Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Διατήρηση των άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων

Διατήρηση των άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 — μέτρα ελέγχου των δραστηριοτήτων αλιείας των άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Σκοπός του είναι να προσδιοριστούν τα μέτρα ελέγχου και επιθεώρησης που αφορούν την αλιεία των άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων και θηλαστικών τα οποία αναφέρονται στο παράρτημα Ι του κανονισμού. Τα κύρια είδη είναι:

  • θυννοειδή·
  • ξιφίας·
  • καρχαρίες·
  • φάλαινες, και
  • φώκαινες.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε αλιευτικά σκάφη που φέρουν σημαία χωρών της ΕΕ και είναι νηολογημένα στην ΕΕ, τα οποία ασκούν δραστηριότητες σε μία από τις ακόλουθες θαλάσσιες ζώνες:

ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές και η τελευταία τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2107. Ο κανονισμός του 2017 κατάργησε μέρη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1936/2001, ώστε να λαμβάνονται υπόψη διάφορες αλλαγές στις συστάσεις της ICCAT από το 2008.

Πάχυνση του τόνου Thunnus thynnus

Ένα μητρώο επιχειρήσεων πάχυνσης* τόνου Thunnus thynnus δημιουργήθηκε το 2004. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επιχειρήσεις πάχυνσης που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους και στις οποίες επιτρέπουν να πραγματοποιούν ενέργειες πάχυνσης του τόνου Thunnus thynnus που αλιεύεται στη ζώνη της σύμβασης CICTA. Οι μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις πάχυνσης δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν ενέργειες πάχυνσης του τόνου Thunnus thynnus που αλιεύεται στη ζώνη της σύμβασης.

Στις περιπτώσεις που τόνος Thunnus thynnus μεταφέρεται για πάχυνση από ένα αλιευτικό σκάφος της ΕΕ σε ένα πλοίο μεταφοράς, οι πλοίαρχοι των δύο σκαφών υποχρεούνται να εισάγουν ορισμένα δεδομένα στα αντίστοιχα ημερολόγιά τους (ποσότητες τόνου Thunnus thynnus που μεταφέρθηκαν, ζώνη αλίευσης, ημερομηνία και θέση πραγματοποίησης της μεταφοράς κ.λπ.).

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει:

  • να καταγράφουν τις ποσότητες τόνου Thunnus thynnus που έχουν εγκλωβιστεί από σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία τους·
  • να κοινοποιούν στην Επιτροπή δεδομένα σχετικά με τις ποσότητες τόνου Thunnus thynnus που έχουν αλιευθεί και εγκλωβιστεί από σκάφη τα οποία φέρουν τη σηµαία τους και τις εξαγωγές και εισαγωγές τόνου Thunnus thynnus που έχει αλιευθεί και προορίζεται για πάχυνση·
  • να μεριμνούν ώστε οι επιχείρησης πάχυνσης τόνου Thunnus thynnus που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους να υποβάλλουν στις αρµόδιες σε αυτές αρχές δήλωση εγκλωβισµού και να εγγράφονται στο μητρώο τους·
  • να μεριμνούν ώστε οι επιχειρήσεις πάχυνσης να τους υποβάλλουν, σε ετήσια βάση, δήλωση εµπορίας του παχυνθέντος τόνου Thunnus thynnus και, με βάση αυτές τις πληροφορίες, να ενημερώνουν στη συνέχεια την Επιτροπή για τις ποσότητες τόνου Thunnus thynnus που έχουν εγκλωβιστεί και τις ποσότητες που διατέθηκαν εµπορικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ 2

  • Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει:
    • να μεριμνά ώστε τα σκάφη που φέρουν τη σημαία της να σέβονται τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη·
    • να αποστέλλει στην Επιτροπή κατάλογο των σκαφών ολικού μήκους άνω των 24 μέτρων που φέρουν τη σημαία της και είναι νηολογημένα στην επικράτειά της, στα οποία επιτρέπει να αλιεύουν θυννοειδή και συναφή είδη στη ζώνη της IOTC. Η Επιτροπή αποστέλλει αυτές τις πληροφορίες στην Εκτελεστική Γραμματεία της IOTC·
    • να μεριμνά ώστε μόνο εγγεγραμμένα σκάφη να εκτελούν δραστηριότητες αλιείας.
  • Σκάφη εγγεγραμμένα στον κατάλογο της IOTC τα οποία αλιεύουν με παραγάδια* πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τις αρμόδιες αρχές της χώρας σημαίας της ΕΕ πριν να εκτελέσουν διαδικασίες μεταφόρτωσης* στη ζώνη αλιείας της IOTC.
  • Τα αλιευτικά εργαλεία των σκαφών της ΕΕ που έχουν λάβει άδεια να αλιεύουν στη ζώνη της IOTC πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει:
    • να διαβιβάζουν στη γραμματεία της IOTC διάφορα στατιστικά στοιχεία για την αλιευτική προσπάθεια και τα αλιεύματα μεταναστευτικών ειδών·
    • να δημιουργήσουν ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα απαιτούμενα στατιστικά στοιχεία, προσβάσιμη από την Επιτροπή·
    • να διορίσουν για την επιθεώρηση σκαφών στους λιμένες τους επιθεωρητές που είναι επιφορτισμένοι για την εποπτεία και την επιθεώρηση δραστηριοτήτων μεταφόρτωσης και εκφόρτωσης των ειδών που αναφέρονται στο παράρτημα Ι·
    • να εκδώσουν ειδικό έγγραφο ταυτότητας για κάθε επιθεωρητή.
  • Ο πλοίαρχος του σκάφους πρέπει να συνεργάζεται με την επιθεώρηση του σκάφους και να παρέχει τα μέσα για την εξέταση των ζωνών, του εξοπλισμού και των εγγράφων.
  • Εάν ο επιθεωρητής έχει σοβαρό λόγο να πιστεύει ότι ένα αλιευτικό σκάφος έχει παραβιάσει τα μέτρα διατήρησης της IOTC, καταγράφει την παραβίαση στην έκθεση επιθεώρησης. Πρέπει να διασφαλίσει τα αποδεικτικά στοιχεία και να αποστείλει την έκθεση επιθεώρησης στην υπηρεσία του. Η χώρα της ΕΕ που έχει ενημερωθεί για παράβαση που διέπραξε σκάφος που φέρει τη σημαία της πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να παραλάβει και να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία, να πραγματοποιήσει τις ενδεχόμενες απαραίτητες έρευνες και να επιθεωρήσει το σκάφος. Στη συνέχεια, κοινοποιεί στην Επιτροπή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με το συγκεκριμένο σκάφος. Η Επιτροπή ενημερώνει, με τη σειρά της, την Εκτελεστική Γραμματεία της IOTC.
  • Απαγορεύεται στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ να παραλαμβάνουν μεταφορτώσεις ιχθύων των ειδών που αναφέρονται στο παράρτημα Ι από σκάφη άνευ εθνικότητας* ή σκάφη που φέρουν τη σημαία χώρας που δεν είναι συνεργαζόμενο μέρος. Οι χώρες της ΕΕ αποστέλλουν οποιαδήποτε ευρήματα επιθεώρησης σκαφών άνευ εθνικότητας και οποιαδήποτε μέτρα που έχουν λάβει δυνάμει του διεθνές δικαίου στην Επιτροπή.

ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ 3

Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να μεριμνά ώστε τα σκάφη που φέρουν τη σημαία της να σέβονται τα μέτρα της Παναμερικανικής Επιτροπής Τροπικού Τόνου που έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ και τα σχετικά μέτρα της συμφωνίας για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 23 Οκτωβρίου 2001.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ΕΕ συμμετέχει σε περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) οι οποίες επιτρέπουν τη συνεργασία για τη διατήρηση και τη διαχείριση άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων. Ως συμβαλλόμενο μέρος, οφείλει να εφαρμόζει τα μέτρα ελέγχου και παρακολούθησης που απορρέουν από τις συστάσεις που εκδίδουν αυτές οι ΠΟΔΑ.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Διεθνής σύμβαση για τη διατήρηση των τονοειδών του Ατλαντικού (CICTA): με αυτή τη σύμβαση συστήθηκε η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT). Οι συστάσεις της για τη διατήρηση και τη διαχείριση στην περιοχή της σύμβασης είναι δεσμευτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη.
Επιτροπή διαχείρισης της αλιείας τόνου του Ινδικού Ωκεανού: η Επιτροπή αυτή εργάζεται για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας με σκοπό τη διατήρηση και την ορθολογική χρήση του τόνου και των σχετικών ειδών στον Ινδικό Ωκεανό και τις παρακείμενες περιοχές. Εκδίδει συστάσεις που είναι δεσμευτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη.
Πάχυνση: η εκτροφή τόνων σε κλωβούς προκειμένου να αυξηθεί το βάρος τους ή η περιεκτικότητά τους σε λίπος, µε σκοπό την εµπορία τους.
Αλιεία με παραγάδια: μέθοδος εμπορικής αλιείας που χρησιμοποιεί ως αλιευτικό εργαλείο παραγάδι με δολωμένα αγκίστρια προσαρμοσμένα κατά διαστήματα.
Μεταφόρτωση: η μεταφορά των αλιευμάτων από ένα μικρότερο αλιευτικό σκάφος σε ένα μεγαλύτερο, το οποίο, στη συνέχεια, ενσωματώνει τα αλιεύματα σε μια μεγαλύτερη παρτίδα για αποστολή.
Σκάφη άνευ εθνικότητας: σκάφη για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν έχουν εθνικότητα.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 του Συμβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2001, περί ορισμένων μέτρων ελέγχου των δραστηριοτήτων αλιείας των άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων (ΕΕ L 263 της 3.10.2001, σ. 1-8)

Οι τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2017, σχετικά με τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου για τη συλλογή, διαχείριση και χρήση δεδομένων στον τομέα της αλιείας και τη στήριξη όσον αφορά τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την κοινή αλιευτική πολιτική και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 199/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 157 της 20.6.2017, σ. 1-21)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1-50)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2008, περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, τροποποίησης των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 και (ΕΚ) αριθ. 601/2004 και κατάργησης των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1093/94 και (ΕΚ) αριθ. 1447/1999 (ΕΕ L 286 της 29.10.2008, σ. 1-32)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1984/2003 του Συμβουλίου, της 8ης Απριλίου 2003, για τη θέσπιση κοινοτικού συστήματος στατιστικής καταγραφής όσον αφορά τον ξιφία και τον μεγαλόφθαλμο τόνο (ΕΕ L 295 της 13.11.2003, σ. 1-42)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 14.12.2018

Top