EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Κρατικές ενισχύσεις για προβληματικές επιχειρήσεις

Κρατικές ενισχύσεις για προβληματικές επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξέτασε τη νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των κρατικών ενισχύσεων (δημόσιες επιδοτήσεις) των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη στήριξη των προβληματικών επιχειρήσεων. Στόχος της είναι η διασφάλιση ότι το κρατικό κεφάλαιο διατίθεται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και ότι οι ιδιοκτήτες εταιρειών καταβάλλουν ίσο μερίδιο του κόστους αναδιάρθρωσης.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής - Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (ΕΕ C 249 της 31.7.2014, σ. 1-28).

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξέτασε τη νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των κρατικών ενισχύσεων (δημόσιες επιδοτήσεις) των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη στήριξη των προβληματικών επιχειρήσεων. Στόχος της είναι η διασφάλιση ότι το κρατικό κεφάλαιο διατίθεται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και ότι οι ιδιοκτήτες εταιρειών καταβάλλουν ίσο μερίδιο του κόστους αναδιάρθρωσης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ;

Οι κρατικές ενισχύσεις προς τις προβληματικές επιχειρήσεις τούς παρέχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των υγιέστερων, ικανότερων ανταγωνιστών που δεν λαμβάνουν ενισχύσεις (π.χ. μπορεί να προκληθεί στρέβλωση του ανταγωνισμού). Μπορούν επίσης να αποτελέσουν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη κατευθύνοντας τα λεφτά των φορολογουμένων μακριά από εναλλακτικές, δυνητικά πιο παραγωγικές, χρήσεις. Οι κατευθυντήριες γραμμές θεσπίζουν τους κανόνες που διέπουν τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε προβληματικές επιχειρήσεις, απαιτώντας από αυτές να πληρούν αυστηρούς όρους.

Στόχος των κατευθυντήριων γραμμών είναι να διασφαλίσουν ότι οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται από χώρες της ΕΕ εξυπηρετούν πραγματικά το δημόσιο συμφέρον. Παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι η διάσωση μιας επιχείρησης η οποία θα εμπόδιζε τις κοινωνικές δυσχέρειες που θα προκαλούνταν λόγω της παύσης λειτουργίας της σε μια περιοχή που έχει ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές περιέχουν παραδείγματα καταστάσεων που περιγράφουν τις περιπτώσεις όπου οι ενισχύσεις είναι δικαιολογημένες.

Επιπλέον, οι εν λόγω χορηγηθείσες ενισχύσεις θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι η χρήση τους θα έχει απτό αποτέλεσμα. Προς επίτευξη αυτού, θα πρέπει να παρουσιάζουν μια σύγκριση με πιθανά εναλλακτικά σενάρια απουσία ενίσχυσης.

Η ενίσχυση διάσωσης επιτρέπει στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν επικείμενη κατάρρευση να παραμείνουν στην αγορά για αρκετό χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης. Το εν λόγω σχέδιο πρέπει να έχει τη μορφή διευκόλυνσης ρευστότητας (δάνεια ή εγγυήσεις) και η διάρκειά του να μην υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Μετά το πέρας των 6 μηνών, θα πρέπει να αποπληρωθεί η ενίσχυση ή ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή για να εγκριθεί η ενίσχυση ως «ενίσχυση αναδιάρθρωσης».

Η ενίσχυση αναδιάρθρωσης μπορεί να χορηγηθεί άπαξ ανά δεκαετία (αρχή της εφάπαξ ενίσχυσης, «one time, last time»). Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να δείχνει πώς θα αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησης χωρίς περαιτέρω κρατική στήριξη.

Ως προϋπόθεση χορήγησης ενίσχυσης αναδιάρθρωσης και προκειμένου να μειωθεί η σχετική οικονομική συμβολή των φορολογουμένων, οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν οι ζημίες της επιχείρησης να καταμερίζονται πλήρως στους υφιστάμενους μετόχους και τους κατόχους οφειλών μειωμένης εξασφάλισης.

Η επιχείρηση θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει στον τρόπο περιορισμού των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που οφείλεται στην ενίσχυση (για παράδειγμα, αυτό μπορεί να ενέχει την εκποίηση κερδοφόρων τμημάτων της επιχείρησης).

Εφόσον επανέλθει στην κερδοφορία, η επιχείρηση που έλαβε την ενίσχυση θα πρέπει να συμφωνήσει την επιστροφή ενός μεριδίου των κερδών στο κράτος.

ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ;

Οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αντικαθιστούν παρόμοιες κατευθυντήριες γραμμές που θεσπίστηκαν το 2004.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

*Αρχή της «εφάπαξ ενίσχυσης» («one time, last time»): ενίσχυση που μπορεί να χορηγηθεί άπαξ ανά δεκαετία.

τελευταία ενημέρωση 07.04.2020

Top