Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Το μέσο της ΕΕ για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις — IPI

Το μέσο της ΕΕ για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις — IPI

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1031 σχετικά με το μέσο για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις — IPI

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός για το μέσο για τις διεθνείς συμβάσεις (IPI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕE) αποσκοπεί στην προώθηση της αμοιβαίας πρόσβασης σε διεθνείς αγορές δημόσιων συμβάσεων.

Επίσης, θεσπίζει διαδικασίες ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • να διερευνά μέτρα ή πρακτικές που εικάζεται ότι επηρεάζουν αρνητικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων, των αγαθών και των υπηρεσιών της ΕΕ σε αγορές δημόσιων συμβάσεων τρίτων χωρών, και να διαβουλεύεται με τις αντίστοιχες τρίτες χώρες·
  • να επιβάλει, ως έσχατη λύση, μέτρα IPI για τον περιορισμό της πρόσβασης επιχειρήσεων, αγαθών και υπηρεσιών από τις αντίστοιχες τρίτες χώρες σε διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων στην ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Εφαρμογή

Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε όλες τις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων που αναφέρονται:

  • στην οδηγία 2014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης —βλέπε σύνοψη·
  • στην οδηγία 2014/24/ΕΕ σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες —βλέπε σύνοψη· και
  • στην οδηγία 2014/25/ΕΕ σχετικά με τις προμήθειες φορέων στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ύδατος, ενέργειας, μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών) —βλέπε σύνοψη.

Τα μέτρα IPI μπορούν να εφαρμόζονται μόνο σε επιχειρήσεις, αγαθά ή υπηρεσίες από τρίτες χώρες που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της πολυμερούς Συμφωνίας περί δημοσίων συμβάσεων προμηθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή διμερών ή πολυμερών εμπορικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την ΕΕ και περιλαμβάνουν δεσμεύσεις σχετικά με την πρόσβαση σε αγορές δημόσιων συμβάσεων ή συμβάσεων παραχώρησης, ή σε επιχειρήσεις, αγαθά και υπηρεσίες από χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη τέτοιων συμφωνιών αλλά μόνο όσον αφορά διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων για αγαθά, υπηρεσίες ή παραχωρήσεις που δεν καλύπτονται από τις συμφωνίες αυτές.

Έρευνες και διαβουλεύσεις

Η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή μετά από τεκμηριωμένη καταγγελία από ενδιαφερόμενο μέρος στην ΕΕ ή από κράτος μέλος της ΕΕ:

  • μπορεί να κάνει έρευνες για εικαζόμενο μέτρο ή πρακτική τρίτης χώρας δημοσιεύοντας ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη να παράσχουν πληροφορίες·
  • θα καλεί, μετά την έναρξη της έρευνας, την ενδιαφερόμενη τρίτη χώρα να υποβάλει τις απόψεις της, να παράσχει σχετικές πληροφορίες και να αρχίσει διαβουλεύσεις για να καταργηθεί ή να διορθωθεί το εικαζόμενο μέτρο ή η εικαζόμενη πρακτική της τρίτης χώρας·
  • μπορεί να αναστείλει την έρευνα και τις διαβουλεύσεις ανά πάσα στιγμή αν η ενδιαφερόμενη τρίτη χώρα:
    • πάρει ικανοποιητικά διορθωτικά μέτρα για την εξάλειψη ή τη διόρθωση του μέτρου ή της πρακτικής ή
    • δεσμευτεί για τον τερματισμό του μέτρου ή της πρακτικής μέσα σε έξι μήνες.

Η έρευνα και οι διαβουλεύσεις ολοκληρώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την έναρξή τους (14 μήνες σε αιτιολογημένες περιπτώσεις).

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και των διαβουλεύσεων, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση με τα κύρια πορίσματα και τις προτεινόμενες δράσεις. Η Επιτροπή:

  • τερματίζει την έρευνα αν διαπιστώσει ότι το εικαζόμενο μέτρο ή η εικαζόμενη πρακτική δεν διατηρείται ή δεν έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή και επαναλαμβανόμενη παρεμπόδιση της πρόσβασης επιχειρήσεων, αγαθών ή υπηρεσιών της ΕΕ·
  • υιοθετεί ένα μέτρο IPI αν η ύπαρξη του εικαζόμενου μέτρου ή της εικαζόμενης πρακτικής επιβεβαιωθεί.

