Izberite preskusne funkcije, ki jih želite preveriti.

Dokument je izvleček s spletišča EUR-Lex.

Απαγόρευση ΕΕ για το εμπόριο εργαλείων βασανιστηρίων

Απαγόρευση ΕΕ για το εμπόριο εργαλείων βασανιστηρίων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) 2019/125 για το εμπόριο ορισμένων αντικειμένων δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Απαιτεί από τις αρχές των χωρών της ΕΕ να διακρίνουν μεταξύ αγαθών που δεν έχουν πρακτική χρήση πέρα από την πραγματοποίηση θανατικής ποινής ή βασανιστηρίων* και αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς αυτούς.
  • Απαγορεύει εμπόριο αγαθών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό της θανατικής ποινής, βασανιστηρίου και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας*.
  • Θεσπίζει σύστημα εξουσιοδότησης με σκοπό την πρόβλεψη της εξαγωγής αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς.
  • Εγκαινιάζει κανόνες που διέπουν την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης*, την τεχνική βοήθεια*, την εκπαίδευση και διαφήμιση που σχετίζεται με τέτοια αγαθά.
  • Κωδικοποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1236/2005, ο οποίος έχει τροποποιηθεί σημαντικά αρκετές φορές.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Απαγορεύσεις

Ο κανονισμός απαγορεύει:

  • εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών που δεν έχουν πρακτική χρήση άλλη από τον σκοπό της θανατικής ποινής ή των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (Παράρτημα ΙΙ),
  • την παροχή τεχνικής βοήθειας σχετικά με τέτοια αγαθά,
  • διαμεσολαβητές και προμηθευτές τεχνικής βοήθειας από την παροχή εκπαίδευσης για τη χρήση τέτοιων αγαθών σε χώρες εκτός της ΕΕ καθώς και
    • την προώθηση τέτοιων αγαθών σε εμπορικές εκθέσεις ή παρουσιάσεις στην ΕΕ και
    • την πώληση ή αγορά διαφημιστικού χώρου σε έντυπα μέσα ή στο Διαδίκτυο και διαφημιστικού χρόνου στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σχετικά με τέτοια αγαθά.

Άδειες εξαγωγής

Ο κανονισμός καθορίζει τους κανόνες για την έκδοση αδειών εξαγωγής.

