Κρασιά και προϊόντα του αμπελοοινικού τομέα — προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, παραδοσιακοί όροι, επισήμανση και παρουσίαση
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/33 — αιτήσεις για την προστασία ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών και παραδοσιακών ενδείξεων στον αμπελοοινικό τομέα, διαδικασία ένστασης, περιορισμοί χρήσης, τροποποιήσεις των προδιαγραφών προϊόντος, ανάκληση της προστασίας, καθώς και επισήμανση και παρουσίαση
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;
-
Καθορίζει κανόνες σχετικά με τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και τις παραδοσιακές ενδείξεις, καθώς και την επισήμανση και την παρουσίαση στον αμπελοοινικό τομέα.
-
Αποτελεί προσθήκη στους κανόνες που τίθενται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων
-
Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) προσδιορίζει το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας και χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός προϊόντος του οποίου η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον και το οποίο πρέπει να παράγεται εντός μίας καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής με τη χρήση αναγνωρισμένης και καταγεγραμμένης τεχνογνωσίας. Όλα τα αμπελοοινικά προϊόντα με καθεστώς ΠΟΠ πρέπει να παράγονται αποκλειστικά με σταφύλια από την περιοχή αυτή.
-
Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) είναι μια ένδειξη που αναφέρεται σε μια περιοχή, έναν συγκεκριμένο τόπο ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε μια χώρα και χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός προϊόντος που έχει συγκεκριμένη ποιότητα, φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδοθούν στη γεωγραφική αυτή καταγωγή. Όλα τα προϊόντα με καθεστώς ΠΓΕ πρέπει να παράγονται με σταφύλια που κατά 85 % τουλάχιστον προέρχονται από την περιοχή αυτή.
Κανόνες για ΠΟΠ και ΠΓΕ
Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες οι οποίοι αφορούν:
-
την αίτηση για προστασία,
-
τη διαδικασία ένστασης — τους κανόνες σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση ΠΟΠ και ΠΓΕ όταν έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις,
-
την τροποποίηση προσδιορισμού προϊόντος,
-
την προστασία ακύρωσης,
-
τη χρήση συμβόλων, ενδείξεων και συντομογραφιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εθνικών λογότυπων και ενδείξεων καθώς και παρεκκλίσεων.
Παραδοσιακές ενδείξεις
Οι παραδοσιακές ενδείξεις χρησιμοποιούνται για να:
-
δηλώσουν ότι το προϊόν έχει καθεστώς ΠΟΠ ή ΠΓΕ δυνάμει του κοινοτικού δικαίου και της νομοθεσίας μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ),
-
• ορίσουν μια μέθοδο παραγωγής ή παλαίωσης ή την ποιότητα, το χρώμα, τον τόπο ή ένα συγκεκριμένο γεγονός που συνδέεται με την ιστορία του προϊόντος με καθεστώς ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Κανόνες παραδοσιακών ενδείξεων
Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες οι οποίοι αφορούν:
-
την αίτηση για προστασία και τη διαδικασία εξέτασης, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας και της ορθογραφίας των ενδείξεων, των όρων ισχύος και της εξέτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
-
τη διαδικασία ένστασης,
-
την προστασία — συμπεριλαμβανομένης της σχέσης με εμπορικά σήματα και τα ομώνυμα*,
-
την τροποποίηση και ακύρωση.
Επισήμανση και παρουσίαση
Ο κανονισμός καθορίζει επίσης κανόνες επισήμανσης και παρουσίασης που αφορούν:
-
«υποχρεωτικές ενδείξεις» —προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τον ειδικό χαρακτήρα των προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα και να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί την αναγνώριση της ποιότητας των προϊόντων τους, οι ετικέτες των προϊόντων πρέπει να περιλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία, όπως:
-
την κατηγορία του αμπελοοινικού προϊόντος όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013,
-
τον όρο ΠΟΠ ή ΠΓΕ για κρασιά με αυτές τις ενδείξεις και την αντίστοιχη ονομασία,
-
αποκτημένο αλκοολικό τίτλο,
-
ένδειξη προέλευσης,
-
ένδειξη του εμφιαλωτή ή, για τους αφρώδεις οίνους, του παραγωγού ή του πωλητή, και για τα εισαγόμενα κρασιά του εισαγωγέα,
-
περιεκτικότητα σε ζάχαρη των αφρωδών οίνων.
-
«προαιρετικές ενδείξεις» αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
-
σοδειά,
-
ποικιλία(ες) σταφυλιών,
-
περιεκτικότητα σε ζάχαρη (για κρασιά εκτός των αφρωδών),
-
παραδοσιακές ενδείξεις για κρασιά με ΠΟΠ ή ΠΓΕ,
-
σύμβολο της ΕΕ που δηλώνει ΠΟΠ ή ΠΓΕ,
-
ενδείξεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένες μεθόδους παραγωγής,
-
ενδείξεις που αναφέρονται σε μια εκμετάλλευση.
-
συγκεκριμένα σχήματα και πώματα φιαλών.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;
Εφαρμόζεται από τις 14 Ιανουαρίου 2019.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Αυτός ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός εκδόθηκε παράλληλα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/34 ο οποίος καθορίζει κανόνες για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013. Στόχος του είναι να απλουστεύσει, να αποσαφηνίσει, να συμπληρώσει και να εναρμονίσει τους ειδικούς διαδικαστικούς κανόνες για τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις, ώστε να είναι συνεπείς με άλλα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
Πρόσθετη βιβλιογραφία:
ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Ομώνυμα: λέξεις που έχουν την ίδια ορθογραφία ή προφορά, αλλά διαφορετική σημασία ή προέλευση.
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2018, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις αιτήσεις προστασίας ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων και παραδοσιακών ενδείξεων στον αμπελοοινικό τομέα, τη διαδικασία ένστασης, τους περιορισμούς στη χρήση, τις τροποποιήσεις των προδιαγραφών προϊόντος, την ανάκληση της προστασίας, καθώς και την επισήμανση και την παρουσίαση (ΕΕ L 9 της 11.1.2019, σ. 2-45)
Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/34 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό κανόνων για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις αιτήσεις προστασίας ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων και παραδοσιακών ενδείξεων στον αμπελοοινικό τομέα, τη διαδικασία ένστασης, τις τροποποιήσεις των προδιαγραφών προϊόντος, το μητρώο προστατευόμενων ονομασιών, την ανάκληση της προστασίας και τη χρήση συμβόλων, και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά κατάλληλο σύστημα ελέγχων (ΕΕ L 9 της 11.1.2019, σ. 46-76)
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671-854)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1-29)
Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.
τελευταία ενημέρωση 28.08.2023