαϊκής συνεργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ)

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ;

Τα συμπεράσματα, τα οποία απευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), παρουσιάζουν ιδέες για εθελοντικά μέτρα με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στην ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα συμπεράσματα επισημαίνουν 4 τομείς προτεραιότητας που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες και τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στη διαδικασία της Κοπεγχάγης.

  • 1.

    Εφαρμογή κοινών ευρωπαϊκών εργαλείων και μηχανισμών για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ)

  • 2.

    Ενίσχυση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ)

    • Η ελκυστικότητα της ΕΕΚ πρέπει να προάγεται σε όλες τις ομάδες στόχους, ιδίως σε μαθητές, ενήλικες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίζεται ότι η πρόσβαση και η συμμετοχή στην ΕΕΚ είναι προσβάσιμη σε όλους, ιδίως σε άτομα ή ομάδες που κινδυνεύουν να αποκλεισθούν.
    • Επιπλέον, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης, δια βίου προσανατολισμού και παροχής συμβουλών πρέπει να καθίσταται πιο εύκολη. Οι τρόποι με τους οποίους τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν από ένα επίπεδο επαγγελματικών προσόντων σε άλλο πρέπει επίσης να καθίστανται πιο απλοί.
    • Πρέπει να δημιουργηθούνκοινά εργαλεία για την προώθηση της ποιότητας των συστημάτων ΕΕΚ. Θα πρέπει να αναπτυχθούν ιδίως μηχανισμοί διασφάλισης της ποιότητας μέσω του μελλοντικού EQARF. Οι πολιτικές ΕΕΚ θα πρέπει να βασίζονται σε συνεπή δεδομένα, η συλλογή των οποίων θα πρέπει να βελτιωθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να επενδύονται περισσότερα χρήματα στην εκπαίδευση των διδασκόντων ΕΕΚ, θα πρέπει να αναπτυχθούν προγράμματα εκμάθησης γλωσσών που θα είναι προσαρμοσμένα στην ΕΕΚ, θα πρέπει να ενισχυθεί η καινοτομία και η δημιουργικότητα στην ΕΕK, καθώς και η διασύνδεση και η συνέχεια των μαθησιακών πορειών μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης.
  • 3.

    Ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) και της αγοράς εργασίας

    • Για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕΚ και της αγοράς εργασίας, είναι σημαντικό να συνεχισθεί η ανάπτυξη μηχανισμών για το μέλλον της απασχόλησης που εστιάζουν σε θέσεις εργασίας και δεξιότητες, ώστε να επισημαίνονται τυχόν ελλείψεις δεξιοτήτων. Οι κοινωνικοί εταίροι και οι οικονομικοί παράγοντες πρέπει να εμπλέκονται στην ανάπτυξη πολιτικών ΕΕΚ.
    • Οι υπηρεσίες προσανατολισμού και παροχής συμβουλών θα πρέπει να βελτιωθούν, ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση από την κατάρτιση στην απασχόληση.
    • Θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν οι μηχανισμοί που αποσκοπούν στην προώθηση της κατάρτισης των ενηλίκων για τη διεύρυνση των επαγγελματικών ευκαιριών αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επικύρωση και την αναγνώριση των μαθησιακών κεκτημένων της άτυπης και της μη τυπικής μάθησης. Θα πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα των προσώπων στο πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης ιδίως με την ενίσχυση των σχετικών προγραμμάτων της ΕΕ. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αλλά και στην ένταξη στην αγορά εργασίας.
  • 4.

    Ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας

    • Οι δραστηριότητες μάθησης μεταξύ ομολόγων θα πρέπει να καταστούν πιο αποτελεσματικές και τα αποτελέσματά τους να αξιοποιούνται για τη διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών στην ΕΕΚ. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλισθεί η ενσωμάτωση και η προβολή των προτεραιοτήτων που συνδέονται με την ΕΕΚ στο πλαίσιο της μελλοντικής στρατηγικής για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και στην εφαρμογή της.
    • Η ΕΕΚ θα πρέπει να συνδέεται καλύτερα με πολιτικές που αφορούν άλλα επίπεδα εκπαίδευσης, την πολυγλωσσία και τη νεολαία. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
    • Η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ καλούνται να υλοποιήσουν, εντός των ορίων των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, τα μέτρα που προσδιορίζονται στο πλαίσιο αυτών των 4 τομέων προτεραιότητας. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή εργαλείων της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν το πεδίο εφαρμογής και την ποιότητα των στατιστικών και των κριτηρίων αναφοράς που αφορούν την ΕΕΚ. Επιπλέον, θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν δράσεις σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες επαγγελματικών δεξιοτήτων.
    • Η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται στον τομέα της ΕΕΚ με τρίτες χώρες. Το Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF) επίσης συμμετέχουν ενεργά παρέχοντας στήριξη στην Επιτροπή σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ΕΕΚ.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το 2010, η Επιτροπή πρότεινε μια νέα ώθηση για συνεργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την υποστήριξη της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του στρατηγικού πλαισίου στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, που είναι γνωστό ως ΕΚ 2020, επαναδιατυπώνοντας έτσι πολλές από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του 2009.

Μια κοινή έκθεση του Συμβουλίου και της Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, επισημαίνει τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης κατά την περίοδο 2016-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα:

* ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Άτυπη μάθηση: εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο δεν βασίζεται σε πρόγραμμα σπουδών και για το οποίο δεν χορηγείται πιστοποίηση. Ο δάσκαλος είναι ένα άτομο με περισσότερη εμπειρία από το άτομο που το παρακολουθεί, όπως για παράδειγμα ένας γονιός που διδάσκει στο παιδί του την αλφαβήτα.

Μη τυπική μάθηση: οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (π.χ. το οποίο διδάσκεται από δάσκαλο ή άτομο με μεγαλύτερη εμπειρία από το άτομο που το παρακολουθεί) το οποίο μπορεί να βασίζεται ή και να μην βασίζεται σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Αναπτύσσει τις ατομικές δεξιότητες του μαθητή αλλά δεν χορηγείται επίσημη πιστοποίηση, όπως για παράδειγμα το κίνημα των προσκόπων.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες της ενισχυμένης ευρωπαϊκής συνεργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) (ΕΕ C 18 της 24.1.2009, σ. 6-10)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 12ης Μαΐου 2009, σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2020») (ΕΕ C 119 της 28.5.2009, σ. 2-10)

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Μια νέα ώθηση για ευρωπαϊκή συνεργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την υποστήριξη της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» [COM(2010) 296 τελικό της 9.6.2010]

Κοινή έκθεση για το 2015 του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) — Νέες προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 25-35)

τελευταία ενημέρωση 21.11.2016

Top