  • Το Παράρτημα I αναφέρει τις αρμόδιες αρχές των χωρών της ΕΕ που μπορούν να εκδώσουν τέτοιες άδειες. Οι αρμόδιες αρχές δεν πρέπει να χορηγούν άδεια, αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουν ότι τα αγαθά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τους παραπάνω σκοπούς. Δεν χρειάζεται άδεια για αγαθά που μόνο διέρχονται από τα τελωνεία της επικράτειας της ΕΕ.
  • Αγαθά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό βασανιστηρίων ή άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙΙ.
  • Το Παράρτημα III δεν περιλαμβάνει:
  • Αγαθά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό θανατικής ποινής και έχουν εγκριθεί ή όντως χρησιμοποιηθεί για θανατική ποινή από μία ή περισσότερες χώρες εκτός της ΕΕ που δεν έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή αναφέρονται στο Παράρτημα IV. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση «Γενικής Άδειας Εξαγωγής» ΕΕ καθορίζονται στο Μέρος 3 του Παραρτήματος V. Το Μέρος 2 του ίδιου παραρτήματος αναφέρει χώρες προορισμού, για τις οποίες δεν χρειάζονται άδειες εξαγωγής.
  • Άδειες για εξαγωγή, εισαγωγή ή μεταφορά αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια πρέπει να εκδίδονται σε έντυπο που βασίζεται στο μοντέλο που καθορίζεται στο Παράρτημα VII.
  • Άδειες που αφορούν υπηρεσίες διαμεσολάβησης πρέπει να εκδίδονται σε έντυπο που βασίζεται στο μοντέλο που καθορίζεται στο Παράρτημα VIII.
  • Άδειες που αφορούν τεχνική βοήθεια πρέπει να εκδίδονται σε έντυπο που βασίζεται στο μοντέλο που καθορίζεται στο Παράρτημα ΙΧ.
  • Όλες αυτές οι άδειες ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Οι αρχές των χωρών της ΕΕ δύνανται να αρνηθούν την έκδοση άδειας εξαγωγής και να ακυρώσουν, να αναστείλουν, να τροποποιήσουν ή να ανακαλέσουν ήδη χορηγηθείσα άδεια.
  • Εάν δεν χορηγηθεί άδεια, οι τελωνειακές αρχές δεσμεύουν τα δηλωθέντα αντικείμενα και εφιστούν την προσοχή στη δυνατότητα υποβολής αίτησης για άδεια. Μετά την πάροδο 6 μηνών, εάν δεν έχει υποβληθεί αίτηση χορήγησης αδείας, οι τελωνειακές αρχές καταστρέφουν τα αντικείμενα.
  • Εάν ληφθεί απόφαση απόρριψης αίτησης για την έκδοση αδείας, οι αρχές χώρας της ΕΕ πρέπει να ενημερώσουν όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Η Επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει τον κατάλογο με τα αγαθά, μόλις εμφανιστεί νέος εξοπλισμός ή ουσίες στην αγορά.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καταρτίζουν ετήσιες αναφορές δραστηριότητας.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 20 Φεβρουαρίου 2019. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/125 κωδικοποιεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1236/2005 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Βασανιστήριο: κάθε πράξη με την οποία προκαλείται σκόπιμα σε κάποιο άτομο έντονος πόνος, είτε σωματικά είτε διανοητικά, με σκοπό την απόσπαση από το άτομο εκείνο ή από τρίτο άτομο πληροφοριών ή ομολογίας, την τιμωρία του ατόμου αυτού για κάποια πράξη που έχει τελεστεί από το ίδιο ή από τρίτο άτομο ή υπάρχει υποψία τέλεσης ή εκφοβισμό ή εξαναγκασμό αυτού του ατόμου ή τρίτου ατόμου ή για οποιοδήποτε λόγο με βάση τη διάκριση οποιασδήποτε μορφής, όταν ο πόνος αυτός ή η υποφορά προκαλείται είτε από είτε με πρωτοβουλία, συγκατάθεση ή συναίνεση δημόσιου υπαλλήλου ή άλλου προσώπου που ενεργεί υπό επίσημη αρμοδιότητα. Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, πόνο ή υποφορά που προκαλείται μόνο, εγγενώς ή παρεπόμενα, από νόμιμες ποινές. Η θανατική ποινή δεν θεωρείται νόμιμη ποινή υπό οποιαδήποτε συνθήκη.
Άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία: οποιαδήποτε πράξη με την οποία προκαλείται σκόπιμα πόνος ή υποφορά σε ελάχιστο βαθμό σοβαρότητας, είτε σωματικά είτε διανοητικά, σε άτομο, όταν ο πόνος ή η υποφορά αυτή προκαλείται είτε από είτε με πρωτοβουλία, συγκατάθεση ή συναίνεση δημόσιου υπαλλήλου ή άλλου προσώπου που ενεργεί υπό επίσημη αρμοδιότητα. Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, πόνο ή υποφορά που προκαλείται μόνο, εγγενώς ή παρεπόμενα, από νόμιμες ποινές. Η θανατική ποινή δεν θεωρείται νόμιμη ποινή υπό οποιαδήποτε συνθήκη.
Υπηρεσίες διαμεσολάβησης: η διαπραγμάτευση ή η διευθέτηση συναλλαγών για την αγορά, πώληση ή προμήθεια σχετικών αγαθών από χώρα εκτός της ΕΕ προς οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της ΕΕ ή πώληση ή αγορά σχετικών αγαθών που βρίσκονται σε τρίτη χώρα για τη μεταφορά τους σε άλλη χώρα εκτός της ΕΕ.
Τεχνική βοήθεια: κάθε είδους τεχνική βοήθεια που σχετίζεται με επισκευή, ανάπτυξη, κατασκευή, δοκιμή, συντήρηση, συναρμολόγηση ή κάθε άλλη τεχνική υπηρεσία και μπορεί να λάβει μορφή οδηγίας, σύστασης, εκπαίδευσης, μετάδοσης εργασιακής γνώσης ή δεξιότητας ή υπηρεσιών συμβουλής. Η τεχνική βοήθεια περιλαμβάνει προφορικές μορφές βοήθειας και βοήθεια που παρέχεται με ηλεκτρονικά μέσα.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/125 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου στις 16 Ιανουαρίου 2019 για το εμπόριο ορισμένων αγαθών δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία (ΕΕ L 30, 31.1.2019, σ. 1-57)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (EΕ) 258/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις 14 Μαρτίου 2012 για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος (πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα), και για τη θέσπιση άδειας εξαγωγής, μέτρων εισαγωγής και διαμετακόμισης για πυροβόλα όπλα, μέρη και εξαρτήματά τους και πυρομαχικά (ΕΕ L 94, 30.3.2012, σ. 1–15)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ 428/2009 του Συμβουλίου στις 5 Μαΐου 2009 περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών της μεταφοράς, της διαμεσολάβησης και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (ΕΕ L 134, 29.5.2009, σ. 1-269)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

Κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου 2008 για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (ΕΕ L 335, 13.12.2008, σ. 99–103)

τελευταία ενημέρωση 05.04.2019

Na vrh