Μέτρα IPI

Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει, μετά από έρευνα, ότι το συγκεκριμένο μέτρο ή η συγκεκριμένη πρακτική υπάρχει, εγκρίνει, αν κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, μέτρο IPI (μέτρο που περιορίζει την πρόσβαση επιχειρήσεων, αγαθών ή υπηρεσιών που προέρχονται από τρίτες χώρες στις αγορές δημόσιων συμβάσεων ή συμβάσεων παραχώρησης της ΕΕ μέσω εκτελεστικής πράξης).

Το συμφέρον της ΕΕ θα περιλαμβάνει τα διάφορα συμφέροντα στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Το μέτρο IPI:

  • μπορεί να έχει τη μορφή προσαρμογής της βαθμολογίας των προσφορών που υποβάλλονται από ενδιαφερόμενους από τρίτες χώρες ή αποκλεισμού των προσφορών·
  • εφαρμόζεται σε όλες τις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων που υπερβαίνουν ένα κατώτατο όριο ίσο με 15 000 000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για έργα και παραχωρήσεις, ή 5 000 000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των δυναμικών συστημάτων αγορών και των συμφωνιών-πλαίσιο·
  • λήγει μετά από 5 χρόνια, αλλά μπορεί να πάρει παράταση για άλλα πέντε.

Υποχρεώσεις προσφερόντων

Για όλες τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων που υπόκεινται σε μέτρα IPI, οι προσφέροντες που επιλέγονται (ανεξάρτητα από την καταγωγή τους):

  • δεν πρέπει να αναθέσουν με υπεργολαβία περισσότερο από το 50 % της συνολικής αξίας της σύμβασης σε επιχειρήσεις που κατάγονται από τρίτη χώρα η οποία υπόκειται σε μέτρο IΡΙΙ·
  • δεν πρέπει να προμηθεύουν ή να παρέχουν αγαθά ή υπηρεσίες που προέρχονται από χώρα που υπόκειται σε μέτρο IPI και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50 % της συνολικής αξίας της σύμβασης της οποίας το αντικείμενο αφορά την προμήθεια αγαθών·
  • πρέπει να καταβάλουν επιβάρυνση, σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων, ίση με το 10 % έως 30 % της συνολικής αξίας της σύμβασης.

Εξαιρέσεις

Η Επιτροπή μπορεί, μετά από αίτημα κράτους μέλους, να εγκρίνει κατάλογο με τοπικές αναθέτουσες αρχές στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 50 000 κατοίκων, οι οποίες θα εξαιρούνται από την εφαρμογή του κανονισμού αυτού.

Δεν θα διεξάγεται έρευνα IPI για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Εξαιρέσεις

Οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς μπορούν κατ’ εξαίρεση να μην εφαρμόσουν ένα μέτρο IPI αν:

  • υπάρχουν μόνο προσφορές από επιχειρήσεις από τρίτη χώρα που υπόκειται σε μέτρο IPI ή
  • δικαιολογείται αυτό για επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 29 Αυγούστου 2022.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουνίου 2022, σχετικά με την πρόσβαση των οικονομικών φορέων, αγαθών και υπηρεσιών τρίτων χωρών στις αγορές της Ένωσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και των συμβάσεων παραχώρησης και τις διαδικασίες που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόσβαση των οικονομικών φορέων, αγαθών και υπηρεσιών της Ένωσης στις αγορές δημοσίων συμβάσεων και συμβάσεων παραχώρησης τρίτων χωρών (μέσο για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις — IPI) (ΕΕ L 173 της 30.6.2022, σ. 1-16).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1780 της Επιτροπής, της 23ης Σεπτεμβρίου 2019, για την κατάρτιση τυποποιημένων εντύπων για τη δημοσίευση προκηρύξεων και γνωστοποιήσεων στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και για την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/1986 (ηλεκτρονικά έντυπα) (ΕΕ L 272 της 25.10.2019, σ. 7-73).

Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή προσφερόντων και αγαθών από τρίτες χώρες στην αγορά δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ (ΕΕ C 271 της 13.8.2019, σ. 43-66).

Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 1-64).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2014/23/ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 65-242).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 243-374).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1-101).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 732/2008 (ΕΕ L 303 της 31.10.2012, σ. 1-82).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 92/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 25ης Φεβρουαρίου 1992, για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων στις διαδικασίες σύναψης των συμβάσεων φορέων οι οποίοι λειτουργούν στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών (ΕΕ L 76 της 23.3.1992, σ. 14-20).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 89/665/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 1989, για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων περί της εφαρμογής των διαδικασιών προσφυγής στον τομέα της σύναψης συμβάσεων κρατικών προμηθειών και δημοσίων έργων (ΕΕ L 395 της 30.12.1989, σ. 33-35).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 08.11.2022

Top