Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα

Σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ:

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2616/85 για τη σύναψη συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας

Συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας

Στρατηγική ατζέντα συνεργασίας ΕΕ-Κίνας 2020

Κοινή ανακοίνωση [JOIN(2016) 30 final] — Στοιχεία μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Κίνα

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ;

Θέτουν τις βάσεις για τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Κίνας, η οποία έχει εξελιχτεί από μια εμπορική και οικονομική συνεργασία σε μια συνεργασία που συμπεριλαμβάνει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, αλλά και την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η στρατηγική ατζέντα ΕΕ-Κίνας 2020 είναι το έγγραφο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των 2 μερών. Υποδιαιρείται σε 4 βασικές κατηγορίες:

  • Ειρήνη και ασφάλεια: η ΕΕ και η Κίνα στηρίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας με παγκόσμιες επιπτώσεις.
  • Ευημερία: η ΕΕ και η Κίνα επικεντρώνονται σε βασικές πρωτοβουλίες, όπως:
    • πιο ανοικτό εμπόριο και επενδύσεις·
    • ανταλλαγές βιομηχανικών πληροφοριών·
    • συνεργασία στον τομέα της αγροτικής έρευνας· και
    • περαιτέρω συνεργασία στους τομείς των μεταφορών και της ανάπτυξης υποδομών.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη: η ΕΕ και η Κίνα επικεντρώνονται στην κοινή ευθύνη τους όσον αφορά την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης χάρη στη συνεργασία στους ακόλουθους τομείς:
  • Ανταλλαγές μεταξύ τωνλαών : η ΕΕ και η Κίνα αντιπροσωπεύουν και οι δυο μαζί πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, επομένως, η διεύρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των λαών τους είναι σημαντική για την εδραίωση κοινών αντιλήψεων. Επομένως, δίνεται έμφαση στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον διάλογο των νέων. Η ΕΕ και η Κίνα συμμετέχουν σε περισσότερους από 60 τακτικούς διαλόγους σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και σε τεχνικά ζητήματα, όπως η βιομηχανική πολιτική, η εκπαίδευση, η τελωνειακή πολιτική, η πυρηνική ενέργεια και η προστασία των καταναλωτών.

Νέα προσέγγιση

  • Η στρατηγική και η πολιτική συνεργασίας της ΕΕ με την Κίνα για τα επόμενα 5 έτη, βασίζεται στα ακόλουθα:
  • Τα παραπάνω έγγραφα επικεντρώνονται στα ακόλουθα:
    • δημιουργία μιας ισχυρής, σαφούς και ενιαίας φωνής της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγισή της με την Κίνα, η οποία να προωθεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου·
    • τόνωση του εμπορίου και των επενδύσεων, με τη σύναψη μιας γενικής συμφωνίας για τις επενδύσεις. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και να αυξήσει τις ευκαιρίες στις αγορές τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κίνα, γεγονός που ίσως οδηγήσει, όταν θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, σε ευρύτερες εμπορικές φιλοδοξίες, όπως είναι μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η ΕΕ αναμένει επίσης να συνάψει συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις βάσει του υψηλότερου διεθνούς επιπέδου προστασίας· και
    • να αυξήσει την πρακτική και πραγματιστική συνεργασία με βάση συγκεκριμένες αρχές όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στενότερα, τόσο διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη, για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η μετανάστευση, η αναπτυξιακή βοήθεια και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ (τότε ΕΟΚ) και της Κίνας ξεκίνησαν το 1975. Έκτοτε, οι σχέσεις εξελίχτηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων προκλήσεων που κυμαίνονταν από τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής έως την κατάσταση ασφάλειας στην Ασία, και από την υπερθέρμανση του πλανήτη, μέχρι την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την εμπορία ανθρώπων.
  • Καθώς η ΕΕ και η Κίνα είναι στρατηγικοί εταίροι, αναπτύσσεται ολοένα και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ τους σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, και οι 2 πλευρές μοιράζονται την ευθύνη για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της αειφόρου ανάπτυξης προς όφελος όλων.
  • Η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Η εμπορική και επενδυτική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους είναι σημαντική πηγή πλούτου, θέσεων εργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας και για τις δύο πλευρές.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα:
    • «Κίνα και ΕΕ» στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2616/85 του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 1985, για τη σύναψη συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 250 της 19.9.1985, σ. 1)

Συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 250 της 19.9.1985, σ. 2-7)

Στρατηγική ατζέντα συνεργασίας ΕΕ-Κίνας 2020

Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο — Στοιχεία μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Κίνα [JOIN(2016) 30 final της 22.6.2016]

Η στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα — Συμπεράσματα του Συμβουλίου, (Βρυξέλλες, 18.7.2016)

τελευταία ενημέρωση 20.03.2017

Top