Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Διαδικασία της Βαρκελώνης: μία Ένωση για τη Μεσόγειο

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Διαδικασία της Βαρκελώνης: μία Ένωση για τη Μεσόγειο

Η Ένωση για τη Μεσόγειο αποσκοπεί στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και των τρίτων χωρών της Μεσογείου, στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης με αποτελέσματα αναγνωρίσιμα και κατάλληλα για τους πολίτες της περιοχής.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, της 20ής Μαΐου 2008, για τη «Διαδικασία της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο» [COM(2008) 319 τελικό – δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Στόχος της παρούσας ανακοίνωσης είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης. Ειδικότερα, με τη νέα Ένωση για τη Μεσόγειο επιδιώκεται να αναπτυχθούν:

  • η πολιτική συνεργασία·
  • η αρχή της συνοικειοποίησης στις πολυμερείς σχέσεις·
  • περιφερειακά και υποπεριφερειακά έργα περισσότερο αναγνωρίσιμα και πιο κατάλληλα για τους πολίτες της περιοχής.

Περιλαμβάνονται φορείς από 43 χώρες. Μετέχουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες-εταίροι και οι χώρες-παρατηρητές της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης (Μαυριτανία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία, Τουρκία και Αλβανία), καθώς και άλλα μεσογειακά παράκτια κράτη (Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Μονακό).

Η Ένωση για τη Μεσόγειο εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινοτικών πολιτικών και προγραμμάτων για την ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση.

Θεσμική λειτουργία

Η επιδίωξη της ισορροπίας και της συνοικειοποίησης οδηγεί στην εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης. Για τοv σκοπό αυτό, στην ανακοίνωση προτείνονται:

  • διετείς σύνοδοι κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων·
  • η καθιέρωση συμπροεδρίας, με έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν από τις μεσογειακές χώρες-εταίρους·
  • μία μόνιμη κοινή επιτροπή για τη θεσμική διακυβέρνηση, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, των μεσογειακών εταίρων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής·
  • μία γραμματεία ισότιμης εκπροσώπησης που θα την αποτελούν αποσπασμένοι υπάλληλοι αρμόδιοι για την υπόδειξη, τον έλεγχο και τη συνέχεια των έργων.

Επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΕΜΚΣ) λειτουργεί ως πλαίσιο κοινοβουλευτικού διαλόγου και ως συμβουλευτικό όργανο σχετικά με την υλοποίηση της εταιρικής σχέσης.

Διάσταση του έργου

Η «Διαδικασία της Βαρκελώνης: μία Ένωση για τη Μεσόγειο» αποτελεί το πλαίσιο εφαρμογής της περιφερειακής και διακρατικής συνεργασίας για την προώθηση της περιφερειακής συνοχής, της οικονομικής ολοκλήρωσης, αλλά και της ανάπτυξης των διασυνδέσεων μεταξύ υποδομών.

Η στρατηγική και το ευρωμεσογειακό Περιφερειακό Ενδεικτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2007-2013 παραμένουν σε ισχύ. Η πρόσθετη χρηματοδότηση για τα έργα πρέπει να προέλθει κυρίως από τις ακόλουθες πηγές:

  • τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα·
  • τη διμερή συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ·
  • τις συνεισφορές από τους μεσογειακούς εταίρους·
  • τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, περιφερειακές τράπεζες και άλλα διμερή ταμεία·
  • τον ευρωμεσογειακό φορέα επενδύσεων και εταιρικής σχέσης (FEMIP) που προορίζεται να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα·
  • τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ENPI/IEVP) και το μέσο διασυνοριακής συνεργασίας στο πλαίσιο του ENPI/IEVP·
  • άλλα μέσα που εφαρμόζονται για τις χώρες που καλύπτονται από την πρωτοβουλία.

Πλαίσιο

Η διαδικασία της Βαρκελώνης παραμένει το μοναδικό βήμα εποικοδομητικού διαλόγου που ευνοεί την επιδίωξη πολιτικής και κοινωνικο-οικονομικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της περιοχής της Μεσογείου.

Ειδικότερα, η απελευθέρωση των συναλλαγών με την ΕΕ ενόψει της καθιέρωσης μιας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, ήταν ευνοϊκή για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις, για να επιτευχθεί αποτελεσματική περιφερειακή ολοκλήρωση.

Με αφορμή την πρώτη σύνοδο κορυφής για τη «Διαδικασία της Βαρκελώνης: μία Ένωση για τη Μεσόγειο», στις 13 Ιουλίου 2008 στο Παρίσι, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υιοθέτησαν μία κοινή διακήρυξη (FR) με βάση τις κύριες προτάσεις της παρούσας ανακοίνωσης.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 01.01.2008

Top